Hieronder volgt een overzicht met essentiële landeninformatie van Indonesie.

Afdingen

In Azie is afdingen gebruikelijk. Je moet echter wel vooraf weten waar je af kunt dingen. Bij de avondmarkten (Pasar Malam) kun je meestal fors afdingen op alle artikelen, het onderhandelen over de prijs hoort er simpelweg bij. In een luxe shopping mall in Jakarta zou ik overigens zelf niet snel afdingen.

Alarmnummers

Politie 110

Betaalmiddel

De lokale munt is de Indonesische Rupiah. 1 euro is ongeveer 17.000 Rupiah. Check http://www.xe.com voor de actuele koers.

Buurlanden

Indonesie grenst direct aan een aantal landen. Australie in het zuiden, Maleisie en Singapore in het noorden en de Filippijnen in het oosten.

Duiken en snorkelen

In Indonesie kun je op veel plekken goed duiken en/of snorkelen. De mooiste duikspots liggen boven het eiland Sulawesi, de Bunaken. Ook langs eilanden als Bali kun je prima duiken en snorkelen.

Elektriciteit

De netspanning in Indonesie is 220 volt, in sommige afgelegen gebieden kan het 110 volt zijn. In Indonesie wordt vooral gebruik gemaakt van de tweepootstekker zoals we deze in Nederland kennen. Het valt aan te raden een universele adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels echter kan je bij de receptie een adapter huren.

Etikette

 • Trek je schoenen uit bij het betreden van tempels of wanneer je een huis van een local betreedt.
 • Lees bij de ingang van de shopping malls altijd wat wel en niet mag.
 • Lees bij de ingang van tempels en andere attracties vooraf op de bordjes wat wel en niet mag.
 • Bedek benen en armen bij het betreden van tempels.
 • Toeristen mogen gewoon eten tijdens de ramadan, maar je kunt jezelf afvragen of het netjes is voor alle moslims die jou zien eten.
 • Je geeft iemand altijd met je rechterhand een hand.

Geldzaken

Creditcards worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. Pinnen kan inmiddels bijna overal, in ieder geval in de grotere plaatsen. Op sommige eilanden kun je niet/nauwelijks pinnen, houd hiermee rekening en ga vooraf na waar je wel en niet kunt pinnen. Traveller Cheques zijn niet meer van deze tijd, de omwisselkosten maken het onrendabel.

Hawker stalls en foodcourts

Meestal eten de locals zelf bij de zgn. Hawker stalls, de groepering van kraampjes langs de weg of op een plein. De kwaliteit van het voedsel is over het algemeen goed in Indonesie. Voor de zekerheid kun je altijd vooraf even goed kijken waar het druk is en waar niet. Zitten er veel locals bij een bepaald kraampje, dan mag je vaak stellen dat het voedsel van goede kwaliteit is. Hetzelfde geldt voor de eetverdieping in de shopping malls. Bij deze foodcourts, staat soms wel een complete verdieping in het teken van eten.

Hoogseizoen

Indonesie is het hele jaar door te bezoeken, er is dan ook niet echt sprake van een toeristisch hoogseizoen. Wel is er in sommige periodes sprake van een regenseizoen of moesson, afhankelijk welke locaties je binnen Indonesie wilt bezoeken. Zo gaan de meeste Nederlanders in de maanden juni tot september naar Indonesie, dit valt samen met onze eigen zomervakanties. Rond de westerse feestdagen (Kerst en Nieuwjaar) vertrekken ook veel toeristen naar Indonesie.

Hotels

In Indonesie heb je veel goede hotels. Backpackers komen er echter ook goed aan hun trekken, je hebt er voldoende lowbudget hostels, waar je voor een paar euro per nacht kunt verblijven. Een gemiddeld drie- of viersterren hotel biedt al alles wat je kunt bedenken, goede kamers met airco en vaak op een goede plek gelegen. De tophotels zijn wat je ervan mag verwachten, luxe en zeer goede voorzieningen. Hotels boek je gemakkelijk vanuit Nederland via het internet, sites als Booking.com en Agoda.nl beiden vaak zeer scherpe prijzen. Veel reisbureaus bieden de mogelijkheid om naast een ticket zelf een aantal verschillende hotels uit te zoeken. Ook in dit geval zijn de prijzen vaak zeer scherp (door vooraf kamers in te kopen).

