Indonesië is een fantastische vakantiebestemming en geschikt voor elk type reiziger. Met makkelijk te bereiken bestemmingen als Bali en Java, tot plekjes voor de echte avonturiers, Indonesië heeft het allemaal.

Reizigers kunnen op twee manieren naar Indonesië; georganiseerd of op eigen gelegenheid. Omdat het soms niet gemakkelijk is om een keuze te maken tussen de vele reisorganisaties die reizen naar het land aanbieden, hebben we verderop een overzicht geplaatst met aanbevolen reisorganisaties met groepsrondreizen en individuele reizen. Ook hebben we de grootste attracties en bezienswaardigheden in een handig overzicht verwerkt, met hierbij het aanbevolen aantal dagen, hoewel dit natuurlijk ook een persoonlijke afweging is, en een cijfer zoals wij het ervaren hebben. Het cijfer geeft wat ons betreft vooral aan hoe de ene plek zich wat ons betreft vergelijkt met de andere plek.

Ondanks dat Indonesië een uitstekend land is om alles zelf vooraf of ter plekke te regelen, raden we aan om voorafgaand aan de reis al enkele zaken op orde te hebben. Zo is het wat kosten betreft praktisch om vooraf al wat hotelovernachtingen te boeken, ook treintickets boek je het beste ruim vooraf. Verder heb je nog te maken met vaccinaties en – wanneer je langer dan 30 dagen in het land verblijft – met visumbepalingen. Vergeet ook niet na te gaan hoeveel baggage je mee mag nemen en koop tijdig zaken als DEET en zonnebrand (bv tijdens een aanbieding).

Wanneer je een rondreis bij één van de reisorganisaties boekt, leveren zij je de alle nodige informatie die relevant is voor de reis. Dit is vooral handig wanneer je bepaalde specifieke gebieden bezoekt. Ook wordt uitgelegd met welke extra kosten (bv entreegelden, fooien, kosten van het dagelijkse levensonderhoud etc) rekening moet worden gehouden.

Hieronder hebben we de twee eerder genoemde reismogelijkheden uitgewerkt. Heb je vragen over het plannen en organiseren van een reis naar Indonesië? Neem dan contact met ons op. Dit kan via e-mail, via de Facebook pagina en via ons Telegram reiskanaal.

Georganiseerde rondreis Indonesië

Indonesië is een zeer populaire vakantiebestemming onder Nederlandse reizigers. Er zijn tientallen Nederlandse reisorganisaties met schitterende reizen door het land. Veel reizigers boeken een georganiseerde reis bij een reisorganisatie. Het scheelt uitzoekwerk en veel geregel vooraf. Je zoekt, boekt en betaalt en een aantal maanden later ga je lekker onbezorgd op reis.

Vind je het niet erg om je reis door een reisorganisatie samen te laten stellen? In dat geval kun je het beste gewoon een reis bij één van de vele reisorganisaties met reizen naar Indonesië boeken. Het aanbod valt vaak uiteen in groepsreizen en individuele reizen. Vaak zijn de groepsreizen net wat goedkoper, omdat het met een grotere groep allemaal net wat makkelijker, goedkoper en efficienter te regelen valt. Prijzen van een reis naar Indonesië vallen vaak ook mee, soms kun je al voor €1200 zo’n twee weken naar het land (incl. vliegtickets).

Een eerste keer naar Indonesië is een bijzondere reis. Dan heb je vast vaak gehoord van anderen hoe mooi het land wel niet is. Bij het zoeken naar de perfecte rondreis is de kans groot dat je dan uitkomt bij een reis naar Bali, of een combinatie van Bali, Java en/of Lombok. Sumatra kan ook, en zelfs Sulawesi of Flores, maar dit zijn authentieke bestemmingen met weinig toerisme. Dit zijn perfecte bestemmingen voor reizigers die Bali, Java en Lombok al gezien en ervaren hebben.

Gewoon even twee weken er tussenuit maar toch (betaalbaar) lekker ver weg? ANWB Reizen heeft diverse heerlijke strandvakanties naar Bali. Wat dacht je van een 14-daagse privérondreis Bali in Boutique hotels met privéchauffeur (vanaf €1598 incl. retourvlucht)? Of een 15-daagse privérondreis Bali DeLuxe (vanaf €1806 incl. retourvlucht)? Een reis van vele duizenden euro's hoeft het dus niet te zijn! Wil je wel flink uitpakken, dan kun je hier de 10 meest geboekte privéreizen van ANWB Reizen bekijken. Dus, dit jaar mooi naar Bali i.p.v. een Europees eiland? :).

Welke reis naar Indonesië je ook kiest; het zal altijd een prachtige vakantie worden. Reisorganisaties maken doorgaans onderscheid tussen rondreizen (in groepsverband of individueel) en maatwerkreizen naar Indonesië. Maatwerkreizen zijn het mooist (en vooral uniek), maar zijn meestal ook flink duurder dan een georganiseerde rondreis.

