Een campingvakantie associëren we meestal met Frankrijk, België en misschien Duitsland. Toch is ook Italië een uitstekende keus als je voor een paar weken met de caravan op vakantie wilt. Net als Frankrijk kent Italië een grote verscheidenheid aan natuurlijke en culturele regio’s, zodat flora, fauna en de plaatselijke talen en tradities enorm kunnen verschillen. Vooral in Noord-Italië, waar de golven van de Middellandse en Adriatische zee bijna tegen de hoge Alpen aanspoelen, vind je in iedere provincie wel iets nieuws en bijzonders. Hieronder enkele van de belangrijkste trekpleisters in Noord-Italië, waar je zeker eens met je caravan neer moet strijken.

Veneto

Veneto is, zoals de naam al suggereert, de provincie van Venetië, een van de culturele hoogtepunten in Europa. Pittoreske straatjes, romantische gondeltochten, een eeuwenoude geschiedenis, die zich terugstrekt tot het Romeinse Rijk – ja, Veneto stroomt letterlijk over van de cultuur. De meeste toeristen verblijven echter slechts een paar dagen in Venetië, om daarna weer verder te reizen naar de Griekse of Zuid-Italiaanse stranden, maar je kunt er ook prima kamperen en genieten van de mooie omgeving. Van luxueuze zwemparadijzen tot rustieke ecocampings: Veneto heeft het allemaal. Bovendien bevindt zich in deze regio ook het wereldberoemde Gardameer, aan wiens diepblauwe water meerdere campings zijn gelegen.

Piedmont

Ligt Veneto in het oosten van Noord-Italië, tegen de kusten van de Adriatische zee, daar is Piedmont zijn westelijke tegenhanger, zonder verbinding met de Middellandse Zee en zonder de grote, soms wat verstikkende, toeristenstromen. Het is in veel opzichten een rustigere provincie, die ogenschijnlijk niet kan buigen op grote toeristische trekpleisters. Toch is een bezoek aan Piedmont de moeite waard, al was het maar vanwege zijn schitterende bergen en even indrukwekkendere meren. Denk hier bijvoorbeeld aan het Lago Maggiore, een groot bergmeer op de grens tussen Italië en Zwitserland. Voor de actieve kampeerder, die er graag op uitrekt, is Piedmont dan ook een uitstekende keuze. Bovendien heeft de provincie een grote selectie aan campings, van grote familieparken tot kleinere complexen – voor ieder wat wils dus!

Lombardije

Lombardije is de rijkste en dichtstbevolkte provincie van Italië. De hoofdstad van Lombardije, Milaan, is bovendien het economische hart van Italië en een van de belangrijkste modecentra ter wereld. Lombardije heeft daarnaast de meeste Unesco Werelderfgoed plaatsen, waardoor het niet alleen voor bedrijven, maar zeker ook voor toeristen een echte must is geworden. Schilderijen van Leonardo da Vinci, rotsschilderingen uit 8000 voor Chr., prachtige kerken, meren en bergen – Lombardije heeft het en meer. Voor kampeerders is het een verbluffend makkelijke manier om cultuur met natuur te verbinden, zonder ver te hoeven reizen. Prachtige steden kun je combineren met lommerrijke wandelingen in de frisse, eeuwig groene natuur, om later in de middag te genieten van de uitstekende campingfaciliteiten. Een aanrader dus!

Trentino-Zuid-Tirol

Dit laatste voorbeeld van kamperen in Noord-Italië onderscheidt zich op meerdere vlakken van zijn voorgangers. Allereerst is de provincie Zuid-Tirol een relatief nieuw onderdeel van Italië, toegevoegd na de geallieerde overwinning in WO 1. Daarvoor maakte het onderdeel uit van Oostenrijk-Hongarije en veel mensen in deze regio spreken dientengevolge nog steeds vloeiend Duits. Net als in de Franse Elzas zul je dus soms het gevoel krijgen in Oostenrijk of Duitsland rond te lopen. De bezienswaardigheden zijn dan ook Oostenrijks in hun verscheidenheid: hoge bergen, diepblauwe meertjes verscholen in groene valleien, kastelen balancerend op scherpe rotspunten en natuurlijk iedere zoveel kilometer een eenzaam kerkje, omringd door de verbluffend mooie natuur. Campings zijn er genoeg, vooral in de buurt van meren of rivieren, hoewel de grootschalige ‘Franse’ campings, met hun enorme zwemcomplexen, soms ontbreken.

Tips

  • Op de website van de ANWB heb je een uitgebreid overzicht met campings in Italie. Mooi is dat ze zelf de campings reviewen.
  • Je kunt – in plaats van naar Italie te rijden – ook het vliegtuig naar bv Verona pakken en daar een camper huren. Camperrent is een populaire website voor camperverhuur in Italie.
  • Een tunneltent of koepeltent is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Een tent voor 2 personen heb je meestal al voor zo’n €100. Een grotere tent met meer functies en gemakken kan al snel ruim €500 kosten. Enkele bekende merken zijn Vango, Helsport, Jack Wolfskin, The North Face, Terra Nova en Hilleberg.
  • Zoek je een unieke bestemming? Toscolano Maderno is een glamping Yurt aan het Gardameer. Goedkoop is het niet, maar bijzonder? Absoluut!
  • Verblijf je aan een van de meren? Vergeet dan niet een anti-muggenspray (al dan niet met DEET) mee te nemen.
  • In het hoogseizoen naar Italie? Let erop dat het dan flink heet kan zijn. Hoger gelegen campings zijn dan wellicht prettig, want daar koelt het ’s avonds dan lekker af. Let er verder op dat de Italianen zelf in augustus met vakantie gaan; campings zijn dan vaak erg druk en kinderen gaan er pas zeer laat (rond 23.00) naar bed.

Hoe kom je er?

Noord-Italië ligt op ongeveer 10 uur rijden vanaf Utrecht. Afhankelijk van de locatie ben je mogelijk nog wat extra uurtjes kwijt om op de eindbestemming aan te komen. De meest logische route is door Duitsland en Oostenrijk. Om in Oostenrijk te mogen rijden, moet je over een vignet beschikken. Deze kun je bij de ANWB winkel voor €11,65 kopen en is 10 dagen geldig. Het vignet voor 2 maanden kost €28,25. Let erop dat het in hoger gelegen gebieden nog lang koud kan zijn; de zomermaanden zijn de beste periode om het noordelijkste deel van Italië te bezoeken.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.