Portable Wi-Fi is je grootste vriend als je naar Japan met vakantie gaat. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken heb je in Japan relatief weinig plekken met gratis Wi-Fi waar je even snel online mee kunt zijn. Vergeet het vragen naar een Wi-Fi wachtwoord bij de McDonalds of Starbucks, ze zullen niet weten waarover je het hebt. Nou rephrase, soms is er wel Wi-Fi, maar in veel gevallen is het een gedoe om de internetverbinding aan de praat te krijgen. Denk aan online registreren op een Japanse website zonder mogelijkheid om naar de Engelse taal te switchen en waarbij je dus moet leunen op een Google Translate vertaling. Wij waren soms tientallen minuten bezig om Wi-Fi aan de praat te krijgen. We hadden een mobiele router, maar wilden het zo nu en dan proberen om na te gaan of het echt zo omslachtig was. Dat was het!

In de meeste westerse hotelketens heb je vanzelfsprekend wel gratis Wi-Fi in het hotel, maar in de authentieke Ryokans is het niet altijd het geval. Ook in treinstations heb je vaak gratis Wi-Fi, maar ook dat is vaak weer een gedoe om te connecten, en niet altijd is het bereik even stabiel/snel.

Daarom dus lang leve de portable Wi-Fi router, of pocket Wi-Fi of mobiele Wi-Fi router. Veel name voor hetzelfde apparaatje. Hiermee heb je een eigen Wi-Fi netwerkje voor als je onderweg bent. Een Wi-Fi router is niets meer dan een apparaat met daarin een simkaart met een dataplan. Je kunt met wel 10 apparaten tegelijk connecten op de Wi-Fi router, en dus is het de perfecte oplossing als je met meerdere mensen reist. De Wi-Fi verbinding kun je namelijk gewoon delen met je reisgenoten.
Nu kun je in Japan ook prima een losse simkaart met een databundel kopen, maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen, direct na aankomst op de luchthaven, zonder een woord Japans te spreken. Ja, op de meeste luchthavens heb je en vending machine met simkaarten, maar niet iedereen krijgt zo’n simkaart 123 aan de praat. Los van de aankoop, moet je de simkaart ook nog eens aan de praat zien te krijgen. Niet voor iedereen weggelegd. Verder is de databundel bij een losse simkaart vaak niet zo heel denderend, in tegenstelling tot de bundel van de Wi-Fi router (meestal geen datalimiet en 4G/LTE-snelheden tot wel 187Mbps).

Wil je het meeste uit je vakantie in Japan halen, huur dan vooraf een Wi-Fi router. Het kost wel wat, maar je hebt 24/7, en op zo’n beetje elke locatie in het land een snelle en betrouwbare internetverbinding.

Voordelen van een Wi-Fi router

 • Geen roamingkosten mocht je zo gek zijn om via je eigen Nederlandse provider op het internet te gaan.
 • Geen gedoe met simkaarten in je telefoon.
 • Je eigen Nederlandse nummer blijft gewoon bereikbaar voor noodgevallen.
 • Overal online, in de verste uithoeken van Japan prima bereik en een supersnelle verbinding.
 • Even onderweg wat opzoeken? Of je nu door de straten van het centrum van Tokyo loopt, of in de Shinkansen van Tokyo naar Osaka zit, je hebt altijd beschikking over je eigen internetverbinding. Perfect om bijvoorbeeld Google Maps te gebruiken om al lopend je weg te vinden.
 • De Wi-Fi router kan zo’n 10/12 uur mee op een volle batterij. Nadien stop je de router in de lader, of hang je het ding aan je mobiele lader (ik heb altijd een 10.000mah op zak als ik op reis ben).
 • De verbinding is secure. Minder risico op meelifters en alle nadelen van het verbinden met onbetrouwbare netwerken zijn niet aan de orde.
 • Aan het einde van de rit doe je de Wi-Fi router gewoon in de retourenveloppe en gooi je de enveloppe in de brievenbus. Easy as that.

Wanneer moet je de Wi-Fi router huren?

De verschillende aanbieders hebben op elk moment maar zoveel portable Wi-Fi apparaten te huur. Als je tijdig je bestelling doet, kunnen ze hier rekening mee houden. Vaak geldt op is op, en hier is vooral sprake van tijdens het hoogseizoen (herfstperiode, kersenbloesemperiode en de Golden Week).

Over het algemeen geldt dat je ruim een maand voor aankomst de pocket Wi-Fi moet huren, wil je de zekerheid hebben dat de apparaten niet al zijn uitverkocht in jouw reisperiode. Verder zijn Nederlandse reizigers meestal niet alleen maar voor een paar dagen in Japan, terwijl veel Aziatische reizigers Japan wel voor een korte periode bezoeken. Dit maakt de kans om de pocket Wi-Fi voor een langere aaneensluitende periode te huren kleiner, dus…zorg dat je er op tijd bij bent.

Welk type Wi-Fi router moet ik hebben?

