IJsland is een eiland met rondom een ringweg van zo’n 1300 kilometer. Zonder stops kun je het hele land binnen enkele dagen rondrijden. IJsland is geen goedkope vakantiebestemming, waardoor reizigers er vaak maximaal 2 weken verblijven. Een langer verblijf is vaak alleen goed betaalbaar wanneer je op campings staat, en dit kan alleen in de zomermaanden. Aangezien Icelandair zeer betaalbare vluchten naar New York aanbiedt, wordt IJsland vaak als stopover van enkele dagen bezocht. In dat geval verblijft men een paar dagen rond Reykjavik om de hoogtepunten in de directe omgeving van de hoofdstad te bezoeken.

IJsland bestaat uit grofweg 6 toeristische regio’s:

 1. Het zuidwesten met de hoofdstad Reykjavik en de Gouden Cirkel;
 2. Het zuiden met prachtige natuur en de vele gletsjers;
 3. Het oosten met de enorme fjorden;
 4. Het centrale deel of interieur;
 5. Het noordoosten met het prachtige (en actieve) vulkanische en geothermische landschap;
 6. Het westen met het mooie Snæfellsjökull national park.

Buiten deze populaire gebieden heb je ook nog diverse andere attracties verspreidt door het land liggen. Soms absoluut een bezoek waard, voor anderen iets om voor een 2e reis naar het land te bewaren.

IJsland is op twee manieren te bezoeken: Georganiseerd of zelf samengesteld.

Georganiseerde rondreis IJsland

Omdat IJsland geen goedkope bestemming is, loont het vaak om de prijzen van georganiseerde reizen na te gaan. Het komt regelmatig voor dat reisorganisaties erg goede deals maken met hotels en tourbureaus, waardoor het eindbedrag van een georganiseerde reis – afhankelijk van je wensen – helemaal niet zo heel veel duurder is.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige reizen door IJsland. Hieronder volgen enkele van de reizen die ze aanbieden:

  Aantal dagen Prijs vanaf Reisbureau
Vulkanen, watervallen en kliffen van Zuid-IJsland 6 dgn €893 333travel
Het land van ijs en vuur 8 dgn €1553 ANWB Reizen
Autorondreis Spectaculair IJsland 17 dgn €1415 BBI Travel
Land van Vuur & IJs 14 dgn €1809 De Jong Intra
Hoogtepunten van IJsland 7 dgn €1040 KidsReizen
Langs watervallen en geisers 8 dgn €2109 Sawadee
Magisch IJsland 5 dgn €897 TUI
Diamond en Golden Circle 8 dgn €1395 Voigt Travel

Let er hierbij wel op wat inclusief is en wat je ter plekke nog moet bijbetalen. Ook moet je rekening houden met of de aangeboden reis inclusief of exclusief retourvlucht is. Verder zijn bepaalde tours vaak optioneel. Overigens komt het regelmatig voor dat twee ogenschijnlijk dezelfde rondreizen evenveel dagen in beslag nemen, maar dat de één veel duurder is dan de ander. Dit komt meestal omdat de accommodatie bij de duurdere reis van hogere klasse is (bv een luxe hotel i.p.v. goedkoper hostel).

Bij de rondreizen geldt verder dat je ze vaak in twee varianten hebt; de groepsreis waarbij je met anderen reist en de individuele rondreis waarbij de reisorganisatie de reis helemaal voor jullie reisgezelschap samenstelt.

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

Zelf samenstellen van een reis door IJsland

Een reis naar IJsland kun je goed zelf samenstellen. Het enige dat je vooraf hoeft te boeken zijn de vliegtickets, en de huurauto om het eiland mee te verkennen. Overnachtingen en losse tours kun je vooraf boeken, maar is – afhankelijk van het seizoen – niet altijd noodzakelijk. Ga bij het soort reis dat je voor ogen hebt altijd na of de reisorganisaties geen scherpere prijs hebben. Het komt regelmatig voor dat een reisorganisatie door goede afspraken een betere prijs biedt.

Ook als je uiteindelijk niet slaagt bij één van de reisorganisaties heb je nog wat aan de reizen op hun website. Vaak geven ze namelijk een goed beeld bij wat haalbaar is en wat niet. Je kunt bepaalde rondreizen overnemen bij je eigen reis, of geheel zelf je eigen droomreis samenstellen op basis van het reisplan van een van de reizen.

