Dettifoss is een enorme waterval in het noordoosten van IJsland. De waterval is één van de sterkste watervallen van Europa, is 45 meter hoog en 100 meter breed. Vanaf grote afstand hoor je het water al donderen. Echt indrukwekkend om deze waterval te zien en absoluut één van onze hoogtepunten van de reis door het land.

Selfoss is ook een prachtige waterval. Selfoss ligt iets voor Dettifoss, is 10 meter hoog en ook weer zo’n 100 meter breed. Als je naar Dettifoss loopt; heb je op een bepaald moment een afslag rechtsaf. Na zo’n 150 meter kom je bij het uitkijkpunt met prachtig zicht op Selfoss.

Voorbij Dettifoss heb je nog de kleinere waterval Hafragilsfoss. Als je aan de westzijde van Dettifoss richting Hafragilsfoss loopt, zie je aan de oostzijde een door het water blootgelegde lavagang.

Wij bezochten de waterval eind mei en toen lag het hele gebied nog onder een dik pak sneeuw. We konden niet overal komen, maar daar waar we wel mochten komen genoten we wel meteen van het mooiste zicht op de watermassa.

Het water van de watervallen komt allemaal van de Vatnajökull-gletsjer. Deze enorme gletsjer ligt binnen het Vatnajökull nationaal park, het 2e grootste nationale park van Europa.

Tips

  • In sommige periodes mag je niet buiten de omheining komen. Het is dan niet overal even veilig en is dan gevaar voor gladheid.
  • Weg 864 aan de oostzijde van de beide watervallen Dettifoss en Selfoss is een weg die je alleen met 4×4 kunt berijden. Weg 862 aan de overkant van de rivier is recent compleet vernieuwd.
  • Ga buiten de zomermaanden juni, juli en augustus altijd vooraf na wat de weer- en wegomstandigheden bij Dettifoss en Selfoss zijn. Vooral in de lente en herfst kan de toegankelijkheid per dag verschillen.
  • Parkeer, wanneer je geen 4×4 auto huurt, altijd achteruit in. De meeste gewone personenauto’s hebben voorwielaandrijving en het komt regelmatig voor dat toeristen met hun voorwielen in sneeuw of blubber vast komen te zitten (is ons ook een keertje overkomen, grappig maar toch ook weer niet).

Hoe kom je er?

Als je bij het Myvatn meer verblijft kun je een dagtocht boeken die onder andere Dettifoss en Selfoss bezoekt. Dit is tevens mogelijk vanaf de stad Akureyri.

Er zijn twee wegen die naar de waterval leiden, weg 862 en 864. Voorheen was de weg ten oosten de beste weg om Dettifoss te bereiken. Sinds weg 862 aan de westzijde gerenoveerd is, kun je beter via deze zijde de waterval bezoeken. Vanaf de ringweg 1 tussen Myvatn en Egilsstadir is weg 862 de beste weg (geasfalteerd). Weg 864 is een gravelweg (voorheen een f-weg). De meeste toeristen vind je altijd aan de westzijde van de watervallen.

Als je een huurauto hebt, kun je via weg 862 makkelijk zelf naar de watervallen rijden, mits het weer meezit. De watervallen liggen op ongeveer 45 minuten rijden vanaf het Myvatn meer en het stadje reykjahlid. Er gaat geen openbaar vervoer naar Dettifoss.

Bij de parkeerplaats (weg 862) heb je toiletten en een paar informatieborden. Vanaf daar is het ongeveer 500 meter lopen naar Dettifoss en 600 meter naar Selfoss.

Het pad vanaf de parkeerplaats naar de twee watervallen is in de winter volledig besneeuwd. Soms kan er zelfs in mei nog een flink pak sneeuw liggen. De weg naar de waterval (862) is dan ook ontoegankelijk en wordt pas vrijgegeven nadat sneeuwschuivers de weg van sneeuw hebben vrijgemaakt. Toen wij er waren was de weg net 1 dag open. Dettifoss hing nog half in de sneeuw en het pad er naartoe was volledig verdwenen onder ruim een meter sneeuw. In de zomermaanden kun je uitgebreid wandelen in het hele gebied.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.