Kanazawa is een prachtige stad, in een ver verleden gesticht door de Maeda clan, in het noordoosten van het centrale eiland Honshū (ten noordwesten van Kyoto). Het is de hoofdstad van de schitterende prefectuur Ishikawa, bekend om de prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden en goed bewaarde geheimen uit het Edo-tijdperk. In de 15e eeuw was de regio de rijkste regio van heel Japan. In het verleden werd een bezoek aan de stad vaak overgeslagen, maar sinds er een directe, snelle Shinkansen verbinding tussen Tokyo en Kanazawa is, staat een bezoek aan de stad steeds vaker op het reisprogramma.

Kanazawa heeft ruim 500.000 inwoners en is een levendige stad met grote winkelstraten, veel gezellige restaurants en cafés en diverse mooie bezienswaardigheden.

Kanazawa is geen kleine stad maar gelukkig liggen alle highlights in het centrum van de stad; de meeste ervan zijn allemaal op loopafstand van elkaar bereikbaar. Veel bezienswaardigheden zijn goed bewaard gebleven, vooral omdat de stad gespaard werd van bombardementen in de 2e Wereldoorlog.

Eigenlijk is de stad buiten de grote toeristische trekpleisters in het centrum ook verder niet zo bijster bijzonder, wat een bezoek van een dag of drie prima rechtvaardigt. Grootste highlights van de stad zijn het kasteel van Kanazawa, het park Kenroku-en, de geishawijk (Higashi Chaya), de samuraiwijk (Nagamachi), de tempelwijk (Teramachi), het museum van de moderne kunsten, de bibliotheek en de vismarkt Ōmichō Ichiba (vergelijkbaar met Tsukiji in Tokyo). Dit zijn ook meteen de attracties die je in enkele dagen op je gemak kunt bezoeken.

Kanazawa staat bekend als ‘Snow Country’ binnen Japan. Het gebied ligt aan de Japanse Zee langs de kust van Honshū, waar door een koude Siberische wind vaak grote hoeveelheden sneeuw in de regio valt; een halve meter of meer is niet ongebruikelijk in de wintermaanden. De belangrijkste wegen worden over het algemeen sneeuwvrij gehouden, maar de kleinere straatjes en steegjes vaak niet. Let erop dat je in november en maart zomaar in een sneeuwlandschap kunt rondlopen en toen wij er een keer eind maart waren lag er overal nog (resten) sneeuw.

Wat valt er allemaal te zien in Kanazawa

Kenroku-en tuin

Kenroku-en tuin

De Kenroku-en tuin is één van de drie mooiste tuinen van Japan, samen met Mito’s Kairakuen en Okayama’s Korakuen. Het hele jaar door is het er werkelijk adembenemend mooi; of er nu een pak sneeuw ligt, wanneer de tuin vol staat met kersenbloesem of tijdens de herst(kleuren). De hele tuin is een schitterend gestileerd geheel, met overal beekjes, watervalletjes, vijvertjes met daarbij de prachtige Seisonkaku Villa (¥700); een zeldzaam voorbeeld van de nog bestaande Daimyo paleisarchitectuur. Kom je er in de herfst, winter of lente, dan is de kans groot dat sommige bomen tot een half kunstwerk van touwen omgetoverd zijn. In werkelijkheid is dit de winterbescherming tegen zware sneeuwval, om er zeker van de zijn dat de bomen niet bezwijken onder het gewicht van de sneeuw (de term hiervoor is Yukitsuri). Begin je wandeling bij de Katsurazaka poort (bij de Kenrokuen-shita bushalte van de Loop Line) en eindig je wandeling bij de Mayumizaka poort. Wil je de grote drukte vermijden, ga er dan vroeg in de morgen naartoe. Het park is dagelijks vanaf 7.00 geopend (in de wintermaanden vanaf 8.00). De tuinen zijn bereikbaar vanaf Kanazawa Station met de toeristenbus (left loop & right loop) en de Kenrokuen Shuttle Bus.

