Vergeleken diverse andere verre bestemmingen is Indonesië een spotgoedkoop land om naartoe te reizen. Dit geldt vooral voor de kosten waar je ter plekke mee te maken hebt, de grootste kostenposten zijn de vliegtickets en, afhankelijk hoe gek je het wilt maken, de overnachtingen. De meeste reizigers kunnen makkelijk voor €50 per persoon per dag een schitterende vakantie in het land hebben. Deze schatting is gebaseerd op de optelsom van alle kosten, incl. vliegtickets, hotels, vervoer, eten, entree etc. Let erop dat je het natuurlijk zo duur of goedkoop kunt maken als je wilt. Kies je voor luxe hotels, veel dagtours, binnenlandse vluchten i.p.v. de trein waar mogelijk en elke avond lekker uitgebreid uit eten, dan lopen de kosten per dag natuurlijk flink op. Hieronder volgt een overzicht aan kostenposten die relevant zijn bij een vakantie naar Indonesië.

Kosten van levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud in Indonesië zijn erg laag. Budget reizigers kunnen als ze een beetje hun best doen prima van €10 per dag leven. Dit hangt echter wel af van het bestedingspatroon tijdens je vakantie. Eet je in westerse restaurants, drink je regelmatig een biertje, wijntje of cocktail, gebruik je snel de taxi en verblijf je in luxe hotels, dan lopen de kosten natuurlijk flink op. Je kunt in Indonesië gemakkelijk honderden euro’s per dag uitgeven, het land biedt voldoende luxe en exclusieve resorts en restaurants.

Verder hangt het ook af van waar je naartoe gaat binnen Indonesië. Niet-toeristische gebieden hebben vaak weinig keuze, waardoor je niet anders kan dan goedkoop lokaal eten. In een gebied met alleen een resort zonder dorpjes in de buurt, ben je aangewezen op resort-eten, wat vaak weer duurder is. Op een eiland als Bali heb je keuze zat, genoeg luxe restaurants en overal goedkope lokale eettentjes.

Eten en drinken bij lokale tentjes is erg goedkoop. Koop je echter westerse producten, dan is dit veel duurder. Prijzen in de supermarkt zijn erg laag vergeleken diverse omringende landen in Zuidoost-Azië. Bekijk prijzen van diverse producten in Indonesië op Numbeo.

Gewoon even twee weken er tussenuit maar toch (betaalbaar) lekker ver weg? ANWB Reizen heeft diverse heerlijke strandvakanties naar Bali. Wat dacht je van een 14-daagse privérondreis Bali in Boutique hotels met privéchauffeur (vanaf €1598 incl. retourvlucht)? Of een 15-daagse privérondreis Bali DeLuxe (vanaf €1806 incl. retourvlucht)? Een reis van vele duizenden euro's hoeft het dus niet te zijn! Wil je wel flink uitpakken, dan kun je hier de 10 meest geboekte privéreizen van ANWB Reizen bekijken. Dus, dit jaar mooi naar Bali i.p.v. een Europees eiland? :).

Internationale vliegtickets

KLM en Garuda vliegen rechtsstreeks vanaf Amsterdam naar Jakarta en een doorvlucht naar een bestemming binnen Indonesië is makkelijk vooraf al te boeken bij beide luchtvaartmaatschappijen. Tickets naar Indonesië liggen meestal rond €800, afhankelijk van de tijd van het jaar. Vliegtickets zijn meestal aanzienlijk duurder in het hoogseizoen of rond de feestdagen. Garuda krijgt al jaren zeer goede beoordelingen en klimt ook elk jaar weer een plekje op de lijst met beste airlines. Beide luchtvaartmaatschappijen hebben diverse keren per jaar een aanbiedingsronde met zeer goedkope retourtickets.

Je kunt vaak erg goedkoop en toch zeer luxe vliegen met de diverse Arabische airlines zoals Qatar, Emirates en Etihad, maar zij hebben vaak wel onpraktische stopovers van meerdere uren (diep in de nacht). Singapore Airlines is het overwegen waard als je een stopover in Singapore leuk vindt, of als de eindbestemming Bali is (ze vliegen over het algemeen vrij goedkoop op Bali). Hetzelfde geldt voor Malaysia Airlines of Cathay Pacific.

