Het zelf organiseren van een reis naar IJsland begint meestal met het boeken van de vliegtickets. Als je er op tijd bij bent kun je best voordelig naar IJsland vliegen. Vaak zijn niet tickets niet zo heel veel duurder dan de prijs van een retourvlucht naar een andere populaire bestemming binnen Europa. Er vliegen diverse maatschappijen naar IJsland, maar de beste (en toch goed betaalbaar) is Icelandair. Veel reizigers combineren een vakantie naar IJsland met een stedentrip naar New York. Twee vliegen in één klap, want de eerder genoemde airline biedt speciale stopover tarieven aan.

Icelandair

Icelandair is de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland. Dagelijks vliegen ze tussen Schiphol Amsterdam en Keflavik International Airport dichtbij de hoofdstad Reykjavik. Icelandair is een populaire luchtvaartmaatschappij, want ze hebben vaak zeer scherpe prijzen voor reizigers die vanuit Europa – met tussenstop in IJsland – een bezoek brengen aan de V.S. (of andersom). IJsland is hierdoor uitgegroeid tot een populaire stopoverbestemming, waar reizigers een korte tussenstop van 1 dag tot wel 1 week maken. In die periode valt er namelijk al veel te zien en te verkennen.

Icelandair

De toestellen van Icelandair zijn modern en het cabinepersoneel werkt vlot en efficient. Vanaf Amsterdam is het een korte vlucht van maar 3 uur, dus meer dan een drankje en een snack krijg je niet.

Icelandair

Ticketprijzen bij Icelandair varieren meestal tussen €250 en €500 per persoon. Vanzelfsprekend zijn de tickets het duurst tijdens het hoogseizoen (van eind mei/begin juni tot eind augustus/begin september). Met de komst van aanzienlijke concurrentie op het traject naar IJsland zijn de prijzen van Icelandair flink lager geworden.

WOW air

WOW air was een budget airline met vaak zeer scherpe prijzen, maar dit heeft ze in 2019 de das omgedaan. WOW air vloog niet elke dag van de week tussen Amsterdam en Reykjavik. Verder waren de vluchttijden ook niet altijd even prettig vergeleken Icelandair. Zo had je vluchten waarbij je pas na middernacht in IJsland aankwam, en ook retourvluchten waarbij je al voor 7 uur ’s ochtends op de luchthaven in Keflavik moest zijn. Er waren echter ook voldoende vluchten die overdag plaatsvonden, maar daarbij waren de ticketprijzen vaak weer net wat hoger. WOW Air heeft plannen voor een herstart, maar wanneer is onduidelijk.

Wow Air

Over de vlucht

De vlucht vanaf Schiphol duurt zo’n 3 uur (wat ons betreft zijn upgrades van stoelen etc dan ook de meerkosten niet waard). Je arriveert in IJsland bij de luchthaven Keflavik, op zo’n 40 minuten rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik. Icelandair heeft moderne toestellen, met voldoende beenruimte en een prettige sfeer aan boord. De vlucht is te kort om echt veel waarde te hechten aan het inflight entertainment system (wat niet in elk toestel aanwezig is).

Icelandair toestel van binnen

Als je tijdens de heenreis aan de rechterzijde van het vliegtuig zit, heb je vlak voor aankomst in IJsland een prachtig uitzicht over het hele land (als het onbewolkt is). Je ziet dan de enorme bergen en tevens een aantal mooie gletsjers. Vlak voor de landing vlieg je laag over Blue Lagoon; het populaire thermale bad dichtbij Reykjavik.

Uitzicht IJsland vanuit vliegtuig

Op de terugreis kun je beter aan de linkerzijde zitten; dan heb je wederom uitzicht over IJsland bij vertrek, maar gaandeweg ook over Schotland en Engeland.

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

Beste tijd om tickets te boeken

De prijs van een retourvlucht naar IJsland hangt af van diverse factoren, waaronder:

  • Seizoen/tijd van het jaar
  • Het moment van boeken
  • De vluchttijden
  • Bij welke airline je boekt
  • Of er speciale aanbiedingen zijn
  • Bezoek je IJsland rond/tijdens speciale feestdagen of evenementen
  • Of je speciale wensen/eisen (met bv bagage) hebt

Wanneer je in het hoogseizoen naar IJsland vliegt zijn ticketprijzen over het algemeen het hoogst. Heel soms heb je een scherpe aanbieding, waardoor je voor schappelijke prijzen naar het land kunt vliegen. Bij een vliegticket naar IJsland moet je al snel denken aan zo’n €350 per persoon (retour) bij Icelandair. Bij spectaculaire aanbiedingen dalen de prijzen nog wel eens tot zo’n €200 per persoon. In het hoogseizoen moet je echter niet vreemd opkijken van ticketprijzen die rond de €500 per persoon liggen.

De beste tijd om tickets naar IJsland te boeken ligt enkele maanden voor vertrek, en in het bijzonder tijdens speciale aanbiedingen. Icelandair heeft soms zelf erg scherpe aanbiedingen, maar ook kom je soms mooie prijzen op de algemene ticketwebsites tegen.

Aankomst of Keflavik Airport

Keflavik Airport ligt op ongeveer 45 minuten tot 1 uur rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik. De meeste reizigers verblijven hun eerste nacht ergens in of rond de stad. Die nemen dan een taxi of de goedkope Flybus (speciale pendelbus waarvan er meerdere na aankomst van een vliegtuig naar het BSI busstation van Reykjavik rijden). Vanaf het busstation pak je weer een andere bus of een taxi naar je hotel in het centrum van de stad.

Sommige reizigers halen direct bij de luchthaven hun huurauto op en vertrekken meteen na aankomst naar hun eerste overnachtingsplek (zo reden wij de eerste dag meteen tot voorbij Hvolsvöllur waar we onze eerste overnachting in een leuk hostel hadden).

Websites met ticketaanbieders

Controleer altijd eerst de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf. Zij hebben soms aanbiedingen waar niemand tegenop kan. Vervolgens bekijk je een website als Momondo, want vergelijken loont altijd.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.