Wagyū staat voor het vee uit Japan, waarmee de typische Japanse koeien bedoeld worden. Je hebt vier koeienrassen in Japan; zwart, bruin, pollen en korthoorn. De meeste mensen kennen de term Wagyū echter als aanduiding voor (Japans) vlees van zeer hoge kwaliteit. Door velen gezien als het lekkerste vlees ter wereld en wij kunnen na meerdere soorten Wagyū geprobeerd te hebben beamen dat dit onbeschrijfelijk lekker is. Zo lekker, dat het niet eens zin heeft om met het hoogste kwaliteit vlees dat we in Nederland kennen te vergelijken.

Kobe is een delicaat en zeer gewild stuk vlees, afkomstig van het zwarte Tajima ras. De wagyū koeien, waar het Kobe vandaan komt, is één van de meest schaarse en moeilijkst te houden vee. Op elk moment zijn er ongeveer 3000 wagyū koeien, wat meteen de forse prijs van het vlees verklaard. Niet voor niks wordt elke koe als een koning behandeld, voordat deze naar het slachthuis wordt geleid voor de consumptie (of ze daadwerkelijk dagelijks bier krijgen en gemasseerd worden heb ik niet kunnen bevestigen tijdens mijn reis :)).

Gradaties in Wagyu

Wagyvlees wat onder die naam verkocht mag worden moet een marmeringscore van minimaal 6 hebben (marmering staat voor de verhouding vlees/onverzwadigd vet). Als je het rauwe vlees ook ziet is het vrij vettig en eigenlijk zie je meer wit (vet) dan rood. Als je het nog niet gegeten hebt verwacht je dus een vette, misschien zelfs pezige of taaie hap. Niets is minder waar. Het vet smelt zeer snel en resulteert in een heerlijke vleesjus. Het vlees zelf wordt superzacht, en onbeschrijfelijk lekker.

Kobe vlees in Japan

Kobe in het buitenland is (of was want de laatste jaren worden de exportregels steeds meer versoepeld) nooit 100% Kobe zoals dit in Japan verkocht wordt, maar een kruising tussen het zwarte Tajima ras en de Angus. Japan heeft regels om de soort te behouden en omdat er te weinig koeien zijn, wordt het vlees niet of nauwelijks geëxporteerd. Het niet 100%-Kobe vlees is overigens al erg lekker, maar de echte Kobe uit Japan is onbeschrijfelijk lekker (dit vlees smelt echt op je tong). Kobe beef kost een klein fortuin, maar is een maaltijd die je nooit meer zult vergeten (zeker weten!).

Kobe vlees in Japan

Wij probeerden Kobe voor het eerst in een speciaal Koberestaurant in Kyoto. We betaalden zo’n €70 voor 150 gram en het was echt elke euro waard. Nog niet eerder at ik zo’n lekker stukje vlees. Het vlees wordt in dunne reepjes opgediend en je mag het zelf op een kleine bakplaat bakken. Grote stukken doen ze niet aan, dan geniet je nauwelijks van de zachte bite en fantastische smaak en even een 300gr steak zou dus een paar honderd euro kosten. We gaan natuurlijk nog een keer naar de Kobe regio zelf voor een 2e ronde ?. Kobe moet je absoluut een keer doen en die kosten betalen zich uit in een levenslange herinnering plus een prachtig verhaal om thuis te vertellen.

Een vleessoort vergelijkbaar met Kobe is Hida, afkomstig uit de Gifu prefectuur (de regio waar ook de populaire toeristische bestemming Takayama in ligt). Van deze soort wordt gezegd dat het misschien nog wel beter is dan Kobe. Ook dat moest zelf beoordeeld worden en na een korte zoektocht kwamen we erachter dat het bekende/beroemde restaurant Hidagyu Maruaki pal achter onze Ryokan lag. Overdag een slager, ’s avonds aan de achterzijde een fantastisch Hidarestaurant. Ook hier was het weer smullen geblazen. Serieus. De beste steak die ik ooit at kan hier niet aan tippen. Hida was wat ons betreft inderdaad lekkerder (sappiger), maar de eerste keer Wagyū (Kobe) in Kyoto was de meest bijzondere ervaring, want dat was ‘de eerste keer’.

Hida vlees in Japan

Hida vlees in Japan

Naast Kobe en Hida worden ook Ohmi en Matsusake beef gezien als absolute topklasse Wagyu.

Ook in Tokyo kun je op diverse plekken vlees van wagyū koeien eten. Zo heb je in de wijk Roppingi het populaire restaurant Matsurokuya en in de wijk Akasaka heb je het restaurant Kobe Beef Kaiseki. Let erop dat de lunchset erg goed betaalbaar is vergeleken het diner.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.