Hotelkosten

Indonesië heeft veel luxe 5-sterren hotels en resorts. Vaak betaal je hiervoor minimaal €75 per overnachting. Goede 3 of 4 sterren middenklasse hotels heb je meestal vanaf €25 per nacht. De prijs hangt ook samen met de locatie. Zo huur je op Bali al een schitterende privé-villa met zwembad vanaf €150 per nacht. Een hoop geld, maar absoluut elke euro waard :). Indonesië heeft ook veel zeer goede guesthouses, waar je prima voor €15 of minder per nacht kunt overnachten. Je doet er normaal gesproken verstandig aan om vooraf een hotel te reserveren. Vaak zijn de prijzen vooraf het meest voordelig, in tegenstelling tot het ergens ter plekke binnenlopen. Websites met scherpe aanbiedingen zijn Agoda en Booking.com. Beide websites hebben de mogelijkheid tot gratis annuleren tot zeer dicht op de aankomstdatum, wat prettig is omdat je dan in elk geval tijdig zaken vast kunt leggen en die later altijd nog kunt aanpassen.Booking.com

Visumkosten

Wanneer je niet meer dan 30 dagen in Indonesië verblijft, zijn er geen kosten verbonden aan het toeristenvisum. Blijf je langer dan 30 dagen in het land, dan moet je of binnen de 30 dagen het land even uit en daarna weer opnieuw in, of je moet een Visa On Arrival bij aankomst aanschaffen, wat recht geeft op 1x een verlening van 30 dagen. Let erop dat je paspoort bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder moet je een bewijs hebben dat je binnen 30 dagen het land weer verlaat, zoals het uitreisticket of het ticket naar je volgende bestemming.

Wil je langer dan 30 dagen in Indonesië verblijven en biedt de eenmalige verlening bij het Visa On Arrival geen oplossing, vraag dan vooraf een visum aan bij de Indonesische Ambassade in Den Haag.

In het verleden betaalde je bij aankomst voor het visum, dit is afgeschaft. Ook de vertrekbelasting is afgeschaft, dit is nu in de vliegticketprijs opgenomen.

Kosten vaccinaties Indonesië

In een flink aantal regio’s in Indonesië is sprake van een verhoogd risico op bepaalde ziektes en virussen. De lokale GGD, de huisarts of het tropeninstituut kan je hierin het beste adviseren. Over het algemeen dien je vooraf na te gaan welke vaccinaties worden aanbevolen wanneer je door Indonesië reist. De kosten van vaccinaties verschillen per type vaccinatie en vaak ook per vaccinatiebureau. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Consult +/- €20,00
  • Vaccinatiepaspoort +/- €2,50
  • DTP +/- €20,00
  • Hepatitis A +/- €47,50
  • Buiktyphus +/- €27,00
  • Malaria +- €3,50 (per pil in het geval van Malerone)

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

Vervoerskosten

De kosten van vervoer in Indonesië zijn erg laag. Zo kost een ritje met de taxi meestal niet meer dan een paar euro. Vliegen is de duurste manier om door het land te reizen. Je reist vaak met het vliegtuig wel het snelst tussen twee bestemmingen. Iets goedkoper dan vliegen is het reizen per trein, maar dit is alleen mogelijk op het eiland Java (en op sommige trajecten op de andere eilanden). De goedkoopste manier is de lokale bus, maar vaak is deze reisvorm erg basic en niet altijd even veilig. Een huurauto is niet goedkoop en vaak alleen mogelijk inclusief chauffeur. Je kunt beter niet zomaar zelf rijden in Indonesië, dus zul je voor zo’n 1 miljoen roepiah per dag een auto met chauffeur moeten huren.

Op Java en een klein deel van Sumatra kun je makkelijk en goedkoop met de trein reizen. Vooral op Java is het een handige manier om langs alle grote bezienswaardigheden te reizen, want elke grote stad op het eiland is met de trein bereikbaar. Wil je tussen de Indonesische eilanden reizen, dan is een binnenlandse vlucht de beste optie. Treintickets en vliegtickets boek je het beste (en goedkoopst) bij Tiket.com.

Goedkoop met het vliegtuig of de trein

Entree

Bij veel attracties en bezienswaardigheden betaal je een toegangsprijs. Dit geldt ook voor veel natuurparken, tempels, meren en andere highlights. Soms heb je een loket, soms betaal je de prijs op de parkeerplaats bij de attractie. Vaak gaat het niet om meer dan een paar duizend roepiah.

Het eiland Bali is berucht om de verschillende kosten bij attracties. Soms betaal je om te parkeren, voor de entree en om een verplichte sarong te huren. Een tip is om in elk geval een sarong te kopen en die tijdens je gehele verblijf overal mee naartoe te nemen en waar nodig te dragen. Het gaat om lage kosten, maar aan het eind van een dag vol tempelbezoekjes tikt het toch aardig aan. Let erop dat er vaak ook aangedrongen wordt een gids te huren, die betaal je vaak achteraf en op basis van ‘hoe goed hij was’.

