Wagyū staat voor het vee uit Japan, waarmee de typische Japanse koeien bedoeld worden. Je hebt vier koeienrassen in Japan; zwart, bruin, pollen en korthoorn. De meeste mensen kennen de term Wagyū echter als aanduiding voor (Japans) vlees van zeer hoge kwaliteit. Door velen gezien als het lekkerste vlees ter wereld en wij kunnen na meerdere soorten Wagyū geprobeerd te hebben beamen dat dit onbeschrijfelijk lekker is. Zo lekker, dat het niet eens zin heeft om met het hoogste kwaliteit vlees dat we in Nederland kennen te vergelijken.

Kobe is een delicaat en zeer gewild stuk vlees, afkomstig van het zwarte Tajima ras. De wagyū koeien, waar het Kobe vandaan komt, is één van de meest schaarse en moeilijkst te houden vee. Op elk moment zijn er ongeveer 3000 wagyū koeien, wat meteen de forse prijs van het vlees verklaard. Niet voor niks wordt elke koe als een koning behandeld, voordat deze naar het slachthuis wordt geleid voor de consumptie (of ze daadwerkelijk dagelijks bier krijgen en gemasseerd worden heb ik niet kunnen bevestigen tijdens mijn reis :)).

Gradaties in Wagyu

Wagyvlees wat onder die naam verkocht mag worden moet een marmeringscore van minimaal 6 hebben (marmering staat voor de verhouding vlees/onverzwadigd vet). Als je het rauwe vlees ook ziet is het vrij vettig en eigenlijk zie je meer wit (vet) dan rood. Als je het nog niet gegeten hebt verwacht je dus een vette, misschien zelfs pezige of taaie hap. Niets is minder waar. Het vet smelt zeer snel en resulteert in een heerlijke vleesjus. Het vlees zelf wordt superzacht, en onbeschrijfelijk lekker.

Kobe vlees in Japan

Kobe in het buitenland is (of was want de laatste jaren worden de exportregels steeds meer versoepeld) nooit 100% Kobe zoals dit in Japan verkocht wordt, maar een kruising tussen het zwarte Tajima ras en de Angus. Japan heeft regels om de soort te behouden en omdat er te weinig koeien zijn, wordt het vlees niet of nauwelijks geëxporteerd. Het niet 100%-Kobe vlees is overigens al erg lekker, maar de echte Kobe uit Japan is onbeschrijfelijk lekker (dit vlees smelt echt op je tong). Kobe beef kost een klein fortuin, maar is een maaltijd die je nooit meer zult vergeten (zeker weten!).

Kobe vlees in Japan

Wij probeerden Kobe voor het eerst in een speciaal Koberestaurant in Kyoto. We betaalden zo’n €70 voor 150 gram en het was echt elke euro waard. Nog niet eerder at ik zo’n lekker stukje vlees. Het vlees wordt in dunne reepjes opgediend en je mag het zelf op een kleine bakplaat bakken. Grote stukken doen ze niet aan, dan geniet je nauwelijks van de zachte bite en fantastische smaak en even een 300gr steak zou dus een paar honderd euro kosten. We gaan natuurlijk nog een keer naar de Kobe regio zelf voor een 2e ronde 😊. Kobe moet je absoluut een keer doen en die kosten betalen zich uit in een levenslange herinnering plus een prachtig verhaal om thuis te vertellen.

Een vleessoort vergelijkbaar met Kobe is Hida, afkomstig uit de Gifu prefectuur (de regio waar ook de populaire toeristische bestemming Takayama in ligt). Van deze soort wordt gezegd dat het misschien nog wel beter is dan Kobe. Ook dat moest zelf beoordeeld worden en na een korte zoektocht kwamen we erachter dat het bekende/beroemde restaurant Hidagyu Maruaki pal achter onze Ryokan lag. Overdag een slager, ’s avonds aan de achterzijde een fantastisch Hidarestaurant. Ook hier was het weer smullen geblazen. Serieus. De beste steak die ik ooit at kan hier niet aan tippen. Hida was wat ons betreft inderdaad lekkerder (sappiger), maar de eerste keer Wagyū (Kobe) in Kyoto was de meest bijzondere ervaring, want dat was ‘de eerste keer’.

Hida vlees in Japan

Hida vlees in Japan

Naast Kobe en Hida worden ook Ohmi en Matsusake beef gezien als absolute topklasse Wagyu.

Ook in Tokyo kun je op diverse plekken vlees van wagyū koeien eten. Zo heb je in de wijk Roppingi het populaire restaurant Matsurokuya en in de wijk Akasaka heb je het restaurant Kobe Beef Kaiseki. Let erop dat de lunchset erg goed betaalbaar is vergeleken het diner.

 
 

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

v.a. €2595 excl.

Japan in 2 weken

Wissel in 14 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Traditioneel & Modern Japan

Ervaar het traditionele én het moderne Japan in 11 dagen met PANGEA Travel.

Lees meer

v.a. €2582 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de contrasten van Japan in 13 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €3799 incl.

Land van de Geisha’s

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis alle highlights van Japan met Fox.

Lees meer

v.a. €2899 incl.

Het mystieke Japan

Ontdek het wonderbaarlijke land van de geisha’s in 15 dagen met Kras.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.