Takayama is een heerlijke stad in de Japanse Alpen, bekend om de goed bewaard gebleven wijk uit de Edo-periode; in de tijd dat het nog een rijke handelsstad was. Het traditionele stadsbeeld is uniek in Japan en daardoor een belangrijke attractie voor toeristen. Kanazawa is de enige andere stad met vergelijkbare authentieke straatjes (namelijk in de wijken Higashi Chaya en Nagamachi).

De voor Japanse begrippen piepkleine stad (Takayama heeft nog geen 100.000 inwoners) ligt in de prefectuur Gifu en is goed bereikbaar vanaf Kanazawa, Toyama, Nagoya en Matsumoto. Door de jaren heen zijn diverse dorpen in de directe omgeving ook aan Takayama toegevoegd, waardoor het de grootste gemeente van Japan is op basis van de totale oppervlakte (verder heeft het een van de laagste bevolkingsdichtheden van Japan met maar 42 inwoners per km2). De meeste locals wonen echter in de stad zelf.

Takayama vormt het centrum van de Hida regio, de streek waar koeien van het bijzondere Hida ras vandaan komen. Hida vlees is in het buitenland minder bekend dan Kobe vlees, maar het smaakte (ons) misschien nog wel beter. Je hebt in Takayama meerdere restaurants waar ze dit heerlijke vlees verkopen, de leukste plek is een heuse slager met erachter het restaurant.

Takayama is van oudsher vooral bekend om de bouwkundige deskundigheid; in het bijzonder houtbewerking en meubelmaken. Zo waren het de timmerlieden uit Takayama die in een ver verleden werkten aan het keizerlijk paleis in Kyoto en aan veel van de tempels in Kyoto en Nara. Wil je een mooie indruk krijgen van hoe men in die tijd te werk ging, bezoek dan het Yoshijima Heritage House; een schitterend bewaard gebleven pand uit het begin van de vorige eeuw.

Takayama is een vrij kleine stad, met een compact centrum met daarbinnen diverse hotels, restaurants, winkeltjes en kleine eettentjes. Er hangt een fantastisch en vooral gemoedelijk sfeertje. De volgende vier wijken zijn vooral interessant voor toeristen:

 1. Takayama Station met het treinstation, busstation en diverse hotels en restaurants.
 2. Het centrum ligt grofweg tussen het station en de Miyagawa rivier. Hier heb je vooral de betere ryokans en betere restaurants. Ook heb je hier de hoogste concentratie aan winkeltjes.
 3. Sanmachi-suji ligt ten oosten van het centrum aan de overzijde van de rivier en is de goed bewaard gebleven historische wijk met diverse bezienswaardigheden en tevens de grootste toeristentrekpleister van Takayama. Dit is het toeristische centrum, met leuke shops, accommodatie en zelfs een paar toffe sake-brouwerijen.
 4. Sakaurayama-Hachimangu ten noordoosten van het centrum is de wijk met diverse bezienswaardigheden, meerdere tempels en shrines en een paar leuke musea.

Wat is er allemaal te doen?

Miyagawa ochtendmarkt

Elke ochtend tussen 6.00 en 12.00 kun je bij de Miyagawa ochtendmarkt diverse lokale producten (variërend van versproducten tot souvenirs) kopen. De gevulde wafelvisjes waren heerlijk, vooral de chocoladevulling en de roomvulling (5 voor ¥300, 10 voor ¥500). Ga er zo vroeg mogelijk heen want na 10.00 zijn ze de kraampjes vaak alweer aan het afbreken. Een tweede ochtendmarkt vind je trouwens bij Takayama Jinya, bij de Jinya-mae markt ligt de nadruk wat meer op verse waren.

Sanmachi Suji

Het Sanmachi-district bestaat uit drie straten in het centrum van Takayama. De straten staan vol met traditionele huizen, winkels, restaurants en cafés. Deze straatjes zijn een van de meest pittoreske van heel Japan en als je er doorheen loopt waan je je eventjes in vroegere tijden.