Indonesische ambassade

Indonesische ambassade in Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel: +31 70 3108100
Fax: +31 70 3643331
Openingstijden algemeen: ma t/m vr : 9:00-13:00 en 14:00-17:00
Openingstijden visa en paspoort: 9:00-13:00
Website

Inentingen

Vanuit Nederland wordt geadviseerd om minimaal een DTP, buiktyfus en Hepatitis A inenting te hebben. Daarnaast wordt in bepaalde gevallen een malariakuur voorgeschreven. Laat je altijd vooraf goed informeren en neem minimaal 4 tot 6 weken voor de aanvang van de reis contact op met een huisarts of instelling:

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs kost € 13,00 en kun je laten maken bij een vestiging van de ANWB. Je moet zelf een pasfoto meenemen. In Indonesie heb je voor het huren van een auto, motor of brommer een internationaal rijbewijs nodig. In de praktijk kun je ook wel een auto huren met je gewone Nederlandse rijbewijs en een kopie van je paspoort. Om geen risico te lopen is het raadzaam om wel een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Internet

In Indonesie heb je in alle grote steden en dorpen internetcafés, hetzelfde geldt voor de vele toeristische bestemmingen binnen het land. Bij de internetcafés kun je voor een paar rupiah’s per uur gebruik maken van het internet. Houd er rekening mee dat het vaak flink druk is in de diverse internetcafés. Veel locals – vooral jongeren – gaan hier naartoe om online te gamen. Je hebt vaak ook een internetvoorziening binnen het hotel, maar dit is vaak vrij prijzig. In Jakarta heb je op een aantal plekken gratis wireless internet, hiervoor moet je wel zelf een laptop meenemen. Laat bij een internetcafé nooit gegevens achter op de computer. Zorg er daarnaast altijd voor dat de computer waar je achter werkt, geen gegevens van je bewaard.

Klimaat

Indonesie kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29C. De evenaar loopt over het grote eiland Sumatra. In berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kan je prima door Indonesie reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kun je het hele jaar door elke dag een regenbui verwachten. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet achter elkaar door.

 • Moessonperioden Indonesie:
 • Sumatra: van half oktober tot maart
 • Java en Bali: van december tot maart
 • Zuid Sulawesi en Midden Sulawesi: december tot februari
 • Noord Sulawesi (Manado): van mei tot juli
 • Kleine Sunda-eilanden: mei en juni (zuidkust), december tot maart (noordkust)
 • Kalimantan: november tot januari

Muggen

Wanneer je naar Indonesie gaat is het verstandig om Deet mee te nemen. Deet beschermt tegen muggen. In het bijzonder de Dengue mug, als je het Dengue virus oploopt kun je enorm ziek worden. Helaas is er nog geen remedie. De Dengue mug is de gehele dag actief, vooral in vochtige gebieden. Ga je ’s avonds eten bij een hawker, vergeet jezelf dan niet vooraf in te smeren met Deet. Deet heb je in spray- en gelvorm, waarbij de spray sterker is dan de gel. Verblijf je voor een langere periode in Indonesie, ga dan vooraf na of het raadzaam is om een malaria kuur te nemen. Dit kun je achterhalen bij je huisarts, de GGD en het Tropencentrum.

Nederlandse ambassade

Nederlandse ambassade in Indonesie
Jalan H.R. Rasuna Said Kav. S-3
Kuningan Jakarta 12950
Tel: +62 21 5248200
Fax: +62 21 5700734
Openingstijden | ma t/m do : 8:00-16:00 + vr : 8:00-14:00
Website

Nepartikelen

Volgens een artikel op de website van de douane mag je vanuit Indonesie imitatie artikelen mee naar Nederland brengen. Er valt zelfs te lezen dat je van elke categorie drie artikelen mag invoeren, drie horloges, drie gekopieerde dvds etc. Loop echter geen onnodig risico en koop geen imitatie. Dit geldt voor de eerder genoemde horloges en dvds, maar ook voor nepkleding en andere gekopieerde waren. Ondanks dat de douane op de website een zeker gedoogbeleid lijkt te hanteren, zijn de zaken op Schiphol zelf vaak anders. Zelf zou ik geen imitatie meenemen naar Nederland. De kwaliteit weegt namelijk vaak niet op tegen het mogelijke risico bij binnenkomst.