Gebruik deze website om een duidelijk beeld te krijgen van de diverse hoogtepunten en attracties in Indonesië. Bekijk de rondreizen op de websites van de verschillende reisorganisaties om een idee te krijgen van de reizen die ze aanbieden. Sommige reisorganisaties tonen een handig overzicht met hun meest geboekte rondreizen, of hun best beoordeelde rondreizen. Veel reizigers zijn je voor gegaan en laten vaak niet zomaar een positieve reactie achter. Indonesië is een enorm land, om er alles te zien moet je er diverse keren naartoe. Vermijd om deze reden rondreizen met teveel reisonderdelen. Het is soms prettiger om alleen een bepaalde regio te bezoeken, en die regio dan echt goed te verkennen dan dat je met sneltreinvaart langs alle hoogtepunten reist.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige 2/3-weekse reizen door Indonesië. Sommige rondreizen duren wat langer (eilandhoppen) en sommige wat korter (zgn. een strandvakantie naar Bali). Bekijk vooraf de reisprogramma’s en ga na welke reis het beste bij je past. Hieronder volgt een overzicht met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
In 17 dagen langs Bali en Flores 333Travel
Hoogtepunten Java en Bali in 19 dagen ANWB Reizen
Beautiful Bali. 15-daagse rondreis langs alle highlights Bali Travel
Traditioneel Bali. In 9 of 11 dagen het beste van Bali De Jong Intra
Rondreis Java & Bali in 18 dagen Djoser
16-daagse familiereis Apen, Kratermeren en Witte Stranden KidsReizen
15-daagse familiereis door Bali & Lombok Koning Aap
14-daagse individuele rondreis Het beste van Bali Puur Azië
Rondreis Java, Bali en Lombok in 21 dagen Sawadee
Groepsreis Bali & Lombok in 15 dagen Shoestring
Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali (22 dagen) Van Verre

Let er bij het boeken van een georganiseerde rondreis altijd op dat de reis mogelijk een minimaal aantal deelnemers heeft. Er zijn reisorganisaties die een gegarandeerd vertrek bieden bij sommige reizen. Ook zijn er reisorganisaties die hun prijzen exclusief de internationale retourvlucht tonen, of andere kosten nog buiten hun initiele prijsopgaaf gelaten hebben. Hou er ook rekening mee dat sommige goedkope reizen zo goedkoop kunnen worden aangeboden omdat ergens mogelijk op kwaliteit wordt ingeleverd. Denk bijvoorbeeld aan een retourvlucht met 1 of 2 tussenstops waardoor de reistijd verdubbeld, of denk aan een verblijf in alleen basic accommodatie (wat natuurlijk spotgoedkoop is in Indonesië, want een 5-sterren resort is er vaak al zeer goed betaalbaar).

Let er dus verder bij het boeken op dat je een duidelijk beeld hebt van alle bijkomende kosten. Los van de eerder genoemde kosten moet je denken aan kosten voor maaltijden, fooien, entreeprijzen en overige kosten. Verder zijn er reisorganisaties die individuele rondreizen op basis van maatwerk aanbieden, waarbij de reizen op hun website als voorbeeld dienen (en hier dus vanaf geweken kan worden).

Vanzelfsprekend liggen de prijzen lager buiten het hoogseizoen en de vakantieperiodes. Houd echter wel altijd rekening met het klimaat in de regio die je wilt bezoeken; het zou zonde zijn wanneer je een gebied bijvoorbeeld tijdens de moesson bezoekt.

De prijzen van rondreizen liggen meestal tussen €1200 en €3000 per persoon inclusief retourvlucht. Is er sprake van veel luxe (en exclusiviteit) dan verblijf je meestal een kortere periode tegen een hogere prijs. Reisprogramma’s ontlopen elkaar meestal niet zo heel veel, ga er in ieder geval maar vanuit dat elke rondreis naar Indonesië een bijzondere (reis) zal zijn.

Zelf samenstellen van een reis naar Indonesië

Indonesië is zeer goed op toerisme ingericht, althans, dat geldt voor de bekende regio’s in het land. Ga je ‘off the beaten track’ dan is het natuurlijk andere koek. Reizigers die tijd en zin hebben om alles zelf vooraf uit te pluizen kunnen zo gemakkelijk hun droomreis naar Indonesië samenstellen, zonder de prijs wanneer je deze droomreis bij een reisorganisatie zou boeken. Wil je zelf een reis naar Indonesië samenstellen, dan kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

1) Internationale vliegtickets

Je start het samenstellen van je eigen reis met het boeken van losse vliegtickets van Amsterdam naar één van de bestemmingen binnen Indonesië. Meestal vlieg je op Jakarta, al dan niet met tussenstop (een vlucht met tussenstop is soms goedkoper). Boeken kan prima bij de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf, of bij een populaire vliegticketvergelijker als Momondo.