Je hebt de Wi-Fi routers in diverse soorten en maten. Je neigt waarschijnlijk naar de allersnelste, maar je moet je afvragen of dat wel zo nodig is. Hier in Nederland zit het grootste deel van de mobiele gebruikers nog op de 3G verbinding. Zij kunnen in Japan prima uit de voeten met een 3G Eco pocket Wi-Fi van 21Mbps. Niet supersnel, maar ook niet tergend traag. Groot voordeel, in bijna alle gevallen is er geen datalimiet. Daarbij wordt in het geval er wel een datalimiet is de snelheid geknepen (trager gemaakt) nadat je door de bundel heen bent. De enige reden dat je uiteindelijk waarschijnlijk wel voor een 4G/TLE-verbinding zal gaan (met minimiaal 75Mbps en geen datalimiet) is dat dit maar een paar euro per week scheelt met de 3G versie.

Ben je een grootverbruiker van data, ga dan altijd voor de 187Mbps 4G/LTE-verbinding.

Prijsvergelijk van de verschillende aanbieders

Hieronder volgt een overzicht met de kosten van het huren van een portable Wi-Fi apparaat bij de 4 grootste aanbieders voor een periode van 14 dagen (prijzen voor het laatst in december 2018 bijgewerkt):

Global Advanced Communications:
¥15.950 voor de 187Mbps 4G premium Wi-Fi (Geen datalimiet)
¥10.950 voor de 75Mbps 4G premium Wi-Fi (Geen datalimiet)

Japan Wireless:
¥8.150 voor de 187Mbps 4G premium Wi-Fi (Geen datalimiet)
¥7.550 voor de 75Mbps 4G premium Wi-Fi (Geen datalimiet)
¥6.900 voor de 21Mbps 3G premium Wi-Fi (Geen datalimiet)

Pupuru:
¥8.150 voor de 75Mbps 4G premium Wi-Fi (10GB datalimiet)
¥11.200 voor de 75Mbps 4G premium Wi-Fi (Geen datalimiet)

eConnect Japan:
¥8.534 voor de 75Mbps 4G premium Wi-Fi (Geen datalimiet)
¥6.998 voor de 21Mbps 3G premium Wi-Fi (Geen datalimiet)

Hoe huur je het apparaat?

Het huren is eenvoudig en kan worden gedaan op de website van de aanbieder. Je hoeft alleen maar het online formulier in te vullen en na afloop te betalen met Paypal of creditcard. Je kunt de pocket Wi-Fi het beste direct na aankomst op de luchthaven ophalen. Vaak kan dit bij het Airport postkantoor. De meeste aanbieders kunnen de pocket Wi-Fi leveren op Narita International en Haneda International (beiden Tokyo), Kansai International (Osaka), New Chitose (Hokkaido), Chubu Airport (Nagoya) en nog enkele andere luchthavens. Ik raad direct ophalen bij de airport aan, omdat je dan meteen Wi-Fi hebt als je op weg bent naar je hotel.

Na de bestelling en de betaling krijg je een mail ter bevestiging. Hier staat in dat ze voor je nagaan of het apparaat nog beschikbaar is voor de opgegeven periode. Vervolgens krijg je een definitieve bevestiging van de bestelling. In de meeste gevallen krijg je ook nog een mail ter bevestiging dat de pocket Wi-Fi daadwerkelijk verzonden is naar de opgegeven afhaallocatie.

Let op: ga de exacte openingstijden van het postkantoor op de luchthaven na. Als je een vroege of late vlucht hebt sta je misschien voor een dichte deur. Sommige aanbieders hebben de optie om de Wi-Fi router buiten kantooruren te bezorgen.

Hoe maak je een connectie?

Connecten met de pocket Wi-Fi is vrij gemakkelijk. Op de achterzijde vind je meestal de SSID en het wachtwoord. Zodra je het apparaat aanzet, kan je telefoon met die gegevens verbinding maken.

Retourneren

In de meeste gevallen krijg je bij levering al een enveloppe om nadien de pocket Wi-Fi in te stoppen. Dan is het verder een kwestie van een brievenbus opzoeken en het pakketje erin gooien. Ga vooraf goed na wat de exacte retourprocedure is om misverstanden te voorkomen.

Tips

 • Neem een eigen mobiele lader mee, zodat je je telefoon en de Wi-Fi router onderweg kunt opladen.
 • Let goed op wat de voorwaarden zijn m.b.t. ophalen en inleveren. Aanbieders die bij levering al een retourenveloppe meegeven hebben de voorkeur.
 • Let op de verborgen kosten (zie de kleine lettertjes). Soms komt er nog een bedrag voor de verzekering, of voor de retourzending bij.
 • Wees er op tijd bij. Een paar dagen voor vertrek kun je het wel vergeten om een pocket Wi-Fi te huren.
 • Wil je liever niet vast zitten aan het apparaat (met toch wel flinke kosten als je het ding een paar weken huurt), dan kun je op de volgende plekken gratis Wi-Fi gebruiken: Family Mart, 7/11, via de Japan Travel Wi-Fi. Deze manieren hebben wel hun beperkingen (nl, trage verbindgen, gedoe met connecten, max aantal minuten per keer etc).

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.