Ontbijt

Locals eten ’s morgens al warm voedsel als rijst of noodles, voor de meeste toeristen is dit echter niet zo gebruikelijk. Hotels hebben altijd een westers ontbijt. Vaak is er wel verschil in kwaliteit merkbaar, zo moet je in een budgethotel geen uitgebreid westers ontbijt verwachten. Een westers ontbijt bestaat meestal uit wit brood, een gebakken eitje, wat plakjes kaas en soms jam. Verder kun je meestal yoghurt en melk krijgen, en soms ook pannenkoeken. Wil je niet (altijd) in je hotel ontbijten, dan kun je ook vanaf 10.00 naar een shopping mall. Daar heb je bij de vele koffiehuizen en andere eetgelegenheden goede sandwiches.

Paspoort

Houders van een Nederlands paspoort kunnen een visum bij aankomst krijgen voor een maximum periode van 30 dagen. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Indonesie. Bij een verblijf tot en met 7 dagen betaal je 10 USD voor je visum, bij een verblijf tot 30 dagen 25 USD. Het visum bij aankomst kan niet verlengd worden in Indonesie. Reizigers die langer dan 30 dagen in Indonesie verblijven, dienen een visum aan te vragen bij de Indonesische ambassade in Den Haag.

Post

In Indonesie kun je bij de postkantoren kaartjes en postpakketjes versturen. De voorkeur gaat echter uit naar de internationale bedrijven als DHL en TNT. Hoofdreden om van deze bedrijven gebruik te maken is de snelheid van het transport. Wanneer je een pakketje bij een regulier Indonesisch postkantoor verstuurt, dan kan het vele weken duren voordat het pakket aankomt in Nederland. Daarnaast gebeurt het ook nog wel eens dat een pakketje zoek raakt en dus nooit aankomt.

Ramadan

Indonesie is het grootste islamitische land ter wereld. De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Als toerist merk je vaak niet zo heel veel van de ramadan. Wel is het ‘leven’ op straat overdag vaak iets minder levendig. Daarnaast zijn sommige winkels tijdens de ramadan gesloten (McDonalds bijvoorbeeld), en zie je overdag nooit iemand iets eten. De ramadan wordt afgesloten met een feestelijke viering; het suikerfeest. In 2010 ligt de ramadan periode tussen woensdag 11 augustus t/m donderdag 9 september.

Reisbagage

Wanneer je op basis van economy class naar Indonesie vliegt, mag je (meestal) 20 kilo bagage in je koffer meenemen. Daarnaast mag je nog eens maximaal 5 kilo handbagage aan boord meenemen. Let erop dat handbagage aan bepaalde afmetingen moet voldoen, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Binnen Indonesie zijn diverse luchtvaartmaatschappijen actief. Sommigen komen soms – helaas te vaak – negatief in het nieuws. Ga vooraf na welke maatschappij betrouwbaar is, en houd er rekening mee dat een goedkoop ticket ook betekent dat je soms met een kwalitatief minderwaardige luchtvaartmaatschappij vliegt.

Garuda en AirAsia vliegen beiden binnen Indonesie, vooral de laatste heeft een goede naam (een populaire luchtvaartmaatschappij uit Maleisie, beste low cost carrier 2007). Wanneer je gebruik maakt van luchtvaartmaatschappij AirAsia voor de binnenlandse vluchten, dan mag je maar 15 kilo bagage in je koffers meenemen.

Reisbureaus

In Nederland heb je een flink aantal reisbureaus met reizen naar Indonesie. Er zijn zelfs een aantal reisbureaus die zich puur richten op de landen binnen Zuidoost Azie. Om te helpen bij de keuze tussen de vele reisbureaus kun je hier een samenvatting lezen van de meeste reisorganisaties met reizen naar Indonesie.

Shopping

Shopping is een geliefde bezigheid bij de lokale bevolking. Alhoewel het voor velen alleen maar bij windowshopping blijft, is men – vooral in de weekenden – niet weg te slaan bij de diverse grote en luxe shopping malls. Dit zijn warenhuizen met vaak meer dan 400 winkels. Een Nederlandse toerist is door de koopkracht vaak een rijk man in Indonesie.

Smog

Indonesie heeft regelmatig te maken met smog. Dit is vooral van toepassing in de grote steden en andere drukke gebieden. De smog ontstaat meestal door bosbranden op Sumatra en Borneo (Kalimantan). In de hoofdstad Jakarta is er vaak standaard sprake van smog, dit komt vooral door het drukke verkeer en het broeierige weer in de stad.

Taal

De voertaal in Indonesie is Bahasa Indonesia, maar bijna iedereen spreekt wel een woordje Engels. Vooral onder jongeren is Engels een populaire taal, en zij spreken doorgaans redelijk goed Engels. Ook in toeristische gebieden spreekt iedereen goed Engels.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil op de eilanden Sumatra en Java bedraagt 5 uur (later), op de eilanden Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sunda-eilanden: 6 uur later. Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones.