Wij proberen altijd rechtstreeks te vliegen en starten de vakantie dan meestal in de stad van aankomst (bv paar dagen Jakarta, of meteen even naar Bogor om daar uit te waaien). Als het niet anders kan vliegen we meteen door naar de beste plek om de vakantie te starten. KLM en Garuda vliegen beiden rechtsstreeks naar Jakarta en prijzen van vliegtickets zijn bijna altijd erg voordelig.

Tip: Reis je met (jonge) kinderen? Kies dan als het even kan voor een directe vlucht, of voor een vlucht waarbij de vertrektijd in elk geval zo is dat er meteen geslapen kan worden (in het vliegtuig gaat alles dan ook sneller op donker, wat prettig is voor de kinderen).

Internationale vliegtickets boek je ruim vooraf voor de beste prijzen, last-minute vluchten naar Indonesië bestaan niet echt. Het beste moment om vliegtickets te boeken verschilt per seizoen, maar meestal geldt dat je 9 maanden tot 6 maanden vooraf de beste prijzen hebt. Enkele maanden vooraf heb je vaak nog één of meerdere periodes met scherpe aanbiedingen. Tijdens het hoogseizoen heb je te maken met de hoogste vliegticket prijzen en in deze periode (juni t/m september) zijn er meestal geen aanbiedingen meer. Wil je goedkoper vliegen, zorg dan voor vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven. Schiphol is namelijk één van de duurdere luchthavens om vanaf te vliegen.

Let er altijd op dat een retourticket vanuit Nederland vaak het goedkoopst is als je vanaf dezelfde stad vertrekt als waar je bent aangekomen. Dit zal in de meeste gevallen de hoofdstad Jakarta zijn, of Denpasar in het geval van een vlucht met stopover in Jakarta of één van de buurlanden.

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar Indonesië bij KLM, Garuda of bij de bekende vergelijker Momondo. Lees hier meer over vliegtickets naar Indonesië.

2) Reisplan opstellen

Het reisplan bepaalt waar je elke nacht verblijft en hoe je tussen de verschillende bestemmingen reist. Stel het reisplan indien mogelijk zo volledig mogelijk op en deel het eventueel in onze reiscommunity zodat andere reizigers hun input erop kunnen geven. Nadat je het reisplan (met de meest logische reisroute) hebt bepaald, kun je beginnen met het vastleggen van de overige zaken. Uit kostenoverweging loont het bijna altijd om vooraf in elk geval het volgende vast te leggen:

 • Accommodatie. Dit is bij Agoda.nl en Booking.com vaak kosteloos tot zeer dicht op de aankomstdatum te annuleren. Vastleggen betekent dus niet dat je er aan vast zit.
 • Treintickets. Wil je op Java met de trein reizen? Vanaf 90 dagen voor vertrek kun je online bij Tiket.com je treintickets boeken.
 • Binnenlandse vluchten. Hoe eerder je de binnenlandse vluchten boekt hoe beter. De prijs is dicht op de vertrekdatum vaak een veelvoud van wat je tijdens een aanbieding betaalt. Let op actieperiodes en boek in de regel zo’n 6 tot 3 maanden voor vertrek.
 • Losse populaire tours. Overweeg je een duikcursus, of een hike naar de top van een berg? Wil je een paar dagen met privévervoer met gids/chauffeur op pad? Boek of regel dit vooraf want dicht op de vertrekdatum zitten sommige tours vol. Mooie sites met lokale tours zijn Klook.com en GetYourGuide.com.

Tip: wil je liever niet een georganiseerde reis boeken, maar weet je niet waar je moet beginnen bij het zelf regelen? Bekijk dan de hierboven genoemde reizen om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Vaak hebben de reisorganisaties zeer logische reisroutes uitgekiend, die je zeer goed als inspiratie voor je eigen reis kunt gebruiken.

3) Hotelovernachtingen

Als de vertrekdatum vastligt kun je de losse hotelovernachtingen reserveren. Dit kan goed bij Agoda.nl en Booking.com want deze sites hebben vaak scherpe aanbiedingen. Direct bij de websites van hotels boeken of ter plekke bij een hotel in Indonesië binnen wandelen is over het algemeen duurder, hoewel dit van een hoop zaken afhangt. Vooraf online boeken levert in het geval van middenklasse en luxe hotels en resorts meestal de beste prijzen op. Vergelijken loont en vergeet ook niet na te gaan of je wat via Airbnb kunt huren, want soms zitten er echte pareltjes tussen. Wat betreft de hotelsites heeft Booking.com een lichte voorkeur omdat je daar de meeste hotels en resorts kunt boeken waarbij je kosteloos tot vlak voor aankomst kunt annuleren. Agoda.nl heeft de afgelopen jaren ook steeds meer accommodatie met gunstige annuleringsvoorwaarden. Dit biedt enige flexibiliteit, vooral omdat je zo snel de overnachtingen kunt vastleggen en dit later nog kunt aanpassen (mocht je een betere deal tegenkomen). Annuleren is supermakkelijk en is in een paar muisklikken gedaan.