Hida no Sato

Hida no Sato is een openluchtmuseum bestaande uit een verzameling van traditionele huizen die kenmerkend zijn uit deze regio. Die opvallende huizen met rieten daken zijn hier zorgvuldig gereconstrueerd. De huizen liggen verspreid over prachtig terrein. Hida no Sato ligt even buiten Takayama en is met de taxi of bus (of op een huurfiets, als het weer dit toelaat) bereikbaar. Opstappen doe je bij Takayama busstation. In dezelfde omgeving ligt ook het mooie Matsuri no Mori. Dit prachtige museum staat in het teken van het zeer populaire Takayama Festival en hier slaat men alle voorwerpen die tijdens het twee-jaarlijkse festival gebruikt worden op.

Takayama Jinya

Het enige oude, traditionele overheidsgebouw in Japan dat de tand des tijds overleefd heeft. Je kunt er een Engelstalige uitleg krijgen over van de manier waarop de overheid in vroegere tijden functioneerde. De bezienswaardigheid ligt aan de zuidkant van het centrum en is vanaf Sanmachi Suji, via de schitterende Nakabashi brug, bereikbaar.

Higashiyama

Dichtbij de Higashiyama bergen ten noordoosten van het centrum van Takayama heb je nog de Higashiyamashirayama Shrine en de Sakurayama Hachiman-gū Shrine; twee prachtige schrijnen.

Vlakbij Sakurayama Hachiman-gū vind je de Yatai Kaikan (Takayama Festival Floats Exhibition Hall); waar alle de allermooiste en meest belangrijke praalwagens van het Takayama Festival jaarlijks worden tentoongesteld.

In het gebouw er tegenover heb je het Karakuri Museum Takayama (marionettenmuseum, ¥600 entree). De poppen die tijdens het Takayama Festival gebruikt worden worden er tentoongesteld. Verder hebben ze er een collectie van meer dan 300 Lion Heads (speciale maskers). Het leukste is echter de dagelijkse marionettenshow, waarbij de karakuri ningyō op ingenieuze wijze tot leven komen met behulp van gespannen draadjes. Let op: deze leuke attractie heeft wisselende openingstijden. Ga deze vooraf na. Sowieso is het jaarlijks gesloten van 28 november tot 31 maart.

Hier vlakbij ligt tevens het Sakurayama Nikkokan museum, waar een verrassend gelijkend historisch Nikko op schaal 1:10 is nagebouwd. Voor ons extra leuk, want we zouden de schitterende tempels van Nikko (waaronder de prachtige Nikko-Toshogu Shrine) twee weken later zelf bezoeken. In totaal heb je er 28 bouwwerken. Echt schitterend en vreemd genoeg door veel toeristen overgeslagen. Je mag er gratis in met het ticket van de Yatai Kaikan.

Verder heb je nog de Higashiyama Yūhodō (wandelroute) langs oude gebouwen, tempels en langs de kasteelruïnes. Een leuke, twee uur durende, wandeling als je voldoende tijd in Takayama te besteden hebt.

Liefhebbers van sake mogen een bezoek aan de Harada Sakebrouwerij niet overslaan. Deze brouwerij ligt in de wijk Sanmachi Suji aan de Miyagawa rivier. De brouwerij is dagelijks van 8.30 tot 17.30 open en je kunt gratis de rondleiding bijwonen (incl. proeverij voor ¥200). Overigens heb je nog 6 andere brouwerijen in Takayama, want de stad is bekend vanwege de fantastische sake. Ook hier kun je een rondleiding krijgen.

Restaurants

Takayama ligt hoog in de Japanse Alpen en is gezegend met puur, kristalhelder bergwater. Als gevolg wordt er van Takayama gezegd dat je er de beste noedels en sake van heel Japan vindt. Zelfs het vlees is hierdoor van de allerhoogste kwaliteit.

