Surabaya is de 2e grootste stad in Indonesië, gelegen in het oosten van het eiland Java. Het is niet de meest toeristische stad van het land, maar als je een beetje je best doet vind je er toch aardig wat leuke bezienswaardigheden. Je vindt er geen grote attracties zoals rond Yogyakarta, geen tientallen mega shopping malls zoals in Jakarta. Wel vind je er gezellige eettentjes, genoeg shopping mogelijkheden en vooral heel veel historische gebouwen. Het straatbeeld van Surabaya bestaat uit enorm veel Nederlandse invloeden, van brede wegen tot ventweggetjes met rijen met bomen. De grootste attractie van Surabaya is een bezoek aan het prachtige vulkanische landschap bij Mount Bromo, waarbij de stad meestal als uitvalbasis wordt gebruikt.

Surabaya

Ondanks dat Surabaya niet de meest toeristische stad is, kunnen toeristen zich er prima een aantal dagen vermaken. Zo zijn er diverse prima hotels in de stad te vinden, variërend van basic accommodatie tot luxe 5 sterren hotels. Tijdens een verblijf in de stad kun je wellicht het beste verblijven in een hotel dat direct grenst aan een van de shopping malls. Dit heeft als voordeel dat je makkelijk nog ’s avonds kunt shoppen zonder ver te hoeven reizen, en verder heb je dan een keur van restaurants en andere eettentjes in de buurt. Hoewel je in Surabaya prima in de meeste restaurants terecht kunt, is eten langs de straat niet voor iedereen even verstandig. De hygiëne is bij de echt lokale tentjes van mindere kwaliteit vergeleken de straattentjes op bijvoorbeeld Bali.

Attracties

Surabaya Heritage Track

Heritage Track Surabaya

De Heritage Track was net geopend voor publiek toen wij er waren. Het is een soort Hop-on, Hop-off bus langs een vast traject door het historische centrum van de stad. Tussendoor stap je uit op diverse plekken en aan boord is een gids die dan wat over de plek verteld. Elke stop duurt zo’n 10 minuten en daarna stapt iedereen weer in de bus. De gids heeft het vaak over de ‘Nederlandse tijd’ en ook over de nog zwaardere tijd tijdens de Japanse bezetting. De tour is gratis en duurt maximaal 1,5 uur (afhankelijk van de verkeersdrukte). Dagelijkse aanvangtijden zijn van 9.00 – 10.30, 13.00 – 14.30 en 15.00 – 16.30. De start van de tour is bij House of Sampoerna; ook een bekende attractie in Surabaya.

House of Sempoerna

House of Sempoerna, Surabaya

House of Sempoerna is een prachtig gebouw met Nederlandse kenmerken, dat zeer goed bewaard is gebleven en ook goed gerestaureerd is. Oorspronkelijk vond je er een weeshuis en later werd het gebouw een sigarettenfabriek. Het geheel is nu een museum en kunstgalerie. Ook vind je er een prima restaurant met lekkere (vooral lunch) gerechten. Dagelijks – behalve op zondag – kun je rond 3 uur in de middag het traditionele rollen van de bekende Dji Sam Soe kretek sigaret aanschouwen. House of Sempoerna is dagelijks geopend tussen 9.00 en 22.00 en is te vinden in het noorden van de stad langs Jalan Taman Sampoerna (nr.6).

Oranje hotel

Majapahit Hotel, Surabaya

Nederlandse toeristen vinden het luxe Oranje Hotel (Hotel Majapahit) een bezoek waard vanwege de vele prachtige oude Nederlandse kenmerken en bouwstijlen. Overal hangen herinneringen aan een tijd dat in Surabaya enorme hoeveelheden Nederlanders woonden.

Zangrandi (ijs)

Zangrandi ijssalon

Zangrandi (Es Krim Zangrandi) is de oudste ijskraam van Surabaya. Het ligt langs Jalan Yos Sudarso. Hier verkoopt men erg lekker ijs. Schuin tegenover heb je de officiële VVV van Surabaya waar je terecht kunt met al je toeristische vragen.

Mount Bromo

De grootste attractie in de omgeving is een bezoek aan Mount Bromo binnen het Tengger Park (Bromo-Tengger-Semeru National Park). Deze actieve vulkaan kun je vanaf diverse plekken bezichtigen. Het mooiste is om een 2-daagse tour te doen, waarbij het hoogtepunt de zonsopkomst met zicht op Mount Bromo en Mount Semeru is. Bezoekers vertrekken vroeg in de ochtend naar de beste ‘viewpoints’, waar de zon meestal rond 5.30 op komt. Vanaf de dichtstbijzijnde accommodatie betekent dit dat je rond 3.30 op moet om de zonsopkomst mee te kunnen maken.

