Angkor Wat (Heilige tempelstad) is de meest populaire toeristische attractie in Cambodja, jaarlijks bezoeken ruim 2 miljoen buitenlandse toeristen het schitterende bouwwerk. Omdat de Cambodjanen altijd enorm trots zijn geweest op dit enorme bouwwerk, is een afbeelding ervan zelfs op de nationale vlag en op het briefgeld terug te zien. Een reis naar Cambodja vindt niet plaats zonder een bezoek aan Angkor Wat. Angkor Wat is zo’n bezienswaardigheid in het rijtje van Machu Picchu, de Borobudur, de Chinese Muur, het Colosseum en de Egyptische pyramides; allemaal stuk voor stuk absolute pareltjes die je een keer in je leven gezien moet hebben.

Angkor Wat

Angkor Wat is een Hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, op zo’n 5,5 kilometer afstand van Siem Reap zelf. De tempel is één van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Rond de tempel lag de stad Angkor Wat. De tempel is gebouwd tussen 1113 en 1145 tijdens de regeerperiode van Suryavarman II. Op het hoogtepunt woonden er ruim 1 miljoen mensen in en rond het tempelcomplex.

Details van het tempelcomplex

De hoogte van het monument is 65 meter en het totale complex beslaat een oppervlakte van 1 vierkante kilometer. De onderste etage is 3,2 m hoog en meet 187 bij 215 meter. De middelste etage is 6,4 meter hoog en meet 100 bij 115 meter. De bovenste etage is 12,8 meter hoog en meet 75 bij 73 meter. Het centrale complex heeft op de 4 hoekpunten torens met lotusvormige spitsen. Voor het bouwen van de tempel werden er als materiaal 2 soorten zandsteen gebruikt die van een 45 km noordoostelijk gelegen steenhouwerij kwamen. De tempel is gewijd aan de god Vishnu, waardoor de bouwrichting naar het westen verklaard wordt. Normaal gesproken wordt deze bouwrichting in verband gebracht met een mausoleum. Het complete Angkor complex staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Angkor Wat

Bij aankomst heb je aan de linkerkant een grote parkeerplaats waar alle taxi’s en tuktuks de toeristen afzetten bij de hoofdingang van Angkor Wat. Hier heb je ook diverse restaurants (zoals het goed beoordeelde restaurant Chez Sophea en het populaire koffietentje Angkor Café) en veel kleine winkeltjes. Je moet eerst een lange brug oversteken waarna je bij het voorste deel van de temple aankomt. Als je hier doorheen loopt, kom je terecht in een grote open ruimte met enkele meertjes en twee bibliotheken aan de linker- en rechterzijde van het hoofdpad naar de hoofdtempel. Aan de linkerzijde heb je diverse winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Op het terrein van een school, voor weeskinderen die monnik zijn geworden, heb je een toilet waar je 1000 Riel voor betaalt. Als je het hoofdtempelcomplex binnenloopt, kun je via diverse verdiepingen naar de hoofdtoren.

Bezoek het complex op een zonnige dag

Wij bezochten Angkor Wat op een prachtige zonnige dag. We zouden eerst ook de zonsopkomst meemaken, maar hier zagen we op het laatste moment van af, omdat het die avond ervoor (en ook in de vroege ochtend) nogal bewolkt was waardoor het geheel minder mooi zou zijn. We namen geen risico omdat je er al om 4.30 in de ochtend voor op moet staan. We kwamen rond 8.30 bij Angkor Wat aan. Het is de grootste tempel binnen het Angkor tempelcomplex en dat is duidelijk te zien. Het is één van de meest recent gebouwde tempels, vergeleken met de andere tempels in de regio.

Angkor Wat

Wat betreft het maken van supermooie foto’s hadden we pech. Angkor stond op het moment van ons bezoek voor een groot deel in de steigers, waardoor je niet zulke mooie foto’s van de voorzijde kon maken. Verder bezochten wij Cambodja tijdens het droge seizoen, waardoor de kleine meertjes voor de tempel waren opgedroogd. De chauffeur vertelde ons nog dat de meertjes in het regenseizoen wel gevuld met water zijn, maar dat dan de kans op een mooie blauwe lucht weer aanzienlijk kleiner is. De hoofdtempel is erg mooi; wij vonden vooral de buitenste gangen super. Alle muren stonden vol met mooie gedetailleerde afbeeldingen.

Trek minimaal 3 uur uit voor het bezoek

Wij deden er ongeveer 3,5 uur over om de gehele tempel te verkennen. We begonnen bij de hoofdingang en eindigden bij de achteruitgang, waar onze chauffeur weer op ons stond te wachten. Het bezoek aan de 42 meter hoge hoofdtoren is niet voor iedereen de moeite waard. Wij kwamen rond 10.30 bij de hoofdtoren aan en toen stond er een rij van bijna honderd wachtende bezoekers. We stonden erg lang in de volle zon, ruim 35 minuten eer we aan de beurt waren. De trap is erg stijl, vooral de afdaling is niet voor iedereen weggelegd. Eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht en tevens van een lekker fris windje.

