Eén van de meest populaire manieren om IJsland te verkennen is door er een auto te huren en er zelf mee rond te rijden. Dit komt vooral omdat IJsland diverse toffe attracties rondom het eiland heeft, en met de auto zijn deze het beste bereikbaar. Langs de rand van het hele eiland loopt een ringweg (nr1). Deze ringweg is een prima weg om met een gewone personenauto overheen te rijden. Onderweg kun je dan op diverse plekken overnachten, en telkens ter plekke de attracties in de directe omgeving verkennen.

Achter het stuur

De ringweg is grofweg zo’n 1339 kilometer in lengte. Als je een relaxt reistempo hebt, doe je er minimaal zo’n 10 dagen over om de hele cirkel rond te rijden. Vanzelfsprekend kan het ook veel sneller, maar dan maak je lange dagen (in de auto) en heb je minder tijd om alle (zoveel mogelijk) hoogtepunten van IJsland te bekijken.

Een auto huren in IJsland

De wegconditie van de ringweg is op de meeste plekken prima. Op enkele stukken rijdt je over een gravel weg, wat betekent dat je er niet zulke hoge snelheden haalt. In IJsland spelen de weersomstandigheden ook een grote rol, in veel gevallen haal je geen hoge snelheden vanwege onstuimig en regenachtig weer.

De meeste attracties liggen dichtbij de ringweg. Vaak hoef je maar een kort stukje over een gravel weg rijden, voordat je de huurauto bij de parkeerplaats kunt parkeren. Let er altijd op dat je niet te hard over zo’n gravel weg rijdt, want anders loop je het risico op kleine lakbeschadigingen.

Het binnenland met de F-wegen is niet het gehele jaar door te bezoeken. Daarbij dien je over een speciale auto te beschikken want met een gewone auto ga je het daar niet redden. Stem dit vooraf altijd duidelijk af met het verhuurbedrijf. Je kunt boetes krijgen als je met een personenauto op een F-weg gezien wordt.

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Met ANWB Reizen naar IJsland

Populaire reisorganisaties

Rijden in IJsland en de 4 seizoenen

Je kunt het hele jaar door in IJsland rijden. De ringweg wordt altijd zo goed als mogelijk sneeuwvrij gehouden. In de wintermaanden moet je wel rekening houden met de weinige uren licht per dag. In de zomermaanden kun je juist lang doorrijden, want vaak gaat de zon dan pas zeer laat (of zelfs niet) onder. Meer over de seizoenen in IJsland.

Het binnenland is meestal vanaf mei begaanbaar. Daarvoor is het helemaal dichtgesneeuwd en kunnen zelfs veel 4×4 auto’s er niet komen/doorheen. Het binnenland is prachtig voor avonturiers die in een ruige omgeving willen rijden. Gewone personenauto’s mogen hier niet komen, sommige 4×4 auto’s ook niet. De handige website Road.is houdt real-time de status van de wegcondities in IJsland bij. Hier kun je zien welke wegen begaanbaar zijn en welke niet of verminderd.

Regels die gelden bij het huren van een auto

 • Je moet minimaal 21 jaar oud zijn om een auto in IJsland te mogen huren.
 • Je moet minimaal 23 jaar oud zijn om een 4×4 in IJsland te mogen huren.
 • In bepaalde maanden van het jaar zijn bepaalde wegen onbegaanbaar en gesloten. Het maakt in dit geval niet uit of je een 4×4 huurt of niet.
 • Er is geen maximale leeftijd voor het rijden van een auto in IJsland, ook niet voor het huren van een auto.
 • Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig voor het huren van een auto in IJsland. Je Nederlandse rijbewijs (en paspoort, creditcard) is genoeg.
 • Zorg ervoor dat je nooit op F-wegen rijdt met een reguliere personenauto. Niet alleen is dit slecht voor de auto, je loopt ook risico op schade (die je zelf betaalt) of boetes (wanneer de politie je op een f-weg ziet).
 • Je rijdt altijd met de lichten aan.
 • Op dronken achter het stuur zitten gelden enorme boetes in IJsland. Het maximale alcoholpromillage ligt erg laag in IJsland.
 • Bellen in de auto (zonder handsfree) is verboden.

Waarschuwingsbord

Afhaallocaties in IJsland

Er zijn grofweg drie hoofdlocaties waar je in IJsland een huurauto kunt afhalen. De meest gebruikte is Keflavik International Airport. Bij het huren van de auto stem je af wanneer je aankomt, en het verhuurbedrijf zorgt er – al dan niet met kleine bijbetaling – voor dat ze je direct na aankomst opwachten. Het voordeel is dat je meteen met de huurauto je reis door het land kunt starten. Aan het einde van je reis kun je de auto ook weer hier inleveren.