Hoewel de stad vrij klein is heb je er een enorme hoeveelheid restaurants, geschikt voor elk budget. Als je echter maar kort in Takayama verblijft en wel meteen het beste dat de lokale keuken te bieden heeft mee wilt maken, dan mag je een Hida restaurant niet overslaan (tenzij je geen vlees eet natuurlijk :)). Lekker, uitgebreid eten doe je op twee momenten van de dag, tijdens de lunch en tijdens het avondeten.

Let erop dat de populaire restaurants vaak lange rijen met wachtende hebben tijdens lunchtijd en dat je in een flink aantal restaurants het beste kunt reserveren voor het diner (en let op: restaurants sluiten er ’s avonds al relatief vroeg en de beste en zeer populaire restaurants doen niet aan reserveren). Reserveren kan niet altijd en in plaats daarvan werken ze met een inschrijflijst waarop je aangeeft met hoeveel man je er wilt eten. Wanneer een bepaalde tafel vrijkomt gaan ze de lijst af en roepen ze je naam.

Iets ten noorden van het centrum vind je de wijkjes Asahimachi, Seuhiromachi en Sowamachi, de restaurantwijk van Takayama met de meest uiteenlopende eettentjes. Als je je ’s avonds afvraagt waar iedereen toch gebleven is? Hier zit men allemaal lekker te eten.

Hida-gyu is één van de beste stukken vlees die je in Japan kunt krijgen (volgens velen zelfs beter dan Kobe). Takayama ligt in de prefectuur Gifu, waar het heerlijke Hida-vlees vandaan komt. Restaurants waar je Hida zelf kunt ervaren zijn Maruaki Restaurant (heerlijke Hida vlakbij Oyado Koto no yume), Yamatake Restaurant, Ajikura Tengoku (zeer goede lunchset), Suzuya, Honkaku Edomae Zushi Matsuki Sushi, Shiki no Gochisou Mitsuiwa, Nonohana, Miyabi An, Bistro Kanzo, Honba No Aji Maruaki, Kitchen Hida, Shicirin, Izakaya Hidayansa, Sakaguchi-ya, Motsu Senmonten Motsuya en Kanoya. In de restaurants heb je meestal de keuze tussen gewone Hida (grade 3 of 4) en premium Hida (grade 5, met een passend prijskaartje).

Andere aanraders in Takayama zijn Morgan’s Gibier Bar n Grill, Menya Shirakawa met heerlijke Shoyu Ramen, Sakurajaya, Sushi Dining Nob, het fantastische Thaise restaurant Thanyaporn, lekkere soba bij Kajibashisoba en Sohonzan voor heerlijke Gyoza.

Een lekker ontbijtje of lunch voor onderweg haal je bij Blue Pinguin Bakery, een klein bakkerijtje in de wijk Sanmachi Suji. In diezelfde wijk heb je ook Center4 Hamburgers, mocht je eens geen zin hebben in Japans eten (de Hida Beef Burger is een absolute aanrader).

Lekkere koffie haal je bij Coffee Don, Cafe Ao en If Coffee Shop (ook prima voor een westers ontbijt). Coffee Don is een leuk Japans koffietentje met drip coffee en lekkere snacks. Zee hebben er een prima westers ontbijt mocht je geen ontbijt bij je hotel hebben. Ze zijn dagelijks van 7.30 tot 22.00 (lekker laat) geopend en de eigenaar is een vriendelijke man die een leuk woordje Engels kan.

Je hebt langs Kukubunji Dori (de hoofdstraat) op de hoek bij het beeld van Ashinaga het leuke restaurant Kajibashi. Nog leuker is dat ze een luik hebben aan de zijkant waar je een aantal heerlijke snacks kunt bestellen, waaronder een satestok met verrukkelijk Hida-vlees voor ¥1000.

