Manado is een relatief kleine stad in het uiterste noorden van Sulawesi. Het is er vooral druk in het centrum, met vaak voorkomende files tot gevolg. Het stadje heeft een kleine haven waar boten naar het prachtige en vrij populaire Bunaken Marine Park vandaan vertrekken. Veel reizigers slaan de stad over, en reizen direct vanaf de airport door naar Bunaken. Manado is op zich leuk genoeg voor 1 overnachting, maar op zich zijn er behalve de vele grootse kerken weinig attracties.

Manado

Wat is er allemaal te doen?

Er zijn nauwelijks noemenswaardige attracties in Manado. De stad is geen typische toeristenstad met lang en rijk verleden. Wel heb je er veel mooie kerken. De meeste reizigers komen naar Manado vanwege de prachtige duikcondities bij Bunaken eiland. Ook vormt Manado vaak het begin of het einde van een reis door Sulawesi.

Shopping in Manado

Manado

Er zijn een paar grote shopping malls; Town Square, Mega Mall en IT Mall zijn de grootste. Alle winkels en malls liggen langs de Boulevard, de drukste straat van Manado. Je vindt hier veel internationaal bekende merken in de diverse shops. Ook heb je een aantal grote hypermarkets.

Manado Boulevard

Manado
De omgeving van de boulevard in de centraal gelegen wijk Pondol is gezellig, maar er is niet veel meer te doen dan het bezoeken van de shopping malls. De zee ligt direct achter de boulevard en hier heb je een mooi uitzicht op de diverse eilanden die vlak voor de kust liggen. De zee heeft echter geen strand en is ook niet zo heel schoon. ’s Avonds komt de lokale bevolking bijeen langs de kades om te relaxen met vrienden of familie.

Manado Haven

Manado

Bij de haven kun je bij meerdere winkels vuurwerk kopen, dit mag hier het hele jaar door verkocht en afgestoken worden. In de maanden november en december neemt de verkoop enorm toe, want rond Sinterklaas en Kerstmis is iedereen de hele dag door vuurwerk aan het afsteken.

Boot naar Bunaken

Bij de haven staan diverse bootmannen te wachten die je voor zo’n Rp 300.000 naar Bunaken brengen. Je kunt ook voor Rp15.000 pp de public boat nemen, die gaat twee keer per dag naar Bunaken Village. Dit is wel een leuke ervaring, want iedereen staat je de volledige tocht aan te staren. Het nadeel van de public boot is dat er meestal gewacht wordt tot er zoveel mogelijk mensen in zitten. Ook moet je nog vanaf een van de dorpen waar de boot stopt naar je resortje lopen. Soms stopt de boot alleen bij Bunaken Village, het grootste dorp van Bunaken Island. Vaak willen de locals van het dorp je wel achterop hun brommer naar het resort rijden. Let er echter op dat je je backpack niet op je rug doet, want dan is de brommer niet goed geladen en val je makkelijk achterover (eigen ervaring).

Taxi of mikrolet

Manado

Bij de haven van Manado staan ook taxis te wachten, maar dit zijn meestal prive taxis die hoge prijzen rekenen. Er rijden prive taxi’s vanaf de haven naar diverse plekken in Manado. Wel vrij duur; een kort ritje kost Rp50.000. Beter kun je een kort stukje lopen en dan voor Rp2.000 in een mikrolet stappen. Let er bij de goedkope mikrolets op dat ze vaak op vaste trajecten rijden. Langs sommige wegen gaan alleen mikrolets naar een bepaalde regio, langs dichtbij gelegen andere wegen gaan alle mikrolets dan weer naar een compleet andere regio.

Naar Indonesie met Van Verre

Boek je accommodatie in ManadoBooking.com

Steden & Dorpen

Populaire reisorganisaties

Accommodatie

Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire hotels in Manado. Aangezien het een klein stadje is, zul je er niet de bekende internationale namen tegenkomen. Wel heb je er een paar 4 en 5 sterren hotels die prima zijn. We hebben ook een paar hotels en resorts die net buiten de stad liggen vermeld.

Sam Ratulangi International Airport

Manado International Airport of Sam Ratulangi International Airport ligt op zo’n 13 kilometer van het centrum van Manado vandaan. Het is een kleine luchthaven met weinig faciliteiten. Er vliegen dan ook maar een paar internationale luchtvaartmaatschappijen vanaf de luchthaven.

Manado International Airport

Bij aankomst loop je door naar de immigratiebalies, voor de inreisstempels in je paspoort (let op: je paspoort dient bij vertrek nog 6 maanden geldig te zijn). Vervolgens ligt je bagage al op je te wachten. Als het douanepersoneel er zin in heeft (zoals in ons geval) halen ze vervolgens je complete tas leeg en inspecteren ze werkelijk elke 1cm2 van de inhoud. Daarna kun je de luchthaven verlaten. Bij vertrek gaat je bagage eerst door de scan. Vervolgens kun je inchecken voor je vlucht. Dit verliep bij ons gelukkig een stuk voorspoediger.

Manado International Airport

Je hebt bij het verlaten van de arrival hall direct een paar pintautomaten en wat kleine winkeltjes waar je wat snacks kunt kopen. Er is geen officiële taxibalie, je wordt wel meteen door allemaal chauffeurs lastig gevallen. Recht tegenover de uitgang (waar je vandaan komt) staat als het goed is een rij zilverkleurige taxi’s die je voor zo’n Rp.100.000 naar het centrum van Manado brengen. Je kunt ook goedkoop met een Bluebird taxi, maar dan moet je eerst een flink stuk lopen want die staan allemaal buiten het airport complex geparkeerd. De luchthaven heeft een eerste verdieping met wat restaurantjes en winkeltjes.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.