4) Binnenlandse vluchten of treintickets

Je kunt in Indonesië prima en vooral erg betaalbaar met binnenlandse vluchten tussen bestemmingen reizen. Binnenlandse vluchten kosten soms niet meer dan een paar tientjes per persoon voor een enkele reis. Hierbij geldt dat hoe eerder je de vluchten vastlegt, des te goedkoper de tickets zijn. Tickets zijn meestal 6 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de vertrekdatum het goedkoopst.

Een handig alternatief is de trein (op Java en een deel van Sumatra), waarbij vooral de nachttrein een erg prettige manier is om het hele land te bereizen. Daarnaast bespaar je een hotelovernachting, wat weer scheelt in de kosten. Treintickets worden op basis van vaste prijzen verkocht. Tickets zijn vanaf 90 dagen voor vertrek beschikbaar en kun je vooraf online boeken via Tiket.com. Je kunt het kopen van de treintickets ook tegen een extra betaling uitbesteden, in dat geval worden ze enkele dagen voor vertrek bij je hotel op locatie afgeleverd. Dit kan bij Indonesische reisorganisaties, of bijvoorbeeld via de accommodatie waar je voorafgaand aan je treinreis verblijft.

5) Gids & chauffeur met auto

Het is niet gebruikelijk om Indonesië zelf met een huurauto te verkennen. Wel kun je bijna overal wel een auto met chauffeur (en/of gids) huren. Dit is soms een fijne manier om een bepaald gebied te verkennen, zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer (dat in sommige afgelegen gebieden minder veilig/praktisch is). De kosten bedragen meestal zo’n 1 miljoen rupiah per dag van 8 uur, maar dat is afhankelijk van het gebied, het soort auto, hoeveel kilometer er gereden zal worden en of je alleen een chauffeur hebt of ook een losse gids.

Soms kun je voor de kortere trips ook gewoon met een taxi de omgeving verkennen. Dit is vaak even duur, maar is makkelijker te regelen want je hoeft alleen maar bij de receptie van je hotel om een taxi te vragen. Wij deden dit in het verleden soms op de meter, maar ook soms gewoon op basis van een vaste uurprijs (meestal zo’n Rp.100.000/200.000 per uur). Op Bali huur je een taxi voor een dagdeel vaak vanaf zo’n 400.000Rp, maar dat kan afhankelijk van je locatie makkelijk oplopen naar 700.000Rp.

Op sommige plekken in Indonesië kun je ook prima een brommer huren om zo zelf de omgeving te verkennen. Ga altijd goed na dat je de risico’s van het zelf rijden met een brommer accepteert. Jaarlijks gebeuren er ongelukken waar toeristen bij betrokken zijn, vooral op drukke bestemming als Bali of in grote steden. Een brommer is op rustige plekken wel erg leuk en met zo’n Rp.100.000 per dag ook nog eens spotgoedkoop. Zo hebben wij heerlijk rustige delen van Bali met de brommer verkend, zijn we heel Samosir rondgereden en hebben heerlijk in het noorden van Sulawesi authentieke dorpjes verkend.

De handige app Grab is inmiddels ook beschikbaar in (delen van) Indonesië. Met Grab regel je makkelijk vervoer via de app, wat makkelijker en veiliger is dan ter plekke op straat regelen van vervoer. Op Bali kan je zelfs een Grab in de vorm van een rit achterop de snelle brommer boeken, maar let erop dat er op het eiland jaarlijks veel (zware) verkeersongelukken gebeuren.

6) Losse tours en bouwstenen

Losse tours zijn niet altijd noodzakelijk in Indonesië. Een trip naar bijvoorbeeld de Borobudur kun je prima ter plekke via je hotel regelen, of bij één van de vele boekingskantoortjes in de stad. Feitelijk hoef je voor een attractie als de Borobudur niet eens wat te boeken, je pakt gewoon een taxi of bus vanaf Yogyakarta en het komt allemaal goed. Wil je echter op 1 dag meerdere plekken bezoeken, dan is een tour het overwegen waard. Als alternatief heb je dan ook de mogelijk om voor een privechauffeur met eigen auto te gaan, zodat je op eigen gelegenheid diverse bezienswaardigheden op dezelfde dag kunt bezoeken.

Wil je toch bepaalde tours vastleggen, dan kun je dit al in Nederland doen bij de reisorganisaties met ‘bouwstenen’, zoals Van Verre. Dit zijn vaste trips naar bepaalde bestemmingen. Een tour kan een dagactiviteit zijn, maar ook bijvoorbeeld een driedaagse trip naar Bromo vanaf Surabaya. Of bijvoorbeeld een bezoek aan Leuser nationaal park op Sumatra. Deze bouwstenen kun je in sommige gevallen los boeken, maar veel reizigers reigen een aantal bouwstenen aan elkaar om zo zelf hun ultieme Indonesië-reis samen te stellen.