Kanazawa Castle

Kanazawa Castle

Naast Kenroku-en ligt Kanazawa Castle; een ander hoogtepunt van Kanazawa. Het kasteel is nadat het zo goed als volledig verwoest werd, compleet opnieuw gereconstrueerd. Rondom het kasteel ligt Kanazawa Castle Park en de schitterende Gyokusen Inmaru tuin (en het mooie Gyokusen-an theehuis). Tegenover het kasteel heb je nog de mooie Oyama-jinja shrine. Het kasteel is bereikbaar vanaf Kanazawa Station met de toeristenbus (left loop & right loop) en de Kenrokuen Shuttle Bus.

Higashi Chaya Gai District

Higashi Chaya Gai District

Higashi Chaya Gai is één van de mooiste geishawijken van heel Japan. Het staat hier vol van de geishahuizen, waar elke avond veel geld wordt uitgegeven voor deze tot bijna kunst verheven vorm van vermaak. Toeristen hebben eigenlijk weinig te zoeken bij deze typisch Japanse aangelegenheid, maar om je toch een kijkje in de keuken te bieden kun je terecht bij Shima House voor een indruk van de wereld van de geisha’s. Ook leuk is een theeceremonie, of gewoon een kopje thee in één van de vele theehuizen in de wijk (of aan de overzijde van de Asanorivier bij het populaire theehuis Kazuemachi in de wijk Kazuemachi). Higashi Chaya Gai is bereikbaar vanaf Kanazawa Station met de toeristenbus (left loop & right loop) of met een taxi als je er ’s avonds naartoe wilt (het is er dan wel uitgestorven, want alles vindt er achter gesloten deuren plaats).

21st Century Museum of Contemporary Arts

21st Century Museum of Contemporary Arts

Dichtbij Kenroku-en ligt het 21st Century Museum of Contemporary Arts. Museumliefhebbers kunnen hier makkelijk een paar uur spenderen. Er zijn diverse tijdelijke exhibities, maar ook een aantal vaste collecties. Verder heb je diverse ruimtes rond een speciaal thema of van een bepaalde kunstenaar. Ik wilde het museum altijd al eens bezoeken vanwege Het Zwembad, een conceptueel kunstwerk van Leandro Erlich. Het museum is makkelijk bereikbaar met de toeristenbus (left loop & right loop) en de Kenrokuen Shuttle Bus. De publieke (gratis) exhibities zijn dagelijks vanaf 9.00 toegankelijk, de tijdelijke exhibities vanaf 10.00 (¥1000 entree). Op maandag is het museum gesloten.

Nagamachi Samuari District

Nagamachi Samuari District

Nagamachi is één van de best bewaarde samuraiwijken van Japan. Wel moet je weten dat de oorspronkelijke samuraihuizen ooit allemaal met de grond gelijk zijn gemaakt, als gevolg van oorlogen en verwoestende branden. Jaren gingen er overheen om de wijk weer helemaal op te bouwen, zoals het oorspronkelijk was geweest. Desondanks is het een prachtige buurt en een fijne plek om een paar uur rond te lopen. Een leuke plek om even lekker van de rust te genieten is Nomura House; vooral in de prachtige tuin waan je je zelf in de tijden van de Samurai. Nagamachi is bereikbaar vanaf Kanazawa Station met de toeristenbus (left loop & right loop) en de Kenrokuen Shuttle Bus.

Myōryu-ji

Myōryu-ji, beter bekend als de Ninja Tempel, staat in de tempelwijk van Kanazawa. De tempel is bijzonder vanwege de bijzondere bouw en inrichting, vol geheime gangen, deuren en verborgen ruimtes. Hoewel de bijnaam van de tempel doet vermoeden dat het een voormalige tempel van ninja’s was (ninja was een benaming voor een krijger die zich specialiseerde in spionage, informatie verzamelen en de uitvoering van aanslagen), lijkt het in de praktijk vooral zo gebouwd te zijn als vluchtroute voor de tempelbewoners. Je kunt er voor ¥1000 een rondleiding krijgen om zo alles van dichtbij in werking te zien. Myōryu-ji is bereikbaar vanaf Kanazawa Station met de toeristenbus (left loop & right loop).