Bekijk verder ons eigen reisvoorbeeld waarbij wij in 11 dagen heel IJsland rondreden.

Stappen bij het zelf samenstellen van een reis

 1. Boek tickets direct bij Icelandair of ga na of er betere prijzen zijn via bv. Momondo
 2. Boek een huurauto via de populaire website Rentalcars.com of Economy Car Rental, waar je makkelijk en snel de goedkoopste huurauto vindt.
 3. Boek hotelovernachtingen via Booking.com, Hostels.is of Hey Iceland.

Wanneer vliegtickets boeken?

Vliegen naar IJsland is vrij goed betaalbaar, helemaal sinds de komst van concurrentie op het traject Amsterdam-Reykjavik. Prijzen van vliegtickets naar IJsland met Icelandair liggen vaak rond €300 per persoon, maar zijn vaak goedkoper tijdens speciale aanbiedingen. Vliegtickets kun je het beste ruim voor vertrek boeken, hoewel je ook regelmatig dicht op de vertrekdatum scherpe aanbiedingen hebt.

Huurauto in IJsland

De leukste manier om IJsland te verkennen is wat ons betreft per huurauto. Een standaard personenauto voor 2 personen is meestal te huur voor zo’n €400 per week. De ringweg nr. 1 is een prima weg om met een gewone auto rond te rijden. Veel toeristen hebben ten onrecht het idee dat je IJsland alleen per 4×4 kunt verkennen.

Een 4×4 is duurder, maar houd er rekening mee dat je niet altijd alles mag/kunt doen met een 4×4. Bergwegen die in de wintermaanden zijn gesloten, zijn in die periode ook niet toegankelijk met een 4×4. Let er altijd op dat het verhuurbedrijf toegang moet geven tot het rijden op speciale f-wegen. Een populaire website om prijzen van de verschillende autoverhuurders in IJsland te vergelijken is Rentalcars Iceland.

In welke periode naar IJsland?

Ook belangrijk is in welke periode je naar IJsland reist. Tijdens het hoogseizoen (juni-aug) willen sommige populaire hotels en hostels nog wel eens vol zitten. Aangezien er soms niet veel anders in de directe regio te vinden is, kun je in dat geval maar beter zaken vooraf vastleggen. Tijdens de wintermaanden is het veel rustiger, maar dan gaan veel – vooral goedkopere – hostels en farmhouses dicht. Ook zijn veel wegen onbegaanbaar en daarom gesloten, wat de reismogelijkheden kan beperken.

Over het algemeen zijn de maanden mei en september de beste maanden om naar IJsland te reizen, samen met de zomermaanden juni, juli en augustus.

Welk type accommodatie?

Accommodatie is vaak niet goedkoop in IJsland, tenzij je bereidt bent om in basic omstandigheden te overnachten. Neem je bijvoorbeeld een eigen slaapzak mee en slaap je op slaapzalen of in farmhouses, dan scheelt dit aanzienlijk in de prijs per overnachting. Een hotel is vaak erg duur in IJsland, vooral in en rond Reykjavik betaal je veel meer dan in andere Europese hoofdsteden. €100 of meer voor een simpel hotel is niet vreemd in IJsland. De goedkoopste accommodatie is de camping, maar die zijn alleen in de zomer geopend. Hostels en farmhouses zijn ook goedkoop, vooral wanneer ze een dorm (slaapzaal) hebben.

Hoeveel dagen naar IJsland?

Om te bepalen wat je precies allemaal wilt zien, moet je eerst helder krijgen hoeveel dagen je wilt gaan. Dit zal in sommige gevallen weer afhangen van je totaalbudget, want voor elke extra overnachting betaal je weer (flink).

Als je het aantal dagen (en het budget) hebt bepaald kun je gaan nadenken over de invulling van de reis. Vanaf 8-10 dagen reistijd kun je een compleet rondje IJsland overwegen. Afhankelijk van het aantal dagen zul je per dag meer of minder moeten reizen (huurauto) en meer of minder attracties langs de ringweg nr. 1 moeten overslaan. Voor een eerste kennismaking met IJsland is de ringweg vaak al een perfecte invulling van je reis.

