Waar koop ik Suntory Whisky?

De Suntory Whisky, bekend van de film Lost in Translation, is één van de grootste whiskymerken van Japan. Je hebt de whisky in verschillende varianten, waaronder de Hibiki (blended) en de Yamazaki (single-malt). Voor een 12 jaar oude Yamazaki betaal je doorgaans zo’n ¥8.000 (exclusief belasting, maar die kun je weer claimen bij vertrek). Een 18 jaar oude Yamazaki kost al snel ruim ¥20.000. De fles van 25 jaar is onbetaalbaar (meer dan ¥100.000). In veel winkels hebben ze nu jaarloze whisky in de schappen liggen, dit vanwege het wereldwijde tekort aan whisky. Vraag altijd of ze nog bepaalde flessen achter hebben liggen.

In de grote warenhuizen kun je vaak whisky kopen (zelfs bij Bic Camera) en de prijzen zijn hier doorgaans het laagst (maar vaak hebben ze maar een klein assortiment en geen voorraad). Ook op de luchthavens kun je whisky kopen, maar houd hier rekening met absurd hoge prijzen (zelfs nadat je de tax terug hebt). In de grote steden heb je ook diverse slijterijen met Suntory whisky. Populair zijn Shinano-Ya (met o.a. vestigingen in Ginza en Shinjuku), Liquors Hasegawa, Kinokuniya liquors. Je koopt de goedkoopste Suntory whisky ook in de Combinis (kleine supermarkten).

Ik wilde per se een 12 jaar oude Yamazaki kopen, maar die was overal uitverkocht. Uiteindelijk slaagde ik in een kleine slijterij in een afgelegen straatje in Osaka. Soms moet je er echt goed naar zoeken ?.

Waar kan ik het beste souvenirs kopen?

Prijzen van typisch Japanse souvenirs zijn in zo’n beetje heel Japan gelijk, behalve op de luchthavens waar prijzen vaak aanzienlijk hoger liggen. Vaak kun je regionale souvenirs het beste in de regio zelf kopen. Je kunt eventueel besluiten om de souvenirs naar je eigen adres te versturen via Japan Post.

Kan ik mijn bagage tijdelijk in een bagagekluis op Tokyo Station opslaan?

Ja dat kan. Je betaalt een vast bedrag per dag en een dag gaat om 0.00 in en duurt 24 uur. Er is wel een limiet aan het aantal dagen dat je spullen kunt achterlaten. De kluizen zijn modern en betalen doe je makkelijk met je Suica of Icoca pas.

Je hebt tempels en shrines in Japan. Wat is het verschil precies?

Een boeddhistisch bouwwerk heet een tempel. Een shintoïstisch bouwwerk heet een shrine. Het shintoïsme is het oorspronkelijke Japanse geloof, waarbij zogeheten Kami oftewel natuurgeesten aanbeden worden.

Is Japan een duur land?

Japan is geen goedkope bestemming en je kunt het niet vergeleken met een vakantie naar China, Vietnam of bijvoorbeeld het alweer iets duurdere Maleisië. Vliegtickets naar Tokyo of Osaka zijn doorgaans goed te betalen. Accommodatie is echter vaak flink aan de prijs. Eten en drinken is goed betaalbaar, afhankelijk van je eigen wensen en smaak. Je hebt veel goedkope restaurants in het land, maar ook enorm dure restaurants.

Hoe zit het met de taalbarrière?

Japanners spreken slecht Engels. Op straat is de kans groot dat wanneer je iemand in het Engels aanspreek, hij of zij je niet begrijpt. In internationale hotels kunnen receptiemedewerkers vaak redelijk goed Engels en dit geldt ook voor de grote attracties. Je hebt een aantal handige vertaalapps. Verder kun je vaak ook veel met gebaren duidelijk maken. De informatiebordjes hebben altijd een Engels gedeelte.

Is Japan een veilig land?

Japan is een superveilig land. Misschien wel één van de veiligste landen ter wereld. Japanners voelen zich ook het meest veilig. Je hebt er nauwelijks misdaad en zelfs midden in de nacht kun je in veel gevallen nog prima over straat. Natuurlijk heb je altijd rotte appels, maar de kans dat je tijdens een vakantie in Japan wat overkomt is uitermate klein.

Is het land geschikt om met kinderen te bezoeken?

Ja en Nee. Wij denken dat je veel meer waar voor je geld hebt in landen als Indonesië, Thailand en Maleisië. Japan heeft natuurlijk wel een kant die kinderen enorm aantrekt, in het bijzonder de animecultuur en de game-gekte. Oudere kinderen zullen Japan fantastisch vinden. Met jonge kinderen is het ook een leuke bestemming, maar waarschijnlijk zijn het de kosten niet waard. Een hotelkamer met ruimte voor een heel gezin zal nog duurder zijn. Wel geldt dat veel attracties gratis zijn voor jonge kinderen. Wij kwamen in Kanazawa een Nederlands stel met kleine kinderen tegen en die gaven aan dat de kinderen het werkelijk fantastisch vonden. Ze hadden een rustig reistempo met telkens voldoende te doen voor de kinderen.

Heb je overal Wi-Fi in Japan?

Ja en Nee. In grote steden heb je vaak Wi-Fi, maar echt praktisch is het niet, want er ligt dan bv een kaartje met het wachtwoord bij de kassa in het koffietentje. Daarbij is de snelheid niet altijd even hoog. Je kunt beter een losse simkaart met databundel kopen, of een portable router huren. Dit werkt makkelijk. Je betaalt vooraf en het pakketje ligt op de luchthaven bij het postkantoor op je te wachten. Vervolgens kun je het direct activeren en heb je meteen internet. Retourneren is makkelijk. Je krijgt er al een enveloppe bij, waar je bij vertrek de portable router in kunt stoppen. De enveloppe is al gefrankeerd en je hoeft het pakketje dus alleen maar in de brievenbus te gooien.

Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.