Als je naar Cambodja reist, dien je over een geldig visum te beschikken. Nederlandse reizigers hebben twee manieren om aan een visum te komen; vooraf online of bij aankomst in Cambodja.

“Een e-visum is een officieel document dat toestemming geeft naar een land te reizen en om binnen dat land te reizen. Het e-visum is een elektronisch alternatief voor het reguliere visum en wordt afgegeven door de overheid van het betreffende land. Een e-visum vraag je volledig digitaal aan, je hoeft hiervoor dus niet naar de ambassade. Na toekenning ontvang je het e-visum per e-mail.”

De belangrijkste vereiste bij het aanvragen van het visum voor Cambodja, is dat je paspoort (reisdocument) op de dag van binnenkomst in Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.

Het visum kan op de volgende twee manieren geregeld worden:

 1. Door het e-visum vooraf digitaal aan te vragen en deze optie heeft onze voorkeur!.
 2. Door het visum ter plekke te regelen wanneer je over land naar Cambodja reist (alleen noodzakelijk in sommige gevallen, lees hieronder meer hierover).

Vraag je Cambodja-visum makkelijk en snel online aan bij E-visums.nl.

Digitaal visum aanvragen

In het geval van het e-visum (vooraf online) geldt dat het visum alleen kan worden aangevraagd als je via één van de volgende bestemmingen het land binnenkomt:

 • Phnom Penh International Airport
 • Siem Reap International Airport
 • Cham Yeam (Koh Kong)
 • Poi Pet (Banteay Meanchey)
 • Bavet (Svay Rieng)

Let er op dat je in sommige gevallen (afhankelijk van waar je het visum aanvraagt) op het visum een geldigheid ziet staan. Dit gaat over het algemeen over de periode tot wanneer je met het visum het land in mag en niet over het aantal dagen dat je het land in mag (dit is in de regel 30 dagen).

Het e-visum kan voor $40 (incl. $7 verwerkingskosten en $3 creditcard fee, april 2018) online via de officiële Cambodjaanse e-Visa website (link) worden aangevraagd. Hiervoor dien je over een paspoort met een geldigheid van tenminste 6 maanden vanaf de dag dat je Cambodja binnen komt, te beschikken. Verder moet je een recente pasfoto (paspoort afmetingen) uploaden en dien je voor de betaling over een geldige creditcard te beschikken. Heb je eenmaal het e-visum, dan dien je deze in tweevoud te printen en in je paspoort te stoppen zodat je het direct bij aankomst kunt overhandigen.

Het e-visum is 90 dagen geldig vanaf de dag van afgifte. Je dient voor het verlopen van deze periode het land in te reizen en wijzigen of verlengen is vooraf niet mogelijk. Wil je langer verblijven, dan dien je het visum bij de Cambodjaanse ambassade aan te vragen (of een visumspecialist in te schakelen). Eenmaal in Cambodja kan je op enkele locaties een verlenging van het visum aanvragen. Let erop dat het standaard toeristenvisum alleen voor een single entry is. Wil je tussentijds het land uit om een van de buurlanden te bezoeken, dan dien je voor het volgende bezoek opnieuw een visum aan te vragen. Let erop dat een e-visum alleen op bepaalde plekken toegang tot Cambodja verschaft (zgn. Ports of Entry). Kom je Cambodja niet via een van deze locaties binnen, dan dien je bij aankomst ter plekke een regulier toeristenvisum aan te vragen.

TIP: Ben je de Engelse taal niet machtig (genoeg), heb je geen creditcard of wil je het e-visum liever zonder gedoe bij een Nederlands reisbedrijf aanvragen? Dan is E-visums.nl een aanrader. Je betaalt iets meer voor hun service, namelijk €54,95 (april 2018), maar dan beschik je wel zonder zorgen binnen drie dagen over het e-visum. Betalen kan makkelijk via iDeal of een overboeking.

Waarom een e-visum?

Een e-visum scheelt tijd na aankomst, je hoeft niet in de doorgaans lange rij te staan. Ook is de kans op oplichting door de immigratieofficieren kleiner, want je hebt immers al vooraf betaald (ter plekke wil het bedrag nog wel eens wat hoger uitvallen, of voor het gemak fors naar boven worden afgerond). Ook heb je vooraf al de nodige documenten, wat een hoop gedoe na aankomst scheelt.

Wanneer geen e-visum?

Backpackers hebben doorgaans niet veel aan de e-visum, vooral niet als ze op één van de locaties het land binnenkomen waar het e-visum niet geldig is. Ook is een e-visum maar 90 dagen geldig na afgifte, terwijl sommige reizigers niet zover vooruit kunnen of willen plannen.

Regulier visum

Het gewone visum kun je bij aankomst in Cambodja aanvragen. Bij elke grenspost, en bij elke luchthaven heb je een immigratiekantoor. Het visum kost normaal gesproken $30 per persoon, maar in de praktijk kan dit bedrag wel eens hoger uitvallen. Op populaire ‘Ports of Entry’ kan het soms erg druk zijn, met een lange rij met visumaanvragers tot gevolg. Ik raad daarom altijd aan voor het e-visum te gaan, tenzij het om de eerder genoemde redenen niet mogelijk is. Verder gelden dezelfde regels m.b.t. de geldigheid van je paspoort. Verder dien je over 2 geschikte pasfoto’s te beschikken.

Reis geboekt bij reisorganisatie, wat nu?

In sommige gevallen wordt het regelwerk afgehandeld door de reisorganisatie waar je geboekt hebt (ga voorafgaand aan de boeking na of er van je verwacht wordt dat je dit zelf regelt, of dat zij het voor je afhandelen). In de meeste gevallen geeft de reisorganisatie waar je boekt duidelijk aan hoe je het beste zelf het visum aan kunt vragen.

Geen vertrekbelasting

Als je het land weer verlaat, hoef je geen vertrekbelasting (meer) te betalen. In het verleden moest je een uitreisvisum kopen van $25, maar dit is nu in de ticketprijs verwerkt.

Op- en aanmerkingen

 • Mocht je paspoort op korte termijn verlopen, zorg er dan voor dat je het nieuwe paspoort al hebt voordat je met de visumaanvraag start.
 • Wanneer je over land naar Cambodja reist hangt het af van de grenspost af of je wel of niet vooraf een (digital) visum kunt aanvragen. Bij sommige grensposten kun je alleen maar ter plekke het visum regelen, wat vaak een hoop gedoe betekent.
 • Met het e-visum kun je dus alleen op de eerder genoemde locaties het land binnen reizen, maar je mag Cambodja via elke grensovergang verlaten.
 • Met alleen een enkele vliegreis krijg je geen visum. Je moet je retourvlucht of doorvlucht tijdens inchecken kunnen overleggen.
 • Minderjarige kinderen hebben een eigen e-visum voor Cambodja nodig.
 • Het paspoort moet minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s bevatten.
 • Je dient het e-visum twee keer uitgeprint mee te nemen.
 • Neem altijd een digitale kopie van het e-visum (en van je paspoort) mee op je smartphone, tablet of laptop.

Disclaimer: Wij hebben onze uiterste best gedaan om alle informatie gerelateerd aan het verkrijgen van een geldig visum voor Cambodja inzichtelijk te maken. De visumvereisten en daarmee samenhangende kosten kunnen echter veranderen en wij zijn niet aansprakelijk voor afwijkingen. Wel doen wij ons best deze informatie altijd zo actueel mogelijk te houden. Het is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid om met een geldig visum naar Cambodja af te reizen.

 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.