We vertrokken rond 12.30 in de middag richting de actieve vulkaan Tangkuban Perahu, een vulkaan op een uurtje rijden vanaf Bandung. De vulkaan ligt 30 kilometer ten noorden van de stad en is voor het laatst in 1983 uitgebarsten. Het is naast shoppen één van de meest populaire todo’s van Bandung. De rit naar de vulkaan was mooi en onderweg zagen we allemaal plekjes waar de op terugweg nog even zouden stoppen. Bandung uitkomen bleek rond het middaguur wel een uitdaging, maar uiteindelijk deden we er maar iets langer dan gebruikelijk over.

Tangkuban Perahu vulkaan

Wij huurden een reguliere taxi en dit ging prima (voor de totale rit heen en terug betaalden we Rp.400.000). Op sommige momenten was het handiger geweest om met een 4×4 te rijden; maar dat kwam vooral omdat het weer nogal tegen zat. Dit vond de chauffeur achteraf ook; hij noemde zijn eigen auto een stadsauto maar eenmaal terug zat ie helemaal onder de modder. Hij was echter wel al te blij met het mooie bedrag dat hij die middag aan ons verdiende. Het was een gloednieuwe KIA taxi van Cipaganti (één van de taxibedrijven in Bandung).

Tangkuban Perahu vulkaan

Toen wij de ingang van het natuurpark naderden begon het enorm hard te regenen (daarvoor regende het matig). Nadat wij de entree hadden betaald (Rp.100.000 p.p + Rp.25.000 voor de auto) reden we in 15 minuten direct door naar de grote parkeerplaats bovenop de berg. Wij hadden geluk dat het regende omdat we hierdoor direct naar de ‘attractie’ zelf werden gereden. Blijkbaar is het normaal gesproken de bedoeling dat je een kilometer verderop uit de auto wordt gezet om vervolgens langs een pad met winkeltjes naar de uitkijkpost te lopen.

Tangkuban Perahu vulkaan

Vanaf de uitkijkpost heb je fantastisch uitzicht op de krater van de vulkaan. Je bevindt je dan op 1830 meter hoogte. Hoewel het tijdens ons bezoek regende (wij kochten dus in ieder geval 2 poncho’s en een paraplu) was het uitzicht redelijk goed. We voerden wat leuke gesprekken met Indonesiërs die Nederlands konden. Dit hadden ze in het verleden opgepikt toen er jaarlijks nog vele busladingen met Nederlandse toeristen Bandung aandeden. Dit was de laatste jaren beduidend minder geworden; Bandung moet blijkbaar weer opnieuw ontdekt worden door de internationale toerist.

Tangkuban Perahu vulkaan

Zoals gewoonlijk voeren de locals ook leuke gesprekken in de hoop uiteindelijk wat aan je te verdienen. Dit lukte aardig bij ons (normaal gesproken niet); wij kochten naast de paraplu en poncho’s diverse lekkere (versgebakken/gefrituurde) snacks zoals Pisang Goreng en later ook nog twee ‘vulkanische eieren’; gemaakt uit de steensoorten die bij/rond de vulkaan gevonden zijn. De prijs was fors; maar we vonden het een prima aankoop voor een leuk cadeau voor een dierbare (wij betaalden Rp.180.000 voor twee van deze prachtige eieren wat waarschijnlijk nog steeds vele roepia’s teveel is). Wij hadden wel een beetje last van de diverse praatjes. De verkopers vielen ons niet echt lastig; maar lieten ons geen moment uit het oog.

Tangkuban Perahu vulkaan

We besloten aanvankelijk het pad naar beneden te lopen naar een tweede krater genaamd Kawah Domas. Deze krater kan tot zeer dichtbij benaderd worden; de gidsen koken er zelfs eitjes in het kokend hete water. Dit kon echter alleen maar met verplichte gids en eigenlijk vonden we het niet zo tof dat de diverse ‘gidsen’ zich zo aandrongen. Ze vroegen allemaal Rp.250.000, terwijl de tocht naar de hot springs (Kawah Domas) maar 30 minuten duurde (later hoorden we bij het officiele kantoortje dat dit de standaard prijs was voor de tocht). Verder regende het nog steeds erg hard; dus zagen wij er toch maar van af (met forse teleurstelling bij de gidsen tot gevolg; die hun interesse in ons ineens zichtbaar verloren hadden). Later hoorde wij dat de attractie zelf erg mooi was; maar dat veel toeristen last hebben van de opdringerige verkopers. De volgende keer dat we naar Bandung gaan bezoeken we Kawah Domas alsnog (er vanuit gaande dat het weer dan wel meezit).

Een bezoek aan deze vulkanische attractie is absoluut de moeite waard. Met mooi weer lijkt het mij dat de attractie nog leuker is om te bezoeken. De entree bedraagt normaal gesproken Rp.200.000 per persoon (Rp.300.000 in het weekend), maar wij kregen die dag korting omdat er door de regen nog niemand geweest was. Dit kwam ook omdat wij het mooie pad naar de vulkaankrater niet konden lopen vanwege de reden.

Naar Indonesie met Van Verre

Boek je accommodatie in BandungBooking.com

Alle pagina’s over Java

Populaire reisorganisaties

Tips

  • Neem zelf een paraplu of poncho mee.
  • Zorg ervoor dat je ruim voor het donker terug richting Bandung rijdt aangezien het verraderlijk donker is op de smalle en bochtige bergweggetjes.
  • Zorg voor voldoende kleingeld (1000, 2000 en 5000 briefjes).
  • Laat de chauffeur je direct naar de attractie rijden in plaats van de route via de vele honderden winkeltjes met souvenirs; tenzij je juist van souvenirs (en afdingen) houdt.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.