De Noordkaap wordt gezien als het meest noordelijk gelegen punt op het Europese continent. Het meest noordelijke punt van Europa zelf ligt op Franz Josef Land. De Noordkaap is eigenlijk ook niet het meest noordelijke punt van het continent, maar het is wel het symbolische meest noordelijke puntje van Europa. De Noordkaap is voor veel reizigers die Noorwegen bezoeken een van de hoogtepunten van de reis.

Noordkaap in Noorwegen

Op het plateau van de Noordkaap vindt men op de begane grond een restaurant, een souvenirshop, een postkantoor, een bank, een informatiecentrum en op een ondergronds niveau is een theater waar een 15 minuten durende video-presentatie op een levensgroot tweedelig scherm wordt gegeven. Sinds 1989 is er ook een Thais museum gevestigd ter herinnering aan het bezoek aan de Noordkaap van Koning Chulalongkorn van Siam (nu Thailand) in 1907. Een tunnel leidt naar een rotswandklip vanwaar men een magnificent uitzicht heeft over de Noordpoolzee die 330 meter lager ligt.

Buiten staat het symbool voor de Noordkaap: ‘de Globe’, een door Koning Oscar II van Noorwegen en Zweden in 1873 opgericht monument om het Noordelijkste punt van te markeren. En verder een in 1989 door zeven kinderen met verschillende nationaliteiten gemaakt monument dat samenwerking, vriendschap, hoop en geluk moet symboliseren. Een paar meter verder staat het standbeeld ‘moeder en kind’ van Eva Rybakken. Elk jaar wordt hier de ‘Children of the World Prize’ uitgereikt, een grote som geld die wordt geschonken aan een organisatie of een project die tot doel heeft de leefomstandigheden van kinderen te verbeteren.

Noordkaap in Noorwegen

Honningsvag en de omliggende regio is tevens onderdeel van Lapland samen met het noordelijkste deel van Zweden en Finland. Meer dan 70.000 etnische Sami bevolken deze streek. De Sami hebben hun eigen taal, hun eigen parlement en een eigen rechtbank welke is gevestigd in Karasjok.

Aurora Borealis

Het natuurverschijnsel Aurora Borealis – ook wel Noorderlicht genoemd – is als je geluk hebt hiervandaan goed te zien. Zeker in de donkere maanden, vanaf september tot begin mei. Het gloeien komt door zonnedeeltjes die, komend van de zon, botsen met zuurstof en waterstof, ioniseren door de magnetische velden die naar de Noordpool stromen en opgloeien in de atmosfeer van de aarde. Dit staat bekend als ‘het ovaal van het noorderlicht’. De zuurstofionen kunnen blauw of groen oplichten afhankelijk van de lading en de hoogte.

Tips:

  • Een leuke trekpleister is het Vogelsafaripark
  • In Honningsvag bestaat de mogelijkheid om een drankje te doen in een echte Iglo, in de Icebarshop. Kosten volwassene 130 Noorse Kronen (circa €14), kinderen tot 12 jaar 35 NOK (circa €3,75). De prijs is inclusief 2 drankjes, waarvan 1 ice-shot en warme kleding wordt verstrekt.

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

v.a. €1375 incl.

Puur Lofoten

Traditionele vissershuisjes, overweldigende natuur. Schitterende reis van Askja Reizen.

Lees meer

v.a. €936 excl. boot

Wandelrondreis 'Jo Gjende'

Schitterende wandelreis vanuit twee standplaatsen met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €589 (auto)

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen door het prachtige zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €899 (auto)

Noorse Fjorden

Schitterende 11-daagse autorondreis door Noorwegen met Pharos Reizen.

Lees meer

v.a. €2449 incl. boot

Noordkaap cruise

15-daagse reis naar één van de meest Noordelijkste puntjes van Europa met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Noorwegen kunt boeken. Populair zijn Askja Reizen, BBI Travel, Voigt Travel, Kras, Pharos Reizen, SNP en De Jong Intra. Zelfstandig naar Noorwegen is natuurlijk ook prima mogelijk. Of wat dacht je van een stedentrip naar de hoofdstad Oslo? Boek je vliegtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda en de tours bij GetYourGuide. Noorwegen is verder een populaire cruisebestemming; Cruise Travel biedt diverse mooie cruises naar het land aan. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Noorwegen.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.