Hakone is een populaire toeristische bestemming binnen het Fuji-Hakone-Izu National Park; op ongeveer een uurtje reizen vanaf Tokyo. Het is samen met de Fuji Five Lakes één van de beste gebieden om van een uitzicht op de majestueuze Mount Fuji te genieten. Bij diverse accommodaties (variërend van luxe hotels tot schitterende Ryokans) heb je een geweldig zicht op Mt. Fuji, soms zelfs vanuit je kamer. Hakone ligt op een flinke afstand van Mt. Fuji, maar juist hier heb je vanaf Mount Hakone dat fantastische zicht op de enorme berg (als het weer meezit, want je kan ook dikke vette pech hebben).

Hakone ligt midden in een actief vulkanisch gebied vol met geothermale bronnen. Het is een onsen-dorp (kuuroord), waarbij zo goed als elke accommodatie over een eigen onsen (heetwaterbron) beschikt. Je hebt in Hakone ook veel attracties en bezienswaardigheden. Denk aan schitterende bergen, kabelbanen, boottochtjes over het Ashi meer, diverse musea, prachtige tempels en schrijnen (hoewel niet zo veel als op andere plekken in Japan), schitterende watervallen, wandelpaden, theehuizen, souvenirwinkeltjes (met lokaal gemaakte producten) en meer.

Hakone is een regio binnen het bergachtige gebied rond Mt. Fuji. Binnen Hakone heb je diverse kleine dorpjes en één van de dorpjes, Gora, vormt het centrum van Hakone. Andere dorpjes zijn Togendai aan Lake Ashi, Kowakidani met het populaire Hakone Open-Air museum, Miyanoshita met het bijna historische Fujiya Hotel en Hakone-Yumoto; het eerste dorp van de Hakone-Tozan Railway en tevens het dorp met meerdere populaire onsen.

In een ver verleden lag Hakone langs de oude Tokkaido Highway; een stenen pad van honderden kilometers dat het shogunaat Edo (het huidige Tokyo) met de keizerlijke stad Kyoto verbond. Nog steeds zijn er wat overblijfselen van te zien in Hakone.

Wat is er allemaal te zien en te doen in Hakone?

Veel reizigers die kort in Hakone verblijven kiezen voor de Hakone Sightseeing Loop. Dit is een rondje vanaf Hakone-Yumoto met de Hakone-Tozan Railway, via Gora met de kabelbaan naar Owakudani en dan door naar Togendai, dan een boottocht over Lake Ashi en vervolgens de bus terug naar Hakone-Yumoto. De hele tocht duurt enkele uren tot een hele dag, afhankelijk van waar je stopt en hoelang je onderweg bij de bezienswaardigheden blijft hangen. Alle vervoersmogelijkheden binnen de Hakone Loop zijn gratis als je de Hakone Free Pass koopt. Let overigens wel op de tijden, want de laatste kabelbaan vanaf Sounzan Station gaat bv om 16.00, maar de laatste boot over Lake Ashi al om 15.30.

Uitzicht op Mt. Fuji

De meeste reizigers bezoeken Hakone in de hoop een glimp op te vangen van Mt. Fuji, misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende vulkaan ter wereld. Het is het symbool van Japan en een bezoek aan de berg (of in elk geval een van de regio’s met mogelijk zicht op de berg) mag je niet overslaan. Het wordt vaak genoemd; “Als je geluk hebt” of “Als het meezit”. Mt. Fuji laat zich niet altijd zien en veel reizigers zijn vastberaden Japan in elk geval nog een keer te bezoeken, wanneer het de eerste keer niet gelukt is de majestueuze berg te zien. Het grootste deel van het jaar wordt de berg omringd door een dik wolkendek, soms is het zelfs overal strak blauw weer, behalve rond de berg waardoor deze ondanks het fijne weer nog steeds niet te zien is.

Lake Ashi (Ashinoko) en Kuzuryu Shrine Singu

Lake Ashi

De Hakone kabelbaan begint bij Gora is het mooist tussen Sounzan en Togendai, met onderweg zicht op Mt. Fuji (als je geluk hebt) en zicht op de Owakudani vallei met de geothermale bronnen. Eenmaal aangekomen in Togendai, aan de oever van Lake Ashi, kun je lekker wandelen (bijvoorbeeld naar de bekende rode Torii (poort), de Kuzuryu Shrine Singu, of een boottocht over het meer doen (en zo de torri en schrijn bekijken). Een tweede kabelbaan, de Izu-Hakone kabelbaan – is per boot vanaf Togendai bereikbaar. Wil je een uniek uitzicht over Lake Ashi en op Mt. Fuji, dan mag je een bezoek aan het uitkijkplatform op Mt. Komaga niet overslaan. De kabelbaan vertrekt vanaf Hakone-en en brengt je in 8 minuten naar de top.

