Hieronder volgt een overzicht met essentiële landeninformatie van Japan.

Japan ligt op zo’n 11 uur vliegen vanaf Nederland en er wordt rechtstreeks door KLM op Osaka en Tokyo gevlogen. Prijzen van vliegtickets liggen doorgaans rond de €800/€900 in het laagseizoen en beginnen bij €900 in het hoogseizoen.

In Japan wonen ruim 125 miljoen mensen, waarvan er meer dan 50.000 honderd jaar en ouder zijn. Japan heeft met een gemiddelde leeftijd van 47.3 jaar één van de oudste bevolkingen ter wereld.

Japan is een van de grootste economieën ter wereld. Tokyo is de hoofdstad van het land en met meer dan 30 miljoen inwoners de grootste stad op aarde.

Het land bestaat uit duizenden eilanden, de grootste en meest bekende zijn Honshu, Shikoko, Kyushu en Hokkado. Ook bekend is de tropische eilandengroep Okinawa in het uiterste zuiden van het land.

De regio rond Fukushima, waar in 2011 de ramp met de kernreactor plaatsvond, is volledig van de buitenwereld afgesloten. Voor deze streek geldt een negatief reisadvies.

Japan is een veilig land met relatief weinig criminaliteit. Japanners voelen zich vaak bijzonder veilig.

Het klimaat van Japan varieert per regio/streek. In het hoge noorden is er sprake van een subarctisch klimaat en in het uiterste zuiden een subtropisch klimaat. In het centrale deel, waar het grootste gedeelte van de reizigers naartoe zullen gaan heb je vier duidelijke jaargetijden met in de bergachtige streken extreme sneeuwval in de wintermaanden. De zomers zijn warm en vochtig waarbij temperaturen regelmatig de 30 graden halen.

De taal is Japans, makkelijk om in de basis te leren, erg moeilijk om taal en schrift volledig onder de knie te krijgen. Engels wordt steeds meer gesproken, vooral onder de jongere bevolking (maar die groep is klein en vooral woonachtig in de grote steden). Bij hotels kan er bijna altijd wel iemand bij de receptie een woordje Engels. Een vertaalapp doet soms wonderen.

De beste tijd om naar Japan te reizen zijn de maanden maart, april, mei, oktober en november.

Je betaalt in Japan met de Yen. Je kunt overal pinnen waar het Maestro of Cirrus logo getoond wordt. In de grote steden is dit o.a. bij Konbibi’s, bank en in winkelcentra. In Japan betaal je vooral met contanten.

Een fooi in Japan is niet gebruikelijk, maar dit zit ook al deels in je restaurantrekening verwerkt (service charge). Afdingen ook niet, hoewel je altijd om een betere prijs kunt vragen wanneer je meerdere artikelen koopt. Ook moet je altijd de foldertjes met combi-deals in de gaten houden.

De kosten liggen wat hoger in Japan, waardoor een vakantie naar het land vaak duurder is dan een vakantie naar andere Aziatische landen.

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 7 in de zomer en 8 uur in de winter.

Elektrische apparaten draaien in Japan op 100v en je hebt een speciale reisadapter nodig voor je Nederlandse stekkers. Het stopcontact in Japan is hetzelfde als een Amerikaans stopcontact (twee dunne poten). Sommige hotels hebben universele stopcontacten, waar Nederlandse stekkers inpassen.

In Japan wordt links gereden. Dat is altijd even wennen, maar na een kort ritje weet je vaak niet beter.

Nederlandse reizigers die Japan bezoeken hoeven hiervoor geen speciaal visum aan te vragen. Bij aankomst in Japan krijg je automatisch een toeristenstempel met geldigheid van 90 dagen.

Inentingen zijn niet verplicht bij een reis naar Japan.

Adresgegevens Nederlandse ambassade in Tokyo:
3-6-3 Shibakoen
Minato-ku
Tokio 105-0011
Telefoon: +81357765400

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.