Ben je van plan om een lange reis te maken of om voor een bepaalde periode in het buitenland te wonen en werken? Dan moet je veel dingen regelen. Het wijzigen van je zorgverzekering is dan misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het verstandig om hier over na te denken. Want kun je je Nederlandse zorgverzekering eigenlijk houden of moet je deze stopzetten? In dit artikel lees je hier meer over.

Zorgverzekering in Nederland of buitenland

Als je alleen gaat reizen en niet wilt gaan werken, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt gewoon je zorgverzekering in Nederland aanhouden. Maar er zijn ook situaties waarin je wel een buitenlandse zorgverzekering nodig hebt. Om te kunnen bepalen wat je moet doen met je zorgverzekering, zijn er twee belangrijke vragen:

  1. Hoe lang ga je weg?
  2. Ben je van plan om te gaan werken?

Langer of korter dan een jaar

Ga je korter dan een jaar weg? Dan kun je je Nederlandse zorgverzekering behouden. Zelfs als je je uitschrijft bij de gemeente, blijf je gewoon in Nederland verzekerd. Ben je van plan om langer dan een jaar te reizen? Dan moet je vaak je zorgverzekering in Nederland beëindigen en een verzekering aanvragen in het land waar je naartoe gaat. Ga je naar meerdere landen? Dan kun je een internationale verzekering aanvragen.

Werken in het buitenland

Alleen reizen of ook werken?

Ben jij van plan om langer dan 3 maanden te werken in het buitenland? Vraag dan een zorgverzekering aan in het land waar je werkt. Heb je een tijdelijk baantje, korter dan 3 maanden? Dan mag je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden.

Terug in Nederland

Vergeet bij terugkomst in Nederland niet opnieuw een zorgverzekering aan te vragen. Zodra je je weer inschrijft in Nederland en hier weer gaat wonen, ben je verzekeringsplichtig. Je hebt hiervoor 4 maanden de tijd na het inschrijven. De zorgverzekering gaat dan altijd met terugwerkende kracht in. Heb je in het buitenland gewerkt? Soms wil je verzekeraar hiervan bewijs zien. Dit kan door bijvoorbeeld een contract of salarisstrook.

Vervolgens is het tijd om weer een geschikte baan te vinden. Heb je wat op het oog, stuur dan je allerbeste CV die kant op. Hulp nodig? Bekijk hier een handige site vol CV-sjablonen die van pas kunnen komen bij het solliciteren.