Er zijn diverse Indonesische reisorganisaties waar je ook losse trips en tours kunt boeken. Denk aan een tempeltocht op Bali, of een bezoek aan Mount Rinjani op Lombok. Een handige site met veel toffe tours is GetYourGuide.com

7) Visumaanvraag

In het verleden moest je bij aankomst voor een toeristenvisum betalen (en soms langdurig in de rij staan). Dit is niet meer aan de orde, mits je niet langer dan 30 dagen naar het land reist. Wil je langer verblijven dan moet je vooraf een visum aanvragen.

8) Vaccinaties

Ga vooraf bij de huisarts, GGD of het tropeninstituut langs om informatie in te winnen m.b.t. de vaccinnaties die relevant zijn bij een vakantie naar Indonesië. Doorgaans worden de volgende vaccinaties met klem aangeraden: Hepatitis A, DTP en buiktyfus. Aanbevolen is een Hepatitis B vaccinatie. In bepaalde gebieden van Indonesië wordt een malariakuur aanbevolen.

Je haalt de aanbevolen reisvaccinaties bij de GGD of bij Meditel. Meditel heeft een handige website waar je direct per land kunt zien welke vaccinaties worden aanbevolen. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien wat geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekeraar vergoed wordt. Let erop dat je de afspraak voor de reisvaccinatie uiterlijk 6-8 weken voor vertrek gemaakt hebt.

Wat betreft de actuele covid-19 status (en bijbehorende vaccinatieplicht) kan je het beste de website van Nederlandwereldwijd bezoeken.

9) Reisverzekering en annuleringsverzekering

De meeste reizigers hebben een doorlopende reisverzekering en hoeven dus niks vooraf te regelen, behalve eventueel nagaan of ze wereldwijde dekking hebben. Heb je nog geen doorlopende reisverzekering, dan raden we aan dit direct te regelen. Naast de doorlopende verzekering heb je ook een kortlopende reisverzekering voor minder reislustige mensen. Dit is alleen interessant als je minder dan 30 dagen per reist.

Wat te bezoeken bij je eerste keer Indonesië

Wanneer je minimaal 3 weken in Indonesië te besteden hebt, kun je binnen één vakantie al een flink aantal toffe hoogtepunten van het land bezoeken. Een groter aantal bezienswaardigheden zul je waarschijnlijk voor een volgend bezoek moeten bewaren. Een land als Indonesië heeft namelijk zoveel mooie plekken, dat je na tientallen reizen naar het land nog steeds verbaast zult staan wanneer je weer iets totaal nieuws ziet. Verderop volgt een overzicht met de grootste attracties, bestemmingen en bezienswaardigheden van Indonesië, zodat je een keuze kunt maken welke bestemmingen je in je reis opneemt.

De meeste reizigers zullen bij hun eerste keer naar Indonesië alleen of vooral het eiland Bali bezoeken. Als je zelfstandig door het land reist is dit de meest voor de hand liggende bestemming. Wat meer ervaren reizigers zullen hun bezoek aan Bali combineren met bijvoorbeeld Java of Lombok. Vooral Java heeft een groot aantal toffee highlights, die je zeker gezien moet hebben. Lombok is lekker rustig, niet-toeristisch en nog heerlijk authentiek.

De reisvolgorde is om het even

Een reis door Indonesië kun je op tientallen manieren uitvoeren. Wat dat betreft is er ook geen ‘meest logische route’ door het land. Wel is de kans groot dat je op basis van het aantal hoogtepunten die je per se wilt zien al een globale route door het land ziet verschijnen. Als je 3 weken te besteden hebt, en op elke bestemming maximaal 2 tot 5 nachten verblijft, kun je afhankelijk van je eigen wensen ongeveer 4 tot 7 plekken bezoeken. In de meeste gevallen reis je per vliegtuig of (nacht)trein tussen de verschillende bestemmingen, maar je kunt voor de kortere afstanden ook een bus of taxi overwegen.

Naar Indonesie met Van Verre

Op deze pagina

Koop makkelijk vlieg- en treintickets

Boek je accommodatie in BaliBooking.com

Populaire reisorganisaties

Hoogtepunten bij een vakantie naar Indonesië

Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire hoogtepunten van Indonesië. Je kunt zo zelf beoordelen of deze reisonderdelen belangrijk genoeg zijn om binnen je reis op te nemen of niet. Per reisonderdeel geven we een summiere omschrijving, daarbij geven we telkens aan hoeveel dagen je er wat ons betreft minimaal moet verblijven. Ook vermelden we hier ons rapportcijfer bij, zodat je een indruk hebt welke echte must-see’s zijn en welk je voor een volgende keer kunt bewaren.

