Cambodja moet het vooral hebben van vier grote toeristische trekpleisters; Siem Reap met de prachtige Angkor tempels, het gebied rond het schitterende Tonle Sap meer, Phnom Penh en alles dat met het Rode Khmer regime te maken heeft, en de prachtige stranden bij Sihanoukville (en het schitterende eiland Koh Rong). Echte avonturiers (en echte Cambodja-gangers) kunnen nog tientallen andere mooie plekken bezoeken, maar de standaardreizen bevatten meestal alleen een bezoek aan de eerdere genoemde highlights.

Over het algemeen wordt een reis naar Cambodja gecombineerd met een bezoek aan een of meerdere buurlanden. Op deze manier kun je bijvoorbeeld makkelijk de grote highlights van landen als Vietnam, Laos en Thailand met je reis door Cambodja combineren. Een 3-weekse vakantie naar Cambodja bestaat doorgaans uit een bezoek aan de tempels bij Angkor, een tocht over Tonle Sap, een paar dagen in Phnom Penh, relaxen aan het strand bij Sihanoukville en dan door over de Mekong Delta richting Ho Chi Minh Stad in Vietnam, of een vlucht naar Thailand.

Georganiseerde rondreis Cambodja

Er zijn diverse reisbureaus met prachtige 3-weekse reizen door Cambodja. In de meeste gevallen bestaat zo’n rondreis uit een bezoek aan Cambodja en aan een van de buurlanden (de zgn. grote Indochina rondreis). Sommige rondreizen duren wat langer (dit is vooral het geval bij uitgebreide combinatiereizen) en sommige wat korter (zgn. vogelvlucht reizen om in bv. maximaal 2 weken een goede eerste indruk van het land te krijgen). Bekijk vooraf de reisprogramma’s en ga na welke reis het beste bij je past.

Vaak is er onderscheid tussen een groepsreis en een individuele rondreis. De groepsreis vindt plaats met diverse medereizigers; vaak begeleid door een professionele Engelssprekende gids (in veel gevallen zelfs een Nederlandse gids). Een groepsreis door Cambodja wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan een van de buurlanden Thailand, Vietnam of Laos; de zogenaamde rondreis in groepsverband door Indochina. Het voordeel van een groepsreis is dat je vaak met landgenoten op reis bent. Sommige reizigers stellen dit op prijs; je leert nieuwe mensen kennen en sommige reizigers voelen zich als groep meer op hun gemak in een ver en vreemd land. Bij een groepsreis hoef je meestal zelf niks ter plekke te regelen. De gids regelt alles en brengt je ook nog eens in de Nederlandse taal op de hoogte van alle feiten en wetenswaardigheden.

Bij een groepsreis worden er meestal al vooraf in Nederland informatiedagen georganiseerd. Men leert elkaar hier al een beetje kennen en verder krijg je vooraf al veel informatie over het land, de bestemmingen en hoogtepunten binnen het land en de mensen en gebruiken. Eenmaal ter plaatse wordt je vaak per (luxe) touringcar vervoerd; de gids heeft dan meestal het woord en zal indien nodig informatie verschaffen over de bezienswaardigheden waar je naartoe gaat of op dat moment langsrijdt. Hieronder volgt een overzicht met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
14-daagse individuele rondreis Discover Cambodja 333Travel
22-daagse groepsrondreis Vietnam & Cambodja ANWB Reizen
27-daagse rondreis Vietnam & Cambodja Djoser
16-daagse familiereis Kids in Vietnam & Cambodja KidsReizen
21-daagse rondreis Vietnam en Cambodja Koning Aap
21-daagse rondreis Cambodja en Thailand Sawadee
21-daagse groepsreis Vietnam & Cambodja Shoestring
20-daagse rondreis Vietnam & Cambodja TUI
14-daagse afwisselend Cambodja Van Verre

De individuele rondreis is voor stellen of gezinnen. Je reist individueel, dus alleen met je eigen groepje. De individuele reizen zijn vaak net wat duurder, maar daar krijg je een wat meer persoonlijke ervaring voor terug. Bij een individuele rondreis reis je in kleine minibusjes, met vaak een gids en chauffeur die de hele reis mee gaan. Zij slapen dan in dezelfde accommodatie en eten in dezelfde restaurants (niet samen, maar ze zijn wel altijd in de buurt).