Ōmichō Ichiba

Ōmichō Ichiba

Ōmichō Ichiba is de markt van Kanazawa en naast het schitterende park Kenroku-en één van de absolute highlights van Kanazawa. Met ruim 180 kleine kraampjes is dit één van de grootste dagmarkten van de regio. Je kunt het vergelijken met Toyosu Market in Tokyo (of de vroegere Tsukiji Market). Vis en zeevruchten staan er centraal, want door de ligging aan de Japanse Zee is Ōmichō Ichiba de perfecte plek voor het kopen van verse viswaren. Naast vis verkoopt men er nog diverse andere producten in de kraampjes. Op de eerste en tweede verdiepingen van het complex heb je diverse restaurants waar ze de meest verse vis serveren (een aanrader is de lokale Kaisendon; een kom rijst met een enorme lading soorten vis erop). Een andere aanrader is Snow Crab, wat daar op meerdere lekkere manieren bereid wordt. Als toetje waren de enorme (en veel te dure) reuze-aardbeien op een stokje ook erg lekker ?.

Let erop dat het er rond lunchtijd zeer druk is met lange rijen eters bij elk restaurant. Wil je de complete ervaring, dan ga je lekker in de rij staan en wacht je tot je in één van de fijne restaurantjes dagverse visgerechten (vooral sushi en sashimi) kan eten. Heb je geen trek in de wachtrij, koop dan bij de kraampjes van losse hapjes. Wij aten overigens heerlijk in het kleine restaurantje Omicho Ichiba Sushi. De markt is dagelijks van 8.00 tot 18.00 open en is makkelijk bereikbaar vanaf Kanazawa Station met de toeristenbus (left loop & right loop) en de Kenrokuen Shuttle Bus.

Winkelen in Kanazawa

Kanazawa is vergeleken Tokyo en Osaka een klein stadje met minimale winkelvoorzieningen. Toch heb je in het centrum meerdere grote warenhuizen, een aantal winkelcentra en diverse losse winkels.
De meeste winkelcentra en warenhuizen vind je in de wijk Korinbo. Aanraders zijn het warenhuis Daiwa, en winkelcentra Korinbo Atrio en Tokyu Square Korinbo. De wijk ligt lekker centraal bij diverse bezienswaardigheden zoals Kanazawa Castle en Kenroku-en. Een aantal van de beste restaurants van Kanazawa vind je ook in deze wijk.

Winkelen

Ook in en rond Kanazawa Station kun je prima winkelen. Binnen het treinstation heb je Hyakubangai shopping center en aangrenzend heb je nog het winkelcentrum Forus.

Vooral langs de Tatemachi winkelstraat heb je veel winkeltjes met een leuk, gevarieerd aanbod. Verder heb je in de hele wijk Tatemachi veel winkels en warenhuizen. In de naastgelegen wijken Katamachi en Kiguramachi heb je ook veel winkels, en vooral ook veel leuke restaurantjes.

Ook kan je leuk winkelen rond het Musashigatsuji kruispunt (dichtbij de Ōmichō vismarkt) met o.a. het populaire warenhuis Meitetsu M’za en het winkelcentrum Hakomachi.

Eten en drinken: Heerlijk smullen van de allerhoogste kwaliteit!

De lokale keuken van Kanazawa is beroemd in heel Japan, in het bijzonder de visgerechten, vanwege de uitstekende ligging aan de Japanse Zee. De kwaliteit van het eten is zo er hoog, dat je er altijd goed zult eten, ongeacht de prijs en het soort restaurant. Dit weten de Japanners zelf ook en om die reden komen er zelfs dagjesmensen uit Kyoto en Tokyo alleen maar voor het heerlijke verse eten helemaal naar Kanazawa.

