Er zijn diverse manieren om naar Indonesië te reizen. Zo kun je alles vooraf in Nederland laten organiseren of de reis helemaal zelf regelen. Ook kun je prima op low budget wijze door Indonesië reizen (met bv de backpack). Er gaan dagelijks diverse vluchten vanaf Schiphol naar Jakarta en diverse andere bestemmingen binnen het land (vaak met stopover in Jakarta). Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende reisvormen die mogelijk zijn wanneer je naar Indonesië met vakantie gaat.

Georganiseerde rondreis

Groepsreis
Een groepsreis naar Indonesië boek je vooraf in Nederland en bevat meestal een aantal vooraf vastgestelde onderdelen. Vaak reis je met een groep met andere Nederlanders, vergezeld van een gids. Soms reis je met een internationaal reisgezelschap. Voordeel van de groepsreis is dat je zelf helemaal niks hoeft te regelen en alle interessante bezienswaardigheden van het land of de regio bezoekt. Leuk aan een rondreis is dat je op een makkelijke manier een groot deel van het land bezoekt. Veel zaken worden vooraf of ter plekke voor je geregeld, je hebt nauwelijks nog ergens omkijken naar. Verder vinden veel reizigers het leuk om met andere toeristen op te trekken, je houdt er zo nu en dan nog een aantal leuke kennissen aan over. Let er bij groepsrondreizen op dat reisorganisaties soms een minimaal aantal deelnemers verwacht. Wordt dit aantal niet verwacht, dan gaat de reis niet door en krijg je je geld terug.

Een rondreis door Indonesië duurt meestal tussen de 14 en 24 dagen, je logeert dagelijks in goede middenklasse hotels. Sommige reisorganisaties bieden rondreizen aan die je met meerdere landen laten kennismaken (vb. combinatiereizen van ANWB Reizen). Zo heb je diverse rondreizen waarbij naast Indonesië, ook meteen Maleisië en/of Singapore bezoekt. Probeer vooraf na te gaan of alle onderdelen van de rondreis de moeite waard zijn, lees informatie op websites en weeg daarna af welke rondreis het beste bij je past. Indonesië is een groot land, meestal wil je het liefst alles zien tijdens je reis. Daar schuilt ook een risico, je bent de hele vakantie alleen maar aan het reizen, zonder echt lekker tot rust te komen. Probeer daarom altijd een reis te vinden die per bestemming voldoende dagen biedt om de locatie ook echt te verkennen.

Een combinatie van een rondreis aangevuld met een zelf geplande week is ook het overwegen waard. Boek je bijvoorbeeld een rondreis van 14 dagen, dan is het fijn om daarna nog een week te luieren op een van de mooie eilanden van Indonesië. De meeste reisorganisaties bieden deze mogelijkheid standaard aan. Bij andere reisorganisaties moet je er zelf even om vragen, maar het is meestal wel mogelijk.

Individuele rondreis
Ook zeer populair zijn de volledig of deels georganiseerde individuele rondreizen. In plaats van met een grote groep reis je alleen (met je partner of gezin). De reisorganisatie regelt ter plekke in elk geval al het transport en eventueel een privéchauffeur. Ook deze reizen boek je (makkelijk) vooraf in Nederland.

Maatwerk

Een aantal reisorganisaties bieden reizen op maat aan. Dit betekent dat je zelf met hulp van het advies van de reisorganisatie een reis naar wens samenstelt. Je koopt dan een vliegticket bij de reisorganisatie en kiest daarbij zelf de reisonderdelen en hotels. Wanneer je een reis op maat wilt samenstellen, is het raadzaam om eerst te bepalen wat je allemaal wilt zien en doen tijdens de vakantie. Meestal is de duur van de reis de reden dat er gekozen moet worden tussen bepaalde reisonderdelen.

De reisorganisatie kan ook een reis op basis van maatwerk voor je samenstellen. Je geeft simpelweg aan hoelang en wanneer je naar Indonesië wilt en daarnaast waar je overige voorkeur naar uitgaat – bijvoorbeeld een actieve reis, strandvakantie, of natuur/cultuur – en de reisorganisatie doet een passend reisvoorstel. De reisorganisatie kan zelfs vooraf alle binnenlandse vluchten, transfers, boottickets, treinticket, bustickets en entreekosten voor je regelen. Ook kan het overige vervoer bij een maatwerkreis door Indonesië door de reisorganisatie worden geregeld. Je rijdt dan door het land met een chauffeur/gids.

