Sumo, beter bekend als sumoworstelen, is een full-contact sport, waarbij het doel van de sumoworstelaar is om de tegenstander uit een cirkelvormige ring te duwen of om hem contact met de grond te maken met een ander lichaamsdeel dan de zolen van zijn voeten. Japan, waar de sport werd uitgevonden, is het enige land waar sumo professioneel wordt beoefend.

Geschiedenis

Sumo stamt uit vroegere tijden en heeft diepgaande rituelen en tradities. De sport ontstond ooit als een integraal onderdeel van de Shinto-religie en sumoworstelaars houden zich aan de strenge regels die hiermee gepaard gaan. Worstelaars wonen in hun eigen wereld, afgezonderd van de rest van de samenleving. Hoewel sommige aspecten van Sumo in de moderne tijden zijn veranderd, wordt het leven van een sumoworstelaar vandaag de dag nog steeds gedomineerd door de religieuze oorsprong van de sport, alsmede door de sterke culturele verankering van sumo in de Japanse samenleving.

Sumo feiten

 • Sumo worstelaars mogen niet autorijden. Worstelaar Kyokutenho was ooit uit een toernooi gezet omdat hij een auto-ongeluk had veroorzaakt.
 • Sumo worstelaars eten meer dan 20.000 calorieën per dag, bijna 10x meer dan de inname van een normaal persoon.
 • Het woord Sumo is gebaseerd op de Chinese tekens voor “Gezamenlijk treffen”.
 • Sumo worstelaars zijn lid van clubs, de “Beya”, en men neemt het nooit op tegen iemand van de eigen beya.
 • De 6 verschillende klassen van Sumo zijn: Juryo, Maegashira, Komosubi, Sekiwake, Ozeki en de kampioensklasse Yokozuna.
 • Oorspronkelijk klapte men in de handen en spreidde men de armen om aan te tonen dat men geen wapens droeg.
 • Sumo worstelaars slapen wel 4 uur na de lunch, om de verbranding zo laag mogelijk te houden zodat het voedsel optimaal (als vet) wordt opgeslagen.
 • Al in het jaar 500 deed men aan Sumo worstelen.
 • Professionele Sumo toernooien begonnen in de 17e eeuw (Edo periode).
 • In 1909 werd Sumo uitgeroepen tot de nationale sport van Japan.
 • Ook in Hawaii is Sumo worstelen zeer populair, dit komt mede door de vele Japanners die er in het verleden gesetteld zijn.
 • De hoofdprijs van een Sumo toernooi is vaak 10 miljoen JPY (ongeveer €80.000).
 • Hoe win je bij Sumo? De winnaar is de degene die het eerst zijn tegenstander uit de ring, de “Dohyo”, weet te werken, of wanneer de tegenstander met een ander lichaamsdeel dan de voeten de grond raakt.
 • Gemiddeld wegen Sumo worstelaars tussen de 180 en 280 kilogram.
 • De Dohyo is heilig en vrouwen mogen de ring nooit betreden.

Hoe erg leeft Sumo in Japan?

We liepen laat op een avond door het sfeervolle Pontocho Alley in Kyoto. Dit is een klein steegje vol restaurants en barretjes. Het was niet druk en ik maakte wat foto’s van de mooie verlichting toen vlak achter mij een forse man uit een Kaiseki-restaurant kwam. Iedereen stopte en viel stil. Het is altijd al erg rustig op straat, maar nu kon je een speldenknop horen vallen. Ik vroeg een omstander wat er gaande was en er kwam een ‘big sumo’ en een ‘celebrity’ uit. De man in kwestie bleek een zeer bekend sumoworstelaar uit de hoogste klasse.

Sumo tournooien

Er zijn altijd 6 toernooien per jaar (januari, maart, mei, juli, september en november). De locaties rouleren tussen Tokyo (3x), Osaka (1x), Nagoya (1x) en Fukuoka (1x). Een toernooi duurt altijd 15 dagen en start en eindigt op een zondag. Op diverse Sumo websites kun je het exacte rooster achterhalen. Er zijn ook diverse keren per jaar zgn. Special Events op verschillende locaties.