Eén van de plekken die je absoluut niet mag overslaan tijdens een bezoek aan de stad is de vismarkt Ōmichō Ichiba. Soms wordt deze vismarkt vergeleken met de populaire Tsukiji vismarkt in Tokyo (inmiddels verplaatst en vervangen maar het is nog steeds een toeristische trekpleister), maar de inwoners van Kanazawa zelf vinden hun Ōmichō stukken betere kwaliteit vis hebben. Net als bij Tsukiji heb je bij Ōmichō diverse visrestaurants, variërend in prijs en luxe. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: de kwaliteit van de vis is bijna nergens ter wereld zo hoog.

Kaisendon

Als je in Kanazawa verblijft is de kans groot dat je in een van de hotels rond het treinstation verblijft. In dat geval wil je misschien lekker in de buurt eten en dit is prima mogelijk bij de vele restaurants en eetgelegenheden binnen het treinstation. Zo heb je diverse restaurants binnen Ajiwai Koji aan de zuidkant van het complex, en hetzelfde geldt voor Kutsurogikan aan de westzijde van het complex. Ook heb je tientallen restaurants op de 6e verdieping van het winkelcentrum Forus. Enkele aanraders binnen (en in de directe omgeving van) Kanazawa Station zijn Maimon Sushi, Morimorizushi, Kuroyuri Oden, Tomikinton en Toboku.

Een andere wijk vol met restaurants is Korinbo. Hier heb je tientallen restaurants binnen de winkelcentra, maar ook in de straten in de directe omgeving van de winkelcentra en warenhuizen.

Algemene aanraders in Kanazawa zijn Okonomiyaki Chibo, Kuroya, Fuwari, Kotobukiya (Kaiseki = Haute Cuisine uit de regio), Ippudo (Ramen), Plat Home en Go! Go! Curry!.

Sushiliefhebbers kunnen eigenlijk overal wel prima terecht. Of je nu naar de standaard Kaiten restaurants gaat, of naar de luxe plekjes; overal is de sushi heerlijk (vers). Mocht je toch wat aanbevelingen willen hebben, dan volgt hier een lijstje met populaire sushirestaurants: Morimorizushi (6e verdieping Forus Mall), Maimon Sushi (in het treinstation), Sushi Ippei (in de wijk Korinbo), Taiheizushi (erg luxe, ga voor de lunch), Otomezushi (in de wijk Nagamachi), Kourin Sushi en Elbowroom. Bij de vismarkt Ōmichō heb je verder nog Yamasan Sushi (de kaisendon is een aanrader), Sushi Zanmai, Morimori Sushi en Iki-Iki-Tei.

Koffieliefhebbers kunnen bij een aantal koffietentjes hun daily fix of coffee halen. Aanraders zijn Blue Monday (binnen Kanazawa Station), Curio Espresso, Higashide Coffee, one one otta en Tachibana Coffee.

Accommodatie

Kanazawa is nog niet zo heel toeristisch en daarom zijn de hotels er doorgaans zeer goed betaalbaar. Zo betaalden wij €70 per nacht in het mooie en luxe Nikko Kanazawa, dat pal tegenover het centraal treinstation lag. Bekijk hieronder een overzicht met populaire hotels in Kanazawa (bekijk hier alle hotels in Kanazawa):

Klimaat & de beste periode voor een bezoek

Kanazawa ligt aan de Japanse Zee en grenst aan de Japanse Alpen. Hierdoor heeft de regio waarin de stad ligt een vrij fris klimaat. Hoewel het weer vooral erg mooi kan zijn in de lente en de herfst, kan het altijd zomaar omslaan en het is dan ook geen slecht idee om altijd een paraplu bij je te hebben. In de wintermaanden (december tot maart) kan het er verder bijzonder koud zijn. Denk hierbij aan dikke pakken sneeuw, maar met redelijk milde temperaturen die vaak rond het vriespunt liggen. De zomers zijn vrij warm met temperaturen rond de 30 graden. De maanden april, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden voor een bezoek.