Singlereizen

Volgens onderzoek zijn in Nederland zo’n 2,5 miljoen alleenstaanden. Dit is een enorme groep mensen waar in de reisbranche momenteel niet veel rekening gehouden wordt. Er zijn meerdere reisorganisaties die zich actief richten tot deze doelgroep, ze hebben singlereizen naar vele plekken ter wereld. Het concept: Reislustige singles die samen met andere singles op een ongedwongen en gezellige manier avontuurlijke en cultureelgetinte reizen willen maken. Als single boek je wellicht niet snel een rondreis, wetende dat op deze wijze vooral koppeltjes en families reizen. Voor singles is deze reisvorm een mooie aanvulling op het totaalaanbod van reizen, je kunt met andere singles alle mooie plekken op aarde verkennen. Naast ANWB Reizen bieden ook andere bekende reisorganisaties singlereizen naar Indonesië aan. Elke reisorganisatie heeft een eigen invulling gegeven aan het concept singlereizen.

Overweeg een stopover

Veel luchtvaartmaatschappijen met als eindbestemming Jakarta of Bali hebben een stopover in hun ‘hub’. Malaysia Airlines heeft een stop in Kuala Lumpur, Singapore Airlines in Singapore en de diverse arabische airlines stoppen in de stad waar ze van oorsprong vandaan komen. Een stopover is een leuke en vaak betaalbare manier om zo’n stad in een paar dagen te verkennen. In veel gevallen heb je een speciaal stopover visum, of zijn de visumregels sowieso erg gunstig. Wil je altijd al eens een grote stad bezoeken, combineer dit dan met een vakantie naar Indonesië.

Jakarta is overigens niet zo’n gebruikelijk stad voor een stopover, het is eerder een eindbestemming. Reizigers die naar Australië etc. reizen, zullen dan eerder in Kuala Lumpur of Singapore een stopover hebben. Mocht je wel via Jakarta vliegen, zorg er dan voor dat je of direct door kunt vliegen (binnen een paar uur), of verblijf er direct een aantal dagen zodat je op de juiste wijze met de stad kunt verkennen. Jakarta wordt wel als stopover bestemming gezien voor toeristen die naar de minder toegankelijke gebieden binnen Indonesië vliegen.

Strandvakantie

Een strandvakantie – ook wel pakketreis genoemd – heb je in meerdere soorten en maten. Je boekt de reis al in Nederland, bijvoorbeeld twee weken Bali. Bali is het meest bekende strandeiland van Indonesië, de meeste strandvakanties worden ook naar dit eiland aangeboden. Meestal vlieg je dan via Kuala Lumpur of Singapore naar Bali. Soms ook via goedkope airlines met een stopover in hun ‘hub’. Meerdere Nederlandse reisorganisaties bieden pakketreizen of strandvakanties aan. Bij reisorganisaties als ANWB Reizen, 333travel en De Jong Intra vind je op de website al diverse pakketreizen. Bij een reisorganisatie als Van Verre draait het meer om maatwerk, hier kun je je eigen pakketreis (met één of meerdere locaties binnen Indonesië) samenstellen.

Het voordeel is dat je met een pakketreis op een gemakkelijke manier kennis maakt met het vakantieland. Je verblijft een week of meer in hetzelfde hotel op een mooi eiland. Een klein nadeel is dat Indonesië zoveel meer te bieden heeft dan het eiland Bali. Om deze reden is het altijd de moeite waard om een aantal dagen op een andere bestemming binnen Indonesië bij te boeken. Stel je neemt een strandvakantie van 2 weken naar Bali, boek dan daarnaast nog een rondreis(je) van een week op Java.

Een strandvakantie bevat doorgaans een ticket, een aantal overnachtingen in een hotel en het eventuele transport op locatie. Daarnaast is een pakket meestal op basis van logies en ontbijt. In sommige gevallen worden er pakketreizen aangeboden waarbij je naast het ontbijt tevens lunch en een avondmaaltijd krijgt. Ben je niet van plan om je hotel te verlaten, dan is dit prima. In Zuidoost-Azië is het echter juist zo leuk om ’s avonds bij de vele hawkers te eten. Ik zou zelf dan ook niet snel een full-board pakket nemen, vooral niet als je actief bent ingesteld en regelmatig weg bent van het hotel.

Sommige hotels bieden naast full-board (ontbijt, lunch en avondeten) een zgn. ‘all-inclusive’ formule. In veel andere landen is dit een groot succes. In Indonesië is dit om eerder genoemde redenen niet echt handig. Dit is alleen interessant als je het hotel niet verlaat en als je minimaal in een 4/5 sterren hotel of resort verblijft (dit i.v.m. de kwaliteit van het eten).