Autoverhuurbedrijf

De tweede locatie is de hoofdstad Reykjavik. Hier hebben de meeste autoverhuurbedrijven een vestiging waar je de auto kunt afhalen. Ook kun je afspreken dat ze de auto bij je hotel, hostel of elders komen afleveren. Ook hier geldt vaak dat er dan een klein bedrag aan extra kosten in rekening wordt gebracht.

Akureyri is het grootste dorp in het uiterste noorden van IJsland. Sommige reizigers pakken een binnenlandse vlucht vanaf Keflavik/Reykjavik om vervolgens alleen het noorden te verkennen. Hoewel het mogelijk is om de auto in Akureyri te huren en in Keflavik/Reykjavik te droppen, komen hier flinke extra kosten bij kijken wat het haast niet loont. Een auto huren in Akureyri is vooral interessant als je alleen het noorden en noordoosten van het eiland wilt verkennen. Let erop dat er maar een paar verhuurders in het dorp te vinden zijn. Dit heeft tot gevolg dat hier wat minder auto’s beschikbaar zullen zijn.

Meest populaire routes door IJsland

Er zijn een paar populaire routes door IJsland. De keuze voor een van de routes is vaak afhankelijk van de beschikbare reistijd en van het jaargetijde. Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren natuurlijk een rol. De meest populaire routes door IJsland zijn:

 1. Rondje Ringweg nr. 1
 2. Zuid-IJsland vanaf Keflavik of Reykjavik
 3. Noord-IJsland vanaf Akureyri
 4. De binnenlanden van IJsland
 5. Snæfellsnes schiereiland vanaf Keflavik of Reykjavik

Rondje Ringweg nr. 1

Met de huurauto langs ringweg nr 1

Het rondje langs de ringweg is de meest populaire self-drive route. Je kunt het rondje met de klok mee doen, of tegen de klok in. De keuze hangt samen met persoonlijke voorkeuren. Bekijk de attracties langs de ringweg en bepaal hoe jij het wilt rijden. Vaak eindigt men met een tweetal dagen voor de Golden Circle; het gebied ten oosten van Reykjavik met veel prachtige bezienswaardigheden. Een rondje kan al in 6 dagen gedaan worden, maar met een rustig reistempo is 10 dagen wel het minimum. Langer is beter, want het vergroot de kans om de attracties op de beste dag te zien (bv bij goed weer). Het rondje kan met een gewone personenauto gereden worden.

Zuid-IJsland vanaf Keflavik of Reykjavik

Reizigers die wat minder tijd hebben, of die liever een rustig reistempo aanhouden kiezen vaak voor alleen het zuiden van IJsland. Dit is vaak een combinatie van Reykjavik, de Golden Circle en de attracties in het uiterste zuiden van het land (zoals het Skaftafell natuurpark, de Vatnajökull gletsjer en de prachtige ijsschotsen bij Jökulsárlón). Voor deze self-drive heb je minimaal 7 dagen nodig, meer is beter. Het is hierbij mogelijk om hetzelfde hotel of hostel als uitvalbasis te gebruiken.

Noord-IJsland vanaf Akureyri

Reizigers die de omgeving van Reykjavik al eens gezien hebben, gaan soms direct door naar Akureyri. Dit kan prima met een binnenlandse vlucht. Eenmaal in Akureyri huur je dan een auto om de prachtige omgeving in het noorden van het land te verkennen. Hoogtepunten in dit gebied zijn: Mývatn, Dettifoss, Godafoss en Húsavík (walvistours). Het is hierbij mogelijk om hetzelfde hotel of hostel als uitvalbasis te gebruiken.

De binnenlanden van IJsland

Het interieur van IJsland is ruig en het grootste deel van het jaar onbegaanbaar. Een groot deel van de binnenlanden zijn f-wegen. Een F-weg kun je haast geen weg noemen. Soms is het een hobbelweg, soms een met paaltjes aangegeven route over een kale vlakte. Vaak moet je door flinke gaten en kuilen, en bij flinke regen moet je diverse riviertjes oversteken. Ook zijn er soms flinke rivieren, waar alleen ervaren 4×4 bestuurders door heen kunnen. Je kunt de binnenlanden alleen tijdens de zomermaanden bezoeken. De sneeuw is dan gesmolten en de paden zijn weer even begaanbaar. Auto verhuurbedrijven verhuren vaak 4×4 auto’s. Let er wel op dat het een echte 4×4 is wanneer je het binnenland wilt bezoeken. Je hebt niks aan een fancy 4×4 auto zonder de daadwerkelijke 4×4 functies. Er zijn reisbureaus die georganiseerde 4×4 jeeptours aanbieden. Je gaat dan mee onder begeleiding van een ervaren chauffeur en gids.

