Het Dieng Plateau wordt gevormd door een enorme vlakte uit wat voorheen actieve vulkanen waren. Het vulkanische complex Dieng bestond in het verre verleden uit de grote actieve Prau vulkaan. Door uitbarstingen stortten de kraterwanden in met een enorme vlakte tot gevolg. Binnen deze vlakte vind je het prachtige Dieng tempel complex, momenteel nog steeds een zeer actief vulkanisch gebied. Binnen het Dieng Plateau vind je diverse bronnen en geisers. Op diverse plekken kun je op enkele meters zo’n zwavelbron naderen, zoals bij Kawah Sikidang; je kleren kunnen bij thuiskomst direct de was in vanwege de penetrante zwavellucht.

Dieng Plateau

Wij kwamen er een dagje op aanraden van onze gids. Hij zei dat we er konden genieten van schitterende uitzichten, een fris klimaat (vergeleken het lager gelegen Yogya), vulkanische activiteit en zeer oude tempels. Nog steeds zijn we hem dankbaar voor deze tip, want het was echt een heerlijk dagje in de binnenlanden van Java.

Heerlijk koel klimaat

Het Plateau ligt op ruim 2000 meter hoogte waardoor het er overdag vaak lekker koel is. Een mogelijk nadeel is de vochtigheid, in veel gevallen is het bewolkt en regent het er flink. Als je het gebied met een strak blauwe lucht bezoekt, heb je geluk. Wij kwamen er op zo’n dag, en vonden het gebied werkelijk prachtig. De 8 overgebleven tempels (Candi Arjuna) binnen het complex zijn ouder dan de Borobudur en de Prambanan; men heeft aanwijzingen dat de tempels in de 8e eeuw gebouwd zijn.

Dieng Plateau

Naast het tempelcomplex heb je ook nog een paar kratermeren, waaronder het prachtige Telaga Warna (Telaga Pengilon) met de witblauwe kleur. Hier kun je leuk wandelen en genieten van de frisse en koele lucht.

Wij zagen hier voor het eerst een civetkat, de katachtige die aan de basis staat voor de duurste koffie ter wereld (Kopi Luwak).

Dieng Plateau

Een van de toegankelijke kraters binnen het Dieng Plateau is de Sikidang krater. Hier kun je de kratermond tot enkele meters naderen. Je ziet een grote hete modderpoel bubbelen en roken. De rand wordt afgeschermd door een touw dat tussen een paar paaltjes gespannen is; waarschijnlijk de hoofdreden waarom er al meerdere keren nare ongelukken gebeurt zijn. Naast de grote krater heb je ook nog diverse kleine gaten in de grond waar de zwavelrook uit komt.

Bij de parkeerplaats bij Kawah Sikidang heb je diverse winkeltjes en wat eettentjes. Het geheel heeft een beetje een buitenaards karakter; alsof je op een andere planneet bent.

Bij de meeste attracties binnen het Dieng Plateau (tempels, hete bronnen en kratermeren) betaal je een paar duizend roepia entree.

Naar Indonesie met Van Verre

Boek je accommodatie in YogyakartaBooking.com

Alle pagina’s over Java

Populaire reisorganisaties

Yogyakarta als uitvalbasis

Vanaf Yogyakarta is het ongeveer 3 uur rijden naar het Dieng Plateau. Het is op zich prima te combineren met een bezoek aan de Borobudur mits je over een chauffeur en privé gids beschikt. Wij bezochten de Borobudur vroeg in de ochtend en vertrokken daarna richting het Dieng Plateau. Onderweg kun je op diverse plekken stoppen bij de viewpoints waar je kunt genieten van de meest fantastische uitzichten.

Wonosobo

Het dichtstbijzijnde dorp met hotels bij het Dieng Plateau is Wonosobo. Enkele Nederlandse reisbureaus laten de reizigers tijdens hun rondreis door Centraal-Java overnachten bij het Gallery Hotel Kresna Wonosobo. Hier hebben wij van een prima lunch genoten, duidelijk een hotel dat het moet hebben van groepen met toeristen. In Wonosobo heb je een paar restaurantjes en winkeltjes, het is niet bepaald een toeristisch dorp maar prima voor een overnachting of tussenstop.

Video-impressie

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.