Java is met ruim 135 miljoen inwoners het drukst bevolkte eiland ter wereld en tevens één van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Verspreid over het enorme eiland vind je diverse grote steden die de moeite van een bezoek waard zijn. Enkelen hiervan zijn: Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Semarang, Solo en Surabaya. Deze 4 meest bezochte steden hebben wij zelf afgelopen jaren meerdere keren bezocht, vaak was het een kort verblijf om (nieuwe) plekken in de omgeving te verkennen.

Rondom (of op rijafstand van) de steden vind je diverse prachtige attracties. Een aantal van deze attracties vallen onder de meest populaire attracties van Indonesië; Borobudur, Prambanan, Dieng Plateau, Mount Bromo.

Attracties op Java

Prima per trein te verkennen

Java is voor een groot deel vrij plat, hoewel je dit misschien niet zou verwachten. Ook vind je er nauwelijks jungle, maar vooral veel uitgestrekte weilanden die voor akkerbouw gebruikt worden. Java is erg goed met het openbaar vervoer te bereizen; er loopt namelijk een bijzonder goed onderhouden trein traject vanaf Jakarta in het westen tot Surabaya in het oosten. Je kunt zelfs de trein tot Banyawangi nemen waar de boot naar Bali vertrekt.

Java

Met de trein kun je makkelijk een eigen rondreis door Java organiseren. Je vliegt dan bijvoorbeeld op Jakarta en pakt na een paar dagen de hoofdstad te hebben verkend de trein naar de eerste stop in de stad Bandung (met vooral heel veel Factory Outlets). Vanaf Bandung neem je de trein naar Yogyakarta, waar je diverse prachtige attracties (zoals de Borobudur, Prambanan en Kraton overblijfselen) kunt bezichtigen. Vanaf Yogyakarta kun je dan weer doorreizen richting Surabaya voor bijvoorbeeld een bezoek aan Mount Bromo (vroeg in de ochtend heb je er een van de mooiste uitzichten van heel Indonesië). Vanaf Surabaya kun je makkelijk naar de volgende bestemming reizen, bijvoorbeeld naar het buureiland Bali.

Privé vervoer

Java

Een andere manier om door Java te reizen is met een huurauto met privé chauffeur en gids. Ook dan kun je grote delen van Java verkennen en de gids gaat het hele traject met je mee (en als je een goede gids hebt leer je een hoop van de omgevingen). Een auto met chauffeur en gids is vaak niet goedkoop, vergeleken de andere vervoersmogelijkheden. Wij betalen meestal tussen Rp.500.000 en Rp.1.000.000 per dag, afhankelijk van de locatie. Een groot voordeel is echt dat je de auto voor alles kunt gebruiken en makkelijk afspraken kunt maken over de attracties die bezocht worden. Let op, prijzen voor autohuur veranderen jaarlijks!

Beste hotels op Java

Wij hebben een flink aantal prachtige hotels bezocht op Java. Er zijn teveel hotels op het enorme eiland om zomaar even een opsomming hiervan te plaatsen. In plaats daarvan vind je hieronder enkele linkjes die je direct naar de hotel overzichten per bestemming binnen Java brengen.

Java

Reisorganisaties met vakanties naar Java

Er zijn diverse reisorganisaties in Nederland die een prachtige rondreis door Java aanbieden. Dit vooral handig voor reizigers die geen zin, tijd of ervaring hebben om de rondreis helemaal zelf samen te stellen. Het grote voordeel is dat een reisorganisatie alles uit handen neemt maar dat je wel zelf input kunt geven rond eigen wensen. Een voorbeeld is Van Verre, waar je makkelijk bouwstenen (elke bouwsteen staat voor een attractie) voordelig aan elkaar kunt knopen. Andere reisorganisaties tonen een overzicht met vaste rondreizen op hun websites, waar je een duidelijk reisprogramma kunt bekijken om zo te beoordelen of de reis overeenkomt met je eigen reiswensen.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.