Snæfellsnes schiereiland vanaf Keflavik of Reykjavik

Reizigers met een korte stopover bezoeken meestal Reykjavik, de Golden Circle en als er nog genoeg tijd over is het Snæfellsnes schiereiland. Hier vind je een prachtige natuur, gletsjers en enkele mooie dorpjes. In de omgeving kun je ook Orca’s spotten. Het ligt op maar een paar uur rijden vanaf de hoofdstad, wat het een prima natuurbestemming voor tijdens een stopover maakt. Let erop dat het schiereiland niet het gehele jaar door goed bereikbaar is.

Prijzen auto verhuur in IJsland

Er is aardig wat concurrentie in IJsland. Het loont daardoor om de prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken. Tijdens het hoogseizoen moet je er wel vroeg bij zijn. Veel mensen willen dan een auto huren, en vaak blijven alleen de duurdere modellen over. Goedkope modellen zoals de Kia Rio of Toyota Yaris zijn erg gewild, je kunt er dan ook prima de ringweg mee rondrijden.

Prijzen liggen vaak rond de €450 per week. In het hoogseizoen liggen de prijzen soms nog wat hoger. In de wintermaanden en de maanden vlak voor en na het hoogseizoen heb je soms scherpe deals. Zo huurden wij in mei voor zo’n €350 per week een auto. De prijzen van 4×4 auto’s liggen vaak nog wat hoger. Een ouder model kun je vaak al voor zo’n €400 per week huren. Grote 4×4 auto’s zoals een Landcruiser of Jeep zijn vaak te huur voor zo’n €700 per week.

Huur een jeep

Als je in IJsland een auto huurt is dit altijd met ongelimiteerd aantal kilometers en inclusief alle verzekeringen. Je kunt er eventueel los wat extra zaken bij huren, zoals een GPS, 2e rijder, kinderzitje etc. Ga je de binnenlanden in, dan is het raadzaam een extra benzinetank te huren. Vaak is wel bij grote schade wel sprake van een eigen risico. Ga vooraf goed na wat de eigen risico bij de verhuurder is.

Een populaire website om de verschillende autoverhuurders met elkaar te vergelijken is Rentalcars.com. Hier kun je snel de goedkoopste huurauto vinden en vervolgens op makkelijke wijze reserveren.

Benzinepompen in IJsland

Benzinepomp

Je hebt langs de ringweg in de meeste dorpen wel een kleine benzinepomp. Let erop dat de afstanden tussen twee benzinepompen soms enkele honderden kilometers kan zijn. Het is belangrijk dat je altijd op tijd tankt. In het rustige oosten van IJsland kun je zelfs het beste bij elk tankstation de auto standaard vol gooien. Bij de benzinepompen kun je vaak ook wat eten (lichte snacks, vette happen) kopen, en je hebt er ook altijd wel een klein winkeltje met toiletten. De benzineprijs is in IJsland vergelijkbaar met de prijs in Nederland. Rijd je in een zuinige auto, dan hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je zonder benzine komt te staan. Onze Kia Cee’d deed zo’n 1000 kilometer met 1 volle tank.

Tanken in IJsland

Veel tankstations in IJsland zijn onbemand. Hier kun je alleen met je creditcard betalen (of met prepaid tankpas). Let erop dat je hiervoor je creditcard pincode nodig hebt. Zonder die pincode is het niet mogelijk om te tanken. De grote steden hebben benzinepompen die overdag wel bemand zijn, daar kun je wel met contanten betalen.

Tanken

De De N1 benzinepompen vind je door het hele land. Hier kun je naast cash betalen (overdag, en alleen bij de bemande pompen) ook een prepaid benzinekaart kopen. De kaart kun je alleen bij N1 en bij Olís kopen, en ook alleen daar gebruiken. Let er altijd op dat je niet teveel saldo op je kaart koopt, dit is namelijk niet meer terug te vragen. N1 verkoopt prepaid kaarten van Kr5000 en Kr10000. Wij reden het hele rondje IJsland op Kr25000 (dus 2x10k en 1x5k).

Prepaid tankpas

Autoverhuurders in IJsland

Hier volgt een overzicht met de meest populaire auto verhuurders in IJsland: Lava Car Rental, Iceland Car Rental, Cars Iceland, Hertz, Sixt, Sadcars, Camper Iceland, Blue Car Rental, Thrifty, Kuku Campers en Discover Iceland. Het loont om de verschillende verhuurders met elkaar te vergelijken. Dit kan door elke website langs te lopen, of door in een keer het complete aanbod van alle grote verhuurders te vergelijken via Rentalcars.com.

Lava Car Rental is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest populaire autoverhuurders en heeft regelmatig goede aanbiedingen. Zo wonnen ze in 2023 nog de Rentalcars.com award voor de beste autoverhuurder van IJsland.