De prijzen van rondreizen liggen meestal tussen €1200 en €3000 per persoon. De prijzen zijn over het algemeen het laagst buiten het hoogseizoen en de vakantieperiodes. Is er sprake van veel luxe (en exclusiviteit) dan verblijf je meestal een kortere periode tegen een hogere prijs. Reisprogramma’s ontlopen elkaar meestal niet zo heel veel, ga er in ieder geval maar vanuit dat elke rondreis naar Cambodja een bijzondere reis zal zijn. Houd wel rekening met het klimaat in Cambodja; een rondreis kan goedkoper zijn als de reisperiode in het droge seizoen valt, of juist in het regenseizoen valt.

Er zijn diverse reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van rondreizen. Deze reisorganisaties bieden daarnaast ook reizen aan voor echt grote groepen; bijvoorbeeld voor een complete vereniging, een bedrijf of andere instantie. Alle reisbureaus die genoemd zijn op deze website zijn in staat om zo’n reis samen te stellen. Reisorganisatie ANWB Reizen is een goed voorbeeld; zij hebben meerdere mooie Indochina rondreizen. Zij bieden deze reizen vooraf aan met een vast aantal deelnemers; zodra dit aantal is bereikt, zit de reis ‘vol’ en moeten reizigers wachten op de volgende vergelijkbare reis van ANWB Reizen. Ook heb je reizen met ‘gegarandeerd vertrek’ waardoor de altijd de zekerheid hebt dat de reis doorgaat (ook bij eventueel minder animo). Andere reisorganisaties met reizen naar Cambodja zijn 333travel, ANWB Reizen, Djoser, TUI en Van Verre.

Zelf samenstellen van een reis naar Cambodja

Wil je zelf een reis naar Cambodja samenstellen, dan kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

1) Internationale vliegtickets

Je start het samenstellen van je eigen reis met het boeken van losse vliegtickets van Amsterdam naar Siem Reap of Phnom Penh. Je kunt direct bij luchtvaartmaatschappijen boeken, vaak is een ticket daar het goedkoopst. Wil je goedkoper vliegen, zorg dan voor vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven; Schiphol is namelijk één van de duurdere luchthavens om vanaf te vliegen.

Internationale vliegtickets boek je ruim vooraf voor de beste prijzen, last-minute vluchten naar Cambodja bestaan niet echt. Het beste moment om vliegtickets te boeken verschilt per seizoen, maar meestal geldt dat je 9 maanden tot 6 maanden vooraf de beste prijzen hebt. Enkele maanden vooraf heb je vaak nog één of meerdere periodes met scherpe aanbiedingen. Tijdens het hoogseizoen heb je te maken met de hoogste vliegticket prijzen en in deze periode (juni t/m september) zijn er meestal geen aanbiedingen meer. Lees meer over vliegtickets naar Cambodja.

Reistip: Een vlucht naar Bangkok, Kuala Lumpur of Singapore is soms erg goedkoop vanaf Amsterdam. Je kunt vervolgens zeer goedkoop met budget airlines als AirAsia doorvliegen naar Siem Reap of Phnom Penh.

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar Cambodja bij KLM.

2) Reisplan opstellen

Het reisplan bepaald waar je elke nacht verblijft en hoe je tussen de verschillende bestemmingen reist. Stel het reisplan indien mogelijk zo volledig mogelijk op. Nadat je het reisplan (met de meest logische reisroute) hebt bepaald, kun je beginnen met het vastleggen van de overige zaken. Het samenstellen van een reisplan voor een reis door Cambodja is vrij gemakkelijk. Er gaan bussen en boten tussen de drie meest bezochte regio’s en je reist dus makkelijk tussen deze bestemmingen.

Tip: wil je liever niet een georganiseerde reis boeken, maar weet je niet waar je moet beginnen bij het zelf regelen? Bekijk dan de hierboven genoemde reizen om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Vaak hebben de reisorganisaties zeer logische reisroutes uitgekiend, die je zeer goed als inspiratie voor je eigen reis kunt gebruiken. Een mooi voorbeeld is de 17-daagse rondreis genaamd ‘Privéreis Cambodja Compleet‘ van ANWB Reizen. Zij hebben een mooi plan opgesteld waaruit goed naar voren komt wat er in drie weken Cambodja allemaal mogelijk is. Je kunt hun reisopzet eventueel als voorbeeld gebruiken om je eigen reis samen te stellen.