Onsen regio

Hakone is één van de meest populaire onsenregio’s van Japan. Elke dag stroomt er meer dan 25 miljoen liter heet bronwater uit de 17 hete bronnen in Hakone, waardoor het gebied het vijfde grootste is qua hoeveelheid gegenereerd volume aan bronwater. Daarnaast zijn er zo’n 20 verschillende soorten warmwaterbronnen in Hakone. Onder de lokale bevolking wordt het gezien als één van de beste onsenregio’s, vooral vanwege de zeer korte afstand vanaf Tokyo. Hakone is daarom vooral in het weekend druk vanwege de vele dagjesmensen die in één van de vele onsen komen genieten. Ruim 80% van alle accommodatie binnen Hakone beschikt over een eigen onsen. Vaak publieke baden, soms in de buitenlucht, vaak overdekt en binnen het complex te vinden. Ook heb je privébaden, waar je heerlijk in alle privacy van een hete bron kunt genieten.

Hakone Open-Air museum

Het Hakone Open-Air museum is een absolute must-see voor kunstliefhebbers. Er zijn kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars zoals Rodin, Miro en Henry Moore, en tevens een tentoonstelling volledig gewijd aan Picasso. Dit museum is ook leuk met kleine kinderen, want er zijn meerdere interactieve kunstwerken speciaal voor de kleintjes. Er zijn overigens veel meer musea in Hakone te vinden. Populair is het Pola museum, het Venetian Glass Museum, het Lalique museum en het museum van de kunsten.

Owakudani geothermaal gebied

Owakudani

Als je Owakudani nadert met de Hakone kabelbaan, zou je bijna denken dat je op een andere planeet bent aangekomen. Op diverse plekken binnen de actieve krater zie je pruttelende fumaroles met stinkende zwavelwolken. Een hoogtepunt voor – vooral lokale – toeristen is het zwartgeblakerde gekookte eitje; de kuro-tamago. Het ei wordt in de zwavelbron gekookt en toeristen staan er met plezier lang voor in de rij.

Hakone-Tozan Railway

Hakone-Tozan Railway

De Hakone-Tozan Railway is eigenlijk een attractie op zich. De schitterende treinroute begint bij Hakone-Yumoto Station en eindigt in Gora, het centrum van de regio Hakone. De bergtrein gaat langzaam en kronkelt de berg op, met onderweg een fantastisch uitzicht.

Hakone Ropeway

De Hakone Ropeway is een vergelijkbare toffe attractie. In plaats van een trein ga je nu in een lift de verder de berg op (en af). De kabelbaan start bij Sounzan Station (een paar stops voorbij Gora) en gaat tot Togendai Station bij het Ashi meer. Bij de Owakudani zwavelbronnen heb je een korte transfer en in totaal doe je ongeveer 30 minuten over de hele rit. Als je geluk hebt kun je onderweg van een werkelijk subliem uitzicht op Mt. Fuji genieten. Heb je pech, dan ga je door de wolken.

Eten en drinken

De meeste reizigers die een overnachting in Hakone boeken hebben een arrangement inclusief avondeten. Als gevolg heb je maar weinig restaurants in de regio en veel restaurants sluiten ’s avonds al om 18.00/19.00. Deze restaurants moeten het overdag vooral van de lunch hebben. In het dorpje Gora heb je de meeste kans om ’s avonds een restaurant te vinden. Zo is het populaire Itoh Dining by NOBU dagelijks tot 21.00 open. Wij aten hier en dat was echt een feestje! We namen voor ¥7.000 het 6 gangenmenu ‘Chef choice’ en dit bevatte de lekkerste gerechten. Als vleesliefhebber was de grade IV Wagyu echt superlekker. Aan de bar zitten is het leukst, want dan kun je meekijken hoe alles voor je neus op de teppanyakiplaat gebakken wordt. Er werken leuke mensen met oog voor detail en hart voor de zaak. Voor ¥9.000 kun je trouwens het 6-gangen menu met 160 gram Wagyu vlees krijgen (i.p.v. 110gr bij het standaard menu). Er zijn ook diverse andere menu’s en je kunt er ook alacarte bestellen. Het ligt bij station Koen-Shimo en daar dan iets de heuvel op aan de kant van het Gora Park. Een absolute aanrader!

