De Noordkaap wordt gezien als het meest noordelijk gelegen punt op het Europese continent. Het meest noordelijke punt van Europa zelf ligt op Franz Josef Land. De Noordkaap is eigenlijk ook niet het meest noordelijke punt van het continent, maar het is wel het symbolische meest noordelijke puntje van Europa. De Noordkaap is voor veel reizigers die Noorwegen bezoeken een van de hoogtepunten van de reis.

Noordkaap in Noorwegen

Op het plateau van de Noordkaap vindt men op de begane grond een restaurant, een souvenirshop, een postkantoor, een bank, een informatiecentrum en op een ondergronds niveau is een theater waar een 15 minuten durende video-presentatie op een levensgroot tweedelig scherm wordt gegeven. Sinds 1989 is er ook een Thais museum gevestigd ter herinnering aan het bezoek aan de Noordkaap van Koning Chulalongkorn van Siam (nu Thailand) in 1907. Een tunnel leidt naar een rotswandklip vanwaar men een magnificent uitzicht heeft over de Noordpoolzee die 330 meter lager ligt.

Buiten staat het symbool voor de Noordkaap: ‘de Globe’, een door Koning Oscar II van Noorwegen en Zweden in 1873 opgericht monument om het Noordelijkste punt van te markeren. En verder een in 1989 door zeven kinderen met verschillende nationaliteiten gemaakt monument dat samenwerking, vriendschap, hoop en geluk moet symboliseren. Een paar meter verder staat het standbeeld ‘moeder en kind’ van Eva Rybakken. Elk jaar wordt hier de ‘Children of the World Prize’ uitgereikt, een grote som geld die wordt geschonken aan een organisatie of een project die tot doel heeft de leefomstandigheden van kinderen te verbeteren.

Noordkaap in Noorwegen

Honningsvag en de omliggende regio is tevens onderdeel van Lapland samen met het noordelijkste deel van Zweden en Finland. Meer dan 70.000 etnische Sami bevolken deze streek. De Sami hebben hun eigen taal, hun eigen parlement en een eigen rechtbank welke is gevestigd in Karasjok.

Aurora Borealis

Het natuurverschijnsel Aurora Borealis – ook wel Noorderlicht genoemd – is als je geluk hebt hiervandaan goed te zien. Zeker in de donkere maanden, vanaf september tot begin mei. Het gloeien komt door zonnedeeltjes die, komend van de zon, botsen met zuurstof en waterstof, ioniseren door de magnetische velden die naar de Noordpool stromen en opgloeien in de atmosfeer van de aarde. Dit staat bekend als ‘het ovaal van het noorderlicht’. De zuurstofionen kunnen blauw of groen oplichten afhankelijk van de lading en de hoogte.

Tips:

  • Een leuke trekpleister is het Vogelsafaripark
  • In Honningsvag bestaat de mogelijkheid om een drankje te doen in een echte Iglo, in de Icebarshop. Kosten volwassene 130 Noorse Kronen (circa €14), kinderen tot 12 jaar 35 NOK (circa €3,75). De prijs is inclusief 2 drankjes, waarvan 1 ice-shot en warme kleding wordt verstrekt.

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.