Tips bij het huren van een auto in IJsland

 • Stem vooraf met het verhuurbedrijf af tot wanneer ze open zijn. Sommige vluchten komen bijvoorbeeld pas laat in de avond aan (of juist zeer vroeg) en dan is het niet altijd mogelijk om direct de auto af te halen.
 • Controleer de auto vooraf goed op kleine beschadigingen (bv steenslag) en rapporteer deze zodat er achteraf geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan.
 • Ga vooraf na of de auto een cd-speler aan boord heeft, en of deze usb-sticks gebruikt (waar je makkelijk muziek op kwijt kunt) of dat je zelf cd’s (al dan niet gebrand) moet meebrengen.
 • Ga vooraf na of er al een wegenkaart in de auto aanwezig is. Er zijn diverse gedetailleerde wegenkaarten van IJsland in de omloop die je gratis kunt krijgen (o.a. bij aankomst op de luchthaven).
 • Een 4×4 is niet nodig voor de ringweg. Ook heb je niks aan een 4×4 in de wintermaanden, want dan zijn veel wegen in het binnenland toch onbegaanbaar. Ook is een 4×4 wellicht niet praktisch als je nog geen concrete ervaring hebt (hoewel je het hier natuurlijk wel altijd kunt leren).
 • Tijdens de zomermaanden heb je tot laat in de avond/nacht te maken met een laaghangende zon. Neem hiervoor altijd je zonnebril mee en draag deze in de auto.
 • Langs de wegen zie je vaak informatieborden die waarschuwingen geven omtrent het weer. Dit wordt aangegeven met een letter (N,S,E,W) voor de windrichting, en vervolgens de sterkte. Alles onder de 20 is prima. Bij een getal boven de 20 kun je beter erg goed uitkijken.
 • In sommige gevallen zal de verhuurder een extra verzekering aanbevelen. In bepaalde periodes kan er in IJsland sprake zijn van zandstormen. Als je pech hebt schuurt zo’n zandstorm de complete lak van de huurauto af. Deze schade valt niet onder de reguliere garantie/verzekering. Je kunt voor 1500kr per dag deze extra verzekering afnemen. Je hebt dan nog wel een eigen risico van 150000kr. Het is uiteindelijk aan jezelf om de afweging te maken of deze extra verzekering nodig is.
 • Een kleine auto is prima als je de ringweg afrijdt, je hebt hierbij geen 4×4 nodig. Een bijkomend voordeel is dat een kleinere huurauto ook veel zuiniger is. Je kunt met een zuinige auto flink op benzinekosten besparen. Ga vooraf na of je een gewone benzineauto meekrijgt, of een diesel. Wij hadden een dieselmotor, waarmee we ruim 1000 kilometer op een volle tank konden rijden (bijna 1 op 20km).
 • Als je in het voorjaar (bv april of mei) of najaar met een huurauto door IJsland reist, kun je vaak makkelijk je eten (ook versproducten) in de kofferbak van de huurauto kwijt. Eten blijft vrij lang goed in de kofferbak omdat het er kouder is dan in de auto.
 • Er zijn in IJsland een paar flitspalen. Je ziet ze meestal al vanaf een flinke afstand opdoemen. Daarnaast heb je ook altijd vooraf enkele borden waarop voor flitspalen gewaarschuwd wordt. Ook zijn we een paar keer een politieauto tegen gekomen, die in de berm geparkeerd stond. Ook dit viel duidelijk op. Let erop dat je niet te hard rijdt, de boetes kunnen flink oplopen.
 • Langs de hele ringweg heb je om de zoveel kilometer een kleine rustplek waar een paar auto’s kunnen parkeren. Vaak heb je hier ook enkele informatieborden met informatie over de omgeving. In sommmige gevallen heb je een fantastisch uitzicht, in veel gevallen ook niet. Je kunt ook prima een zijweggetje (gravel) inrijden en daar je auto parkeren; bijvoorbeeld voor een lunch onderweg.
 • Op de zeer gedetailleerde wegenkaarten van Ferdakort zie je elk dorp en zelfs elke losse boerderij in IJsland. Deze kaart kwam zeer goed van pas om de wat minder makkelijk vindbare overnachtingsplaatsen te vinden.

Blinde hoek op komst

Handige websites bij zelfstandig reizen door IJsland

 • Road.is – Actuele wegeninformatie in IJsland
 • Ferdamalastofa.is – Officiële verkeersbureau van IJsland
 • Heyiceland.is – Boederijvakanties
 • Visiticeland.com – Visit IJsland; officiële toeristische website van IJsland
 • Hostel.is – Goedkope hostels via Hostelling International
 • Vedur.is – Actuele weersinformatie in IJsland
 • Olis.is – Overzicht met alle benzinepompen van Olis
 • N1.is – Overzicht met alle benzinepompen van N1

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.