Accommodatie

Takayama is een populaire bestemming en daarom heb je er een flink aanbod aan toffe accommodatie. Het grootste deel van de beschikbare accommodatie is van het type Ryokan, de Japanse versie van een middenklasse tot luxe hotel. Westerse hotels heb je er nauwelijks. De meeste Ryokans zijn in het centrum van het stadje te vinden, op loopafstand van alle bezienswaardigheden. We raden aan om de accommodatie via een hotelsite als Booking.com of Agoda.nl te boeken. De accommodatie die je daar vindt is makkelijk te boeken, in tegenstelling tot het zelf benaderen van de plekjes. Vaak is het als buitenlandse toerist zo goed als onmogelijk om een accommodatie rechtstreeks te boeken. Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire plekjes van Takayama (bekijk hier alle hotels in Takayama):

Wij verbleven zelf in één van de best beoordeelde luxe Ryokan’s van Takayama; het Oyado Koto no yume (zeer goed beoordeeld op Tripadvisor). Dit was echt genieten van een authentieke overnachting in Japanse stijl. Het eten was er werkelijk subliem en wij vonden het ook erg prettig dat de Onsen voor privégebruik te reserveren was. De Ryokan ligt verder zeer centraal in het centrum van Takayama, op nog geen 5 minuten lopen van het trein- en busstation.

Bezienswaardigheden in de omgeving

Shirakawa-go is een dorp met ruim 100 gassho-zukuri huizen, herkenbaar aan de steile en puntige, rieten daken. Dit is absoluut een van de hoogtepunten uit de regio en je mag het authentieke dorpje niet overslaan als je de regio bezoekt. Dagelijks gaan er diverse bussen en tours vanaf Takayama naar het pittoreske dorpje.

Gokayama vormt samen met Shirakawa-go een UNESCO World Heritage Site. Net als Shirakawa-go staan er in Gokayama diverse schitterende gassho-zukuri huizen. Iets verder weg van Takayama en ook iets minder drukbezocht.

De Shinhotaka kabelbaan ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf Takayama, midden in de Japanse Alpen. De kabelbaan begint op 1117 meter hoogte en brengt je in 11 minuten naar het uitkijkpunt op 2156 meter hoogte. Eenmaal aan de top, kun je van een werkelijk fenomenaal uitzicht over de gehele noordelijke Japanse Alpen genieten. Let erop dat je warm gekleed bent, want het grootste deel van het jaar is het flink koud op het uitkijkplatform. Je komt er door de speciale Nouhi streekbus te nemen, die vlakbij de start van de kabelbaan de eindhalte heeft.

Kamikochi ligt net als de Shinhotaka kabelbaan in het centrale deel van de Japanse Alpen. Het is een schitterend natuurgebied, met prachtige rivieren en watervallen met op de achtergrond de enorme bergen. Ook Kamikochi is bereikbaar met de Nouhi streekbus. Het is de ultieme plek voor natuurliefhebbers en outdoorliefhebbers en doorgaans alleen tussen april en november toegankelijk.

Beste tijd om Takayama te bezoeken

Takayama heeft een vrij strenge winter met een gigantische hoeveelheid sneeuwval. Door de ligging binnen de Japanse Alpen, relatief dichtbij de Japanse Zee, ligt het in één van de meest sneeuwzekere gebieden van de wereld. Per jaar valt er wel 5 meter sneeuw en in de winter kan het er dagen achtereen sneeuwen. De winter is om die reden misschien wel de mooiste tijd om de stad te bezoeken, al is het maar omdat dan het dichtbij gelegen pittoreske dorpje Shirakawa-go (een UNESCO World Heritage Site) bedekt met een laag sneeuw is en er dan nog mooier uit ziet (en de meeste reizigers Takayama zowieso combineren met een bezoek aan Shirakawa-go).

De lente is een van de beste momenten om de regio te bezoeken. De temperatuur is heerlijk en het is vooral in april extra mooi vanwege de kersenbloesem die in bloei staat. De rest van Japan is ook fantastisch in deze periode, waardoor het over het algemeen (samen met de herfst) de drukste tijd van het jaar is).