Bij minder dan 8 dagen kun je het beste een regio binnen IJsland kiezen en daar wat langer verblijven. Zo bezoeken veel reizigers alleen Reykjavik en de Gouden Cirkel (en wellicht nog 1 regio erbuiten) wanneer ze een week de tijd hebben. Een alternatief is door een binnenlandse vlucht naar Akureyri te nemen, en daar binnen een week de prachtige omgeving (o.a. Myvatn, Dettifoss, Husavik) te verkennen. Ook het schiereiland Snæfellsjökull met het gelijknamige nationale park is prima in een week uitgebreid te verkennen.

Ga je langer dan twee weken met vakantie dan moet je rekening houden met een ruimer budget. Als je buiten het hoogseizoen reist dien je verder rekening te houden met het feit dat niet alle betaalbare accommodaties beschikbaar zijn in de wintermaanden. In de zomermaanden kun je een camping overwegen. Met de campingpas ben je erg goedkoop uit.

Tours boeken in IJsland

IJsland heeft honderden prachtige attracties die je kosteloos kunt bezichtigen. De meeste van deze attracties liggen langs de Ringweg nr. 1, dat betekent dat je ze allemaal tijdens een rondje IJsland kunt bezoeken.

Er zijn echter ook een aantal attracties die vrij uniek zijn en deze moet je tijdig reserveren. Enkele van deze toffe tours zijn: het spotten van walvissen, een gletsjertocht, een husky tocht, met een sneeuwscooter over een gletsjer rijden, een vulkaankamer verkennen, duiken tussen tektonische platen en vele, vele andere tours.

Hieronder wat voorbeelden van losse tours in IJsland.

 • Walvistour: vanaf +/- €58 per persoon
 • Puffin tour: vanaf +/- €28 per persoon
 • Gletsjer tour bij Skaftafell natuurpark: vanaf +/- €44 per persoon
 • Jökulsárlón boot tour: vanaf +/- €40 per persoon
 • Sneeuwmobiel tour: vanaf +/- €128 per persoon
 • Hondenslee tour: vanaf +/- €102 per persoon
 • Duiken bij Silfra: vanaf +/- €224 per persoon
 • Snorkelen bij Silfra: vanaf +/- €96 per persoon
 • Aurora Borealis tour: vanaf +/- €118 per persoon (tour is niet vereist, afhankelijk van waar je verblijft)
 • Blue Lagoon (geothermaal bad): vanaf +/- €33 per persoon

Wat te bezoeken in IJsland

Wanneer je minimaal 10 dagen in IJsland te besteden hebt, kun je binnen een vakantie een flink aantal hoogtepunten van het land bezoeken. Vanzelfsprekend zullen er dan altijd genoeg hoogtepunten en attracties overblijven voor een volgende reis door het land.

IJsland is een uitstekend land om in een cirkel langs de ringweg nr. 1 te volgen. Dit kan met de klok mee of tegen de klok in. De meeste reizigers doen de rondreis met een huurauto. Het is echter ook mogelijk om de reis met de bus te doen, maar dat heeft ook wat nadelen (bv dat de bus alleen in de zomermaanden het hele land rond rijdt). Onderweg zul je dan op diverse plekken voor een overnachting stoppen (sommige plekken zijn zelfs een verblijf van enkele dagen waard, zodat je de omgeving op je gemak kunt verkennen).

Kaart hoogtepunten IJsland

Hieronder volgt een overzicht met meest populaire hoogtepunten tijdens je reis door IJsland. Je kunt zelf beoordelen of deze reisonderdelen essentieel zijn of niet. Per reisonderdeel geven we een summiere omschrijving, daarbij geven we telkens aan waar het zeker de moeite waard is om er meerdere dagen te verblijven. Ook vermelden we hier ons rapportcijfer bij, zodat je een indruk hebt welke echte must-see’s zijn en welk je eventueel kunt overslaan. De volgorde van de hoogtepunten zijn weergegeven op basis van een rondreis die met de klok meegaat.