Itoh Dining by NOBU

Bij sommige hotels en ryokans kunnen niet-gasten ook een diner reserveren. Regel dit als het even kan vooraf. In Gora heb je ook een 7/11 supermarkt, waar je snacks en simpele maaltijden kunt kopen. Enkele aanraders in Hakone zijn: Itoh Dining by NOBU, het authentieke Amazake Chaya (theehuis) langs de oude Tokkaido Highway, Hatsuhana Soba Honten, het restaurant van The Fujiya (het oudste westerse hotel van Japan), Chimoto (heerlijke Mochi), Gyoza Center, Tamura Ginkatsutei, Restaurant Meissen, Kikka-so, Salom de the Rosage, Steak House Yoshiike en Sushimiyafuji. Let erop dat je bij de meeste restaurants vooraf moet reserveren, dit kun je via de receptie van je accommodatie regelen.

Leuke plekjes voor een lunch, een snack of een kop koffie zijn: Cafe Andante, Lounge & Bar Il Lago, Living Room, Bakery & Table Hakone, Naraya Cafe, Bakery and Sweets PICOT en Tea Lounge Orchid.

Accommodatie

De goedkoopste accommodatie ligt in Hakone zelf. Zoek iets dat op loopafstand vanaf het station Naka-Gora ligt, zodat je elke dag snel op pad kunt. In het hoger gelegen gebied heb je ook meerdere hotels. Deze zijn echter aanzienlijk duurder, maar als je zicht op Mt. Fuji wilt hebben, dan moet je hier ergens wat zoeken.

Wij verbleven zelf in het erg fijne Laforet Club Hakone Gora Yu no Sumika. Laforet is een schitterend hotel met erg fijne kamers en een prettig sfeertje. Wij hadden de western/Japanese mix, d.w.z. een groot bed met daarnaast een tatamivloer. De kamer was erg mooi ingericht en aangekleed. Ze hadden een goed ontbijt, hoewel de keuze bij het westerse ontbijt beperkt was. De lobby was rustig en mooi, de perfecte plek om bij regenachtig weer een leuk boek te lezen. Er was gratis thee en een klein winkeltje voor ijsjes, wijn, bier en diverse souvenirs. Het hotel ligt op loopafstand van station Gora-Kano, maar je kunt er ook prima met de taxi naartoe voor een paar duizend Yen.

Laforet Club Hakone Gora Yu no Sumika

Een paar aanraders met tevens een goede beoordeling op Tripadvisor vind je hieronder (bekijk hier een overzicht met alle accommodatie in Hakone):

Hakone Free Pass

Tijdens de voorbereidingen van een tripje naar Hakone kom je al vrij snel de term “Hakone Free Pass” tegen. Japan is gek van voordeelpassen, kortingskaarten en combinatietickets en vaak kun je flink wat geld besparen door op slimme wijze hiervan gebruik te maken. De Hakone Free Pass is zo’n voordeelpas. Met de Hakone Free Pass kan je ongelimiteerd van acht verschillende vervoersmogelijkheden in de regio gebruik maken, dit is inclusief het gebruik van de Hakone-Tozan Railway en de Hakone kabelbaan. Ook zit het standaard treinticket vanaf Shinjuku naar Hakone-Yumoto bij de prijs inbegrepen (wel moet je nog een limited express toeslag betalen). Je kunt zo vaak als je wilt in- en uitstappen in het gebied waar de voordeelpas geldt. Daarnaast krijg je korting bij meer dan 50 onsen en musea. De Hakone Free Pass heb je met een geldigheid van 2 en 3 dagen. De pas kost bij vertrek vanaf Shinjuku Station in Tokyo ¥5140 voor volwassenen en ¥1500 voor kinderen (vanaf Odawara resp. ¥4000 en ¥1000). Let erop dat wanneer je de pass in Odawara koopt, het traject Odawara – Shinjuku niet inbegrepen is.

Hoe kom je er?

Hakone ligt op iets meer dan een half uur reizen vanaf Tokyo. De meest voor de hand liggende manier om er te komen is door eerste de snelle trein vanaf Tokyo naar Odawara te nemen. Let er hierbij op dat de Hikari en Kodama treinen een stop hebben op Odawara Station. De supersnelle Nozomi stopt niet op Odawara. Met de JRP kun je dit traject kosteloos afleggen. Vanaf Odawara kun je met de Hakone Freepass makkelijk met de schitterende Hakone-Tozan Railway (Hakonetozan Line) naar Hakone. Let erop dat deze trein naar Hakone niet zo veel ruimte heeft en dat je je bagage niet zo makkelijk kwijt kunt.