De zomer kun je het beste als het even kan vermijden, tenzij je van snikhete, vochtige dagen houdt met temperaturen van rond de 30 graden. Wel is het in deze periode vaak lekker rustig in de regio. Daarbij is het ook een prima tijd om lekker de natuur in te gaan om te hiken of te fietsen.

De herfst is samen met de lente een van de meest populaire jaargetijden, dit vanwege de schitterende herfstkleuren. Ook in Takayama is het dan erg mooi. De temperaturen zijn dan vaak ook weer erg prettig.

Hoe verken je Takayama het beste?

De meeste bezienswaardigheden van Takayama liggen op loopafstand van elkaar binnen het centrum van de stad, met uitzondering van enkele verder weg gelegen attracties, waarvoor je het beste een bus vanaf Takayama busstation kunt pakken (of een duurdere taxi). In de zomermaanden kun je de huur van een fiets overwegen, om zo op je eigen tempo de stad te verkennen. In het centrum heb je Hara fietsverhuur waar je voor ¥1.300 per dag een fiets kunt huren (61 Suehiromachi).

Je kunt ook gebruik maken van de twee toeristische buslijnen. De Machinami bus (¥100 per rit) rijdt elk uur op een cirkelvormige route tussen het busstation en het oude centrum. De Sarubobo Bus (¥210 per rit) rijdt elke 20 tot 50 minuten tussen het busstation en het populaire Hida no Sato openluchtmuseum en het Matsuri no Mori; een museum in het teken van het zeer populaire Takayama Festival. Een dagkaart voor ongelimiteerd gebruik van beide toeristische buslijnen kost ¥620.
Een alternatief is een ritje op een riksja. Een toertje van 30 minuten voor twee personen langs de grootste highlights in het centrum kost ¥7000. Een leuke maar vrij toeristische attractie.

Hoe kom je er?

In de meeste gevallen zul je per trein naar Takayama reizen. Je komt dan aan op JR Takayama, het centraal station in het centrum van het stadje. Er zijn meerdere routes waaruit je kunt kiezen. Reis je met de JRP, dan kun je het beste de Hikari shinkansen van Tokyo naar Nagoya nemen, en daar overstappen op de limited express naar Takayama. Een alternatief is om de Hokuriku shinkansen naar Toyama te nemen en daar over te stappen op een limited express trein naar Takayama. In beide gevallen ben je zo’n 4 uur onderweg, als de overstaptijden gunstig uitkomen. In beide gevallen is de reis volledig gedekt binnen de JRP.

Vanaf Kyoto of Osaka kun je het beste eerst de shinkansen naar Nagoya nemen en daar overstappen op de Hida limited express. Een alternatief is door eerst de Thunderbird limited express naar Kanazawa te nemen en daar over te stappen op de Nouhi streekbus. Vanaf Tokyo kun je verder ook nog eerst de shinkansen naar Matsumoto nemen en daar over te stappen op de Nouhi streekbus naar Takayama. Welke manier het beste is hangt er mee samen of je rechtstreeks naar Takayama wilt reizen, of dat je bijvoorbeeld nog ergens een stop overweegt. Zo gingen wij vanaf Kyoto eerst naar Kanazawa en was de Nouhi bus de meest voor de hand liggende optie, helemaal omdat we zo onderweg bij Shirakawa-go konden stoppen.

Vanaf Takayama busstation vertrekken bussen naar Kanazawa, Toyama, Matsumoto en Nagoya. Dichterbij liggen populaire trekpleisters als Shirawaka-go en Hirayu-Onsen (met de mooie Shinhotaka Ropeway). Het busstation ligt naast het JR treinstation en is vrij klein. Er is een winkeltje aan de linkerzijde en aan de rechterkant vind je de ticketbalies. Er was werkelijk heerlijke koffie voor ¥200 bij het supermarktje tegenover het busstation. Net als bij de 7/11 hadden ze er een bonenmaler. Je koopt eerst een koffiebeker bij de kassa en kunt vervolgens zelf koffie maken.

