Ruim een jaar geleden zag ik op Indiegogo, een populair crowdfunding platform, de Evapolar langskomen. Dit is een draagbare airco die je perfect in kleine ruimtes kunt gebruiken. Denk aan je werkkamer (ik ben zzp’er en het ding kwam fantastisch van pas op de hete dagen op mijn werkkamer), of de slaapkamer tijdens warme nachten in de zomer. Het apparaat bleek echter ook perfect in de tent en in het vakantiehuisje afgelopen zomer.

Evapolar 2 review

De Evapolar is klein en vrij stil. Het is geen enorme split-unit, maar een kastje iets groter dan een Sonos Play:1 als dit je wat zegt :). Geen buitendeel, maar alleen een kleine box die niet meer doet dan water ijskoud maken en dit via de fan naar buiten blaast. Verwacht geen ijskoude kamer, maar een ruimte die in elk geval minimaal zo’n 5 graden in temperatuur daalt, vaak al genoeg om de ergste hitte te vermijden.

Een bijkomend voordeel. De Evapolar is stil en vooral erg zuinig vergeleken een echte airco. Een echte airco kan daarentegen grotere ruimtes echt aanzienlijk koud krijgen, dat kreeg de Evapolar niet voor elkaar. Daar wordt dan wel weer het voor het milieu zeer slechte freon voor gebruikt, terwijl de Evapolar alleen water (en stroom) gebruikt.

Dan is er het verschil in prijs. Ik was er vroeg bij waardoor ik de portable airco voor nog geen €150 kocht. Door leveringsproblemen (of eerder ‘afrondingsproblemen’) kreeg ik het apparaat later dan beloofd, waardoor ze mij als bonus nog een paar nieuwe cartridges gaven (de cartridge gaat bij intensief gebruik ongeveer 1 jaar mee, maar ik heb de Evapolar tot nu toe pas zo’n 20x echt nodig gehad). Een echte airco van een goedkoop merk kost toch vaak al gauw zo’n €350 of meer. Een split-unit van een topmerk is een investering van ruim €1000, wellicht niet te rechtvaardigen in het Nederlandse klimaat, tenzij je dak vol zonnepanelen hangt.

De komende (auto)reizen gaat de Evapolar lekker mee, ook als het om een gewoon weekendje weg in Nederland gaat (tijdens de hete zomermaanden). Ik ben geen fan van hete dagen en vooral niet van hete nachten. Heerlijk dat het ding nu op mijn bureau staat of ’s nachts naast mijn bed staat zonder de wind van een fan (niet mijn ding) of een energieslurpende ‘echte’ airco.

Wel een kleine kanttekening. Dit is dus geen airco maar meer een combinatie tussen een luchtbevochtiger en een fan met koude lucht. Het ding werkt prettig in Nederland (precies het juiste klimaat), maar in tropische oorden vonden veel ‘backers’ het apparaat tegenvallen. Enerzijds lagen hun verwachtingen hoger (het is er immers heter en ook vaker zeer warm, in tegenstelling tot die paar weken warm weer in Nederland) en daarnaast vonden veel gebruikers de term portable airco verwarrend, want men verwachtte een echte (mini-)airco. Ook werkt het apparaat het fijnst wanneer je dichtbij of zelfs voor/in de straal zit, vooral bij een grote ruimte. In een klein kammertje merk ik duidelijk dat de temperatuur omlaag gaat (mijn werkkamer is 3,5×2,5 en daar was het verschil op een 30+ dagen erg goed merkbaar).

Ik ben vooral fan van de evapolar in de slaapkamer. Het apparaat is op de zachtste stand fluisterstil en toch komt er een fijne straal koude lucht uit. De hele zomer prima koele nachten achter de rug.

Evapolar 2 unboxing

De Evapolar was zo’n enorm succes, dat de makers inmiddels aan een mk2 werken. Afgelopen zomer is de Evapolar 2 op de markt gekomen en wederom kun je deze via Indiegogo.com bestellen. Ik heb die van mij besteld en inmiddels ontvangen, en kan niet wachten het apparaat de volgende zomer weer te gebruiken (ik zal mijn ervaringen dan onder dit artikel melden). De nieuwe versie zal nog stiller, nog zuiniger en nog beter m.b.t. het koeler maken van de ruimte waar het apparaat in staat zijn. Ik kreeg de Evapolar via Fedex (vanuit Hongkong) en had geen bijkomende kosten.

ReizenReizen