Voor wie houdt van wandelen is Oostenrijk een echt wandelparadijs. Door heel het land verspreid vind je honderden wandelroutes die je laten genieten van de prachtigste landschappen. In de Oostenrijkse Alpen kan je wandelen op een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Zowel beginners als meer gevorderde wandelaars vinden er beslist hun gading. Een hoge bergtop beklimmen of genieten van een vlakke wandeling door het dal … alles is mogelijk.

Mooie bergtochten

In Oostenrijk kan je op meerdere plaatsen wandelen van berghut naar berghut. Deze avontuurlijke en uitdagende manier van wandelen biedt je de kans om optimaal te genieten van de vrijheid in de bergen en je voelt je dichter bij de natuur. Door de grote afwisseling wordt een wandeling langs de Oostenrijkse bergroutes telkens opnieuw een onvergetelijke wandelervaring.

Wandelen in Oostenrijk

Oostenrijkse wandeldorpen

Voor wie een wandelvakantie verkiest, zijn de Oostenrijkse wandeldorpen de ideale uitvalsbasis. Deze wandeldorpen zijn dorpen die speciaal gericht zijn op wandelaars. Ze beschikken over een uitgebreid aanbod aan wandeltochten in de onmiddellijke omgeving. Deze tochten zijn verschillend in moeilijkheidsgraad en duidelijk bewegwijzerd. De wandelingen brengen je langs diverse landschappen en bieden mooie plekjes om eventjes tot rust te komen en toffe hutten, waar je doorgaans van typisch lokale gerechten kan genieten. In en rond de meeste wandeldorpen kan je meestal deelnemen aan themawandelingen onder leiding van een gids. Ondanks het doorgaans uitgebreide aanbod van begeleide wandelingen, kan je er natuurlijk alleen op uit trekken met één van de vele gratis wandelkaarten in de hand. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad zijn de wandelroutes onderverdeeld in drie verschillende categorieën. Op de bewegwijzering en de wandelkaarten staat aangegeven hoe lang de wandeling in principe duurt. De lichte wandelingen kunnen gedaan worden met normale kledij alhoewel comfortabele schoenen essentieel zijn. Voor de zwaardere wandelingen zijn bergschoenen en regenkledij noodzakelijk. Wie zich wil wagen aan een klimtocht moet beschikken over een goede klimuitrusting en een goede lichamelijke conditie.

Wandelen in Oostenrijk

Wandelen langs het wilde water

Wandelen langs stromend water zorgt voor een aparte beleving. Watervallen zorgen voor een imponerend schouwspel. Wanneer je wandelt over goed onderhouden wandelpaden langs kloven, beken en rivieren krijgt je wandeling een extra avontuurlijk tintje. Zo kan je in Hintertux in Tirol een fascinerende wandeling maken langs de Kesselwaterval en de Schraubenwaterval, die beiden beschermde natuurmonumenten zijn. Of je kan de vele molens bewonderen langs de molenwandeling die je kan volgen langs de Heiligengeistbach. Ook wandelingen langs de Steyr, de Ötschergräben, de Liechtensteinkloof, de Donau of de Bregenzerache bezorgen je ongetwijfeld een heerlijk verfrissend gevoel.

Nationale parken

In één van de vele nationale parken kan je als wandelaar genieten van de pure natuur en de rust. Het nationaal park Kalkalpen is het grootste aaneengesloten bosgebied dat voor het grootste deel begroeid is met beuken, sparren en dennen. Andere grote nationale parken in Oostenrijk zijn : Donau-Auen (gelegen langs de Donau), Neusiedler See (langs de grens met Hongarije en gekend voor de uitgebreide rietvlaktes), Thayatal (dal gelegen aan de grens met Tsjechië), Hohe Tauern (gelegen op de grens van Tirol, Karinthië en Tirol – de blikvangers zijn de bergtoppen van de Grossvendiger en de Grossglockner, de Krimmler watervallen en uitgestrekste gletsjervlaktes) en Gesäuse (centraal in Oostenrijk gelegen tussen het beroemde benedictijnenklooster Stift Admont en Hieflau).

Wandelen in Oostenrijk

Natuurparken

Oostenrijk beschikt over 47 natuurparken. Deze unieke natuurparken nodigen je als wandelaar uit om midden in de natuur te ontspannen en de natuur op diverse manieren te beleven.

Pelgrimstochten

In de hectische en stresserende tijden waarin we leven, zijn we vaak heel gericht op zoek naar innerlijke rust. Hierdoor wordt het zogenaamde spirituele wandelen steeds populairder. Het kan heel louterend zijn om tijdens een meerdaagse voettocht af te zien van elke vorm van luxe en te genieten van de prachtige natuur of van het gevoel om eens helemaal nergens aan te moeten denken. Oostenrijk biedt meerdere mogelijkheden voor pelgrimstochten: de Via Sacra naar het beroemde bedevaartsoord Mariazell, de Jakobsweg, de Hemmaweg of de Via Nova.

Wandelkleding en schoenen

Ervaren wandelaars weten wat het verschil is tussen goede en slechte kleding en zullen over het algemeen goed investeren in gedegen wandelkleding. Ben je nog niet bekend met wandelen in Oostenrijk, dan adviseren wij om in elk geval met laagjes te werken. In de zomermaanden kun je dan snel een laagje afdoen, of erbij doen, waardoor je altijd de juiste kleding bij het juiste weertype draagt. Op zijn minst is een fleecelaag en een waterdichte windstopper aan te raden. Qua wandelschoenen is het van belang dat je de juiste schoenen koopt. Tijdens avontuurlijke bergwandelingen krijgen de schoenen er flink van langs. Je hoeft niet voor de duurste wandelschoenen te gaan, maar we raden aan toch zeker voor een betaalbare kwaliteitsschoen te kiezen.

Hoe kom je er?

Oostenrijk ligt op nog geen 8 uur rijden vanaf Utrecht. Afhankelijk van de locatie ben je mogelijk nog wat extra uurtjes kwijt om op de eindbestemming aan te komen. In de zomer heb je gelukkig niet te maken met besneeuwde wegen. Om in Oostenrijk te mogen rijden, moet je over een vignet beschikken. Deze kun je bij de ANWB winkel voor €11,65 kopen en is 10 dagen geldig. Het vignet voor 2 maanden kost €28,25.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Oostenrijk die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Oostenrijk en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.