Yogyakarta – ook wel Yogya of Jogja genaamd – is één van de grotere steden in Indonesië; hoewel het voelt alsof je in een kleine stad bent. Het ligt op Centraal-Java, grofweg tussen Jakarta en Surabaya in. Yogyakarta is vooral bekend als een studentenstad, de stad heeft ongeveer 500.000 inwoners. Verder is het een stad met veel historie, vooral de aanwezigheid van de Nederlanders in de koloniale tijd hebben een flinke stempel gedrukt op de stad. Het centrum van de stad bestaat uit vele kleine straatjes en steegjes.

Yogyakarta wordt ook gezien als het culturele centrum van Indonesië. Er zijn veel musea en overal kun je wel een uitvoering bijwonen, variërend van zang en dans tot Wayang Kulit poppenspellen. De stad is verder bekend om de eigen Yogyakarta Gamelan, een typisch Indonesische muziekstijl (wij vinden de Balinese gamelan over het algemeen wat vrolijker).

Het viel op dat het lokale eten bij de lokale restaurantjes en langs de straat een overwegend bitter karakter had, terwijl met juist over de Yogya keuken zegt dat het veel zoeter is dan elders in Indonesië. Het was even wennen vergeleken de wat meer zoetere smaken in Surabaya en op Bali.

Yogyakarta is ook bekend als uitvalbasis voor een bezoek aan een aantal van de mooiste attracties van Indonesië; Prambanan, de Borobudur, Dieng Plateau en Mount Merapi.

Yogyakarta is vanwege bovenstaande belangrijke attracties op Bali na de meest toeristische bestemming van Indonesië. Toch viel het op dat buiten de attracties zelf het leven er zichtbaar niet om toeristen draait. Je moet goed zoeken naar een gezellige bar of een hippe danstent (die vind je vooral in de buitenwijken). Ook was het merkbaar dat men er net iets minder goed de Engelse taal beheerste vergeleken met andere plekken in het land. Juist dit maakt van Yogyakarta een zeer prettige en relaxte stad om een paar dagen te vertoeven terwijl je op je gemak de attracties in de omgeving bezoekt.

Wat is er allemaal te doen?

Mount Merapi

Yogyakarta ligt in de schaduw van Mount Merapi; een van de grootste en meest actieve vulkanen van Indonesië. Niet lang geleden barstte de vulkaan nog uit (2010); met helaas een groot aantal doden en enorme materiële schade tot gevolg. De inwoners van Yogyakarta hebben een haat/liefde verhouding met Merapi. Het is de berg die welvaart (in de vorm van zeer vruchtbare gronden) en bescherming brengt, maar ook dood en verderf kan zaaien. Toeristen kunnen Mount Merapi ‘beklimmen’. Dit is een tweedaagse tour, waarbij je vroeg in de ochtend naar het hoogste punt gaat.

Kraton

Kraton

Yogyakarta is het epicentrum van het koninkrijk van de Sultan; Kraton. Dit is een zeer belangrijke regio in de stad; een gebied dat voor alle inwoners van Yogyakarta van grote waarde is. Toeristen kunnen hier de vertrekken van de Sultan bezichtigen via een informatieve tour rond het terrein. Meer over Kraton.

Prambanan

Prambanan

Op een half uurtje rijden vanaf Yogyakarta vind je het prachtige tempelcomplex Prambanan; het grootste Hindoeïstische tempelcomplex in Indonesië. Meer over Prambanan.

Borobudur

Borobudur

Op een uurtje rijden vanaf Yogyakarta kun je een ander hoogtepunt bezoeken; de Borobudur. De Borobudur is een van de grootste Boeddhistische tempels ter wereld. Meer over de Borobudur.

Dieng Plateau

Dieng Plateau

Een paar uurtjes voorbij de Borobudur heb je het prachtig mooie Dieng Plateau; een enorme vlakte op de plek waar voorheen een grote actieve vulkaan te vinden was. Het gebied kenmerkt zich door de prachtige tempels, bronnen en kratermeren. Meer over het Dieng Plateau. Tijdens het regenseizoen zijn sommige wegen nog wel eens minder begaanbaar. Ook heeft het verkeer in deze omgeving vaak last van mudslides. Het regenseizoen rond Yogyakarta duurt van november tot februari/maart en in die periode kan het dagelijks flink (en vooral lang) regenen. Meer over het Dieng Plateau.

