Backpacken is enerzijds fantastisch, anderzijds erg vermoeiend. Althans, zo heb ik het ervaren. Het van de ene naar de andere plek reizen kost veel energie, omdat je constant nieuwe omgevingen verkent, nieuwe mensen ontmoet en in korte tijd verschillende indrukken opdoet. Mede door struggles met mijn reismaatje en een paar emotionele dagen, raakte ik mezelf ook een beetje kwijt. Ik had behoefte me te settelen, m’n eigen ik te hervinden, mijn eigen ding te doen, weer te ‘aarden’ en m’n reis met nieuwe energie voort te zetten. Daarom besloot ik terug te gaan naar de gemoedelijke havenstad Fremantle, waar ik me eerder al tot aangetrokken voelde. Freo voelde als thuiskomen!

Perfecte hostels bestaan (nou ja, bijna perfecte)

Het kiezen van een hostel is elke keer opnieuw een uitdaging. Hostelworld helpt je een handje als je wilt weten wat je ongeveer kunt verwachten. Ondanks dat ik niet zo’n reviewfan ben, geeft de rating van locatie, netheid, vriendelijke staff, etc. toch een aardig beeld. Ik koos voor Fremantle Hostel; een redelijk nieuw, centraal gelegen hostel, dichtbij de haven, het strand en met een hoog cijfer voor netheid en hygiëne (wat mij betreft belangrijke criteria). De receptionist liet me tijdens een korte rondleiding een echte gast voelen, alles zag er goed uit -zelfs de douches en keuken waren boven verwachting- en er hing een prima sfeer.

Het hostel in Freo

Binnen in de hostel

Travelbreak nodig?

Met een goed gevoel plofte ik op mijn bed neer. Al vrij snel had ik een praatje met dezen en genen en niet veel later werd ik uitgenodigd voor mijn eerste strand-BBQ. Wat was het heerlijk om weer in contact te zijn met andere mensen, zelf mijn dagindeling te bepalen, eigen boodschappen te doen, eindelijk weer make-up en witte All Stars te dragen. Hele simpele dingen, maar blijkbaar van belang om me lekker te voelen. Langzaamaan begon de ‘vlinder’ in mij weer vrij rond te fladderen. Deze plek en de keus voor een travelbreak deden me goed! Daarbij had ik eindelijk de tijd om mijn reisdagboek vol te schrijven, oude administratie weg te werken en me te oriënteren op het vervolg van mijn reis.

Tip: Heb je alle tijd aan jezelf? Plan je reis dan niet te nauwkeurig, maar geef jezelf ruimte om te doen waar je op dat moment behoefte aan hebt. Ergens langer blijven, een nieuwe route uitstippelen, van hostel veranderen, een baantje zoeken, een spontane uitnodiging aannemen. etc. Je zult verrast worden!

Genoeg te beleven

Fremantle is de perfecte uitvalsbasis voor elke reiziger die een kleine, overzichtelijke, toch veelzijdige stad met gemoedelijke sfeer kan waarderen. De oude havenstad ten zuidwesten van Perth heeft genoeg te bieden: historie, festivals, cultuur, food en natuur; er is voor ieder wat wils. Je kunt er bijvoorbeeld lekker uitwaaien langs het strand met uitzicht op de haven, en daarna genieten van een wijntje in één van de strandtenten of koud biertje in de bekende bierbrouwerij Little Creatures. Wordt je gelukkiger van een goede kop koffie, sla de Cappucinostrip dan niet over. Heerlijke taartpunten (Amerikaanse maten, wees gewaarschuwd) kun je scoren bij The Bakehouse, maar voor de beste koffie langs de strip moet je toch echt naar La Bottega. Tja… ook aan de andere kant van de wereld mogen de Italianen trots zijn op hun creaties.

Beste koffie van Freo

Zonsondergang

Het strand van Freo

De straten van Freo

Freo Central Park

Foodies komen aan hun trekken tijdens een bezoek aan de Fremantle Markets; verse producten en wereldsmaken op één centrale plek. Je dagelijkse groente en fruit boodschappen doen, voelt ineens als een uitje. Daarnaast zijn er genoeg lunchrooms en restaurants in zowel South als East Fremantle, waar je kunt genieten van good food. Als je een beetje geluk hebt, tref je één van de food/wine events, zoals het Truffle of Seafood Festival (check fremantlestory.com.au).

Vrijdagavond festival

Tip: Zit je krap bij kas, bezoek de Fremantle Markets dan op zondag laat in de middag, dan hou je aan het eind van de week nog wat dollars over.

