Steeds meer toeristen vinden het fijn om zelf een reis te plannen, men boekt dan niet meer een complete reis via een reisorganisatie, maar boekt een vliegticket (direct) bij een zelf gekozen luchtvaartmaatschappij. Het vliegticket boek je dan tijdens een speciale actieperiode, waarbij ticketprijzen altijd weer net wat lager liggen. Indonesië is een populaire vakantiebestemming en er zijn veel luchtvaartmaatschappijen die naar het land vliegen. Als je niet al te kieskeurig bent, moet het vinden van een voordelig ticket geen al te moeilijke opgave zijn.

Zelf regelen is dé trend geworden en wij checken meestal altijd als eerste de populaire vergelijker Momondo. Prijzen van vliegtickets hou je ruim voor vertrek al in de gaten voor de beste prijs. Accommodatie boek je los van het vliegticket bij één van de bekende hotelsites op het internet, zoals Agoda.nl en Booking.com. Hotels worden in sommige gevallen voor het gemak al ver vooraf geboekt, vooral omdat de meeste hotelsites kosteloze annulering aanbieden. Let erop dat de walk-in rates van hotels in Indonesië vaak niet zo heel erg voordelig zijn, je kunt veel beter vooraf online boeken.

Excursies boekt men ofwel ter plekke in Indonesië zelf, of vooraf via het internet bij bijvoorbeeld GetYourGuide. Vaak komt men dan toch ook wel weer terecht bij de Nederlandse reisorganisaties, die steeds vaker losse reisonderdelen opnemen binnen hun website. 333travel en Van Verre zijn hier goede voorbeelden van, zij tonen de prijzen van losse reisonderdelen op hun website.

Bekende reisorganisaties als 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, TUI en Van Verre bieden groepsreizen en individuele rondreizen inclusief vliegtickets. Als je het geen probleem vindt dat de reis vooraf al vaststaat, dan heb je hier meestal de meest voordelige prijzen.

Vliegtickets Indonesië

Dagelijks vertrekken er diverse vluchten met als eindbestemming Jakarta of één van de andere steden in Indonesië. Denpasar, de hoofdstad van het eiland Bali wordt vaak met tussenstop in Jakarta of een van de hoofdsteden van de buurlanden aangedaan. Bij het zoeken van de goedkoopste manier om naar Bali te reizen, kun je dan ook altijd het beste ook nagaan of er goedkope tickets naar bijvoorbeeld Kuala Lumpur of Singapore zijn, want vanaf hier vlieg je weer goedkoop door naar Bali met respectievelijk AirAsia en Silk Air.

Vliegtickets

Reizigers die hun eigen reis naar Indonesië organiseren, gaan vaak voor losse retourtickets. Verder kan het ook heel voordelig zijn, omdat sommige luchtvaartmaatschappijen zo nu en dan flink stunten met de prijzen. Wanneer de ticketprijzen dan tijdelijk goedkoper zijn dan welk ander reistype, dan is het zeker het overwegen waard. Ticketprijzen schommelen regelmatig. Meestal betaal je in de periode van juli tot augustus het hoogste bedrag voor een ticket. Hetzelfde geldt voor de periode tussen kerst en oud en nieuw. Vlieg je tijdens het hoogseizoen naar Zuidoost-Azië, dan betaal je vaak minimaal €200 per ticket extra. Prijzen liggen in die periode rond de €800 per ticket, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het aantal stops. In de maanden januari tot en met juni en september tot en met half december liggen de prijzen het laagst, soms betaal je dan zo’n €500 voor een ticket naar Bali. Er is niet snel sprake van een lastminute, het heeft om die reden ook niet zo heel veel zin om lang te wachten met het boeken van je ticket(s). De beste periode om een vliegticket te boeken ligt doorgaans tussen 6 en 3 maanden voor vertrek, met soms dichter op vertrek nog één of meerdere speciale acties.