Ryogoku Kokugikan is de naam van het sumostation in Tokyo. Het ligt op loopafstand van het Ryogoku station op de JR Chuo-Sobu lijn en het Ryogoku metrostation op de Toei Oedo lijn.

Wil je een sumowedstrijd in Osaka bijwonen, dan moet je naar het Osaka Prefectural Gymnasium (Edion Arena). Het ligt op loopafstand van het JR Namba station, Nankai Namba station, het Osaka Namba station en Namba station op de Osaka metrolijn.
In Nagoya moet je naar het Aichi Prefectural Gymnasium. Dit sumostadion ligt op loopafstand van Shiyakusho station op de Meijo metrolijn.

In Fukuoka (Kyushu) vinden de wedstrijden in het Fukuoka Kokusai Center plaats. Je kunt er komen door een korte busrit van JR Hakata Station te nemen, of door zo’n 10-15 minuten vanaf Gofukumachi Station te lopen.

Wanneer beginnen de wedstrijden?

Op de officiële website kun je de starttijden achterhalen. De eerste 12 dagen begint het toernooi dagelijks al om 8.40, maar dit zijn altijd de laagste klassen. Pas om 14.30 beginnen de hogere klassen meestal aan hun toernooi. Op de laatste 3 dagen van het toernooi begint het dagelijks om 10.30, en dan is het in de middag vaak het drukst omdat dan de grote namen in actie komen. De laatste wedstrijd van de dag eindigt meestal om 18.00, met op de laatste dag (15e) van het toernooi de prijsuitreiking om 17.30.

Sumo wedstrijden bekijken

Als je een sumowedstrijd wilt bezoeken, kun je uit drie soorten plekken kiezen:

 1. Zitplaatsen rondom de ring. Die zijn niet alleen het duurst en het moeilijkst te bemachtigen, je loopt er ook het gevaar dat de worstelaars jouw kant op het publiek in vliegen. Je hebt hier echter wel het meest spectaculaire zicht op de wedstrijd.
 2. De box. Je zit in dat geval in een Japans zitje, doorgaans met ongeveer drie andere personen. Tickets worden per box verkocht: als je maar met zijn tweeën bent, is het dus nog steeds de bedoeling dat je voor een heel zitje kaartjes koopt. Afhankelijk van de afstand tot de ring zit je in een A-, B- of C-box.
 3. Het balkon. Op de tweede verdieping vind je zitplaatsen in westerse stijl, wederom onderverdeeld in groep A, B en C. Een deel hiervan is bestemd voor de kopers van de goedkoopste tickets, die alleen op de dag zelf aangeschaft kunnen worden.

Meestal worden de tickets vooruit verkocht, vanaf ongeveer en maand voor de wedstrijd. Zeker in weekenden en op feestdagen zijn de wedstrijden dan vaak uitverkocht. Een beperkt aantal balkontickets is echter vaak op de dag zelf nog wel beschikbaar.

Waar kun je een toernooi bijwonen?

Reizigers kunnen op meerdere plekken een Sumo toernooi bijwonen. Zo’n toernooi is meestal één van de absolute hoogtepunten van een reis door Japan. Er is een jaarlijks rooster met locaties waar toernooien plaatsvinden. Ga dus vooraf na of je in de dagen naar die locatie kunt als je een toernooi wilt bijwonen.

Kaarten kun je vooraf bestellen, of door een tussenpartij laten bestellen (bv via Buy Sumo Tickets). Een kaart is altijd geldig voor 1 dag van het toernooi, en die dag is genoemd op het ticket. De kaartverkoop start meestal een maand voor het toernooi (eerst een pre-order via de tussenpersonen, dan de definitieve bestelling op het moment dat de kaarten in de verkoop gaan). Betalen kan makkelijk vooraf via creditcard of Paypal.

