Een vakantie naar Japan is niet goedkoop en daarbij werken zaken soms net even anders. Zo is Japan erg gefocust op contante betalingen en de kans is dan ook groot dat je na een week een enorme lading muntgeld meezeult. Pinnen kan prima in Japan, maar niet standaard bij elke pinautomaat of bij elke bank. Allereerst moet je bij de pinautomaat nagaan of je het Mastercard/Cirrus logo ziet. In dat geval kun je er wel pinnen. Banken heb je in de grote steden op elke straathoek, maar let erop dat ze vaak alleen van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 15.00 geopend zijn.

Pinnen

Pinnen kan vaak bij de pinautomaat van de 7/11 supermarkten (maar niet bij vergelijkbare ketens als Lawsons en FamilyMarts), bij JP Postkantoren en op de luchthavens. Vaak kun je ook bij internationale banken pinnen. Je vindt de dichtstbijzijnde pinautomaat door naar de informatiebordjes ATM te zoeken.

Pinnen kan meestal tot ¥50.000 per keer, wat neerkomt op zo’n €353 (januari 2023). Vaak is dit geld ook zo weer op, want als je bijvoorbeeld vooraf accommodatie via Booking.com boekt, dan betaal je de rekening pas bij uitchecken. Briefgeld kun je zo goed als overal wel kwijt, maar het wordt niet altijd in dank afgenomen als je een blikje cola met ¥10.000 wilt betalen.

Soms lukt pinnen niet, terwijl het wel zo moeten werken (de transactie lijkt goed te gaan, maar wordt dan plotseling afgebroken). Dit kan met de tijd waarop je probeert te pinnen te maken hebben, probeer het op een later moment nog eens. Wanneer er tijdelijk onderhoud is, zie je dit al meteen op het scherm.

Verder pin je altijd ‘without conversion’, dat scheelt soms tientallen euro’s. Let er verder op dat het zonde is om maar een paar duizend Yen te pinnen, dit ivm de transactiekosten per pinactie.

Let erop dat je bankpas voor pinnen in het buitenland (wereldwijd) geactiveerd moet zijn. Dit is meestal via internet bankieren te regelen.

Huidige koers

Momenteel (01-2023) is €1 omgerekend ¥141 waard. Een gunstige koers vergeleken een paar jaar geleden. Hou de koers in de gaten op xe.com. Zou je dus ¥50.000 pinnen, dan ben je ongeveer €353 kwijt. Let erop dat je bij pinnen over het algemeen 1% koersopslag + €2,25 aan verwerkingskosten kwijt bent. Het loont dus om niet te kleine bedragen te pinnen.

11/12/16 ¥1,000.00 €8.21
29/01/17 ¥1,000.00 €8.12
3/12/18 ¥1,000.00 €7.75
31/01/23 ¥1,000.00 €7.07

Geen travellercheques

Travellercheques zijn niet meer van deze tijd. Ondanks het voordeel dat je geld verzekerd is, kun je beter gewoon ter plekke pinnen. Scheelt een hoop gedoe en heb je ook niet met ongunstige koersen te maken.

Vooraf geld wisselen

Je kunt voor de zekerheid vooraf euro’s naar Yen omwisselen bij een wisselkantoor. Dit kan bijvoorbeeld bij GWK travelex en bij Pott Change. Let erop dat de koers meestal niet zo heel vriendelijk is. Soms heb je echter geluk en scheelt het nauwelijks op een groot bedrag. Zo wisselden wij bij Pott Change €387 voor ¥45.000 (2017), wat in totaal €8 scheelde met de in Japan geldende wisselkoers. Het voordeel is wel dat je tenminste wat Yen bij aankomst op zak hebt (maar aangezien we op Osaka Kansai Airport aankwamen was het uiteindelijk niet nodig).

Ter plekke geld wisselen

Je kunt op veel plekken in Japan geld wisselen. De beste koers krijg je als je dollars naar Yen wisselt. Een net wat minder goede koers heb je met euro’s. De Ticket Shops hebben vaak weer een betere wisselkoers dan banken en postkantoren. In warenhuizen en hotels kun je het beste geen geld wisselen, de koers is zo ongunstig dat dit echt zonde van je geld is.

Let erop dat als jij bij een bank geld wilt wisselen, de taalbarrière vaak voor flink wat oponthoud kan zorgen. Het is niet ongebruikelijk dat je al snel ruim een uur verder bent eer je met je gewisselde Yen’s op straat staat.

Zorg voor voldoende contanten

Zorg er in algemene zin voor dat je nooit zonder geld komt te zitten. In steden als Tokyo, Kyoto en Osaka komt het wel goed met pinnen of wisselen, maar ga je naar Nikko National Park of bijvoorbeeld de Japanse Alpen, dan kun je het beste vooraf voldoende contanten bij je hebben. Er wordt in Japan veel contant betaald. Het is dan ook niet raar om met een flinke hoeveelheid geld over straat te gaan. Omdat Japan verder een bijzonder veilig land is, hoef je ook niet bang te zijn dat iemand je berooft.

Briefgeld en muntgeld

Als je gaat pinnen krijg je doorgaans briefjes van ¥10.000 (biljetten met hogere waarde zijn er niet). In het betalingsverkeer gebruik je in de praktijk vooral briefjes van ¥1.000, ¥2.000 en ¥5.000. De meest voorkomende munten zijn de ¥500, ¥100 en de ¥50. Muntjes van nog lagere waarde krijg je vaak alleen als wisselgeld. Treinliefhebbers opgelet; er is een speciale uitgave van de ¥1000 munt in de omloop, ter viering van het 50-jarige bestaan van de Shinkansen. Deze munt heeft een schitterende afbeelding van de snelle trein op beide zijden.

Creditcard is handig

Een creditcard is essentieel, want je weet maar nooit wat er gebeurt. Creditcards worden in de meeste hotels geaccepteerd. Je kunt echter niet in elke winkel en in elk restaurant met je creditcard betalen. Of het wel/niet kan wordt altijd duidelijk bij de ingang van de winkel aangegeven. Treintickets kun je over het algemeen wel met creditcard betalen. Je kunt naast een standaard creditcard ook een debit card overwegen. Zo reis ik altijd met een Skrill debit card met daarop hoogstens 100 euro voor absolute noodgevallen. Een Skrill account heb je zo aangemaakt.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.