Let erop dat tickets met een verblijf van maximaal 30 dagen vaak het goedkoopst zijn. Wil je langer naar Indonesië, dan zul je merken dat ticketprijzen meestal weer net wat hoger liggen. De Nederlandse reisorganisaties werken over het algemeen samen met de drie grote luchtvaartmaatschappijen; Garuda, Singapore Airlines en KLM. De laatste jaren vliegen steeds meer Nederlandse toeristen vanaf een luchthaven in het buitenland naar Zuidoost-Azië. De VAE vliegt met haar maatschappij Emirates vanaf o.a. Dusseldorf, vaak voor zeer scherpe prijzen, maar wel met een soms onpraktische tussenstop in Dubai (ook vanaf Amsterdam). KLM en Garuda zijn de enige maatschappijen die direct vanaf Amsterdam naar Jakarta vliegen. KLM heeft meerdere keren per jaar een actieperiode, bekend als de Werelddeal Weken. Vliegtickets naar Indonesië zijn in die periode vaak het goedkoopst. Garuda is eigenlijk altijd wel zeer voordelig en eigenlijk begint je vakantie hier echt al in het vliegtuig (ze hebben afgelopen 5 jaar de prijs gewonnen voor beste Cabin Crew).

Boeken doe je het beste ver voor de vertrekdatum. Vaak kun je vanaf zo’n 9 maanden al boeken, maar niet altijd heb je dan de beste prijzen. Rond 6 maanden voor vertrek heb je meestal wel een actieperiode met vliegtickets met korting in die vertrekperiode. Vaak gaat het dan om een beperkt aantal stoelen. Bij het zoeken loont het altijd om per 7 dagen te kijken, waarbij je in één handig overzicht de periode van 3 dagen voor vertrek, 3 dagen na vertrek kunt zien. Meestal valt al snel op dat vertrek op maandag, dinsdag en woensdag (soms ook zondag) het goedkoopst is. Vanzelfsprekend zijn tickets vaak ook goedkoper, wanneer je één of meerdere tussenstops hebt. Aangezien wij met kinderen reizen kiezen wij meestal voor een directe vlucht, of in elk geval voor een vlucht waarbij de stopover gunstig is.

Binnenlandse vluchten

Ben je van plan om meerdere bestemmingen binnen Indonesië te bezoeken en zijn deze niet allemaal met de trein bereikbaar (je kunt alleen op Java en een klein deel van Sumatra met de trein reizen, lees hier meer), dan neem je het vliegtuig. Binnenlandse vluchten zijn spotgoedkoop in Indonesië. In het verleden had Indonesië een zeer slechte naam wat lokale (binnenlandse) luchtvaartmaatschappijen betreft en nog steeds zijn er een paar die je maar beter niet kunt gebruiken. Echter, Indonesië is een (enorm) groot land dat uit duizenden bewoonde eilanden bestaat. Vooral avontuurlijke reizigers hebben in sommige gevallen niet veel keuze om op die specifieke plek te komen.

Vliegtickets

Belangrijk is het om altijd eerst uit te zoeken of er bekende internationale airlines zijn die de bestemming waar je naartoe wilt als stopoverbestemming of eindbestemming heeft. In dat geval betaal je wellicht wat meer, maar vlieg je met een betrouwbare maatschappij (die aan internationale standaarden voldoet). Verder kun je beste altijd eerst nagaan of je ergens met een tussenstop op Jakarta naartoe kunt. Vanaf Jakarta heb je veel meer keuze en Jakarta zelf is met enorm veel (binnenlandse en buitenlandse) airlines bereikbaar.

Vliegtickets

Hoe boek je nu het beste een binnenlandse vlucht? Wij gebruiken altijd de website van de airline zelf indien mogelijk, maar niet altijd gaat dit even soepel. Gaat alles goed, dan is er niks aan de hand. Gaat er iets mis, dan maak je kennis met een compleet ander serviceniveau. Om die reden maken we vaak gebruik van Tiket.com (ook voor treintickets). Zij hebben een mooi platform voor betaalbare vliegtickets en treintickets.

Goedkoop met het vliegtuig of de trein

 
 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.