Romancecar vanaf Shinjuku

De leukste en mooiste manier om vanaf Tokyo naar Hakone te reizen is met de speciale romancecar van Odakyu Railways. Je reis naar dit mooie gebied begint namelijk al meteen goed in deze speciale Limited Express trein die vanaf Shinjuku Station in Tokyo vertrekt. De trein op dit traject heb je in meerdere ‘smaken’, maar de romancecar is het type VSE, waarbij je naast de gewone stoelen met grote ramen (zodat je optimaal van het uitzicht kunt genieten) ook nog twee observatiedecks hebt, met een aantal zeer luxe stoelen met een geweldig uitzicht. Tickets voor het observatiedeck zijn vaak snel uitverkocht, dus wees er op tijd bij. Je kunt tickets voor de romancecar vooraf online bestellen op de officiële website, en je betaalt een flinke premium voor een stoel binnen het observatiedeck. De Romancecar gaat door tot Hakone-Yumoto Station, waar je overstapt op de Hakone-Tozan Railway die je helemaal naar boven brengt. Wanneer je van de Hakone Free Pass gebruik maakt zit de reguliere trein van Odakyu Railways bij de prijs inbegrepen. Maak je echter gebruik van de romancecar (limited express), dan betaal je een toeslag van ¥890 en daarbij nog de kosten voor de stoelreservering.

Als je het Romancecar ticket al vooraf online hebt gekocht moet je hierbij ook nog een gewoon treinkaartje kopen. Zie het als dat je de stoel al betaald hebt maar de limited express fare nog niet. De boekingsbevestiging is je bewijs voor de Romancecar. Het ticket is de Hakone Free Pass, ¥5.200 yen voor twee dagen onbeperkt gebruik van OV in Hakone. De Hakone Freepass (en vergelijkbare voordeeltickets voor de Mt. Fuji regio) koop je bij het Odakyu Sightseeing Information Center op Shinjuku Station. Ga meteen maar de ticket counter en niet eerst naar de informatiebalie, dit scheelt lang wachten. Links naast de informatiebalie heb je ook een kantoortje waar je de Hakone Freepass kunt kopen en rechts naast de fysieke ticketbalie ook nog een paar ticketmachines. Je kunt met de Hakone Freepass door de Odakyu poortjes. De Freepass is tevens het treinticket. De Romancecar naar Hakone-Yumoto vertrekt vanaf platform 2. Dit staat duidelijk herkenbaar op de borden aangegeven. Hier heb je ook het Romancecar Cafe. Eenmaal aangekomen pak je meteen de Tozan Railway Car (rode lijn) en bij Gora stap je eventueel over op de groene lijn, de bergtrein. Dan stap je bij Sounzan over op de kabelbaan (Hakone Ropeway) die helemaal naar Lake Ashi gaat.

Lees hier een uitgebreide uitleg hoe je na het nemen van de shinkansen of de romancecar overstapt op de Hakone-Tozan Railway.

Heb je accommodatie in het dorp zelf, dan stap je uit bij station Naka-Gora, een klein maar schattig station met er omheen een paar winkeltjes. Wil je meteen door naar Mount Hakone, dan kun je bij het eindstation (Sounzan) overstappen op de Hakone Lift (Ropeway).