Heb je zin in natuur of ben je -om wat voor reden dan ook- niet in de gelegenheid om de Westkust te bereizen, maak dan de oversteek naar Rottnest Island. Ik ben er zelf helaas niet geweest, omdat ik al snel een bijbaan vond, waar ik mijn vrije dagen niet zelf in kon plannen. Maar veel backpackers die ik sprak waren er wel geweest en erg over te spreken! Vanaf Victoria Quay kun je op de ferry stappen naar het prachtig nabij gelegen eiland. Je kunt er genieten van helderblauw water en mooie stranden, een mountainbike huren, hiken, wildlife spotten (een quokka-selfie, een klein soort kangaroe, is een must).

Cultuur- en historieliefhebbers kunnen hun hart ophalen in The Roundhouse, Fremantle Prison, Fremantle Arts Centre en het Maritime Museum. In het laatste zul je ontdekken dat de geweldige havenstad rijk is aan Nederlandse geschiedenis. En voor wie nog meer wil dan dit, ligt Perth om de hoek. Een bezoek aan het grote Kingspark, met uitzicht over de stad, is absoluut de moeite waard. Lekker eten, goede koffie en watersportfaciliteiten hoef je er ook niet te missen.

Roundhouse Haven

Nog een paar straatjes

Zakcenten verdienen

Voordat ik Down Under ging, besloot ik dat ik graag een aantal weken tijdens mijn reis wilde werken. Een zakcentje bijverdienen en werkervaring opdoen in het buitenland is nooit weg. Wil je legaal aan de slag, dan heb je een werkvisum nodig. Voor zo’n €300,- kun je deze aanvragen op de website van The Australian Government. Er is ook genoeg zwart werk te doen, maar verwacht dan niet altijd het beste. Ik heb een paar ochtenden door de stad gewandeld en heb in alle leuke tentjes gevraagd ‘if they are hiring people at the moment’. Het is handig om enthousiasme te tonen en voldoende uitgeprinte CV’s (uiteraard in het Engels, duh…) bij de hand te hebben. Met een beetje geluk had ik na drie dagen al een bijbaan als waitress in de Italiaanse coffeebar/lunchroom die ik eerder noemde. Desondanks zul je in de meeste gevallen wat geduld en doorzettingsvermogen moeten hebben; veel backpackers bieden zich aan en zeker in een kleine stad is de concurrentie groot. Je kunt het natuurlijk altijd nog een deurtje verder proberen: meer kansen liggen in Perth, met name rond de feestdagen.

Tip: Heb je geen geld voor een werkvergunning of wil je werken via andersoortige werkconstructies, dan kun je bijvoorbeeld gaan WOOFF’en op organische farms of gezinnen helpen via Workaway, vaak tegen kost en inwoning.

Open staan is een kunst

Wat mij betreft gaat reizen in de basis over ‘leven in het moment’ en ‘openstaan’. Openstaan voor andere culturen en gebruiken, bijzondere ontmoetingen, persoonlijke ontdekkingen, nieuwe inzichten, spannende avonturen/ervaringen en alles wat je misschien nooit had verwacht… Zo leerde ik aan de andere kant van de wereld wat écht belangrijk is in mijn leven, ontstond er een goede vriendschap en ontmoette ik mijn huidige vriend; een geweldige man waar ik nooit van had durven dromen! Dit alles heeft absoluut invloed gehad op mijn reis, helemaal toen ik besloot mijn hart te volgen (daarover later meer…). Dus pas op: reizen op eigen risico! 😉

Je thuis voelen terwijl je ver weg bent

Late uurtjes van het vrijdagavond festival in Freo

Reis je volgende keer weer mee? In het laatste deel staan Sydney, Melbourne en twee zuidelijke roadtrips op de route.

Over de auteur

Maria Dekker (1990) is al van jongs af aan een nieuwsgierig, veelzijdig en ondernemend typetje. Vroeg het huis uit om te studeren in een andere stad, nieuwe talen leren, seizoenswerk in het buitenland en uiteenlopende werkervaringen als freelance coach, trainer, auteur en barista. De rode draad in dit alles gaat over genieten van het leven, persoonlijke groei, delen met anderen en de wereld elke dag iets mooier en gelukkiger maken. Of ze nu aan het werk is in de plaatselijke koffiebar, als reisleider in het buitenland, tijd doorbrengt met fijne mensen of de wereld over reist; die rode draad blijft en vormt tevens haar basis voor het schrijven van diverse blogartikelen. Neem even de tijd, laat je inspireren, droom weg en geniet ervan!