Tickets kun je naar je adres in Nederland laten versturen, maar kun je ook enkele dagen voor het toernooi bij je hotel in Japan laten bezorgen. Je hoeft hiervoor bij de bestelling alleen maar de hotelgegevens door te geven en de kaarten liggen tijdens je verblijf op je te wachten.

Kun je ook een training bijwonen?

Als er geen toernooien zijn wordt er meestal druk in de beya getraind. In Tokyo bijvoorbeeld kun je een training bijwonen, wat ook al erg leuk kan zijn.

Een gratis manier om een training bij te wonen is door vooraf uit te zoeken waar de Beya’s liggen. Vaak zie je vanaf de buitenkant niet duidelijk dat het om een Beya gaat. Daarbij mag je er ook niet zomaar naar binnen en al helemaal niet zomaar een training bijwonen. Wat wel mag is een training vanaf de straat door de ramen bekijken. Een bekende Beya waar je de Keiko (ochtendsessie) kunt bijwonen is bij de Arashio Beya in Tokyo (bekijk hier de locatie op Google Maps). De ochtendtraining duurt meestal van 6.00 tot 10.00, maar er is geen garantie dat er die dag ook daadwerkelijk getraind wordt.

Sumoworstelaars wonen en trainen in de zogenaamde stallen, waarvan er zo’n veertig in de Greater Tokyo-regio te vinden zijn. Dit zijn echter geen openbare gebouwen. Het leven van de sumoworstelaars wordt streng gereguleerd door de stalmeester, en als buitenlandse toerist kom je daar in je eentje simpelweg niet binnen.

Wil je toch graag getuige zijn van een training van sumoworstelaars? Er zijn verschillende organisaties die ochtendrondleidingen geven. Zo’n bezoekje aan een sumostal is niet goedkoop – zo’n 10.000 yen – maar is wel echt de moeite waard wanneer je geïnteresseerd bent in deze sport!

Etiquette & tips

 1. Je mag tijdens een toernooi foto’s maken, maar met respect voor de atleten.
 2. Je mag officieel niet zelf eten meebrengen, maar men zal je er niet op aanspreken. Je kunt wel gewoon eten in de arena’s kopen.
 3. Je mag tijdens een toernooi naar buiten. Officieel mag je één keer naar buiten en naar binnen.
 4. In het geval van de toernooien in Tokyo kan je bij de ingang een speciale radio huren. Je kunt dan tijdens de wedstrijd naar Engelstalig commentaar luisteren.

 
 
Schitterende Japan-reizen met ANWB ReizenNaar het schitterende Japan met TUIFamiliereizen naar Japan met Djoser

5 mooiste Japan-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Japan

Van Verrev.a. €2100 excl.

Japan on a budget

Wissel in 16 dagen de metropolen af met prachtige landelijke gebieden met Van Verre.

Lees meer

Shoestringv.a. €2249 incl.

Hypermodern en traditioneel

10-daagse groepsrondreis langs diverse hoogtepunten van Japan met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2615 incl.

Japan Sushi en Samoerai

Ervaar de schitterende contrasten van Japan in deze 13-daagse individuele rondreis met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €4945 incl.

Land van de Geisha's

Indrukwekkende, 19-daagse groepsrondreis langs alle highlights van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €3895 incl.

Rondreis Japan

Een bijzondere groepsrondreis door het unieke Japan in 22 dagen met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Japan kunt boeken. Populair zijn 333Travel, ANWB Reizen, Djoser, Shoestring, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Japan samenstellen. Boek je vliegtickets direct via KLM of maak gebruik van een vliegticketvergelijker als Momondo. Regel je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda. Koop een Japan Rail Pass voor fantastisch reizen per snelle Shinkansen-trein bij jrailpass.com en boek losse dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Japan.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Japan die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Japan en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.