Sumatra is één van de grootste eilanden van Indonesië. Het is het 6e grootste eiland ter wereld. In totaal wonen er ruim 50 miljoen mensen op Sumatra. Er zijn diverse grote steden op het eiland, waaronder Medan, Padang en Palembang. Medan is de grootste stad op het eiland met ruim 2 miljoen inwoners. Het merendeel van de inwoners van het eiland is moslim, rond Medan leeft een vrij grote Chinees-Indonesische populatie. De Nederlanders hebben tijdens de koloniale tijd een flinke stempel gedrukt op het eiland, overal zie je kenmerken uit de Nederlandse tijd.

Sumatra

Het viel ons op dat prijzen op Sumatra doorgaans lager zijn dan prijzen elders in Indonesië. Vooral accommodatie is vaak zeer goed betaalbaar, zo kostte een overnachting in het luxe JW Marriott Hotel in Medan bijvoorbeeld maar €50 per nacht. Ook prijzen van maaltijden, snacks, souvenirs en zelfs massages in luxe spa’s waren veel lager dan wij elders gewend waren. Het huren van een auto met gids en chauffeur was daarentegen wel weer duurder dan op Java en Bali.

Wat is er allemaal te doen en te zien?

Sumatra

Op Sumatra staan de natuur en de activiteiten en bezienswaardigheden die hiermee samen gaan centraal, het is de ultieme bestemming voor natuurliefhebbers. Net als Borneo denk je bij Sumatra meestal aan eindeloos uitgestrekte jungles met veel tropische diersoorten. De realiteit is anders; ruim de helft van alle bomen op het eiland zijn gekapt om plaats te maken voor – vooral – palmolie plantages, maar ook koffie- en theeplantages. Beschermde en bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse orang oetan, de Sumatraanse tijger en de Sumatraanse neushoorn zijn bijna volledig uitgestorven en hebben nauwelijks nog de mogelijkheid (en ruimte) om een normaal leven te kunnen leiden. Er zijn gelukkig nog wel enkele relatief veilige natuurparken, waar geen boskap mag plaatsvinden en waar deze diersoorten nog vrijelijk kunnen rondlopen.

Buiten de enorme hoeveelheid natuurparken en andere outdoor-attracties heb je op Sumatra ook een keur aan culturele highlights, zoals bv de Batak rond Lake Toba. Verder heb je een aantal schitterende eilanden, waarvan Pulau Weh de meest bekende is.

Op de Ring of Fire

Sumatra

Sumatra ligt op een zeer actief deel van de zogenaamde ‘Ring of Fire’; een grote ring van vulkanische activiteit van Nieuw-Zeeland tot Japan en van Alaska tot Chili. Jaarlijks vinden er diverse lichte en vaak ook enkele zware aardbevingen plaats. De lokale bevolking is eraan gewend. Spijtig genoeg zijn de grotere aardbevingen altijd zeer dodelijk. De laatste paar grote aardbevingen hebben altijd enkele duizenden doden tot gevolg gehad. De grootste ramp uit de recente geschiedenis is de enorme aardbeving in 2004 in het noordwesten van Sumatra. De tsunami die hierop volgde heeft meer dan 170.000 doden tot gevolg gehad. Toch sta je versteld hoe snel na deze enorme ramp het leven weer normale vormen aannam in het getroffen gebied.

Ik was een aantal jaar terug eens in Palembang, één van de grotere steden op Sumatra en hier viel ook duidelijk op dat de stad geen hoogbouw bevat. Overal zie je duidelijk dat er met de verwoestende natuur rekening is gehouden. Palembang is overigens een interessante, maar totaal niet-toeristische stad, zelden werd ik zo gek aangekeken bij het verkennen van de stad.

Georganiseerd of op eigen houtje

Sumatra

Sumatra heeft een enorme aantrekkingskracht op de wat meer avontuurlijk ingestelde toeristen. Zij bezoeken Sumatra meestal op eigen houtje, het is namelijk niet moeilijk om zelf een trip naar Sumatra samen te stellen. Je kunt de hoogtepunten van het eiland prima op georganiseerde wijze bezoeken, maar dan staan meestal de wat meer laagdrempelige attracties op het programma (die overigens ook al fantastisch zijn). Een andere mogelijkheid is een gebied van Sumatra in een week per 4×4 te verkennen. Hierbij slaap je in basic accommodatie en dit is een prima manier om het authentieke Sumatra het best te ervaren. Onze maatwerk trip startte in Medan en wij reisden toen per gehuurde auto (inclusief gids en chauffeur) via het bergdorp Berastagi naar het dorpje Parapat aan het schitterende Lake Toba om de boot naar het kratereiland Samosir te nemen. Onderweg stopten we nog bij de prachtige Sipiso-Piso watervallen. Nergens ter wereld kun je een meer op een eiland, met hierin een eiland met hierin een kleiner meer bezoeken. Lake Toba is het grootste kratermeer ter wereld, en tevens een enorm actief vulkanisch gebied (vergelijkbaar met Yellowstone in de V.S.). Het is de ideale backpack bestemming, hoewel er ook voldoende luxe(re) accommodatie te vinden is.

Populaire attracties op Sumatra

Enkele grote attracties van Sumatra zijn: Lake Toba, de stad Medan, het Gunung Leuser National Park & Bukit Lawang, Bukit Barisan Selatan National Park, Kerinci Seblat National Park, Pulau Weh (duiken & snorkelen), Padang en de prachtige Mentawai surfeilanden, Bukittinggi en de prachtige rijstvelden bij de Harau Vallei. Toeristen die dit deel van Indonesië voor het eerst bezoeken, zullen meestal één van deze bestemmingen bezoeken. Echter, Sumatra heeft zoveel schatten, waarvan een enorm aantal nog zo goed als onbekend zijn onder de toeristen.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.