Cesky Raj wordt in de volksmond ook “het Tsjechisch paradijs” genoemd, omwille van zijn unieke en afwisselende landschap. Het beslaat zo’n 700 m2 en ligt op ongeveer 100 km ten noordoosten van Praag, iets ten zuiden van het stadje Turnov en ten westen van het stadje Jicin. Het bezit zowel prachtige bossen als mooie, ruige rotsen.

Een bezoek aan dit natuurgebied laat je van de ene verrassing in de andere terechtkomen. Natuurliefhebbers komen hier volop aan hun trekken, het is niet voor niets opgenomen in de Unesco lijst van geologische natuurwonderen. In de loop van miljoenen jaren heeft de natuur hier haar gang kunnen gaan. Dankzij inwerking van wind, water, vorst is er dit gevarieerde landschap ontstaan. De variate aan aanwezige gesteenten bieden een blik in de loop van de natuurlijke geschiedenis. Het bevat een grote variatie aan gesteenten, die een inkijkje bieden in de loop van de geschiedenis en de opvolging van verschillende tijdperken.

Voor wie een bezoekje brengt aan dit wonderlijke gebied is er een schat van attracties om te bezichtigen. Indrukwekkend zijn de rotssteden, zoals Klokocské Skály, Prachovské Skály, de Burcht Trosky en de berg Kozakov. Deze rotsen zijn niet alleen mooi om te zien, ook bergbeklimmers worden erdoor aangetrokken. Binnen Cesky Raj heb je meerdere prachtige wandelroutes, die goed met informatiebordjes en pijlen worden weergegeven.

Verder zijn er overblijfselen van prehistorische nederzettingen gevonden. Op verschillende plaatsen in deze regio vind je ruïnes van burchten en sommige van deze burchten zijn zelfs in vrij goede staat bewaard gebleven. Enkele aanraders zijn kasteel Hruby Rohozec en kasteel Sychrov. Andere bekende kastelen in de regio zijn Kost en Frydstejn.

Het gebied bezit ook een grote biodiversiteit. Dankzij de aanwezigheid van vijvers, meertjes, bossen, weilanden, rivieren, diepe dalen en heuvels, biedt het een thuis voor vele beschermde planten en dieren. Reigers, reeën, rotszwaluven, raven en egels zijn slechts enkele van de dieren die je er kunt aantreffen! Wij zagen een paar reeën die ons van korte afstand totaal negeerden, waardoor ik er haarscherpe foto’s van kon maken. De heuvels doen bovendien dienst als uitkijktoren waar vandaan je het landschap kunt bewonderen.

Ook op cultureel vlak zul je voldoening vinden in deze regio, behalve musea en gallerijen vinden er ook tal van evenementen plaats door het jaar.

Naast al dit natuurschoon heeft Cesky Raj ook wat te bieden voor de kinderen. Het kinderspeelpark Stastna Zeme, ofwel “het gelukkige land” in Radvanovice, is met natuurlijke materialen aangelegd en kinderen kunnen zich er uitleven op de speeltoestellen en klimmogelijkheden. Ook is er een labyrint bij Boskov en een doolhof bij de Besedice-rotsen, die beiden veel kinderplezier verzorgen.

Hoe kom je er?

Wij namen de bus vanuit Praag naar Jicin. Er gaan ook treinen vanaf Praag die kant op, maar dan moet je er bij Turnov uit en dan alsnog met de bus naar Jicin. Bij het busstation van Jicin vertrekt ook de bus naar de ingang van het natuurpark. Deze bus gaat echter niet zo heel vaak, dus besloten we eerst even door Jicin te wandelen, waar toevallig net een jaarlijks festival gaande was (dat heb je nogal vaak in Tsjechië, maar zoals gewoonlijk erg leuk om mee te maken). De bus rijdt in zo’n 20/25 naar de ingang….een echte ingang is het niet, het is simpelweg een halte dichtbij een pad door het park. Loop je via dit pad het park in, dan kom je vanzelf uit bij de prachtige Prachovrotsen. De bus terug naar Jicin vertrekt vanaf de overzijde van de weg. Omdat tijdens nogal eens kunnen afwijken/wijzigen noemen we ze hier niet. Ga ze in Jicin na voor vertrek en direct bij uitstappen zodat je precies weet hoelaat je weer bij de halte moet zijn.

 
 
Het hippe, betaalbare NYX Hotel in PraagToffe stedentrips naar Praag met De Jong IntraTUI

5 mooiste Tsjechië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Tsjechië

TUIv.a. €109 incl.

Stedentrip Praag

Diverse schitterende stedentrips (incl. kerstreizen) naar deze prachtige stad met TUI.

Lees meer

v.a. €382 incl. busreis

Praag, de Gouden Stad

6-daagse busreis naar het geweldig mooie Praag met De Jong Intra.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €1069 (auto)

Verrassend Midden-Europa

Ontdek Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië in één 14-daagse autoreis met ANWB Reizen.

Lees meer

SRC Reizenv.a. €679 incl.

Kerst in Praag

5 sfeervolle kerstdagen in de Gouden Stad met SRC Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €343 incl.

Stedentrip Cosmopolitan Hotel Praag

6-daagse stedentrip naar het luxe 5-sterren hotel Cosmopolitan met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn ANWB Reizen, De Jong Intra, SRC Reizen en TUI. Je kunt ook makkelijk zelf op reis naar Tsjechië. Boek in het geval van een stedentrip naar Praag je vliegtickets direct bij KLM of bij de populaire vergelijker Momondo. Of ga lekker met de trein en boek je treintickets bij NS International. Boek eventueel een huurauto bij Rentalcars.com als je ook de omgeving van Praag wilt zien. Ga je met eigen vervoer naar Tsjechië? Boek dan de accommodatie bij Booking.com of Agoda en de tours bij GetYourGuide. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Tsjechië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Tsjechië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.