Yogyakarta (vogel)markt

De dagelijkse vogelmarkt in Yogyakarta is verhuisd naar een grotere locatie en heet nu niet meer Pasar Ngasem maar Bantul Bird Market (Pasty). De vogelmarkt is verhuisd omdat de vorige locatie te klein werd. Tegenover de vogelmarkt bevindt zich nu een flowermarket.

Yogyakarta (vogel)markt

De oude Pasar Ngasem (vogelmarkt) was een populaire – en voor velen vrij schokkende – attractie in Yogyakarta. Eigenlijk was het veel meer dan dat, want naast vele honderden vogelsoorten werden er ook diverse andere diersoorten verkocht.

Het was schokkend omdat de dieren er onder erbarmelijke omstandigheden gehouden werden; de hele dag in te kleine hokken en kooien in de enorme hitte. Van de vogels werd beweerd dat de houders grote zorg aan de dieren besteden en dat ze veel waard zijn voor lokale begrippen; de vogels worden daarom beter verzorgd dan de vele andere diersoorten op de markt. Je kunt sommige vogels kopen om ze los te laten, maar dit is een truc want ze vliegen direct terug naar de eigenaar zodat hij ze telkens opnieuw kan verkopen.

Yogyakarta (vogel)markt

Aan de rand van de markt had je een flinke hoeveelheid kleine shops waar je tropische vissen kon kopen. Ze hadden er een enorm aanbod aquariumvissen die er voor zeer schappelijke prijzen verkocht werden.

Een ander deel van de markt bestond uit een reguliere wet market, waar je groente, fruit, kruiden, noten en vlees kon kopen.

Als je slecht tegen dierenleed kunt zou ik bij de nieuwe vogelmarkt – Bantul Bird Market – wegblijven. Verder moet je er goed op je persoonlijke eigendommen letten, aangezien toeristen er in de mazen van de markt makkelijk slachtoffer van zakkenrollers worden.

Water Castle (Taman Sari)

Op loopafstand van Kraton (2 kilometer ten zuiden) vind je de oorspronkelijke Koninklijke tuin van de Sultan van Yogyakarta. Binnen dit complex vind je het Taman Sari (waterkasteel); een plek waar de Sultan en zijn gevolg kon relaxen, baden, bidden en vluchten (via een tunnelstelsel vanaf het paleis). Een groot deel van het complex is in de loop der jaren verloren gegaan, verwoest of het moest plaatsmaken voor woningen.

Momenteel zijn de baden toegankelijk voor publiek; deze zijn ook het beste bewaard gebleven. Je kunt ook nog een stukje door een van de tunnels lopen voordat je bij het complex uitkomt. Op een flink zonnige dag is het erg prettig om een paraplu (ter bescherming) en zonnebrand bij je te hebben aangezien je veel door open stukken wandelt.

Fort Vredeburg

Fort Vredeburg is een overblijfsel uit de Nederlandse koloniale tijd. Het fort werd gebouwd om de Nederlandse gouverneur te beschermen. Momenteel is het fort een museum. Het is een van de meest populaire attracties van Yogyakarta, en een vast onderdeel van elke stadstour. Het museum is dagelijks in de ochtend geopend voor publiek.

Naar Indonesie met Van Verre

Boek je accommodatie in Yogyakarta



Booking.com

Alle pagina’s over Java

Steden & Dorpen

Populaire reisorganisaties

Restaurants

De beste restaurants in en rond Yogyakarta zijn volgens de restaurant guide van Tripadvisor: ViaVia Jogja, EasyGoIn’ Restaurant & Bar, Gadjah Wong, Bale Raos, Ayam Goreng NY. Suharti, Pizza Giovanni, Sangam House, Kesuma Restaurant, Sasanti Restaurant, Androwino Bistro en Gabah Resto.

De restaurants hierboven zijn prima restaurants waar je als toerist niet bang hoeft te zijn dat je er wat van oploopt. Het zijn echter geen fine dining restaurants. De meest luxe restaurants vind je meestal binnen de 5 sterren hotels in Yogyakarta.

Heb je zelf een mooie eettip; stuur deze dan via de e-mail naar [email protected] en wij zullen deze tip publiceren op deze pagina.

