Hallstatt, één van de meeste gedeelde foto’s op Instagram. Elke wereldreiziger heeft wel eens een foto van dit pittoreske dorp zien langskomen. Hallstatt is één van de meest fotogenieke plekjes op aarde als je het ons vraagt. Het in het Oostenrijkse Salzkammergut aan een meer gelegen sprookjesachtige dorp heeft echter meer te bieden dan je zo op het eerste gezicht zou verwachten.

De Kelten

Hiervandaan begonnen ooit de Kelten hun verovering van de wereld. Dankzij de zoutkristallen die men in de bergen ontdekte, ontgon en vervolgens in heel Europa en tot in het Midden Oosten verhandelde, werd de Keltische cultuur wereldberoemd. Nog steeds wordt in deze regio zout gewonnen. Je kunt de mijnen bezoeken, wat met name voor kinderen een belevenis is.

Je kunt ook overblijfselen uit de Keltische tijd bezoeken. Er is een wandelroute uitgezet. Hallstadt ligt in een dal dat omgeven wordt door bergreuzen. Wanneer jij ’s avonds rustig aan de rand van het meer zit, kan het gebeuren dat je zo maar iemand Waldhoorn hoort spelen, ergens in de bergen. Een heel bijzondere gewaarwording.

Hallstatt

Dit is ook de regio waar de Oostenrijkse keizers hun vakantie doorbrachten. In het iets verderop gelegen Bad Ischl kun jij daar nog heel wat aan herinneringen van terugvinden. Zoals het jaarlijkse feest dat gebaseerd is op deze gebeurtenis.

Avontuur?

Voor de wat avontuurlijkere vakantieganger biedt deze streek de grotten aan die je kunt bezoeken of, en daar lenen de bergen zich natuurlijk voor, jij maakt een uitstapje in de bergen. Je kunt de gebruikelijke paden volgen of de op de kaarten goed aangegeven moeilijke wegen naar boven nemen. Dan wordt het klauteren en soms zelf even afzien. Maar het loont, want je komt op prachtige plekken waar de gewone wandelaar geen weet van heeft. Vanuit Hallstadt kun jij de weg omhoog nemen en besluiten een echte bergwandeling te maken. Van berghut naar berghut. Er zijn een paar voorwaarden die jij in acht moet nemen, zeker wanneer dit de eerste keer is dat je een dergelijke tocht onderneemt.

  • zorg voor bergschoenen. Zonder fatsoenlijk schoeisel is het letterlijk gevaarlijk
  • draag een softshell jas, deze laat geen wind door en is grotendeels waterdicht. Op http://www.campz.nl vind je een enorm uitgebreid aanbod met dit type jassen.
  • zorg dat in de rugzak een jas, een regencape, een trui, schone kleren en sokken en een verbandtrommel aanwezig zijn
  • neem altijd eten en drinken mee
  • boek vooraf jouw berghutovernachting, want wie niet geboekt heeft, kan aankomen en pech hebben dat er geen plek meer is. Dat kan betekenen of naar de volgende hut verder lopen of terug. Dat is geen pretje, zeker niet als je doodmoe bent en blij bent eindelijk te kunnen zitten.
  • houd er rekening mee dat het primitief kan zijn. Verwacht geen luxe onderkomens, alhoewel die er soms ook tussen zitten. Verwacht ook geen uitgebreide menukaarten. Het is wat de keuken net klaarmaakt. Maar dat maakt het spannend, want soms word je zo maar op iets heerlijks getrakteerd wat je nog nooit eerder gegeten hebt.
  • neem de tijd, want bergen kunnen verraderlijk zijn. Het ene moment schijnt de zon en niet veel later komt er uit het niets een noodweer. Soms zijn er schuilhutten langs de route, soms moet je maar ergens dekking zoeken tot het overgewaaid is.

Hallstatt

In de bergen krijgt je zicht op de gletsjer en ziet je pas echt hoe immens groot dit gebied is.