Het meest populaire viewpoint is bij Mount Pananjakan. Vanaf deze berg heb je een spectaculair zicht op Bromo en op Semeru in de verte. Het is vaak wel flink druk rond zonsopkomst, vooral omdat het de meest toegankelijke plek is om hiervan te genieten. Wil je in alle rust van de zonsopkomst genieten, dan zul je op zoek moeten naar andere (minder toegankelijke) viewpoints. Overigens is het hier de rest van de dag meestal vrij rustig, omdat alle tours draaien rond de zonsopkomst. Een van de andere hoogtepunten is een bezoek aan de tempel Poten, een prachtige Hindoeïstische tempel op een vlak stuk vulkanische grond aan de voet van Bromo.

Je kunt vooraf een chauffeur en gids regelen voor deze tour. Je kunt ook in Surabaya vervoer naar de ingang van het Tengger Park nemen. In de diverse dorpen rondom het park heb je een aantal budget guesthouses. Rond Sukapura vind je accommodatie; Java Banana Bromo Lodge en Grand Bromo Hotel. Bij het dorp Tosari vind je verder nog de Bromo Cottages; waarschijnlijk de meest luxe accommodatie beschikbaar in de omgeving.

Ijen krater

Een andere prachtige attractie is een bezoek aan het kratermeer van Mount Ijen. Deze attractie ligt meer naar het oosten, richting Bali, in de omgeving van de stad Banyuwangi. De tocht naar de rand van de krater duurt 1,5 uur en dan kun je genieten van een fantastisch zicht op het enorme zwavelmeer. Ook in dit geval wordt Surabaya vaak als uitvalbasis gebruikt, hoewel het een flinke reis is om bij Ijen te komen.

Tretes

Tretes ligt op 1,5 uur rijden vanaf Surabaya. Het is een wat hoger gelegen dorp met een vrij koel klimaat. Inwoners uit Surabaya reizen in de weekenden naar Tretes om de hitte van de stad te vermijden.

Shopping malls

Tunjungan Plaza

Hoewel Surabaya niet het shopping walhalla van Indonesië is (die eer gaat naar Jakarta en Bandung), heeft de stad toch flink wat luxe shopping malls. De meest populaire mall in de stad is Tunjungan Plaza. Dit is een enorm complex met meerdere verdiepingen. Hier vind je de bekende internationale merken en daarnaast een enorme hoeveelheid met restaurants. Andere populaire malls zijn Mal Galaxy, Supermall Pakuwon Indah, Grand City Mall, Lenmarc Mall, Ciputra World Mall en het oudere Plaza Surabaya. De meeste malls zijn dagelijks tussen 10.00 en 22.00 geopend.

Naar Indonesie met Van Verre

Boek je accommodatie in Surabaya



Booking.com

Alle pagina’s over Java

Steden & Dorpen

Populaire reisorganisaties

Restaurants

Er zijn diverse goede restaurants te vinden in Surabaya. Binnen de diverse shopping malls heb je meestal voldoende (westerse) restaurants waar je prima kunt eten. Enkele restaurants die er volgens Tripadvisor uitspringen zijn: Casa Fontana, House of Sampoerna, Boncafe, Layar, Soto Ambengan en Bumbu Desa. Binnen de meeste luxe hotels in Surabaya vind je ook altijd wel goede restaurants.

Heerlijke sate

Als je een typisch lokale lekkernij van Surabaya wilt proberen, dan kun je het beste de taxi naar Jalan Walikota Mustajab nemen. Daar verkopen ze Sate Kelopo; een erg lekkere sate met een marinade op basis van cocos. Wij kwamen er aan het begin van de avond (rond 18.30) en toen waren alle kleine sate stalletjes druk bezig de sate te maken. Het is wel een erg lokaal gebeuren, dus kijk niet vreemd op als de locals zichtbaar geen raad weten met de toeristen die aan hun kleine tafeltjes plaatsnemen.

Water uit de kraan is niet drinkbaar in Surabaya. Je loopt risico op maagklachten na het drinken van kraanwater. Vraag in restaurants ook altijd of ze mineraal water gebruiken of neem zelf een fles water mee (in het geval van lokale eettentjes). De luxe restaurants gebruiken vanzelfsprekend mineraal water. Kijk ook uit met ijsblokjes in je drankje, ga na dat ze ook hier geen kraanwater voor gebruiken.

Bumbu Desa

Bumbu Desa

Wij werden meegenomen naar het restaurant Bumbu Desa, langs Jalan Raden Ajeng Kartini. Dit is een populaire restaurantketen die je door heel Indonesië kunt vinden. Het leuke aan dit restaurant is dat je alles in buffetstijl kunt opscheppen. Je rekent aan het einde af. Er hangt een prettig sfeertje en het eten was erg lekker.

Het geheel is vrij luxe voor Indonesische begrippen, maar serveert wel lokale gerechten van goede kwaliteit. Wij hebben er heerlijk gegeten, en raden het toeristen absoluut aan omdat het vooral een erg veilige manier is om heerlijk lokaal te eten.

