Jokulsarlon (Jökulsárlón) is een prachtig ijsmeer in het zuidoosten van IJsland. De 18 vierkante kilometer grote gletsjerlagune (glacier lagoon) ligt langs de bekende ringweg nr. 1, de hoofdweg die rond heel IJsland gaat. Het is met bijna 260 meter diepte het diepste meer van IJsland. Het ijsmeer is een relatief jonge attractie, want het bestaat pas sinds 1948 als gevolg van de terugtrekkende beweging van de gletsjer. Veel reizigers vinden Jokulsarlon het absolute hoogtepunt van hun reis door IJsland. Het prachtige natuurfenomeen ligt op zo’n 40 minuten rijden vanaf het Skaftafell natuurgebied (binnen het Vatnajökull nationaal park) en op zo’n 50 minuten rijden vanaf het dorp Höfn.

Jokulsarlon is onder de juiste weersomstandigheden bijna magisch. De prachtige ijsschotsen zie je overal drijven, met daartussen prachtig helder blauw water. Op de kant liggen ook overal dikke brokken ijs. Soms schijnt de zon precies goed op zo’n stuk gletsjerijs, en dan ziet het er onwerkelijk (blauw) uit door de ijskristallen in het ijs. Op sommige ijsblokken ligt een laag as van recente vulkaanuitbarstingen; wat het ijsblok er als een kunstwerk uit doet zien.

Op de achtergrond heb je zicht op de enorme Breidamerkurjokull gletsjer (dat binnen het Vatnajökull nationaal park ligt) waar de ijsschotsen van afkomstig zijn. Door eb en vloed neemt de zee soms enorme blokken ijs mee terug de zee in. Je ziet zo’n blok van vaak wel een paar meter hoog eerst heel langzaam in beweging komen, om vervolgens met een redelijke snelheid naar de open zee te worden getrokken. Omdat de doorgang naar de open zee vrij nauw is, zullen de ijsblokken pas naar zee vervoerd worden als ze klein genoeg zijn en als ze dus voldoende gesmolten zijn.

Het prachtige ijsmeer diende in het verleden als decor voor de volgende bekende hollywood films: de twee Bond films A View to a Kill en Die Another Day en films als Tomb Raider en Batman Begins. Bij Die Another Day kwam het ijsmeer vooral mooi in beeld vanwege de spectaculaire race tussen de aston martin van Bond en de jaguar van de bad-guy.

Als je geluk hebt zie je zeehonden in de lagoon zwemmen. Soms liggen ze zelfs te zonnen op een ijsblok. Verder zie je overal vogels vliegen, en bij de riviermonding zie je ze met enorme snelheid in het water duiken en vervolgens met gevangen vis weer naar boven komen.

Afhankelijk van de tijd van het jaar zullen er meer of juist minder ijsschotsenin het water drijven. Toen wij het ijsmeer in mei bezochten zag je diverse grote ijsblokken drijven. Verder lag het hele meer vol met ijsblokken. De boottocht over het water was echter nog niet mogelijk, het bedrijf dat dit aanbiedt was nog niet open. In de wintermaand vriest het meer dicht. Je kunt dan onder andere sneeuwscootertochten in de omgeving doen.

jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-slider-1
jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-slider-2
jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-slider-3
jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-slider-4
jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-slider-5
jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-slider-6
jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-slider-7
jokulsarlon-gletsjermeer-ijsland-slider-8
previous arrow
next arrow

Tussen 1 mei en 15 september kun je het Jokulsarlon ijsmeer ook vanaf een zodiac ervaren. Er gaan dan dagelijks diverse tours het ijsmeer op. Een tocht duurt zo’n 40 minuten. Het is erg mooi om de ijsschotsen van dichtbij te zien, soms zie je er zelfs een kantelen. Ook vaar je als het meezit tot dicht aan de gletsjerwand; een spectaculair gezicht. Jokulsarlon Boat Tours heeft een duidelijke website waar je online de tour kunt boeken. Ook Glacier Lagoon biedt tours op het meer aan (o.a. in amfibische voertuigen). Ook buiten het hoogseizoen kun je ter plekke terecht bij de bedrijfjes om een tour te regelen.

Hotels in de omgeving van Jökulsárlón

Het prachtige Hali Hotel ligt op zo’n 12 kilometer vanaf de attractie, direct langs de ringweg. Iets verderop heb je diverse soorten accommodatie in het dorp Höfn. Ook kun je bij het Skaftafell natuurpark overnachten. Rij je terug richting Reykjavik, dan kun je een overnachting in Vik overwegen.

Hoe kom je er?

het gletjsermeer ligt langs de ringweg, de hoofdweg die langs heel IJsland gaat. Je rijdt er in een huurauto in zo’n 5 uur naartoe vanaf de hoofdstad Reykjavik. Leuker is echter om onderweg één of meerdere stops te maken. Je hebt diverse leuke attracties op de route, met voldoende accommodatie voor een overnachting. Als je bij het gletsjermeer aankomt, kun je het beste eerst even bij de kleine parkeerplaatsen uitstappen om het meer alvast van deze kant te bekijken (de heuvel over voor een fantastisch uitzicht). Iets verderop ligt de hoofdparking, met ook een restaurant, een winkel en meer.

Tips

  • Ten zuidenwesten van het ijsmeer heb je een paar parkeerplaatsen op een rij. Als je hier stopt, kun je via een pad naar boven lopen. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op het ijsmeer (vanaf weer een andere invalshoek). Ook kun je naar de ijsschotsen zelf lopen; meestal ben je er de enige toerist.
  • Als je vanaf het zuiden komt aanrijden kun je vlak voordat je de brug overgaat rechts afslaan. Je komt dan aan bij een 2e parkeerplaats met prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Hier zie je vaak allemaal IJsschotsen op het zwarte strand liggen; wat een mooi contrast oplevert. Ook zie je hier zo nu en dan flinke brokken ijs met enige snelheid voorbij komen. Als je geluk hebt komt er net een zeehond langs die naar het meer zwemt, of er juist net vandaan komt.
  • Hoewel Jokulsarlon en werkelijk schitterende attractie is, kun je de attractie beter niet in een dag vanuit Reykjavik bezoeken. Dit is zonde van de lange rit (reken op zeker 5/6 uur rijden om er te komen). Beter is het om een overnachting in de omgeving te overwegen. Dit kan op plekken als Hofn, bij het Skaftafell natuurpark en bij het dorpje Vik.
  • Bij de parkeerplaats heb je het Jokulsarlon Cafe. Hier verkoopt men koffie, thee en diverse andere dranken. Ook heb je er een simpele kaart en diverse snacks. Vanzelfsprekend kun je hier ook souvenirs kopen.
  • Jaarlijks heb je rond eind augustus een prachtige vuurwerkshow bij Jokulsarlon. Ga vooraf de exacte datum na, zodat je dit spektakel niet zult missen.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.