Tsunami

Eind 2004 had heel Zuidoost-Azië te maken met één van de grootste natuurrampen uit de geschiedenis. Enkele honderdduizenden mensen kwamen bij de enorme tsunami om het leven, vooral in Indonesie en India. Het grote eiland Sumatra werd het hardst getroffen. Sinds de tsunami hebben de landen binnen de gevarenzone enorm geïnvesteerd in een waarschuwingssysteem.

Vakantie checklist

De volgende zaken zijn relevant bij een vakantie naar Indonesie:

 • Paspoort
 • Internationaal rijbewijs
 • Inentingen Hep.A, Buiktyfus en DTP
 • Deet
 • Norit
 • O.R.S. (wanneer je langere tijd de jungle in gaat)
 • Imodium
 • Paracetamol
 • Zonnebrand
 • Pleisters
 • Kopie(en) paspoort
 • Reisbescheiden / Vouchers
 • Malaria kuur (wanneer je langere tijd de jungle in gaat)
 • Pasje zorgverzekering
 • Contactgegevens familie
 • Reisbeschrijving (bij familie achterlaten)
 • Zaklamp of hoofdlamp
 • Pet

Naar Indonesie met Van Verre

Feiten Indonesie:

 • Totale oppervlakte: 1.904.569 km2
 • Hoofdstad: Jakarta
 • Politiek: Constitutionele Republiek
 • Inwonertal: 261.115.456 (2016)
 • Bevolkingsdichtheid: 138 mensen per vierkante km
 • Munteenheid: Rupiah (IDR)
 • Tijdzone: UTC+7
 • Taal: Bahasa (en diverse dialecten)

Stel zelf samen met Riksja Indonesie

Populaire reisorganisaties

Vocht in camera’s

Indonesie heeft een vochtig tropisch klimaat, de luchtvochtigheidsgraad is hoog. Vaak heeft je foto- of videoapparatuur hier last van. Een goede tip is de camera langzaam te laten wennen aan de vochtigheid. Niet dus ineens de camera uit de tas halen en aanzetten, maar eerst even rustig uit de tas en laten wennen aan het klimaat. Verder kan het geen kwaad om wat siliconenzakjes – verkrijgbaar bij de betere fotograaf – mee te nemen, zodat deze de vochtigheid uit je tas halen.

Voedsel

In Indonesie eet men over het algemeen rijstgerechten. Dit betekent niet dat je als toerist gedwongen bent om je gehele vakantie rijst te eten. In Indonesie heb je veel verschillende eetgelegenheden, waaronder een flink aantal westerse restaurants. Daarnaast heb je in de vele shopping malls altijd wel een keten, of het nu om een koffieketen gaat (Starbucks, Coffee Bean), of een fastfood keten (McDonalds, Burger King, KFC).

Waterkwaliteit

Je wilt niet het risico lopen om tijdens je vakantie toch ziek te worden van het drinkwater. Je kunt het beste flessen water in de supermarkt kopen.

Zonnebrand

In Indonesie schijnt de zon overal en bijna altijd. Zelfs bij bewolkt weer of in de schaduw kun je al binnen een uur verbranden. Ook in de grote steden loop je zo een verbranding op. Zorg dat je voldoende zonnebrand bij je hebt. Zonnebrand kun je al in Nederland kopen, maar ook in Indonesie zelf. Zorg altijd voor voldoende water wanneer je onderweg bent. Daarnaast is een pet belangrijk, om een mogelijke zonnesteek te vermijden. Ga niet op dag 1 van je vakantie uren in de zon liggen, een hevige verbranding heb je zo opgelopen.

 
Schitterende Indonesie reizen van Original AsiaIndonesie door de ogen van een locaVerken Indonesie met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €979 excl.

Beautiful Bali

Schitterende rondreis door Bali met vele highlights met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €1533 incl.

Easy Going Java & Bali

Ga met ANWB met ontspannen reisritme langs vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Klassiek Indonesië

Maak kennis met de 2 mooiste eilanden van Indonesië; Java en Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1410 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Best of Bali

Ga met Pangea Travel per auto met chauffeur langs de mooiste plekjes van Bali.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, ANWB Vakantie, Local Hero Travel, Original Asia, PANGEA Travel, Riksja Indonesië, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Boek bv. je retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.