Toen wij onze trip door Sumatra aan het plannen waren stond al vrij snel vast dat we naar Lake Toba zouden reizen. Ook was de stad (luchthaven) van aankomst al bekend, dat zou Medan worden omdat dit makkelijk (in nog geen 40 minuten) vanaf Kuala Lumpur aan te vliegen is. We regelden prive vervoer van Medan naar Lake Toba en bij vertrek zei de chauffeur al meteen dat we onderweg een pauze zouden hebben bij een gigantisch mooie waterval. Klonk goed natuurlijk :).

Sipiso-piso waterval

De Sipiso-Piso waterval is met een hoogte van 120 meter één van de hoogste watervallen in Indonesië. Het is een fantastisch mooie waterval, vooral omdat bezoekers zo mooi aan de overkant op de berghelling van de waterval kunnen genieten (het zicht op de waterval vanaf dit uitkijkpunt is werkelijk adembenemend). Sipiso-piso betekent ‘duizenden scherpe messen’ in het Indonesisch; letterlijk te ervaren wanneer je onderaan de waterval staat (je kunt er niet helemaal onder staan, maar het snijdt al aardig wanneer je in de buurt komt). Het water lijkt aan de bovenkant van de waterval uit een ondergrondse rivier te komen, maar dit is moeilijk zichtbaar door de begroeiing tegen de berghelling waar de waterval ‘start’.

Sipiso-piso waterval

Wanneer je arriveert bij de waterval stap je meestal uit aan de overkant waar je een prachtig uitzicht hebt op de waterval aan de rechterzijde en op de noordkant van Lake Toba aan je linkerzijde. Hier vind je diverse kleine winkeltjes waar je lokale gerechten, snacks, drinken en souvenirs kunt kopen. Omdat je al wat hoger zit is het er lekker koel.

Sipiso-piso waterval

Vanaf de kleine winkeltjes loopt een kronkelig pad helemaal naar beneden waar het water van de waterval de grond raakt. Deze tocht naar beneden is best pittig en voor velen waarschijnlijk een flinke aanslag op de knieën. Je doet er ongeveer 30 minuten over om helemaal beneden aan te komen. Hier sta je dichtbij het donderende water dat van 120 meter naar beneden valt. De weg terug is ook best pittig, je doet er waarschijnlijk iets langer over om weer boven te komen. Beneden is het ook erg vochtig en veel warmer dan bovenaan de heuvel waar je de tocht startte. Er zijn gelukkig wat rustpunten, waar later op de dag ook snacks en water verkocht wordt (wij waren er waarschijnlijk te vroeg die dag).

Mocht je in de buurt zijn, sla dan een bezoek aan Sipiso-piso absoluut niet over. Wat ons betreft is dit echt één van de mooiste watervallen die we in Indonesië gezien hebben. Er hangt een prettig (niet-toeristisch) sfeertje en de uitzichten zijn fantastisch. Wij kwamen er halvewege de ochtend aan en waren de enige daar.

Naar Indonesie met Van Verre

Boek je accommodatie op SumatraBooking.com

Populaire reisorganisaties

Hoe kom je er?

De waterval ligt op ongeveer 45 minuten rijden vanaf Berastagi, aan de noordzijde van Lake Toba dichtbij het plaatsje Tongging, op de weg tussen Berastagi en Parapat. Wanneer je vanaf Berastagi (of Medan) naar Lake Toba reist, is dit een absolute must-visit. Je kunt in het dorp vervoer regelen, dit kan een taxi zijn maar ook privé vervoer. Wanneer je al over een chauffeur inclusief eigen vervoer beschikt tijdens je reis dan is de kans erg groot dat hij wel weet waar je de waterval kunt vinden (GPS coordinaten: 2° 55′ 0.01″ N, 98° 31′ 59.88″ E).

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.