Shopping malls

Yogyakarta is niet de stad met de beste shopping mogelijkheden. Daarvoor kun je beter naar steden als Jakarta of Bandung (Factory Outlet/Fashion walhalla van Indonesië) reizen. Yogyakarta heeft nauwelijks echte shopping malls. Wat je er wel hebt zijn Matahari warenhuizen (lokaal warenhuis).

De meest bekende malls in Yogyakarta zijn: Malioboro Mall, Galleria Mall, Plaza Ambarrukmo en Saphir Square.

Vervoer

Een van de meest gebruikelijk manieren voor toeristen om Yogyakarta en de fantastische attracties rondom de stad te verkennen is door gebruik te maken van een auto met chauffeur (en eventueel gids). De chauffeur (Supi) is handig wanneer hij Engels spreekt en ook veel van het gebied weet. Spreekt de chauffeur nauwelijks Engels dan kun je beter nog apart een gids inschakelen. De kosten voor een auto met chauffeur en gids lopen op wanneer er op afwijkende locaties geslapen wordt. Wanneer er ’s avonds gewoon weer in Yogyakarta overnacht wordt, is het geen probleem en schelen de extra kosten voor de gids nauwelijks.

In de stad zelf kun je gebruik maken van taxi’s, bussen (Trans Jogja) en van Becaks. Als je rijden in Indonesië gewend bent kun je een huurauto of brommer overwegen (let op: geheel op eigen risico). Hoewel Yogyakarta geen kleine stad is, valt het best mee qua verkeersdrukte in het centrum. Een brommer huur je al vanaf Rp.60.000 per dag (van 24 uur); een auto vanaf Rp.250.000.

Hoe kom je er?

De meeste reizigers pakken vanaf Jakarta het vliegtuig. Een andere populaire manier (dit deden wij ook een keer) is de trein. AirAsia vliegt vanaf diverse bestemmingen buiten Indonesië direct op Yogyakarta.

Treinstation

Het treinstation van Yogyakarta (Tugu Railway Station) ligt in het centrum van de stad. Je kunt hier vanaf de meeste plekken in de stad makkelijk binnen 15 minuten zijn, zodat je niet uren voor vertrek van je trein al op het station hoeft te wachten. Vraag dit wel altijd voor de zekerheid na bij de receptie van je hotel, want tijdens feestdagen of andere drukke momenten kun je er wel eens langer over doen om er te komen. Vanaf Tugu vertrekken de eksekutif treinen naar onder andere Jakarta in het westen en Surabaya in het oosten. Heel Java is prima met de trein te verkennen.

Het treinstation bevat diverse kleine winkeltjes, wat restaurants en plekken waar je kunt pinnen. Wij vertrokken zelf vanaf dit treinstation naar Jakarta. Vertrek was om 9.00 en we kwamen op Gambir Jakarta aan om 16.00. De vervoerder was Argo Lawu (Executive Class) en we betaalden $34 per persoon voor deze trip. Ook hier viel het weer op dat het landschap minder spectaculair was dan we verwacht hadden. Als je niet veel om uitzichten geeft (vanaf de trein) kun je net zo goed de nachttrein overwegen, vooral omdat het een overnachting scheelt. De aankomst van de trein wordt netjes vooraf omgeroepen.

Adisucipto International Airport

Adisucipto International Airport is de luchthaven van Yogyakarta. Er vliegen wel wat internationale maatschappijen (uit de omgeving) direct op de stad, maar voor de meeste lange afstandvluchten (waaronder naar Nederland) zul je eerst naar Jakarta of Denpasar (of bv Singapore of Kuala Lumpur) moeten vliegen.

Er is een taxibalie waar je voor vaste prijzen een ticket kunt kopen. Je hoeft dan dus niet af te dingen of discussies rond het gebruik van de meter mee te maken. Een alternatief is de trein die tussen de luchthaven en het centrum rijdt; nadeel is dat je bij het centraal station alsnog een taxi naar je hotel moet pakken.

Hotels

Er zijn diverse fantastische hotels in en rond Yogyakarta te vinden. Hieronder een overzicht.

Wij verbleven overigens zelf in het The Phoenix Hotel, een werkelijk prachtig boetiek hotel in het centrum van de stad. Buiten Yogyakarta heb je het exclusieve Amanjiwo hotel met uitzicht op de Borobudur. Wil je op een zeer speciale manier de Borobudur meemaken, dan moet je absoluut een nacht in dit hotel verblijven. Amanjiwo wordt gezien als een van de meest luxe hotels ter wereld.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.