Hoogtepunt Omschrijving Dagen Cijfer
Borobudur Eén van de allermooiste tempels van Indonesië. Een 100% must-see. Makkelijk bereikbaar vanaf Yogyakarta. Goed bereikbaar vanaf Bali met een korte binnenlandse vlucht van Denpasar naar Yogyakarta. Fantastisch tijdens de zonsopkomst. Overdag wel vrij druk en toeristisch, maar dat hoort erbij. 1D 9
Prambanan Weer zo’n tempelcomplex, misschien nog wel mooier dan de Borobudur, helemaal als de complete renovatie van het enorme terrein over tig jaar eindelijk gereed is. Heerlijk sfeertje en makkelijk bereikbaar vanuit Yogyakarta. Ook weer een absolute must-see van Indonesië. 1D 9
Dieng Plateau Op een paar uur rijden van Yogyakarta ligt het Dieng Plateau. Hier kom je voor de oudste tempels van Indonesië (uit 800 nC), zwavelbronnen en (actieve) vulkanen, schitterende meren en prachtige vergezichten. Het is er vanwege de hoogte ook nog eens lekker koel. Wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de Borobudur. 2D/1N 7
Bromo Als je Bromo bezocht hebt snap je waarom Indonesië altijd in verband wordt gebracht met vulkanen en aardbevingen. Hier ervaar je hoe duidelijk het land bovenop een van de meest actieve vulkanische regio’s ter wereld ligt. Schitterende uitzichten en een bezoek is één groot avontuur. Goed bereikbaar vanuit Surabaya. 3D/2N 9
Mount Ijen Mount Ijen staat bij menig avontuurlijke reiziger hoog op het verlanglijstje. Het is een schitterende vulkaan met een prachtig blauw kratermeer. De tocht is gaaf maar pittig en eenmaal boven kun je – als het weer meezit – van een schitterend uitzicht genieten. 3D/2N 9
Mount Rinjani Een absolute must-visit als je naar Lombok gaat. Lombok moet het vooral hebben van de authentieke sfeer. Het wordt wel eens het Bali van vroeger genoemd. De berg kenmerkt het hele eiland. Een tocht naar de top is een (lood)zware activiteit, maar als je eenmaal bovenop van het absurd mooie uitzicht geniet vergeet je dit allemaal snel. 3D/2N 8
Bunaken Duiken en snorkelen staat centraal op dit kleine eiland tegenover het stadje Manado in het noorden van Sulawesi. Wall dives staan er centraal, maar wij waren ook enorm onder de indruk van de geweldige snorkelplekken. Zo vanuit je resort het water in en dan snorkelen tussen de mooiste bewegende koralen. 4D/3N 9
Lembeh Dichtbij Bunaken en het stadje Manado ligt ook nog het eiland Lembeh. Eerst in een uurtje met de taxi naar Bitung en daar met de boot naar Lembeh. Het is een van de allerbeste muck-diving plekken ter wereld. Onbeschrijvelijk wat je daar allemaal onderwater tegenkomt, als van een andere wereld. 4D/3N 9
Tangkoko Nature Reserve Een hoogtepunt van onze reis naar Sulawesi. Het is een piepklein natuurpark, maar je vindt er zoveel moois. Wij hebben er o.a. onze eerste vogelspin en onze eerste python (van minimaal 4 meter lang). Ook hebben we hier de fameuze kuifmakaak (bekend van de selfies) en de schitterende maar pijlsnelle spookaapjes gezien. Echt 100% Indonesië! 3D/2N 9
Bali Bali is een bestemming op zich en sommige reizigers gaan alleen een paar weken naar Bali om vakantie in Indonesië te vieren. Het is echter zo’n bijzondere plek. Ja, het is toeristisch, ja sommige plekken zijn onnodig duur en ja, er zijn betere plekken om het authentieke Indonesië te ervaren. Maar wat is het toch een heerlijk eiland. Altijd als we weer aankomen zijn we intens gelukkig ?. 7D/6N 10
Lake Toba Wat ons betreft (tot nu toe) het mooiste plekje van Indonesië. Het enorme meer binnen het eiland Sumatra, met daarbinnen het eiland Samosir dat je lekker met een brommertje kunt verkennen. Geen (echt) toerisme maar wel een heerlijk Indonesisch sfeertje. Goed bereikbaar vanaf Medan, waar dagelijks meerdere vluchten vanaf diverse bestemmingen in Indonesië (maar ook vanaf Kuala Lumpur en Singapore) aankomen. 5D/4N 9
Medan Medan is een van de grootste steden van Indonesië. Prima om een paar dagen te relaxen voor of na je reis door Sumatra. Het vormt één van de toegangspoorten tot de schitterende natuur van Sumatra. Groot voordeel is dat het niet toeristisch is en daardoor is luxe accommodatie er zeer goedkoop. Zo betaalden wij nog geen €50 voor een overnachting in het luxe Marriott Medan. Eten is er heerlijk en accommodatie spotgoedkoop. De stad is ook makkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en Singapore. 2D/1N 7
