Glamping – glamorous camping – is steeds meer een begrip aan het worden in de reiswereld. Een paar jaar terug ontstond de trend waarbij reizigers, vaak met kinderen, wel wilden kamperen, maar liever niet afstand wilde doen van de gemakken dat hun eigen huishouden kent. Glamping staat voor luxe en vooral ruime tenten, natuur en mooie omgevingen, kamperen in stijl, van alle gemakken voorzien, rust en niet te grootschalig en dat allemaal met een scherpe prijs kwaliteit verhouding.

Luxe overnachting in een tent

De typische glamping tent kun je beter een lodgetenten of -suites noemen. Kamperen in dit type accommodatie was nog nooit zo relaxt. Vaak heb je in zo’n tent een heerlijk (boxspring) bed. Ook heb je een complete keuken die van alle gemakken voorzien is. Kijk niet vreemd op als je er zelfs een afwasmachine tegenkomt. Ook heb je een loungeruimte in de tent, soms met platte televisie en stereo-installatie.

gl1

Glamping is momenteel meer dan alleen een ruime tent met luxe inrichting, het is een verzamelbegrip geworden voor unieke verblijven op bijzondere locaties. Zo vind je bijvoorbeeld binnen het glamping aanbod boomhutten, huisjes op palen boven het water en zelfs een hobbithol zoals in de film The Hobbit.

De typische glamper

Typische Glampers zijn reizigers die bereidt zijn te betalen voor enige luxe. Het zijn vaak jonge gezinnen die normaal gesproken een huisje huren, of in een mooi resort verblijven (al dan niet met vliegreis naar een verre bestemming). Het gaat vaak het om gezinnen met een boven modaal inkomen die op het vakantieadres zo weinig mogelijk ‘hassle’ en stress willen, ze hebben immers een druk leven en verdienen een kampeervakantie in stijl.

gl2

Verder heb je de kampeerders die al wat ouder zijn en simpelweg wat meer luxe op hun vakantie willen hebben, maar wel de voorkeur houden voor mooie omgevingen waar normaal gesproken campings te vinden zijn. Glamping is echter niet alleen een luxe variant van kamperen. Locaties zijn vaak speciaal en dit maakt de vakantie in combinatie met de mooie tent extra bijzonder.

Ruim aanbod

Het aanbod met fantastische glampings neemt jaarlijks flink toe. Gewone campings maar ook vakantieparken richten een deel van hun terrein in voor luxueuze tenten. Ook in Nederland zijn er al diverse glampings te vinden, maar vooral in Zuid-Europa neemt het aanbod enorm toe. Frankrijk heeft de meeste glampings, gevolgd door Italie en Spanje. Let erop dat omdat bestaande campings hun aanbod vaak uitbreiden met luxe tenten voor glamping, je op de verschillende websites (van campings zelf en aanbieders van campingreizen) op zoek moet naar de speciale rubriek genaamd: “Glamping”, “Safaritenten” of “Logdgetenten”.

gl3

Glamping op verre bestemmingen

Glamping kan ook in verre bestemmingen. Wat dacht je van een prachtige tent in de Afrikaanse natuurparken. Soms heb je zelfs een boomhut omgebouwd tot luxe overnachtingsplaats, vaak met zich op een ‘salt lick’ waar je wildlife kunt spotten. Ook in de V.S. heb je diverse prachtige glamping locaties, vaak midden in de ruige natuur die je daar zoveel hebt.

Populair

Dat glamping steeds meer bekend raakt onder het grote publiek blijkt ook uit de populariteit van het Glamping Magazine dat door ANWB wordt uitgegeven. Dit magazine staat boordevol leuke tips rond glampingbestemmingen. Ook lees je steeds meer over glamping op facebook en twitter. Daarbij hebben de meeste grote reisbureaus inmiddels al wel enkele prachtige glampingreizen in hun reisaanbod opgenomen.

Overtuigd?

De zomer staat weer om de hoek. Interesse gekregen in een prachtige glamping vakantie? Bekijk het aanbod aan glamping bestemmingen op Vacanceselect.