Vanaf Takayama naar…

Shirakawa-go is het beste bereikbaar met de bus. Busvervoerder Nouhi heeft dagelijks meerdere bussen tussen Kanazawa en Takayama rijden, waarbij je in Shirakawa-go kunt uitstappen. Let erop dat je twee losse tickets koopt als je in Shirakawa-go wilt uitstappen, wanneer de eindbestemming Kanazawa is. Tickets kun je vooraf online kopen via japanbusonline.com, maar ook ter plekke bij de Nouhi kantoortjes bij het busstation van Takayama.

Shinhotaka Ropeway ligt op iets meer dan een uurtje met de Nouhi bus vanaf Takayama en is een populaire attractie vanwege de prachtige kabelbaan die hoog de bergen in gaat. Als je de omgeving op je gemak wilt verkennen, dan kun je het beste in één van de Onsen dorpen in de directe omgeving van Shinhotaka verblijven, zo sliepen wij in het schitterende en zeer goed beoordeelde Takumi No Yado Miyama Ouan. Hierna kun je eventueel doorreizen naar Matsumoto met de Nouri bus.

Kanazawa kan op twee manieren, namelijk met de express bus van Nouhi en met de trein via Toyama. Qua reistijd maakt het niet zoveel uit. Als je een JRP hebt kun je een deel van de treinrit gratis afleggen. De bus vertrekt meerdere keren per dag vanaf Takayama busstation en rijdt in iets meer dan 2 uur naar het centraal station van Kanazawa. Op Kanazawa Station kun je eventueel overstappen op de limited express (Thunderbird) naar Kyoto. Let erop dat sommige bussen (bustijden) alleen op basis van vooraf reserveren rijden.

Naar Nagoya kan direct met de trein vanaf Takayama. Je hoeft er niet voor over te stappen. Je kunt hier overstappen op de shinkansen naar Kyoto, Osaka of Tokyo.

Hetzelfde geldt voor Toyama, ook deze stad is direct met de trein vanuit Takayama bereikbaar (en hier kun je makkelijk overstappen op de shinkansen naar Tokyo).

Gokayama is een schitterend authentiek dorp en samen met Shirakawa-go een UNESCO World Heritage Site. Dit authentieke dorp ligt ten oosten van Kanazawa. Het is er aanzienlijk rustiger dan het net zo pittoreske Shirakawa-go, dat er niet ver vandaan ligt, maar dat dagelijks veel meer toeristen trekt vanwege de ligging tussen Kanazawa/Toyama en Takayama. De beste manier om Gokayama vanaf Takayama te bezoeken is door in Takayama een dagtourtje te boeken.

Matsumoto is bereikbaar met de Nouhi express bus vanaf Takayama. De bus doet er ongeveer 3 uur over en komt aan op Matsumoto Station, waar je de shinkansen naar Tokyo kunt pakken.

Tokyo doe je met de express bus of met de trein. De bus doet er ongeveer 5,5 uur over en kost ¥10.000. Je kunt ook eerst met de Nouhi bus naar Matsumoto reizen, en daar de shinkansen naar Tokyo pakken. Een alternatief is om eerst met de trein naar Toyama te reizen en daar op de snelle shinkansen over te stappen. Dit neemt iets minder tijd in beslag maar is wel duurder wanneer je niet over een JRP beschikt.