Backpacken

Indonesië is een prachtig land voor backpackers. De prijzen liggen er laag, en de meeste gebieden zijn veilig genoeg om te verkennen. De gemiddelde backpacker stelt niet zoveel eisen aan vlucht en accommodatie. Indonesië biedt alles voor een schappelijke prijs, je kunt er al overnachten voor een paar euro per nacht. Vervoer is ook prima geregeld, voor een paar euro reis je het halve land door. Tussen de vele eilanden kun je goedkoop vliegen met diverse binnenlandse luchtvaartmaatschappijen. Een backpacker heeft meestal alleen een ticket of een aantal tickets nodig, de rest wordt ter plekke geregeld. Als je de reis start in Indonesië, dan is het wellicht aan te raden om gebruik te maken van een startpakket (Indonesië, Maleisië of Singapore). Je kunt dan de eerste dag(en) alvast wennen aan het vreemde land, om vervolgens met je backpacktocht te starten.

Duikvakantie

Indonesië is onder duikers een populaire bestemming, het land kent een flink aantal vermaarde duikspots. Langs Indonesië liggen grote hoeveelheden met prachtig (vaak ongerept) koraal, ideaal voor duikers. Het gebied Bunaken – ten noorden van het eiland Sulawesi – is één van de mooiste duikspots ter wereld. Wakatobi, ook bij Sulawesi, is nog zo’n absurd mooie duikbestemming waar je door een rechtstreekse vlucht vanaf Bali relatief gemakkelijk naartoe kunt reizen. Het summun vind je bij Raja Ampat, hier is duiken echt onbeschrijvelijk mooi en vaak duik je op plekken waar nog nooit iemand eerder gedoken heeft. Een aantal reisorganisaties biedt speciaal voor liefhebbers van de duiksport reizen aan. Je boekt dan een reis met een aantal overnachtingen bij één van de duikspots in Indonesië. Ook de zgn Live Aboards zijn erg populair, hierbij reis je per boot langs duikspots. De boot staat volledig in het teken van de duikspot en je doet dagelijks meerdere duiken, terwijl je op de boot leeft en slaapt.

Werkvakantie

Er zijn diverse hulpverleningsprojecten actief in Indonesië. Sommige reisorganisaties bieden actieve werkvakanties aan in dit land. Vaak werk je dan mee aan een project, dit werk varieert van het bouwen van een school tot de bouw van een klein dorp in de jungle. Een bekende partij die dit soort werkreizen aanbiedt is Joho.

Groepsreizen

Soms gaat een schoolklas naar het buitenland, soms gaat een compleet voetbalelftal naar het buitenland. Ook gaan regelmatig hele families naar de andere kant van de wereld om bijvoorbeeld een bruiloft te vieren. Naar Indonesië gaan ook veel groepen met bekenden. Vaak gaat het dan om familie, vrienden of collega’s. Meestal boekt zo’n groep collectief, vooral omdat de prijzen dan lager liggen. De meeste reisorganisaties bieden een korting wanneer je een groepsboeking doet. Een voordeel van een groepsreis is dat alles vooraf wordt geregeld, ter plekke staat eten en vervoer voor je klaar. Vaak ga je onder leiding van een gids op pad. Het grote voordeel van een rondreis met familie of bekenden, is dat je zelf de onderdelen kunt samenstellen. Veel reisorganisaties bieden bij groepen reizen op basis van maatwerk aan. De verschillende reisorganisaties zullen uiteindelijk een offerte uitbrengen op basis van je wensen en eisen.

Startpakket

In het verleden was een startpakket erg populair. Je kocht dan een vliegticket inclusief één of meerdere overnachtingen in de stad van aankomst. In het geval van Indonesië is dit meestal een verblijf in Jakarta, of meteen een paar nachten op het eiland Bali. Je kon dit desgewenst een aantal dagen verlengen. Deze manier van reizen was vaak net zo voordelig als een los ticket en je had direct bij aankomst een plek om te overnachten. Meer en meer reizigers raakten echter gewend aan het zelf boeken van vliegtickets en het zelf boeken van overnachtingen en dit was nu juist de doelgroep voor het startpakket. Een aantal jaar geleden stopten een aantal reisorganisaties al met het aanbieden van deze instapwijze van reizen en momenteel wordt het nauwelijks nog aangeboden.

 
 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.