3) Hotelovernachtingen

Als de vertrekdatum vast ligt kun je de losse hotelovernachtingen reserveren. Dit kan goed bij Agoda.nl en Booking.com. Vaak hebben deze sites zeer scherpe aanbiedingen. Direct bij de websites van hotels boeken of ter plekke bij een hotel in Cambodja binnen wandelen is over het algemeen duurder, hoewel dit van een hoop zaken afhangt. Vooraf online boeken leveren doorgaans de beste prijzen op. Vergelijken loont! Wat betreft de hotelsites heeft Booking.com een lichte voorkeur omdat je daar vaak hotels kunt boeken waarbij je kosteloos tot vlak voor aankomst kunt annuleren. Dit biedt enige flexibiliteit, vooral omdat je zo snel de overnachtingen kunt vastleggen en dit later nog kunt aanpassen (bv bij enorme aanbiedingen of wijzigingen van het reisplan).Booking.com

4) Tuktuk of chauffeur met auto

In Cambodja is de Tuktuk misschien wel het meest gebruikte vervoersmiddel onder toeristen. Een Tuktuk ‘pak’ je net zo makkelijk als een taxi, gewoon langs de weg aanhouden als je een lege tegen komt. Een Tuktuk is goedkoop en kan makkelijk overal komen. Een nadeel is dat de wegen in Cambodja vaak vrij stoffig zijn. Draag daarom een mondkapje als je van plan bent om vaak met de Tuktuk te reizen. Je kunt ook voor een of meerdere dagen een Tuktuk huren om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Je betaalt een vaste prijs per dag en vaak spreekt de chauffeur een goed woordje Engels waardoor hij meteen als gids dient.

Een alternatief is een chauffeur met eigen auto. Hoewel dit een dure manier is om het land te verkennen leg je wel makkelijk en snel (en comfortabel) grote afstanden af.

Een lokale gids/chauffeur bij een bezienswaardigheid is duurder dan een Tuktuk, maar het is prettig dat dit een mooie manier is om geld direct bij de plaatselijke bevolking te krijgen, zonder tussenkomst van grote partijen.

5) Boot- of bustickets

Binnen Cambodja reis je het goedkoopst per bus of boot. Dit is tevens een leuke manier van reizen, want vaak zit zo’n bus of boot vol met mede-reizigers. Je kunt ter plekke bustickets of boottickets bij de diverse kleine boekingskantoortjes kopen. Vaak kan dit ook via de receptie van je hotel of guesthouse. Je kunt dit ook makkelijk vooraf regelen, bijvoorbeeld via het populaire Baolau (een Vietnamese reisorganisatie die tevens tickets voor vervoer binnen Cambodja aanbiedt).

6) Losse tours en bouwstenen

Je beschikt nu over de internationale vliegtickets, de hotelovernachtingen liggen vast en de binnenlandse trips zijn gereserveerd. Nu is het tijd om losse toertjes te boeken. Bouwstenen zijn reisonderdelen die je zelf aan elkaar kunt knopen en bevatten meestal 1 logisch reisonderdeel. In het geval van Cambodja heb je een bouwsteen waarbij Phnom Penh centraal staat, een bouwsteen rond Siem Reap (en Angkor Wat) en diverse aansluitende bouwstenen (zoals bv de reis tussen Ho Chi Minh Stad en Phnom Penh over de Mekong Delta in de vorm van een meerdaagse tour). Het voordeel van het boeken van bouwstenen bij Nederlandse reisorganisaties is dat je van de zekerheden kunt genieten die je ook zou hebben als je een volledige reis bij een Nederlandse reisorganisatie boekt. Veel trips kun je overigens ook ter plekke in Cambodja boeken, of bijvoorbeeld vooraf online via Klook.com.

