Husavik is de meest populaire plek om een walvistour te doen. Hier vertrekken dagelijks speciale boten op zoek naar diverse soorten walvissen die in de wateren ten noorden van het land te zien zijn. Het kleine stadje is makkelijk vanaf de ringweg nr.1 bereikbaar. Ook kun je het vliegtuig naar Akureyri pakken, en daar vervolgens een auto huren (of vervoer naar Husavik regelen). Bij het haventje van Husavik heb je diverse tourbedrijven die walvistours aanbieden. Verder heb je er het walvismuseum, wat interessant is om in een uurtje te bezoeken. Je komt daar achter de geschiedenis van walvissen en hoe belangrijk walvissen in IJsland zijn.

Je kunt diverse soorten walvissen spotten tijdens een tour, maar je krijgt nooit de garantie dat je er ook daadwerkelijk een zien. Sommige reizigers zien er 5 tijdens een tour, anderen geen enkele walvis. Let erop dat sommige tourbureautjes gratis een 2e tour aanbieden als je er geen een gezien hebt tijdens de eerste tour. Andere geven 50% korting op de prijs van de volgende tour.

Walvissen spotten in IJsland

Soorten die je in de zeëen rond IJsland kunt spotten zijn: de bultrug, dwergvinvissen, blauwe vinvis en soms zelfs orca’s. Zie je geen walvis, dan heb je altijd nog de kans dat dolfijnen met de boot mee zwemmen.

Walvissen spotten in IJsland

“Eet a.u.b. geen walvisvlees in IJsland, mocht dit tijdens een tour worden aangeboden. Dit zorgt voor een vraag voor walvisvlees, dat de walvisjacht onnodig doet toenemen. Lokale inwoners van IJsland eten maar zelden walvisvlees. Helaas wordt er wel walvisvlees aan Japan verkocht”.

Beste tijd voor een walvistrip

Hoewel walvissen het hele jaar door in de zeëen rond IJsland zwemmen, heb je de grootste spotkans tussen mei en oktober. Dit is tevens de reden dat de meeste bureautjes alleen in die maanden operationeel zijn. De beste tijd van de dag is hierbij de namiddag, want vaak houdt men de locaties van de walvissen die eerder gezien zijn de hele dag bij. Je hebt ook een ochtend tour. Ook dan is de kans aanwezig dat je een walvis ziet, en vaak ben je dan de eerste van de dag. Daarbij speelt mee dat als je die ochtend geen walvissen hebt gezien, je altijd nog dezelfde dag nog met de middagtour mee kunt.

Tourbureaus

Je kunt op diverse locaties in IJsland walvistours boeken. De meest populaire locatie is Husavik in het uiterste noorden van het land. Ook bij Reykjavik vertrekken dagelijks boten. In de wintermaanden kun je het beste hier een tour regelen.

Walvissen spotten in IJsland

Bekende bedrijfjes in Husavik die de walvistours aanbieden zijn: Gentle Giants en North Sailing Whale Watching Company.

Walvissen spotten in IJsland

Vanuit Reykjavik opereert Elding Whale Watching Company, Life of Whales, Seasailing en Specialtours. Je vindt de bedrijfjes allemaal bij de haven van de hoofdstad; ze zijn duidelijk te herkennen aan de grote borden met foto’s van walvistours.

Walvissen spotten in IJsland

Verder heb je nog Arctic Sea Tours in Dalvík en Viking Tours op het kleine eiland Vestmannaeyjar.

In het hoogseizoen vaart de boot dagelijks ruim 10 keer uit, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De meeste tours bieden de boottocht inclusief lunch of avondeten aan. In de zomermaanden ben je nog tot vrij laat op zee, in de wintermaanden minder lang verwege het korte aantal zonneuren. De tours bij Husavik kun je meestal ook in combinatie met een bezoek aan de Puffin kolonie bij Lundey eiland.

Walvissen spotten in IJsland

De boten zijn meestal oude, omgebouwde, vissersboten. Er is plaats voor ruim 20 man. Aan beide zijden kun je langs de rand staan om foto’s van de walvissen te maken.

Walvissen spotten in IJsland

De prijzen liggen niet zo heel ver uit elkaar bij de meeste bureaus. Volwassenen betalen +/- €56 en kinderen €24. De allerkleinsten kunnen doorgaans gratis mee. Een trip duurt gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 uur.

Tips

  • Draag warme kleding, het kan erg koud zijn op de boot in de open zee. Sommige bureautjes hebben warme (drijvende) pakken klaarliggen.
  • Een fotocamera met zoom mogelijkheid is gewenst, niet altijd heb je het geluk dat de walvis dichtbij de boot zwemt. Vergeet trouwens het spektakel ook niet te filmen, want het is achteraf extra mooi om de walvis in beweging te zien.
  • Als je meerdere dagen in de omgeving van een walvis tourbureau verblijft, kies dan de mooiste dag om de tour te doen.
  • Ga vooraf na wat de voorwaarden van de tour zijn. Sommige bedrijfjes bieden kosteloos een 2e tour aan wanneer je nog geen walvissen gezien hebt.

Aanbieders walvistours in IJsland

Andere kant van de medaille: walvisjacht in IJsland

IJsland trekt zich al jaren niks aan van de bedreigde status van diverse walvissoorten. Er zijn diverse commerciele bedrijven actief die zich bezighouden met de jacht op walvissen. Hoewel het eten van walvissen en hiermee verbonden – het jagen op walvissen al eeuwen lang een belangrijke rol in IJsland speelt, is het met sommige soorten zeer droevig gesteld. IJsland heeft de internationale walviscommissie IWC altijd genegeerd. Walvissen die gevangen worden in IJsland, gaan verpakt en wel richting Japan voor de verkoop op de consumentenmarkt. Beide landen maken jacht op walvissen.

Diverse websites, diverse bekende persoonlijkheden en andere invloedrijke personen spreken zich al jaren uit tegen de walvisjacht. Men is bijzonder kritisch richting IJsland, dat elke internationaal overeengekomen regel aan haar laars lapt. Veel partijen roepen op tot een boycot van toerisme naar IJsland. Ook zijn zij voor het boycotten van de toeristische walvistours. Jammer genoeg blijkt bij lokale comsumptiepatronen van walvisvlees, dat toeristen momenteel de grootste hoeveelheid eten.

 
Prachtige IJsland-reizen van De Jong IntraBBI Travel IJslandStel makkelijk je eigen reis samen bij Riksja IJsland

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Combireis Reykjavik & NYC

Dé trend: Bezoek IJsland én combineer het met een bezoek aan New York!

Lees meer

v.a. €1046 incl.

Fly-drive Golden Circle

5-daagse kennismaking met de overweldigende natuur en hip Reykjavik met Kras.

Lees meer

v.a. €1645 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2398 incl.

Betoverend IJsland

Adembenemend mooie rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1795 incl.

Winterreis IJsland

Schitterende winterrondreis door het ruige, uitgestrekte landschap met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn Askja Reizen, BBI Travel, Voigt Travel, De Jong Intra, Riksja IJsland en Sawadee. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets.nl en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.