IJsland is het hele jaar door prima te bezoeken. Hoewel de naam van het land IJsland is, valt het door de warme golfstroom van de Atlantische oceaan reuze mee met de temperaturen, helemaal als je het land vergelijkt met andere landen op dezelfde breedtegraad. Tijdens welk seizoen je het land wilt bezoeken hangt volledig van je eigen voorkeuren af. Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken en geen enkel seizoen is hetzelfde. Wel komt het hoogseizoen grotendeels overeen met het Nederlandse hoogseizoen, de meeste Nederlanders reizen in de zomermaanden naar het land.

De beste maanden om het land te bezoeken zijn echter mei, juni en september. In deze maanden heb je veel zonneuren per dag en is de kans op goed weer ook het grootst. Accommodatie is nog redelijk beschikbaar en vlietickets zijn goed betaalbaar.

Waarmee moet je nu rekening te houden bij de keuze in welk seizoen naar IJsland te reizen?

Zomer

Zomer

In de zomer gaat de zon niet of nauwelijks onder. Dit is dus geen geschikt seizoen om het noorderlicht mee te maken. Hiervoor kun je beter in het voorjaar (maart) of najaar (september) naar IJsland afreizen. Wel is het tijdens de zomermaanden lekker warm in IJsland met temperaturen rond 18 graden. Ook is de meeste sneeuw in het binnenland verdwenen, waardoor dit de beste periode is voor een avontuurlijke 4×4 tour door de ongerepte binnenlanden. Vliegticketprijzen en prijzen van accommodatie zijn het hoogst in deze periode. Ook zijn sommige populaire hotels en guesthouses volgeboekt. In de zomermaanden heb je de meeste festivals in Reykjavik. Minder in deze periode zijn de vele muggen en de drukte bij de verschillende bezienwaardigheden.

Herfst

Herfst

De herfst is een mooie tijd om IJsland te bezoeken. De temperaturen zijn nog redelijk goed voor de tijd van het jaar, terwijl het ’s nachts al wel weer veel sneller donker wordt. Dit is ook de reden dat de maand september misschien wel de beste maand is om het noorderlicht mee te maken (samen met maart). De mooi gekleurde landschappen maken het een goede tijd voor fotografen om er mooie foto’s te schieten. Accommodatie is in deze periode (beperkt) open, ga dit per bestemming vooraf na. Het is in deze periode niet zo druk in het land, waardoor je er voor goede prijzen kunt overnachten. Het landschap is vaak al vrij kaal, maar nu het groene begint te verdwijnen ziet het er steeds minder fraai uit.

Winter

Winter

In de winter heb je dagen zonder zon. Hierdoor is het er dan flink koud hoewel het eigenlijk nog meevalt qua temperatuur vanwege de warme golfstroming van de Atlantische oceaan. De winter is fantastisch als je van besneeuwde landschappen houdt. Ook de prachtige bevroren watervallen zijn dan een grote trekpleister. Het binnenland is in deze periode echter zo goed als onbegaanbaar, dit geldt ook voor veel accommodaties buiten Reykjavik. Een aantal skigebieden zijn geopend, en er zijn meerdere moderne liften in gebruik waar je er prima kunt skiën. Naast skiën kun je in IJsland ook prima langlaufen wel en dit is dan ook een zeer populaire bezigheid in de winter. Prijzen van vliegtickets en accommodatie zijn vaak het laagst in deze periode. Sommige afgelegen guesthouses, hostels en farmhouses zijn in deze periode gesloten. Het loont om vooraf beschikbare accommodatie te zoeken.

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

Populaire reisorganisaties

Lente

Lente

De lente is een mooie tijd om IJsland te bezoeken. Veel accommodaties gaan dan weer open. Ook heb je grote kans het noorderlicht (Aurora Borealis) mee te maken tijdens de heldere en koude nachten. Verder is dit de tijd van jonge dieren. Alles staat in bloei en veel soorten trekvogels komen weer aan in het land. Dit is ook de periode dat je de Puffin kunt zien. Verder is het nog niet zo heel druk en hoef je niet per se accommodatie vooraf vast te leggen. Ticketprijzen liggen verder laag, maar wacht altijd de aanbiedingen af. Ook begint rond mei het walvisseizoen weer, met een grotere kans om walvissen te zien (beste kans tussen mei en september). Je kunt zelfs orca’s spotten als je geluk hebt.

Vulkanische activiteit

Je kunt je vast nog wel herinneren dat in 2010 het vliegverkeer in zo goed als heel Europa wekenlang ontregeld was door de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull. Veel reizigers konden hun reis door IJsland niet voortzetten en andere reizigers konden niet naar het land reizen of uit het land vertrekken. IJsland heeft 130 actieve vulkanen en een aantal daarvan zijn met enige regelmatig actief met verstrekkende gevolgen. Hoewel een uitbarsting (en de impact van een uitbarsting) niet te voorspellen valt, is dit altijd iets om mee rekening te houden bij het boeken van een reis door het land.

Walvissen

Walvissen spotten is zeer goed mogelijk in de wateren rond IJsland. Vooral in de zomermaanden vertrekken er dagelijks boten speciaal om walvissen te spotten. De kans om ze te spotten is ook het grootste in de zomer en zo goed als nihil in de winter (dan zijn ze richting warmere oorden vertrokken). In het voorjaar en de herfst moet je veel geluk hebben om een walvis te spotten en sommige tours hebben in die periode ook een ‘niet-gezien geld terug’ regeling. Verder is het weer buiten de zomermaanden vaak minder gunstig om walvissen te spotten en bij slecht weer wordt er helemaal niet uitgevaren.

Aurora Borealis

Het noorderlicht is één van de highlights van een reis naar IJsland. Deze bijzondere verschijning is vooral in de maanden maart, april en september te zien. In de tussenliggende maanden is de kans uitgesloten klein want in die maanden gaat de zon nauwelijks onder. In de wintermaanden is het vaak weer te donker om het noorderlicht goed waar te nemen.

Kosten

De reiskosten zijn sterk afhankelijk van de periode waarin je reist en of je in staat bent om vooraf goedkope vliegtickets te kopen en om betaalbare accommodatie te vinden. Over het algemeen zijn de maanden juni, juli en augustus de duurste maanden, ondanks dat dit niet de allerbeste maanden zijn om het land te bezoeken. Accommodatie zit vaak vol (ter plekke) en is ook aanzienlijk duurder in die periode.

In de wintermaanden is veel accommodatie dicht en dat wat wel open is rekent vaak stevige prijzen. Het is in die periode niet toeristisch en dat is ook niet vreemd als je nagaat dat de zon zo goed als niet opkomt en iedereen vooral binnen zit. Reykjavik is in die maanden wel een toffe en sfeervolle bestemming.

De maanden mei en september zijn de beste maanden voor een bezoek aan IJsland. Ticketprijzen zijn – mits je op tijd boekt – goed betaalbaar en er is ruim keuze qua accommodaties.

Boek je accommodatie in IJslandBooking.com

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.