Afdingen

Afdingen is in veel gevallen gebruikelijk. Je kunt bij het kopen van producten altijd om een korting vragen. In toeristische gebieden moet je bij de kraampjes altijd met een veel lager tegenbod komen (bv 40% lager of meer). Ook wanneer je een hotel of guesthouse bezoekt kun je om een betere prijs vragen. Houd er rekening mee dat afdingen niet altijd noodzakelijk is. Wanneer je in een niet-toeristisch gebied iets koopt steun je hiermee vaak direct de lokale bevolking in het gebied. Elke roepiah die je daar spendeert wordt enorm in dank afgenomen. Hierop afdingen is eigenlijk niet nodig, want prijzen zijn bijna altijd al laag.

Georganiseerde rondreis Indonesië

Vind je het niet erg om je reis door een reisorganisatie samen te laten stellen? In dat geval kun je het beste gewoon een reis bij één van de vele reisorganisaties met reizen naar Indonesië boeken. Welke reis naar Indonesië je ook kiest; het zal altijd een prachtige vakantie worden. Reisorganisaties maken doorgaans onderscheid tussen rondreizen (in groepsverband of individueel) en maatwerkreizen naar het land. Maatwerkreizen zijn meestal het mooist (en vooral uniek), maar zijn meestal ook duurder dan een georganiseerde rondreis.

Gebruik deze website om een duidelijk beeld te krijgen van de diverse hoogtepunten en attracties in Indonesië. Bekijk de rondreizen op de websites van de verschillende reisorganisaties om een idee te krijgen van de reizen die ze aanbieden. Indonesië is een groot land met veel hoogtepunten en om er alles te zien moet je er diverse keren naartoe. Vermijd om deze reden rondreizen met teveel reisonderdelen. Het is soms prettiger om alleen een bepaalde regio te bezoeken, en die regio dan echt goed te verkennen dan dat je met sneltreinvaart langs alle hoogtepunten reist.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige 3-weekse reizen door Indonesië. Sommige rondreizen duren wat langer (dit is vooral het geval wanneer je meerdere eilanden bezoekt) en sommige wat korter (zgn. vogelvlucht reizen). Bekijk vooraf de reisprogramma’s en ga na welke reis het beste bij je past.

Hieronder volgt een overzicht met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
In 17 dagen langs Bali en Flores 333Travel
Hoogtepunten Java en Bali in 19 dagen ANWB Reizen
Beautiful Bali. 15-daagse rondreis langs alle highlights Bali Travel
Traditioneel Bali. In 9 of 11 dagen het beste van Bali De Jong Intra
Rondreis Java & Bali in 18 dagen Djoser
16-daagse familiereis Apen, Kratermeren en Witte Stranden KidsReizen
15-daagse familiereis door Bali & Lombok Koning Aap
14-daagse individuele rondreis Het beste van Bali Puur Azië
Rondreis Java, Bali en Lombok in 21 dagen Sawadee
Groepsreis Bali & Lombok in 15 dagen Shoestring
Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali (22 dagen) Van Verre

Kostenvoorbeeld georganiseerd of zelf regelen

In het voorbeeld hieronder hebben we de globale kosten tegenover elkaar gezet. Let erop dat de kosten in vrijwel alle gevallen persoonlijk zijn en kunnen afwijken naar gelang je meer of minder uitgeeft. In het voorbeeld gaan we uit van een 3-weekse reis (19 overnachtingen) o.b.v 2 personen in middenklasse hotels. Low budget reizigers zullen met nog lagere bedragen uitkomen. Prijzen zijn per persoon.

Georganiseerd p/p Zelf regelen p/p
3-weekse rondreis €2700 Vliegtickets €800
Visumkosten €0 Visumkosten €0
Hotelovernachtingen Incl. Hotelovernachtingen €650
Vervoerskosten/transfers Incl. Vervoerskosten/transfers €300
Levensonderhoud €500 Levensonderhoud €500
Vaccinaties €60 Vaccinaties €60
Reisverzekering €30 Reisverzekering €30
Entreegelden Incl. Entreegelden €50
Losse trips Incl. Losse tours/trips €200
Annuleringsverzekering 4,50% Annuleringsverzekering n.v.t. *
Fooien €150 Fooien n.v.t.
Totaal €3552,50 Totaal €2590

* Waar mogelijk kun je op losse reisonderdelen nog een annuleringsverzekering overwegen.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.