Vervoer in de stad

Als je een hotel in de directe omgeving van Kanazawa Castle geboekt hebt, dan kun je de meeste attracties lopend bezoeken. Wil je liever niet te lang lopen, neem dan voor de korte stukjes de taxi (contant betalen). Hoewel de taxi duurder is dan de bus, is het zoveel praktischer, vooral als je niet al te lang in de stad verblijft. Verblijf je in een van de hotels rond het treinstation, dan kun je het beste de toeristenbus pakken (¥200 per rit of ¥500 voor een dagpas). Deze speciale bus gaat in een cirkel langs alle attracties (lees hier meer over de Loop Line toeristenbus). In de zomermaanden kun je bij Kanazawa Station ook prima een fiets huren. Als het weer meezit is het de perfecte manier om de stad te verkennen.

Hoe kom je er?

Kanazawa is in iets meer dan 2,5 uur vanaf Tokyo bereikbaar met de supersnelle Hokuriku Shinkansen (met stops in Matsumoto, Nagano en Toyama). Vanaf Kyoto in het zuidwesten is de stad in 1,5 uur bereikbaar met de Thunderbird (limited express trein). Via Hyperdia.com kun je makkelijk de treintijden van beide routes achterhalen en heb je een JRP (Japan Rail Pass) dan kun je kosteloos op dit traject reizen.

Kanazawa Station is een modern en futuristisch treinstation, vol met winkels en restaurants. Wat het station bijna een attractie op zich maakt is de schitterende Tsuzumi poort met glazen gevel. Sla een wandeling in en rond het station niet over!

Er gaan verder nog binnenlandse vluchten naar Komatsu, een stadje ten zuiden van Kanazawa. Vanaf de luchthaven is het echter nog ruim 50 minuten reizen naar Kanazawa, waardoor de trein eigenlijk altijd de voorkeur heeft.

Vanaf Kanazawa naar…

Tokyo doe je met de snelle shinkansen. Dagelijks vertrekken er meerdere treinen die via Toyama, Nagano en Matsumoto naar Tokyo gaan. Kyoto is bereikbaar met de Limited Express Thunderbird.

Gokayama is een schitterend authentiek dorp, en teven UNESCO World Heritage Site, ten oosten van Kanazawa. Rustiger dan het net zo pittoreske Shirakawa-go, dat er niet ver vandaan ligt, maar dat dagelijks veel meer toeristen trekt vanwege de ligging tussen Kanazawa/Toyama en het populaire stadje Takayama. Met de express bus rij je in een uurtje van Kanazawa Station naar Gokayama Suganuma.

Shirakawa-go en Takayama is bereikbaar met een netwerk van express bussen. Busvervoerder Nouhi heeft dagelijks meerdere bussen tussen Kanazawa en Shirakawa-go & Takayama rijden. Tickets kun je vooraf online kopen via japanbusonline.com, maar ook ter plekke bij het Nouhi kantoortje bij het busstation (maar let op, soms zijn de beschikbare bustickets voor een bepaalde dag allemaal al vooraf online geboekt).

Alle bussen rijden op basis van vooraf reserveren. Je kunt bustickets een maand vooraf (exact op de dag) boeken via japanbusonline.com. Kom je op je reisdag bij het busstation aan, dan is de kans erg groot dat er geen plaats meer is. Dit geldt in het bijzonder tijdens het hoogseizoen of rond speciale evenementen en festivals (zoals het Takayama Festival, tijdens de Sakura of de herfstkleuren).

