Als je minder dan 30 dagen in Indonesië verblijft, heb je geen visum nodig. Je krijgt dan bij aankomst een inreisstempel in je paspoort met een geldigheid van 30 dagen. Nederlandse reizigers die langer dan 30 dagen in Indonesië willen verblijven, moeten vooraf een visum aanvragen. Dit kan via de Indonesische ambassade in Den Haag, of via één van de vele (online) visumbemiddelaars.

Vereisten Visa Exemption

  • Er is sprake van een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen
  • Je dient in het bezit te zijn van een paspoort met een geldigheid van minimaal zes maanden bij inreis
  • Je paspoort dien minimaal één lege visumpagina te hebben
  • Je moet een bewijs hebben van een retourvlucht of van een vlucht naar de volgende bestemming
  • Je komt aan én vertrekt vanaf één van de internationale luchthavens
  • Het is niet (zomaar) te verlengen en het kan ook niet worden omgezet naar een ander type verblijfsvergunning

Langer dan 30 dagen: Visum is vereist

Blijft je langer dan 30 dagen in Indonesië, dan moet je vooraf het visum Indonesië aanvragen. Dit kan direct bij de Indonesische ambassade in Den Haag of bij één van de visumbemiddelaars. Wij raden ondanks de iets hogere kosten altijd een bemiddelaar aan, want dit scheelt 2 ritjes naar Den Haag. Je moet eerst vooraf een afspraak maken en de wachttijd bedraagt meestal zo’n 3 tot 4 weken afhankelijk van het seizoen. Vraag het visum dus altijd ruim voor vertrek aan! Eerst moet je langs om alle benodigde gegevens (incl. paspoort) in te leveren. Dit kan van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00. Ophalen kan nadat je hier bericht van hebt gekregen van maandag t/m vrijdag tussen 15.00 en 16.00. De verwerkingstijd is meestal 5 dagen en de Indonesische ambassade is gesloten op alle Indonesische feestdagen en tevens op alle Nederlandse feestdagen.

Wat ons betreft een nogal omslachtig proces en daarom zouden wij ons paspoort gewoon aangetekend versturen via een betrouwbare visumdienst. Dit scheelt in elk geval het heen en weer reizen en het wachten. Een partij waar we goede ervaringen mee hebben is E-visums.nl. Het verwerken van een visumaanvraag is makkelijk. Je vult alle gegevens in (o.a. vliegtickets, informatie van alle reizigers, paspoortinformatie van alle reizigers en wat vragen over je reisdoel) en vervolgens stuur je (aangetekend) je paspoort en de verdere benodigdheden naar ze toe en zij handelen verder alles voor je af. Een week later wordt je paspoort met VOA aangetekend bij je afgeleverd. De kosten bedragen €89,95 per persoon en voor kinderen gelden wat aanvullende vereisten. Bij de meeste visumbemiddelaars kun je het paspoort en andere gevraagde gegevens ook persoonlijk afleveren, mocht je het aangetekend verzenden geen prettig idee vinden.

Alternatieve manier om langer dan 30 dagen in Indonesië te reizen

Sommige reizigers die toch een langere periode in Indonesië willen verblijven maar geen trek hebben om vooraf al een visum aan te vragen (geldt vaak voor backpackers) kunnen overwegen om hun reis in stukken op te breken en tussentijds naar één van de buurlanden te reizen. Wanneer je voor de 2e keer in Indonesië aankomt, krijg je wederom een stempel voor 30 dagen (let erop dat je ook dan weer aan de voorwaarden voldoet). Landen als Maleisië, Singapore en zelfs Australië (Perth of Darwin) zijn perfecte plekken om even kortstondig te bezoeken, alvorens weer terug naar Indonesië te vliegen. Let er wel op dat je dit niet te vaak doet en dat het allemaal binnen reizen valt. Als men vermoedt dat je illegaal in Indonesië werkt of woont kan het zijn dat je het land niet wordt binnengelaten.

Tips

  • AirAsia vliegt goedkoop van diverse bestemmingen in Indonesië naar Kuala Lumpur, waar je prima (betaalbaar) een aantal nachten kunt verblijven. Maleisië is sowieso een schitterend land en veel reizigers combineren hun reis door Indonesië met een bezoek aan een aantal highlights van Maleisië.
  • Heb je te maken met een zgn. ‘overstay’. Zorg dan voor een goede verklaring, of zelfs een medische verklaring. Let erop dat een overstay strafbaar is, hoewel je in de meeste gevallen een fikse boete zult krijgen. Ons advies, riskeer het niet in een land als Indonesië!
  • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Verder dien je bij de aanvraag van een VOA ook aanvullende informatie van je kinderen indienen.

 
 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.