Het klimaat in Indonesië is tropisch van aard. Het warme zeewater, dat ruim 81% van de oppervlakte van Indonesië vormt, zorgt ervoor dat de temperaturen op het land altijd vrij constant blijven, met aan de kust temperaturen van gemiddeld zo’n 28°C, de binnenlanden met zo’n 26°C en de bergachtige regio’s met gemiddeld zo’n 23°C, afhankelijk van de hoogte. De temperatuur varieert van seizoen tot seizoen en hangt vooral samen met de regenval, de belangrijkste variabele van het Indonesische klimaat.

De relatieve luchtvochtigheid van het land varieert van 70% tot 90%. De moessons waaien in het zuiden en oosten van juni tot september en in het noordwesten van december tot maart. Over het algemeen is er een droog seizoen (juni tot oktober), beïnvloed door de Australische continentale luchtmassa’s en een regenseizoen (november tot maart) dat wordt veroorzaakt door de luchtmassa’s in Azië en de Stille Oceaan. Soms hebben bepaalde delen van het land last van tyfonen, maar zo erg als in de Filipijnen of Japan ten noorden is het meestal niet.

Indonesië heeft een aantal verschillende klimaatzones, waarvan de grootste het tropische regenwoud is, met de meeste neerslag per jaar, het hele jaar door. Daarnaast heb je de tropische moesson (vooral neerslag tijdens de moessonmaanden) en de tropische savanne (minste neerslag met veel periodes van droogte). Verder heb je nog het oceanische klimaat en het subtropisch hooglandklimaat (te vinden in een aantal hooggelegen regio’s).

Let erop dat de beschrijving van het klimaat niet hetzelfde is als een weersvoorspelling. Let er ook op dat de weersvoorspellingen op de bekende internationale websites het vaak niet bij het juiste eind hebben. Als je het wekelijkse weersoverzicht van Indonesië moet geloven, regent het er altijd de hele dag. Dit is niet het geval. Vaak regent het er inderdaad dagelijks wel even, maar dat is dan meestal een verkoelend uurtje aan het eind van de middag met ervoor en erna een stralende zon. Toch staat op zo’n dag bewolking met regen op de weerskaart. Het weer hangt ook erg van de regio af. Soms regent het boven het ene dal, maar is het een dal verderop zonnig.

Tip: Vanwege het vochtige maar voorspelbare klimaat is lichtgewicht katoenen kleding het hele jaar door prima te dragen. Goede outdoorkleding met lange mouwen en broekspijpen is vooral handig, want dit beschermd meteen tegen zon en insecten. Goede outdoorkleding droogt vaak ook nog eens heel snel. Een fleece is handig in bergachtige gebieden in het binnenland.

Bali

In sommige regio’s is het verschil tussen de twee seizoenen niet extreem: Bali bijvoorbeeld is relatief onaangetast door de seizoensverandering en hier is het klimaat bijna het hele jaar hetzelfde. Het droge seizoen van Bali loopt van april tot september, met dagen gekenmerkt door een strak blauwe lucht met veel zonneschijn. De maanden mei, juni en september zijn misschien wel de beste tijd om het eiland te bezoeken, wanneer de weersomstandigheden perfect zijn, maar de bezoekersaantallen nog niet op zijn hoogst, wat betekent dat populaire plaatsen als Jimbaran, Ubud, Kuta, Sanur en Seminyak niet te druk zijn. Het natte seizoen van Bali valt tussen oktober en maart, maar het zijn vooral korte tropische buien in plaats van heftige moessonregens. De temperaturen op Bali zijn het hele jaar door redelijk constant, met temperaturen variërend van 26°C tot 29°C, hoewel de centrale regio’s rond Ubud en de bergen, zoals Mt Batur, iets frissere temperaturen en een wat hogere regenval ervaren vergeleken de kustgebieden. Ten oosten van Bali verandert het klimaat al weer aanzienlijk. Zo is het klimaat van Lombok, Flores en verder ten oosten veel gevarieerder, met een grotere kans is op heftige regenval (met overstromingen) tijdens het natte seizoen en extreme droogte in de droge periode.

Java

De beste tijd van het jaar om Java te bezoeken is tijdens het droge seizoen dat loopt van mei tot september, met warme, droge en zonnige dagen. Deze maanden zijn ook perfect voor een bezoek aan Mount Bromo of Mount Ijen. Het regenseizoen loopt van november tot maart, hoewel Oost-Java minder regenval ervaart dan de westelijke regio’s. Dagen worden gekenmerkt door vrij intense regenbuien die meestal een paar uur duren, vaak vooral aan het eind van de middag of ’s nachts. Temperaturen zijn het hele jaar door constant, met gemiddelde dagelijkse temperaturen rond de 28-30°C.

Sumatra

Sumatra is een groot eiland dat pal op de evenaar ligt. De weersomstandigheden variëren lichtjes over het eiland. Zo heb je rond Medan en in het uiterste noorden van Sumatra een wat meer tropisch klimaat met veel regen (de meeste neerslag valt tussen oktober en januari). Zuid-Sumatra heeft een duidelijk nat en droog seizoen, met droog weer tussen april en oktober en tussen november en maart valt de meeste neerslag.

Sulawesi

Op Sulawesi heb je verschillende weersomstandigheden, afhankelijk van waar je bent op het enorme eiland. In Toraja en het zuidelijke deel van het eiland vallen moessonregens tussen november en april, terwijl de stad Manado en de noordelijke regio’s het hele jaar door regen ervaren, met de droogste maanden tussen juli en oktober.

Lombok, Flores, Komodo National Park, Sumba

De eilanden Lombok, de Gilis, Flores en Sumba hebben een droog seizoen met veel zon tussen april en september. Deze maanden zijn perfect als je van plan bent de berg Rinjani te beklimmen of als je van plan bent om bij de Gili-eilanden te duiken. Dit is ook het beste moment voor een bezoek aan Komodo National Park. Het natte seizoen valt tussen oktober en maart, met de meeste regenval in november, december en januari.

Beste tijd om Indonesië te bezoeken

Over het algemeen ligt de beste tijd van het jaar om Indonesië te bezoeken tussen mei en september, wanneer het er relatief droog en zonnig is. Tijdens het natte seizoen blijven de temperaturen hoog en regenbuien zijn vaak intens en langdurig (hoewel het soms ook wekenlang alleen maar een uurtje aan het eind van de middag kan regenen). Ga altijd vooraf goed na welke bestemmingen je gaat bezoeken en wat het lokale of regionale klimaat is. Ga ook na of je nog rekening moet houden met bepaalde weerscondities. Zo is duiken rond Bunaken of Lembeh het mooist tussen april en oktober, maar in die maanden is het er ook meteen het drukst (waardoor populaire resorts vol kunnen zitten).

Op zich hangt het er maar net af van waar je precies naartoe gaat binnen Indonesië, maar de beste maanden om het land te bezoeken zijn dus mei en september. Vliegtickets zijn dan vaak laag, weerscondities zijn perfect (zo’n beetje op elke bestemming binnen het land) en het is nog relatief rustig vergeleken de maanden juli en augustus, dat toch echt wel als hoogseizoen wordt gezien.

 
 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.