Hoogtepunt Omschrijving Dagen* Cijfer
Blue Lagoon Een prachtig thermaal bad. Stopover reizigers mogen een bezoek niet overslaan. Erg mooi met een gezellig sfeertje. 1D 7
Reykjavik De kleine wereldstad Reykjavik is hip en gezellig; perfect voor 1 overnachting of meer. Ook prima in een dag of dagdeel te verkennen. 2D/1N of meer 7
Thingvellir Breuklijn tussen twee tektonische platen. Mooi natuurgebied. Je kunt er zelfs duiken en snorkelen. Ooit zetelde de regering van IJsland hier. 1D 8
Geysir Ooit de grootste geiser ter wereld, nu slapende. Het woord geiser komt hier vandaan. De naastgelegen geiser genaamd Strokkur spuit nog wel water omhoog. 1D 9
Gullfoss Gullfoss is een waterval die je gezien moet hebben. IJsland heeft misschien wel duizenden watervallen, maar deze hoort in de top3 met de mooiste thuis. 1D 8
Hraunfossar & Barnafoss Twee prachtige watervallen. Vooral Hraunfossar is bijzonder om te zien; water dat uit de rotsen valt. 2D/1N 8
Snaefellsjokull National Park Een prachtig nationaal park in het uiterste westen van IJsland. Schitterende natuur en fantastische vergezichten. 3D/2N 8
Akureyri Prima uitvalbasis om de attracties in het noorden te verkennen. 2e grootste stad van IJsland. 1D 6
Godafoss Een van de mooiste watervallen van IJsland. Ook weer een die je gezien moet hebben (ligt pal langs de ringweg nr.1). 1D 9
Myvatn Een van de mooiste gebieden van IJsland. Veel attracties in de omgeving van het prachtige Myvatn meer. Hier kun je makkelijk diverse dagen verblijven. 3D/2N 9
Dettifoss & Selfoss Wederom een prachtige waterval, ook weer kandidaat voor de mooiste waterval van IJsland. Dichtbij ligt de waterval Selfoss die ook erg mooi is. Ligt ook dichtbij de ringweg nr. 1, dus zeker niet overslaan. 1D 8
Husavik Klein dorp met een grote naam als het om walvistours gaat. Hier vertrekken dagelijks diverse walvistours (en tevens een paar andere tours). 1D 7
Askja Askja is een actieve vulkaan in het centrale deel van IJsland. Vanaf Myvatn worden er dagtochten naar deze prachtige vulkaan georganiseerd. 2D/1N 8
Seyðisfjörður Seyðisfjörður is een dorp tussen de enorme fjorden aan de oostzijde van IJsland. Veel cruiseschepen meren er aan voor een korte stop. 2D/1N 7
Höfn Höfn is een klein dorp in het zuiden van IJsland. Dit dorp ligt dichtbij de prachtige attracties Jökulsárlón en Skaftafel. Heeft zelf weinig attracties, maar is wel een prima plek voor een overnachting. 2D/1N 6
Jökulsárlón Jökulsárlón is een prachtig mooi gletsjermeer in het zuiden van IJsland. Deze bezienswaardigheid is een absolute must-see. Prachtig om de enorme ijsblokken door het water te zien drijven. 1D 9
Skaftafel natuurgebied Skaftafel ligt binnen het Vatnajökull nationaal park is een prachtig mooi natuurpark in het zuiden van IJsland. Je kunt er heerlijk hiken, gletsjertochten doen en de Svartifoss waterval is een must-see. 2D/1N 8
Fjaðrárgljúfur Canyon Fjaðrárgljúfur is een absoluut hoogtepunt van je reis door IJsland. Toen wij er voor het laatst waren hadden we er niet van gehoord en tijdens onze reis langs de rondweg nietswetend erlangs gereden. Dat gaat een volgende keer niet gebeuren, want het is er schitterend! 1D 9
Dyrhólaey Dyrhólaey is een rotsachtig gebied aan de kust in het zuiden van IJsland. Hier kun je enorme puffin kolonies spotten. 1D 7
Skógafoss Skógafoss is een 60 meter hoge en 25 meter brede waterval in het zuiden van IJsland. 1D 8
Seljalandsfoss Seljalandsfoss is een prachtige waterval in het zuiden van IJsland. Bijzonder aan deze waterval is dat je er ook achterlangs kunt lopen. 1D 8

* 1D betekent dat je dit in een dag kunt bezoeken, en meestal kunt combineren met andere highlights in de omgeving. Daarnaast ligt het vaak op de weg tussen twee overnachtingsplaatsen.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.