Het hele jaar door werk je hard en draait het leven om presteren, maar eens in de zoveel tijd mag je alles van je af laten vallen en hoef je even helemaal niks. Omdat je je vaak een lange tijd verheugt op je vakantie is de druk om een onvergetelijke tijd te hebben soms echter zo hoog, dat het juist stress oplevert. En dat is natuurlijk nergens voor nodig! Met de volgende tips haal je eenvoudig het maximale uit je reis en kom je vol nieuwe energie weer terug.

Tip 1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Dit geldt niet alleen voor je werk en studie, ook een vakantie is het meest succesvol als je goed voorbereid op pad gaat! Begin ruim van tevoren met het uitzoeken van je bestemming en het bepalen van je vervoersmiddel en verblijfplaats. Het liefst wanneer het buiten slecht weer is, dan ben je meteen uit je dip. Heb je eenmaal geboekt? Ga dan vast nadenken over wat je allemaal mee wilt nemen. Misschien heb je nog wel nieuwe kampeerspullen of een nieuwe koffer nodig en kun je op je gemak vast wat reiswinkels afspeuren.

Tip 2. Neem de tijd

Wanneer je de avond of ochtend voordat je vertrekt pas begint met inpakken, is de kans groot dat je dingen gaat vergeten. Ga dus niet nog een half dagje werken voordat je het vliegtuig instapt. Neem de dag voor vertrek al lekker vrij en bouw je werkzaamheden bijtijds af, zodat je niet alsnog met je hoofd bij je werk zit maar je volledig op je reis kunt focussen. Reis je met het vliegtuig? Voorkom dan vertragingen met het openbaar vervoer en parkeer je auto voordelig bij het vliegveld of laat je door iemand afzetten. Woon je ver van het vliegveld vandaan en vlieg je erg vroeg? Dan kan het prettig zijn om in de buurt te overnachten, zodat je goed uitgerust aan je reis kunt beginnen.

Lekker op reis

Tip 3. Lees je goed in

Niets is vervelender dan er op het laatste moment achter komen dat je vaccinaties nodig had gehad voor je bestemming of een sticker op je auto had moeten hebben om het land door te mogen rijden. Kom niet voor vervelende verassingen te staan en lees je goed in. Ook kan het nooit kwaad om een aantal basis zinnetjes in de taal van het land waar je naartoe gaat te leren voor als je pech krijgt en er niemand om je heen Engels spreekt.

Lekker op reis

Tip 4. Bescherm je spullen

Tijdens je reis neem je behoorlijk wat kostbare spullen mee en als deze gestolen worden, beschadigen of kwijt raken kan dit behoorlijk wat roet in het eten gooien. Je bent immers al genoeg geld kwijt aan je reis en accommodatie. Ga je tijdens je reis uitstapjes maken met je kostbare spullen? Bescherm je telefoon met een stevig en eventueel waterdicht telefoonhoesje, stop je camera wanneer je hem niet gebruikt terug in je tas en draag je tas altijd voor je buik of met de ritssluiting naar voren. Laat je je kostbaarheden juist op je accommodatie? Zorg dan dat je een koffer hebt die op slot kan. Je weet immers maar nooit wie er allemaal toegang hebben tot jouw kamer. Bovendien weet je van kluisjes met een code nooit wie er nog meer over jouw code beschikt omdat de kluisjes in nood door het management kunnen worden geopend.

Lekker op reis

Tip 5. Blijf gezond

De verleiding is natuurlijk groot om tijdens je reis helemaal los te gaan op het gebied van eten en drinken. Natuurlijk kan zo nu en dan een ijsje geen kwaad, maar zorg dat je niet teveel suiker naar binnen werkt. Suiker slurpt energie en zorgt ervoor dat je je vermoeid voelt. Vervang de witte bolletjes met chocoladepasta en frisdrank voor onderweg dus liever voor volkoren broodjes met kip en groente, een paar stuks fruit en flesjes water. Dan zal je je een stuk energieker voelen tijdens je reis. Vergeet ook niet genoeg te drinken. Tijdens het reizen verlies je veel vocht en ieder proces in je lichaam heeft water nodig!

Lekker op reis

Tip 6. Voorkom verveling

De reis naar je bestemming toe neemt vaak heel wat tijd in beslag. Een lange rit met tussenposen of een lange zit in het vliegtuig. Zorg daarom dat je voldoende vermaak bij je hebt om de reis wat sneller voorbij te laten gaan. Neem bijvoorbeeld een tablet mee voor het bekijken van films of laad je smartphone vol met muziek en je favoriete serie. Zorg voor bijvoorbeeld een stevige Galaxy Tab A 9.7 cover en een handig telefoonhoesje met standaard om je apparaat comfortabel neer te zetten en een audio splitter, zodat je samen met je reisgenoten kunt genieten. Om te voorkomen dat je met een lege batterij komt te zitten, is het daarnaast ook handig om een powerbank bij de hand te hebben. Zo kun je je tablet of smartphone altijd weer wat extra power geven zonder dat er een stopcontact in de buurt hoeft te zijn.

Tip 7. Ontspan!

Eenmaal aangekomen op je bestemming? Zorg er dan voor dat je geniet van alles wat je doet. Voel je niet verplicht om de hele omgeving uit te kammen. Als je een keer wat langer in bed blijft liggen of een dag helemaal niks doet, is dat juist alleen maar goed! Je lichaam verlost zichzelf van stress, waardoor je straks weer vol energie aan je dagelijkse leven kunt beginnen.