Accommodatie in Surabaya

Er zijn diverse prachtige en luxe hotels te vinden in Surabaya. Belangrijke tip voor reizigers is om een hotel te kiezen dat dichtbij (of zelfs grenst aan) een shopping mall ligt. Je kunt dan namelijk makkelijk in de avond nog even shoppen, zonder dat je hiervoor in het donker door de stad hoeft te reizen. Het meest luxe hotel in de stad is het Majapahit hotel. Dit hotel heette vroeger het Oranje Hotel, en dat zie je duidelijk terug in de kenmerken en bouwstijl. Het is duidelijk een hotel met enorme historie.

Hieronder een overzicht met de beste hotels in Surabaya (bekijk hier alle hotels):

Surabaya Plaza Hotel

Tijdens ons verblijf in Surabaya verbleven wij in het Surabaya Plaza Hotel; een prima middenklasse hotel naast een lokale shopping mall. De kamers waren prima en het ontbijt was er goed. Het was leuk om de opvoering van de traditionele dans mee te maken.

Vervoer

De meest gebruikelijke manier om door de stad te reizen is met de taxi. Net als in de rest van Indonesië is Blue Bird het beste taxibedrijf. Ze zijn de enige waarbij je altijd zeker weet dat ze op de meter rijden. De minimale ritprijs is Rp.15.000 en het starttarief is Rp.5.000. Een ritje kost meestal rond de Rp.20.000/Rp.30.000. Andere taxibedrijven in Surabaya zijn: Orenz Taxi, Silver Taxi en Express Taxi.

De meeste andere vervoersmogelijkheden in Surabaya lonen de moeite niet. Bussen rijden niet op vaste tijden en alleen locals kennen de schema’s en tijden. De Bemos (Angkots) rijden op vaste trajecten en zijn dus vooral handig wanneer je de stad kent (en avontuurlijk ingesteld bent of op basis van een laag budget reist).

Juanda International Airport

De luchthaven van Surabaya (Juanda International Airport) is niet enorm groot, hoewel het wel de 2e drukste luchthaven van Indonesië is. Voor je het weet sta je buiten waar je makkelijk een taxi via de taxi counter o.b.v. vaste prijzen kunt regelen (Teksi Primkopal Juanda). Het is een flink stuk rijden vanaf de luchthaven naar het centrum van Surabaya. Wij deden er ruim een uur over, veel langer dan gebruikelijk omdat we op het drukste moment van de dag naar het centrum reden (rond 18.00). Houd hier ook rekening mee wanneer je een vlucht vanaf Surabaya Airport hebt, reserveer ruim voldoende tijd om vanaf het centrum naar de luchthaven te reizen.

Treinstation

Je hebt twee grote treinstations in Surabaya, Stasiun Pasar Turi en Stasiun Gubeng. Er zijn verschillende vervoerders op Java. Afhankelijk van welke aanbieder je neemt vertrek je vanaf een van beide stations. Met welke aanbieder je reist, is vaak weer afhankelijk van de eindbestemming. De treinen naar Yogyakarta, Solo en Bandung vertrekken vanaf Gubeng. De trein naar Semarang vertrekt vanaf Pasar Turi. Vanaf beide stations vertrekken er treinen naar Jakarta. Gubeng is ook het station waar je de trein naar Banyuwangi voor de boot naar Bali neemt.

Je kunt grofweg stellen dat vanaf Pasar Turi alle treinen vertrekken die via de noordzijde van Java gaan, en vanaf Gubeng vertrekken de treinen die het midden (en zuiden) van Java aandoen. Beide treinstations liggen vrij centraal in Surabaya.

Enkele vervoerders vanaf Surabaya zijn: Argo Bromo Anggrek, Sembrani, Gumarang, Bima, Argo Wilis, Sancaka, Mutiara Timur (naar Bali), Turangga en Pasundan. Sommige vervoerders bieden zeer goedkope treinreizen aan, maar dan reis je wel erg low budget. Omdat treinen op Java erg goedkoop is, kun je altijd het beste gewoon voor de VIP/eksekutif klasse (duurste klasse) gaan. Verder hebben de vervoerders ook verschillende vertrektijden, wat ook nog wel eens de doorslag kan geven om te bepalen met welke aanbieder je in zee gaat.

Wij namen onze trein op Gubeng; een mooi treinstation met diverse kleine winkeltjes waar je voor vertrek nog snel wat kunt kopen. Bij de ingang werd live gezongen, wat het geheel een extra leuk sfeertje meegaf. Je hebt er ook nog een informatiebalie en een pinautomaat. Het was niet bepaald makkelijk om erachter te komen welke trein we moesten nemen, maar uiteindelijk kwam het helemaal goed (het werd uiteindelijk duidelijk omgeroepen). Wij reisden met Sancaka en betaalden $17 per persoon voor de treinreis vanaf Surabaya naar Yogyakarta.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.