Shinotaka Ropeway ligt voorbij Takayama en is ook een populaire attractie vanwege de prachtige kabelbaan die hoog de bergen in gaat. Vanaf Kanazawa is het in enkele uren bereikbaar, maar we raden het niet als dagtocht aan. Je kunt dan beter één of meerdere nachten in Takayama verblijven en van hieruit de Ropeway bezoeken, of bij een van de Onsen dorpen in de directe omgeving van Shinhotaka verblijven. Hierna kun je eventueel doorreizen naar Matsumoto met de Nouri bus.

Tips

  • Kanazawa heeft een prima busnetwerk, maar eigenlijk moet je het centrum van de stad gewoon zoveel mogelijk lopend verkennen. Pas dan zul je half verdwalen in de kleine straatjes en steegjes, waar het soms lijkt alsof de tijd stil is blijven staan.
  • Kanazawa is bekend om de kunst van het blad vergulden, waarbij de meest uiteenlopende voorwerpen van bladgoud worden voorzien. Wil je negentig jaar oude Japanse mannetjes met uiterste precisie aan het werk zien? Er zijn diverse plekken waar je deze ambachtelijke bezigheid kunt bijwonen.
  • De Sake uit Kanazawa is bekend in heel Japan om de zachte en zoete smaakpaletten. Er zijn drie sake brouwerijen; Fukumitsuya, Yachiya en Nakamura Shuzou. Binnen de Ōmichō Ichiba vismarkt heb je de sakewinkel Sake no Ohzawa Jizake Ichiba; waar je werkelijk elke sake uit de regio kunt proberen en kopen. Een andere aanrader is Sake Bar Kazoe dichtbij Higashi Chaya Gai (aan de overzijde van de Asanorivier). Sla een kans om de lokale sake te proberen niet over!
  • Tegenover Kenroku-en ligt het Ishikawa Prefectural Museum of Art; een prachtig museum gewijd aan lokale Japanse kunsten. Erg mooi en vooral een mooi contrast met het iets verderop gelegen 21st Century Museum of Contemporary Arts.
  • Wil je in ultieme luxe van Tokyo naar Kanazawa reizen? De Hokuriku Shinkansen heeft naast de standaard coupes en de Green Class coupes nu ook de Gran Class coupes. Gran Class kun je met een First Class vliegtuig vergelijken, ultraluxe (en grote) stoelen, treinstewardessen en heerlijke hapjes. Een treinticket op het traject kost wel ruim €300 ?.
  • In het treinstation heb je een toeristische informatiebalie met Engelssprekende medewerkers. Wil je informatie over de stad, over attracties of heb je andere vragen, dan kun je het beste hier terecht. Hier kun je tevens terecht om je bagage te laten forwarden naar je hotel in de stad, of in de gehele Ishikawa prefectuur.
  • In de wijk Teramachi staan 70 tempels. Ga je echter na Kanazawa door richting Kyoto, dan kun je ze met een gerust hart overslaan. Wel is het in Kanazawa waarschijnlijk aanzienlijk rustiger bij de tempels, vergeleken de drukte in Kyoto. Een aanrader is de Myōryu-ji tempel; hoewel dit wel meer een attractie is dan een tempel.
  • Elk jaar, tussen november en maart, kun je bij Ōmichō Ichiba de heerlijke sneeuwkrab proberen. De Kabako (vrouwtjes-sneeuwkrab) wordt met een heerlijk sanbaizu sausje verkocht. Let erop dat dit een echt culinair hoogstandje is waar je al snel zo’n ¥15.000 voor een hele krab betaalt.
  • Higashi Chaya District is leuk maar overdag vrij toeristisch. Mooi wijkje met oude huizen, ’s avonds hangt er een bijzonder sfeertje. De bus vanaf Kanazawa Station is er in 10 minuten. Je komt er makkelijk met het loop line ticket voor ¥500 (1 dag geldig, onbeperkt reizen met de loop line).
  • Tegenover de 7/11 binnen Kanazawa Station zit Boulangerie Donq Francaise met heerlijke croissants, mocht je wat anders willen voor je ontbijt.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.