Ga altijd vooraf na of het boeken van een tour wel noodzakelijk is, in veel gevallen kom je er ook zelf wel uit (al dan niet met de nodige handgebaren). Wil je enige zekerheid, dan leg je de losse trips en tours vooraf vast. Vind je het niet erg om dit pas in Cambodja te regelen? Je boekt makkelijk tourtjes ter plekke via het hotel waar je verblijft.

Een nadeel van het zelf organiseren, is dat je alles zelf moet regelen. Dit vindt niet iedereen leuk. Je kunt tijdens de reis niet terugvallen op een gids, tenzij je deze zelf inhuurt. Daarbij hebben diverse Nederlandse reisorganisaties hun eigen (Nederlands sprekende) gidsen die werkelijk alles weten over het gebied. Het grote voordeel van zelf organiseren, is dat het vaak flink scheelt in de totaalprijs van de reis. Geen trek om alles zelf (vooraf en ter plekke) te regelen? Overweeg dan een van de rondreizen door Cambodja (al dan niet op individuele basis, want het hoeft niet altijd een groepsreis te zijn).

7) Visumaanvraag

Wanneer je alles vooraf hebt vastgelegd start je de visum procedure. Dit is nodig, omdat je niet zonder geldig visum Cambodja in kunt. Lees hier hoe je het visum voor Cambodja regelt.

8) Vaccinaties

Ga vooraf bij de huisarts, GGD of het tropeninstituut langs om informatie in te winnen m.b.t. de vaccinnaties die relevant zijn bij een vakantie naar Cambodja. Doorgaans worden de volgende vaccinaties aangeraden: Hepatitis A, DTP en buiktyfus. Ook aanbevolen is een Hepatitis B vaccinatie.

Je haalt de aanbevolen reisvaccinaties bij de GGD of bij Meditel. Meditel heeft een handige website waar je direct per land kunt zien welke vaccinaties worden aanbevolen. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien wat geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekeraar vergoed wordt. Let erop dat je de afspraak voor de reisvaccinatie uiterlijk 6-8 weken voor vertrek gemaakt hebt.

9) Reisverzekering en annuleringsverzekering

De meeste reizigers hebben een doorlopende reisverzekering en hoeven dus niks vooraf te regelen, behalve eventueel nagaan of ze wereldwijde dekking hebben. Heb je nog geen doorlopende reisverzekering, dan raden we aan dit direct te regelen. Een prima verzekeraar is Allianz Global Assistance, waar wij zelf ook onze doorlopende reisverzekering hebben lopen. Naast de doorlopende verzekering hebben ze ook een kortlopende reisverzekering voor minder reislustige mensen. Ook hebben ze de Globetrotter Reisverzekering, perfect voor backpackers die bijvoorbeeld een jaar in het buitenland reizen, of in het buitenland gaan studeren of (tijdelijk) werken.

Wat in elk geval te bezoeken in Cambodja

Wanneer je minimaal 3 weken in Cambodja te besteden hebt, kun je binnen één vakantie zo goed als alle hoogtepunten van het land bezoeken. Een combi van meerdere landen inclusief een bezoek aan Cambodja is het leukst. Ga bijvoorbeeld naar Thailand en combineer dit met een weekje Siem Reap. Of ga naar Vietnam en combineer dit met een bezoek aan Phnom Penh (je reist gemakkelijk met de boot van Ho Chi Minh City naar Phnom Penh).

Natuurlijk zullen er dan altijd nog hoogtepunten en attracties overblijven voor een volgende reis door het land. Absolute hoogtepunten zijn Siem Reap met de tempel Angkor Wat, Phnom Penh en Sihanoukville.

Hoogtepunten bij een vakantie naar Cambodja

Hieronder volgt een overzicht met meest populaire hoogtepunten tijdens je reis door Cambodja. Je kunt zelf beoordelen of deze reisonderdelen essentieel zijn of niet. Per reisonderdeel geven we een summiere omschrijving, daarbij geven we telkens aan hoeveel dagen je er volgens ons minimaal moet verblijven. Ook vermelden we hier ons rapportcijfer bij, zodat je een indruk hebt wat echte must-see’s zijn en welke onderdelen je met een gerust hart kunt overslaan. De volgorde van de hoogtepunten zijn weergegeven op basis van volledige willekeur.