Berastagi Berastagi is een mooi, authentiek, en vooral fris dorp in de bergen van Sumatra, op een uurtje rijden vanaf Medan. Het is echt zo’n dorp om even een nachtje te verblijven, om vervolgens weer door te reizen. Grootste bezienswaardigheid in de buurt is Mount Sinabung, een actieve vulkaarn die om de paar jaar van zich laat horen. 2D/1N 7
Raja Ampat Voor duikers het summum. Geen betere plek om de zo goed als onaangetaste onderwaterwereld mee te maken als bij Raja Ampat. Kleinschalig, weinig toerisme, duur om er te geraken, maaar zo ontzettend mooi. 5D/4N 9
Halmahera Halmahera ligt op de Molukken en is net als Raja Ampat niet toeristisch. Ook dit schiereiland is vermaard om de fantastische duik- en snorkelvoorzieningen. Ook mooi is de natuur, met diverse natuurpark en vogelreservaten met de meest unieke vogelsoorten ter wereld. 4N/3D 9
Sipiso-piso waterval Op iets meer dan een uurtje rijden vanaf Medan ligt de schitterende Sipiso-piso waterval, één van de allermooiste watervallen van Indonesië. Bijzonder aan de waterval is dat het water uit een soort ondergrondse rivier lijkt te komen. Een mooi niet-toeristisch pareltje tussen Medan en Parapat (dichtbij Lake Toba). 1D 8
Gili eilanden Op maar weinig plekken in Indonesië kun je van zo’n fijne vibe genieten. Tel hierbij de prachtige stranden en het kraakheldere water op en je hebt de perfecte bountybestemming. De Gilis horen bij Lombok, maar is goed bereikbaar vanaf Bali. Veel vakantiegangers kiezen ervoor om een paar dagen Gili aan hun tijd in Bali te plakken voor het ultieme tropisch genieten. 4D/3N 8
Batam en Bintan De eilanden Batam en Bintan vallen onder de Riau eilandengroep en liggen beiden pal voor de kust van Singapore. Dit is waar de overwegend rijke Singaporese bevolking even snel naartoe gaat als ‘weekendje weg’ bestemming. Het is er tropisch met voldoende (luxe) accommodatie om je er prima een paar dagen te vermaken. 3D/2N 7
Jakarta De hoofdstad van Indonesië is wat ons betreft een hit and a miss. Er is zat te doen en telkens weer merk je dat de stad groeit, maar wij hebben tot nu toe nog geen enkele keer zoiets gehad van ‘gave stad’, dat we wel bij diverse andere grote Aziatische steden hebben. Wel is het bij elk bezoek weer net wat leuker, dus wellicht kijken we er de volgende keer weer wat leuker tegenaan. 2D/1N 7
Yogyakarta Yogya is een leuke stad met aardig wat sights, maar moet het vooral hebben van de twee gigamooie tempelcomplexen Borobudur en Prambanan. Het is de perfecte uitvalbasis voor leuke trips in de omgeving. Je hebt er een paar mooie hotels, dus is het ook een goede plek om even lekker luxe te doen. 4D/3N 8
Surabaya Surabaya is een mooie stad met veel Nederlandse invloeden. Toeristisch gezien geen plek om dagenlang te verblijven, maar voor een paar dagen een prima plek met voldoende todo’s. 2D/1N 7
Tomohon Het centrum van de Minihasa cultuur. Interessant en bij vlagen erg heftig. De plaatselijke dagmarkt is er een die je gezien moet hebben, of die je juist met een grote boog wilt vermijden. Schokkend is een nog zacht uitgedrukte beschrijving van wat daar te zien is en plaats vindt. Ondanks dat toch een leuke plek voor een korte stop. 2D/1N 7
Manado Manado is de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Het is de toegangspoort tot diverse schitterende highlights in de omgeving, waaronder het vermaarde Bunaken en Lembeh, en diverse meren en natuurparken. De stad zelf heeft niet zo heel veel te bieden. 2D/1N 6
Bandung Bandung is wat ons betreft misschien wel de leukste stad van Indonesië. Steden in Indonesië zijn over het algemeen vaak minder leuk dan de attracties buiten de steden, maar Bandung vormt wat ons betreft een uitzondering. Heerlijk sfeertje, heerlijk eten, lekker koel vergeleken het lager gelegen binnenland. Wij hebben het er altijd erg fijn. 5D/4N 9
Wakatobi In het uiterste zuidoosten van Sulawesi ligt het Wakatobi marine park, een van de beste duik- en snorkelspots van heel Indonesië. Vergelijkbaar met Bunaken en misschien wel met Raja Ampat. Een groot voordeel, het is bereikbaar vanaf Bali. 4D/3N 9
Bogor Bogor is al jaren dé plek waar de (rijkere) lokale bevolking uit Jakarta naartoe komt om even te unwinden. Het is wat hoger gelegen aan de voet van Mount Salak waardoor het aanzienlijk koeler is vergeleken de hete hoofdstad van Indonesië. Bogor is een leuke bestemming voor als je even wilt bijkomen na een lange reis en wanneer je net in Indonesië bent aangekomen. 2D/1N 7
Palembang Een beetje een tegenvaller, hoewel het wel wat rauws had. Toeristen zie je er nauwelijks en er was niet zo heel veel te doen. 2D/1N 5