Angkor Wat

Een rustig bezoek buiten de gebruikelijke tijden

Ben je voldoende dagen in Siem Reap, ga dan ook eens buiten de gebruikelijke tijden naar Angkor Wat. Het complex opent al zeer vroeg in de morgen vanwege de mooie zonsopkomst. Maar de grote drommen toeristen komen meestal pas na het ontbijt (tegen 8.00/9.00). Ga je dus rond 6.30 die kant op, dan is het er over het algemeen nog erg rustig. Hetzelfde geldt (in mindere mate) voor de periode voor sluitingstijd. Angkor Wat sluit officieel om 18.00, maar vaak is het vanaf 17.00 al aanzienlijk rustiger in en rond de tempel.

Openingstijden

 • Angkor Ticket Center: dagelijks van 5.00 tot 17.30
 • Angkor Wat en Srah Srang: dagelijks van 5.00 tot 17.30
 • Phnom Bakheng en Pre Rup: dagelijks van 5.00 tot 19.00
 • Alle overige tempels: dagelijks van 7.30 tot 17.30.

Kosten

De kosten van een bezoek aan Angkor Wat vallen uiteen in de volgende onderdelen: entreekosten, tuktuk- of taxikosten, een begeleide tour (gids) en de kosten ter plekke (eten, drinken, toiletten, souvenirs en andere aandenken aan het bezoek).

Het entreebewijs voor Angkor Wat koop je bij de hoofdingang. Je koopt een dagpas ($37), een pas voor 3 dagen ($62) of één voor 7 dagen ($72). De dagpas is alleen geldig op de dag van aankoop, de 3 daagse pas kun je uitsmeren over een periode van 10 dagen en de weekpas kun je over een hele maand uitsmeren. Kinderen onder 12 jaar hoeven geen entreebewijs te kopen. Het entreebewijs koop je met contant geld (Dollars of Riel) of met Visa of Mastercard. Je kunt naast de ticketbalies pinnen.

Zo goed als alle Angkor tempels vallen onder de Angkor pass, behalve Phnom Kulen, Kbal Spean en Beng Mealea.

Verblijf je in Siem Reap, dan moet je nog naar de tempel(s) reizen. Dit doen de meeste toeristen met de Tuktuk, denk hierbij aan $15/$25 per dag, afhankelijk van de duur en van de afstanden die je aflegt. De taxi kost een veelvoud, je kunt dan beter een gids met eigen auto huren (meestal zo’n $25/$35 per dag). Het voordeel is dat je dan meteen ook een gids hebt die met je mee kan lopen. De meeste Tuktuk chauffeurs droppen je bij de ingang van een tempel en pikken je later weer (aan de achteruitgang) op.

De kosten ter plekke vallen mee, want eten en drinken kost vaak niks in Cambodja, ook niet rond de tempels. Je kunt het wat dat betreft zo duur maken als je wilt.

slider-angkor-wat-4.jpeg
slider-angkor-wat-2.jpeg
slider-angkor-wat-1.jpeg
slider-angkor-wat-7.jpeg
slider-angkor-wat-6.jpeg
slider-angkor-wat-3.jpeg
slider-angkor-wat-8.jpeg
slider-angkor-wat-5.jpeg
slider-angkor-wat-9.jpeg
slider-angkor-wat-10.jpeg
previous arrow
next arrow

Tips

 • Verlies nooit je Angkor pass, de boetes zijn fors.
 • Bezoek de centrale tempel van Angkor Wat later op de dag, want dan is de rij het kortst.
 • De tempels zijn het mooist (en het rustigst) in de vroege ochtend of vlak voor sluitingstijd.
 • Neem altijd wat dollars of Riel mee voor de ‘lokale ondernemers’. Vaak zie je er kunstenaars of boekenverkopers. Koop bij de lokale bevolking en geniet van de stralende lach.
 • Ga je vroeg naar Angkor Wat, bezoek dan ook wat vroeger de lunchtentjes op het terrein. Grote kans dat het dan nog lekker rustig is en dat er voldoende plek is. Rond lunchtijd is het er vaak ontzettend druk.
 • Van elk verkocht Angkor ticket gaat $2 naar het Kantha Bopha kinderziekenhuis.
 • Wil je weten waar je van de beste zonsondergang kunt genieten? Bekijk Angkor Sunset Finds.
 • Ga vooraf de kledingvoorschriften na. Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet te bloot gekleed zijn, vooral niet bij een bezoek aan de centrale tempel van Angkor Wat (heilige plek).
 • Bezoek je Angkor Wat (en de andere tempels) op een zeer hete, zonnige dag? Vergeet dan niet voldoende water, zonnebrandcreme en eventueel bedekkende kleding (of een paraplu of hoed) mee te nemen.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.