Hoogtepunt Omschrijving Dagen Cijfer
Siem Reap & Angkor tempelcomplex Cambodja is vooral bekend vanwege het schitterende Angkor Wat, een van de grootste tempels ter wereld. Het complete Angkor tempelcomplex bevat vele tientallen tempels, de een nog mooier dan de andere. Een reis naar Cambodja is niet compleet zonder een bezoek aan Angkor. Je verblijft standaard in Siem Reap; een gezellig stadje net buiten Angkor. 5D/4N 10
Kbal Spean & Banteay Srei Een bezoek aan Kbal Spean was het absolute hoogtepunt van onze reis door Cambodja. Het was heerlijk om na alle Angkor tempels even wat anders te doen. Kbal Spean is ook wel bekend als de Valley of a 1000 Lingas. In de rivierbedding kun je diverse schitterende Hindoeïstische beelden zien. Dit mag je zeker niet overslaan als je in Siem Reap verblijft. In de buurt ligt Banteay Srei, een schitterende tempel vergelijkbaar met Ta Prohm 1D 10
Tonle Sap & Kampong Khleang Het enorme Tonle Sap meer is het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Het is een uniek natuurgebied en vooral bijzonder omdat de stromingsrichting elk half jaar omdraait. Op het meer wonen zeenomaden. Vanaf Siem Reap kun je het mooie Kampong Khleang met de typische huizen op palen bezoeken. Met een bootje ga je het meer op, om een drijvend dorp te bezoeken. 1D 8
Phnom Penh De hoofdstad van Cambodja heeft steeds meer moois te bieden. Waar het in het verleden vooral bekend was als sombere stop waar vooral de musea als nagedachtenis van het weerzinwekkende Rode Khmer regime van Pol Pot centraal stonden, heb je er nu ook prachtige bouwwerken, tempels, moderne winkelcentra, fantastische restaurants en meer. En dit allemaal met het gemoedelijke sfeertje van Phnom Penh, wat het zo’n fijne stad maakt voor toeristen. 3D/2N 7
Sihanoukville Sihanoukville is een kleine havenstad in het zuidwesten van Cambodja. Het stadje wordt omgeven door mooie stranden en er hangt een prettig tropisch sfeertje. Het stadje is de uitvalbasis voor een tocht naar een aantal schitterende eilanden. Vanwege de mooie stranden heeft het gebied enorm toeristisch potentieel. Het stadje zelf is niet bij iedereen even geliefd. 3D/2N 7
Koh Kong Koh Kong is een stad en een schitterend gelijknamig eiland ten westen van Cambodja, tegen de Thaise grens. Je hebt er prachtige stranden, een uitgestrekte jungle, de mooie Cardamom bergketen, schitterende watervallen en meer. (Zelfs casino’s). Het is de perfecte plek voor backpackers; er is genoeg betaalbare accommodatie te vinden. 4D/3N 8
Koh Rong Koh Rong is een kleine eilandengroep op zo’n 1,5 uur varen vanaf Sihanoukville. De eilanden zijn nauwelijks ontwikkeld en daardoor een droom voor elke reiziger (het is vooral populair onder backpackers). 4D/3N 8
Mekong Delta * Prachtig waterrijk gebied in het uiterste zuidwesten van Vietnam en ten zuiden van Phnom Penh. Een prachtige bestemming. Bezoek drijvende markten vanaf een bootje. Goed bereikbaar vanaf Phnom Penh, en een prima manier om van Cambodja naar Vietnam te reizen. Veel homestays en guesthouses in en bij de kleine dorpjes. 4D/3N 8
Phu Quoc * Prachtig eiland in het uiterste zuidwesten van Vietnam. Het hele jaar door te bezoeken, maar in de zomermaanden kan er flink wat (tropische) regen vallen. Veel accommodatie, van luxe tot zeer basic. Goed bereikbaar vanaf Sihanoukville door eerst met een minibusje naar Ha Tien (in Vietnam) te reizen, en daar de ferry naar het eiland te pakken. 4D/3N of langer 7

* Deze highlight ligt weliswaar in Vietnam, maar is goed bereikbaar vanuit Cambodja. Het is ook vaak een logische manier om van Cambodja naar Vietnam te reizen en daar je reis door Indochina voort te zetten.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.