Toen wij onze trip naar Shanghai aan het regelen waren, keken we zoals gewoonlijk het eerste bij de activiteiten en attracties op Tripadvisor om te bepalen welke plekken we absoluut moesten zien en welke bezigheden zeker niet overgeslagen mochten worden. Foodtours staan op de derde plaats van meest populaire dingen om in Shanghai te doen (na The Bund en het Financial Centre). UnTour is de meest populaire aanbieder van foodtours in Shanghai; “They come highly recommended” als je de reviews op Tripadvisor mag geloven.

Foodtour Shanghai met UnTour

Foodtour Shanghai met UnTour

Wij namen op vrijdag contact op met UnTours en hoewel we vrij laat waren met boeken, konden ze ons de dinsdag erop een ochtendtour geven. Betalen kon (vooraf) via Paypal en dus hoefden we alleen nog maar op dinsdagochtend 8.00 bij het Xiangyang Park te melden.

Foodtour Shanghai met UnTour

Foodtour Shanghai met UnTour

Wij hadden al diverse foodtours gedaan, en wisten grotendeels wel wat we konden verwachten. Wij hadden al vaker ervaren dat het proeven van lokale gerechten een schitterende manier is om een stad te ervaren.

Diverse foodtours

De leukste foodtour (die wij ook zelf deden) was de breakfast tour. Je ziet Shanghai dan van een compleet andere kant. Geen drukte en hectiek, maar rust en genieten. De Shanghai Night Markets Food Tour is natuurlijk ook erg tof, maar die hadden wij al in enkele andere grote Aziatische steden gedaan. Een ander hoogtepunt is de Hands-on Dumpling Delights Food Tour met daarbij een workshop waarbij je zelf leert dumplings te maken; wij hadden die dagen echter al elke dag dumplings gegeten en zouden ook al zo’n workshop in Yangshuo doen. Ze hebben zelfs een Vegeterian Voyage, speciaal voor reizigers die geen vlees eten.

Foodtour Shanghai met UnTour

Street Food Breakfast Food Tour

Wij deden de populaire breakfast foodtour in de Franse wijk (French Concession). We hadden er vooraf veel over gelezen. We werden ’s ochtends om 8.00 in het prachtige Xiangyang Park net buiten het centrum van Shanghai opgewacht door Monica. Zij kwam oorspronkelijk uit de Verenigde States, maar woonde al vele jaren in Shanghai. In het park gaf ze een korte uitleg over Shanghai en de foodcultuur van de stad. In de tussentijd genoten we van de dansende Chinezen, artistiekelingen die prachtige kunst in de vorm van waterkalligrafie toonden en diverse Tai Chi groepen.

Foodtour Shanghai met UnTour

Foodtour Shanghai met UnTour

Vervolgens liepen we langzaam door diverse straten, en onderweg stopten we diverse keren voor een uitleg over het authentieke eten van Shanghai. Een van de hapjes was de Jianbing; een soort hartige Chinese pannenkoek. De Jianbing werd voor onze neuzen vers gemaakt.

Foodtour Shanghai met UnTour

Foodtour Shanghai met UnTour

Foodtour Shanghai met UnTour

Een ander authentiek gerecht dat zeer populair is in Shanghai is de gedroogde tofu met groene pepers. De tofu was heerlijk gemarineerd en het smaakte erg goed (hoewel we tegen die tijd al weer flink vol begonnen te raken van al het eten).

Foodtour Shanghai met UnTour

We vonden de versgemaakte Henan noodles het allerlekkerst en wat mij betreft een culinair hoogtepunten van de ochtend (naast de Xiaolongbao hieronder). Voor onze ogen werd het deeg gemaakt, en vervolgens op traditionele wijze tot dunne slierten geslagen. Nog niet eerder aten we zulke verse noodles; heerlijk!

Foodtour Shanghai met UnTour

Foodtour Shanghai met UnTour

We liepen weer door en kwamen uit bij de Donghu Wet Market; een dagmarkt met vooral veel groente en vlees. Hier kopen de locals hun verse producten.

Foodtour Shanghai met UnTour

Vervolgens aten we de heerlijke Xiaolongbao (Steamed Soup Dumplings); een authenieke dumpling uit Shanghai. Er zit soep in dus moet je bij de eerste hap goed uitkijken dat de dumpling niet barst (met als gevolg de soep op je kleding). We hadden dit gelukkig de avond ervoor al gegeten bij een populair dumpling restaurant in het centrum van de stad. Je kunt het beste een klein hapje uit de punt van de dumpling nemen zodat je de soep in de dumpling even kunt laten afkoelen. Vervolgens drink je de soep uit de dumpling, en daarna de hele dumpling.

Foodtour Shanghai met UnTour

Na nog een korte wandeling namen we afscheid van Monica. Natuurlijk hadden wij een schitterende ochtend gehad, en het was leuk te horen dat ook zij een hele leuke dag had. We waren dichtbij metrostation South Shanxi Road, en pakten vandaar de metro naar Xintiandi (een populaire wijk in Shanghai).

Relaxte gidsen

Monica, de gids die wij hadden was erg leuk en vooral lekker relaxt. Ze liep rustig door en had regelmatig leuke dingen te vertellen. Het was geen gebrabbel, maar duidelijk Engels wat ze sprak. Ze woonde al jaren in Shanghai en wist alles van de lokale gebruiken en gerechten (haar vader kwam uit Taiwan). Ik denk dat dit de tour vooral zo leuk maakt. De gidsen zijn allemaal westers en spreken goed Engels. Ze snappen wat Westerse toeristen willen en verwachten. Het is geen typisch Chinese tour met grote groepen en megafoons en vlaggetjes (dat is daar vrij gebruikelijk) maar kleinschalige groepen (in het laagseizoen is een groepstour soms een privé-toer).

Foodtour Shanghai met UnTour

Reserveren is makkelijk

Op de website kun je makkelijk een tour reserveren (betalen met creditcard). Klik op de tab reservations en je ziet vervolgens een agenda met alle beschikbare tours (uitverkochte tours in het geel). Klik op de foodtour naar keuze (op de datum naar keuze) en vervolgens zie je een overzicht in beeld met hierbij het beschikbare aantal deelnemers. Een foodtour is niet goedkoop ($90 per volwassene), maar absoluut het geld waard. Het zijn waarschijnlijk de drie tofste uren in deze wereldstad.

Tips

  • Draag comfortabele schoenen, want je loopt een flink stuk tijdens de tour. Wandelschoenen zijn handig, maar goede slippers (in de zomermaanden) zijn ook prima.
  • Vergeet in de zomer niet zonnebrand en een zonnebril mee te nemen.
  • Maak vooral veel foto’s en – als je een blog hebt – schrijf over je ervaringen. Dat wordt enorm op prijs gesteld door UnTour. Een review op Tripadvisor zal men ook erg tof vinden.
  • Vraag vooraf hoeveel eetstops er zijn en bedenk hoeveel je op kunt. Wij genoten zo van de noodles dat we aan het einde nauwelijks nog wat opkonden.
  • Waterkalligrafie kan alleen bij droog weer. Bedenk dat Shanghai ook met vier seizoenen te maken heeft.
  • Een lunch is na dit ontbijt niet nodig :).
  • De meeste foodtours worden niet dagelijks georganiseerd. Let hierop bij het plannen van je bezoek aan Shanghai.

 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.