Tips

 • Tussen 12 april en 23 november geven de gidsen van Kai Takayama Volunteer Guides gratis rondleidingen in Takayama en de directe omgeving. Onderweg krijg je van alles en nog wat te horen. De tour duurt ongeveer 1 uur en het is een superleuke manier om alles over Takayama te weten te komen. Je moet de gids vooraf reserveren. Bekijk hier de (vertaalde) pagina van Kai Takayama.
 • Pal tegenover Takayama Station ligt het Hida-Takayama Tourist Information Center met Engelssprekende medewerkers. Hier kun je terecht met vragen of voor een handige toeristische kaart van de stad of voor andere informatie.
 • Zin in een lokale lekkernij? De Hida Polvorones zijn geïnspireerd door de bekende Spaanse koekjes en smaken echt heerlijk (vooral lekker voor onderweg).
 • Een andere “Goodwill” instantie met gratis rondleidingen is Hida Takayama Tourist Guide. Je kunt vooraf een Engelssprekende gids bij het Hida-Takayama Tourism & Convention Bureau reserveren. De tours duren maximaal 2 uur en vinden op aanvraag plaats tussen 10.00 en 16.00 (incl. pauzes).
 • Twee jaarlijkse festivals, Sanno Matsuri in het voorjaar en Hachiman Matsuri in de herfst, trekken bezoekers uit heel Japan en behoren tot de meest populaire festivals van het land.
 • Er zijn in Takayama diverse restaurants waar ze de overheerlijke Hida biefstuk verkopen (Hida wordt gezien als het beste vlees van Japan, volgens kenners beter dan Kobe). Wij hebben zo ontzettend lekker gegeten bij Hidagyu Maruaki in het centrum van de stad.
 • Traditionele Takayama Spa treatment (voor redelijke prijzen).
 • Nakabashi is een zeer fotogenieke brug over de Miyagawa rivier.
 • Het Hida no Sato openluchtmuseum is leuk, maar als je ook al het schitterende en pittoreske dorp Shirakawa-go bezoekt, dan kun je het ook overslaan.
 • Als je tijdens de wintermaanden tijdens het weekend in Takayama bent, ga dan na of in dat weekend het Light-up lichtspektakel bij Shirakawa-go plaatsvindt.
 • Twee mooie huizen uit het Edo-tijdperk zijn toegankelijk voor toeristen: Yoshijima Heritage House het het Kusakabe Folk Crafts Museum. Beide mooi bewaard gebleven huizen liggen dicht bij elkaar op nog geen 10 minuten lopen vanaf het centrum.
 • Een manier om kosteloos op het internet te kunnen is door gebruik te maken van Free Wi-Fi Takayama. Om er gebruik van te maken moet je op je mobiele telefoon een connectie maken met Free Wi-Fi Takayama en vervolgens wat gegevens invoeren. De gratis Wi-Fi pass is 7 dagen geldig (wij hadden het niet nodig, want we huurden een mobiele Wi-Fi router).
 • Tussen november en april kan het vrij koud zijn in en rond Takayama. Jaarlijks valt er vanaf december een enorm pak sneeuw, waar het stadje tot zeker begin maart mee bedekt wordt. Neem daarom voldoende warme kleding mee. Draag je kleding in laagjes en begin met een setje thermokleding. Zorg ook voor goede (warme) schoenen, want op veel plekken loop je over/door een pak sneeuw.
 • Je kunt je bagage opslaan in bagagekluizen op het busstation. Reken op zo’n ¥800 voor een dag.
 • JNTO (Japan National Tourism Organisation) heeft een handige .pdf met informatie over Takayama.
 • Let erop dat winkels vaak al om 17.00 sluiten. Takayama is om die reden ’s avonds vaak niet zo sfeervol omdat bijna alles dicht is. Na 20.00 lijkt de hele stad al te slapen, maar het is rond die tijd ook rustig omdat iedereen rond die tijd binnen (in de restaurants) zit te eten. Over de stille, authentieke, straatjes wandelen is echter wel weer een heerlijke en unieke bezigheid.
 • Vanaf het buitenterras de zeer goed beoordeelde Ryokan Honjin Hiranoya Annex heb je een werkelijk schitterend uitzicht op knalrode Nakabashi brug. Ze hebben er ook nog een prima bonengemalen koffie.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.