Als de lente in Japan begint is iedereen er nog maar met één ding bezig; geduldig wacht men op de eerste Sakura (kersenbloesem). Dit fenomeen is niet alleen geliefd onder Japanse botanisten, elke Japanner loopt er warm van. Er is zelfs een speciaal Japans woord voor de Sakura-bezoeker: Hanami, simpel vertaald naar ‘bloemen kijken’. Letterlijk, want tijdens het Sakura-seizoen is men vooral buiten de deur, wandelend door parken, met vrienden en vooral geliefden, want de miljoenen roze bloesems aan de bomen is best een romantisch geheel.

Het Sakura-seizoen is zelfs zo geliefd, dat het samen met de herfstmaanden (vanwege de schitterende herfstkleuren ofwel Koyo) en de Golden Week (de week dat heel Japan vakantie heeft) de drukste toeristische periode van het jaar is. Dit geldt ook voor de buitenlandse toeristen. Ook zij komen speciaal voor de kersenbloesem naar Japan, en in zulke grote getale, dat hotels op de populaire locaties vaak al maanden vooraf vol zitten (en pechvogels de enorm hoge prijs voor een overnachting maar moeten slikken).

Sakura in Japan

De kersenbloesem kan meestal in heel Japan ervaren worden. Zo start het jaarlijks meestal helemaal in het uiterste zuiden, op het eiland Kyushu. Begin april is het centrale deel van Japan aan de beurt, waardoor je in de parken in steden als Tokyo, Kyoto en Osaka van het lichtroze schouwspel kunt genieten.

Wij waren er op het juiste moment en verplaatsen ons ook nog eens precies met het seizoen mee van Osaka naar Tokyo en Nikko erboven. Overal waar we kwamen zag je de bloesems en de mensen die ervan genoten. Klik-klak, iedereen maakte honderden foto’s van de bomen en de bloesem, van panoramafoto’s tot close-ups. We bezochten elk park en je ervaart het ook echt als een feestje. Op sommige plekken zijn er hele markten met lekker eten, al dan niet geheel in lijn met het thema kersenbloesem (zoals sakuraijs, roze snoepgoed en andere lekkernijen).

Sakura in Japan

Vaak duurt het Sakura-seizoen op één plek niet langer dan een week. De bloesem komt op en een week later is het alsof er nooit iets te zien viel. Ben je in de juiste periode in Japan, vergeet dan niet één van de parken met de kersenbloesem te bezoeken.

Populaire plekken om de kersenbloesem te bekijken

Yoshino is één van de beste plekken om de kersenbloesem in volle glorie te bekijken. Yoshino is een dorpje ten zuiden van Nara en is goed bereikbaar vanaf Osaka of Kyoto. Hier staan vele duizenden kersenbomen op de hellingen van Mt Yoshinoyama en daardoor ziet de Sakura er uit als een enorm bloementapijt. Dit is met stip de meest populaire locatie en vele duizenden toeristen komen hier jaarlijks op af (met als gevolg dat accommodatie er vele maanden vooraf al vol zit).

Sakura in Japan

Tokyo is ook een perfecte plek om de Sakura mee te maken. De twee grootste parken van Tokyo – Shinjuku Gyoen en Ueno Park – stromen die periode vol Hanami (kijkers). Een andere leuke locatie is het kleine straatje Sakuragaoka-cho in de populaire toeristenwijk Shibuya (de straat staat vol kersenbomen). Roppongi Hills is een aanrader in de avond en ’s nachts, want daar zijn de kersenbomen rond Mori Garden prachtig verlicht (hetzelfde geldt voor de bomen langs Keyakizaka Dori). Ook leuk is het kanaal bij Nakameguro, dat aan beide kanten omgeven is door kersenbomen. Ben je zelf in die periode in Tokyo? MIS HET NIET!

Een derde plek die erg populair is onder liefhebbers van de Sakura is Kyoto. Het park rondom het Imperial Palace is een schitterende locatie om van de kersenbloesem te genieten. Andere goede locaties zijn: Philosopher’s Path, Maruyama Park en Arashiyama.

Ook Osaka heeft diverse spots waar je de Sakura kunt meemaken. De beste plekjes zijn Kema Sakuranomiya Park, Osaka Castle, Expo 70 Park en Osaka Mint Bureau.

Ben je halverwege april in Fukushima dan is Hanamiyama Park ook een aanrader.

Een laatste locatie die echt fantastisch is om tijdens het kersenbloesemseizoen te bezoeken is Himeji Castle. Het kasteel wordt begin april omgeven door kersenbloesem. Het mooiste moment om het kasteel te fotograferen!

Tips

  • Neem wat lekkers mee (bv een bento box of een bak verse aardbeien) en ga lekker op een bankje zitten om het hele spektakel mee te maken. Locals nemen gevulde picknickmanden en zeiltjes of kleden mee om op te zitten.
  • Accommodatie is vaak schrikbarend duur in deze periode. Heeft het meemaken van de Sakura niet jouw hoogste prioriteit, reis er dan in een andere maand naartoe.
  • Kies een mooie dag uit, want met slecht weer is het een stuk minder sfeervol.
  • Let erop dat het zomaar kan zijn dat een heel park de ene dag in volle bloei staat en een dag later geen roze blaadje meer te zien is.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.