Tips

 • Reis je met de shinkansen van Tokyo naar Odawara? Dan moet je bij Odawara Station overstappen op de Hakone-Tozan Railway naar Hakone. Stap echter niet direct op de trein, maar loop eerst nog even het station uit via de oostzijde. Op nog geen 300 meter lopen ligt namelijk het Odawara Castle; een werkelijk schitterend kasteel omringd door een prachtige tuin.
 • We raden aan om in elk geval minimaal 1 nachtje in Hakone te verblijven. Gora is de beste plek, omdat je vanuit dit dorpje (dat je kunt zien als het centrum van Hakone) prima naar het meer kunt met de kabelbaan, maar ook dichtbij de overige attracties zit (die goed bereikbaar zijn met de kabelbaan of bergtrein). Een dagtrip vanuit Tokyo is zonde, want eer je er bent heb je nog maar weinig tijd om de grootste highlights van het gebied te verkennen. Daarbij stopt het openbaar vervoer dagelijks al om 16.00 en is er verder ’s avonds vrij weinig te doen.
 • Vermijd het reizen met je volledige bagage. Laat de bagage in Tokyo (in je hotel, of in een kluis op een van de stations) achter. Odawara Station heeft ook bagagekluizen. Je kunt ook de populaire luggage forwarding service overwegen. Zo lieten wij onze bagage vanuit Tokyo naar Osaka versturen, zodat wij zelf lekker licht naar Hakone konden reizen.
 • Fan van die lekkere Gyōza dumplings? In Hakone heb je Gyōza Centre, de perfecte plek om deze lekkernij te proberen. Het restaurant ligt op 200 meter lopen vanaf Chokokunomori station (een station langs de Hakonetozan lijn).
 • Een populair alternatief voor Hakone is Kawaguchiko bij de Fuji Five Lakes. Net iets minder makkelijk en snel bereikbaar vanaf Tokyo, maar wel met misschien een nog beter uitzicht op Mt. Fuji. Hakone heeft als dorp wel veel meer leuks te bieden, en het is ook zeer populair onder de lokale Japanse bevolking vanwege de schitterende onsen-faciliteiten, maar daar heb je weer het risico dat Mt. Fuji bij bewolkt weer niet te zien is.
 • Hakone is een van de beste en meest populaire plaatsen in Japan om van de onsen, de Japanse versie van een kuuroord, te genieten. Verscholen in de heuvels van Hakone ligt Hakone Yuryo. Het is een traditioneel ingericht hotspring resort dichtbij Tonosawa Station op de Hakone-Tozan lijn. Je kunt hier ook terecht voor een bezoek gedurende de dag (dus zonder overnachting) en er zijn prive-kamers met eigen onsen of je maakt gebruik van de goedkopere, openbare hotspring. Er gaat een gratis bus vanaf Hakone Yumoto Station naar Hakone Yuryo.
 • Van midden tot eind april kun je langs de rivier de Hayakawa de cherry blossoms (kersenbloesem) in volle bloei aanschouwen. Geniet van het spectaculaire zicht op de rijen met bomen als ze in de avonduren worden verlicht. De kersenbomen staan langs een stuk van ruim 450 meter naast de rivier. De Miyagino-regio binnen Hakone is de beste plaats om ze te zien, te vinden op zo’n 20 minuten lopen vanaf Gora Station en tevens makkelijk bereikbaar met de lokale bus tussen Hakone Yumoto en Sengokuhara.
 • De prachtige bergen van Hakone zien er werkelijk schitterend uit tijdens de herfstperiode. De herfstkleuren bereiken hun hoogtepunt op verschillende tijdstippen van het seizoen als gevolg van de veranderende hoogte binnen dit prachtige gebied. Zie de allermooiste kleuren op langs de Hakone-Tozan Railway vanaf Hakone Yumoto of langs de oevers van Lake Ashi tijdens een gezellig boottochtje.
 • Dichtbij Hakone ligt Gotemba Premiums Outlets met veel internationele (bekende) merken. Het is een populair winkelcentrum met ruim 200 outletwinkels. Vooral in het weekend is het er vaak erg druk. Twee keer per uur vertrekt de Odakyu Hakone Highway Bus vanaf Hakone naar Gotemba Station, waar je weer kunt overstappen op de gratis shuttlebus naar het winkelcentrum.
 • Hoewel Hakone niet de beste plek is om mooie tempels te bezichtigen, zijn de Choan-ji tempel en de Hakone Jinja schrijn (met de bekende rode Torii Gate) zeker een bezoekje waard als je wat langer in Hakone verblijft.
 • Vanaf Owakidani Valley heb je een van de mooiste uitzichten op Mt. Fuji. Je hoeft er niet zo veel moeite voor te doen, behalve de Hakone Cable Car en de Hakone Ropeway te nemen (en dan word je automatisch op het schitterende uitzicht getrakteerd).
 • Eén van de mooiste manieren om van Tokyo naar Hakone te reizen is met de Romancecar. Het leuke van de Romancecar is het uitzicht, vooral als je een van de speciale plaatsen op het observatiedek kunt reserveren (wat erg moeilijk is). Er is verder niks romantisch aan de Romancecar, ondanks dat de naam dit wel doet vermoeden.
 • Let op dat in juni het regenseizoen begint, waarbij het in Hakone flink en langdurig kan regenen.
 • De zwavelbronnen bij Owakudani zijn schitterend, maar kunnen een verblijf in Hakone ook flink in de war gooien. Wij hadden namelijk de pech dat door seismische activiteit de dampen een bepaalde grens hadden bereikt, waardoor het hele gebied verboden was voor toeristen. Ook gaat dan de cable car naar Lake Ashi niet, en moesten we eerst terug naar beneden om daar de bus naar Lake Ashi te pakken.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.