Korter dan drie weken kan ook prima

Hoewel je Indonesië prima in vogelvlucht kunt bezoeken, kun je bij een reis die korter duurt dan drie weken beter wat keuzes maken en bepaalde gebieden overslaan om ook nog echt vakantie te vieren (in plaats van alleen maar reizen). Niet elke reiziger kan er goed tegen om elke dag urenlang in de bus of trein te zitten. Wil je Indonesië in bijvoorbeeld 10 dagen of twee weken bezoeken dan kun je het beste de volgende reisvoorbeelden overwegen:

 • Alleen Bali
 • Bali en Gili
 • Jakarta en Bali
 • Jakarta, Bandung en Bali
 • Bali en Lombok
 • Bali en Yogyakarta (voor de tempels)
 • Bali en Surabaya (voor Mt. Ijen en/of Bromo)
 • Bali, Gili en Lombok
 • Java en Bali
 • Alleen Sumatra
 • Alleen Sulawesi
 • Alleen Java
 • Alleen Lombok

Tips

 • Let erop dat je voldoende afwisseling aanbrengt in het reisprogramma. Zoals je bij de reizen van de verschillende reisorganisaties kunt zien bestaan hun reizen meestal uit een leuk en gevarieerd programma.
 • Ga vooraf na of de bestemmingen die je wilt bezoeken een ‘beste tijd’ voor een bezoek hebben.
 • Sommige zeer afgelegen gebieden kun je alleen maar met hulp bezoeken. Er zijn Nederlandse reisorganisaties die je hiermee kunnen helpen.
 • Indonesië ligt op een belangrijke breuklijn en elk jaar heeft het land te maken met vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Geen plek op Indonesië echt 100% veilig voor het natuurgeweld, maar vaak worden signalen redelijk bijtijds opgepikt waardoor je nog kans hebt een veilig onderkomen te zoeken. Let hierop bij het boeken van een reis.
 • Veel Nederlandse reisorganisaties organiseren jaarlijks een ‘Indonesië-event’, waarbij ze onder het genot van een hapje en een drankje het land presenteren.
 • De jaarlijkse Vakantiebeurs en de Beurs voor Bijzondere Reizen zijn twee evenementen waar je veel te weten kunt komen over een reis door het prachtige Indonesië. Als je niet genoeg hebt aan de informatie op het internet, is dit een leuke manier om meer te weten te komen over het land.
 • De meeste reisorganisaties hanteren vergelijkbare betalingsvoorwaarden. Nadat een boeking definitief gemaakt is (in sommige gevallen na het geven van een concreet akkoord op een reisvoorstel) krijg je de factuur met hierop vermeld het percentage van de aanbetaling. Dit ligt meestal op zo’n 20% van de totale reissom. In veel gevallen dien je uiterlijk 6 weken voor vertrek de volledige reissom hebben voldaan.
 • Een handige manier om te achterhalen wat er nu allemaal precies te doen is op een bestemming is door de website Tripadvisor te bezoeken en dan de bestemming erbij te halen. Hier heb je een categorie genaamd ‘Activiteiten’ waar je een enorm overzicht met de bezienswaardigheden en attracties in de directe omgeving ziet.
 • Zorg voor een annuleringsverzekering wanneer je een georganiseerde reis boekt. Ga ook na wat je plan B is bij het zelf organiseren van een reis door Indonesië. Soms lopen zaken net even anders in het land en het zou jammer zijn als je zaken vooraf betaald hebt en bij problemen niet (deels) terug krijgt.

 
Schitterende Indonesië-reizen van 333travelErvaar Indonesië met ANWB ReizenVerken Indonesië met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €829 excl.

Beautiful Bali

Schitterende 15-daagse rondreis door Bali vol toffe hoogtepunten met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €2288 incl.

Easy Going Java & Bali

Reis in 22 dagen langs de vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Traditioneel Bali

Een prachtige en vooral complete reis door bekend en onbekend Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2450 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1419 incl.

Pareltjes rondom Bali

17 dagen eilandhoppen vanaf godeneiland Bali, ontdek 4 eilanden in 1 reis met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, Bali Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, de accommodatie via Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de dagtours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.