De vakantie is geboekt en nu starten de verdere voorbereidingen. Een van de belangrijke vragen is of je goed verzekerd bent bij een verre reis. Ga dit vooraf na. Neem contact op met je zorgverzekeraar en ga je dekking bij (verre) reizen naar het buienland na. Ga ook na of je de juiste doorlopende reisverzekering hebt. Heb je geen doorlopende reisverzekering, sluit dan een tijdelijke af. Bij een vakantie naar Cambodja dien je vooraf bij je huisarts of bij de GGD na te gaan welke vaccinaties er nodig zijn. Regel dit (ruim) op tijd, om geen onnodig gehaast te hebben vlak voor je vertrekt. Geef bij je huisarts of GGD duidelijk aan waar je precies naartoe gaat binnen het land. Er gelden bepaalde adviezen in bepaalde regio’s van Cambodja.

Aanbevolen vaccinaties

De volgende vaccinaties worden (met klem) aangeraden bij een vakantie naar Cambodja:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A
 • Buiktyfus (bij een vakantie van meerdere weken)

De volgende vaccinaties zijn niet verplicht en worden meestal niet aangeraden, maar wanneer je veelvuldig reist of langdurig in Zuidoost-Azië verblijft, kan het zeker geen kwaad je ook te vaccineren voor:

 • Hepatitis B
 • Rabiës (hondsdolheid)
 • Tuberculose

Neem altijd voor vertrek contact op met je huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau als Meditel. Sla hun adviezen niet in de wind. Jaarlijks hebben veel reizigers te maken met vakanties die verpest zijn vanwege het oplopen van een ziekte. Verder wil je echt niet in een ziekenhuis in Cambodja terecht komen, ondanks de enorme verbeteringen op het gebied van zorg de afgelopen jaren.

Malaria in Cambodja

In bepaalde gebieden in Cambodja komt malaria voor. Rond het Tonie Sap meer komt geen malaria voor. Er komt in het Ankor tempelcomplex wel malaria voor, maar je hoeft er alleen muggenwerende maatregelen te treffen. In de hoofdstand Phnom Penh en in het populaire toeristenoord Siem Reap komt geen malaria voor.

Afhankelijk van de locatie en de reisduur kan een arts Malarone, Lariam of Doxycycline aanbevelen. Als je maar kort in een malariagebied binnen Cambodja verblijft, kun je het beste Malarone (indien aanbevolen) slikken, bij een langer verblijf is Lariam een beter betaalbaar alternatief. Ook hier geldt weer dat je het beste vooraf informatie kunt inwinnen bij je huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau. Er zijn reizigers die vanwege de korte duur van een verblijf in een risicogebied (of dichtbij een risicogebied) besluiten geen maatregelen tegen malaria te treffen. Dit is geheel op eigen risico. Malaria is een ernstige ziekte, maar sommige reizigers vinden dit risico onvoldoende opwegen tegen de nadelen (o.a. bijwerkingen, pogingen om zwanger te worden, ongezond voor kleine kinderen) van anti-malaria middelen. Nogmaals: neem altijd contact op met de juiste instanties en laat je door hen adviseren.

 • Malarone: +/- €2,27 per dag. 1 per dag, 1 dag vooraf starten, minimaal 7 dagen na vertrek uit malariagebied doorslikken
 • Lariam: +/- €0,41 per dag. 1 per week, 3 weken vooraf starten, minimaal 4 weken na vertrek uit malariagebied doorslikken
 • Doxycycline: +/- €0,18 per dag. 1 per week, 1 dag vooraf starten, minimaal 4 weken na vertrek uit malariagebied doorslikken

Dengue

In Cambodja komt Dengue (knokkelkoorts) voor. Dengue is een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen. Er is geen vaccinatie of ander middel tegen, behalve het muggenwerende middel DEET (wat niet altijd effectief werkt). Zorg er in elk geval voor dat je DEET bij je hebt en ga vooraf na of je tijdens je reis in risicogebieden verblijft. Wanneer dit het geval is, moet je vochtige, warme en vooral smerige steegjes in de grote steden absoluut vermijden. Ook kun je bij simpele guesthouses het beste onder een klamboe slapen. Bij de wat duurdere accommodaties kun je het beste ’s nachts de airco gebruiken (dit houdt muggen ook op afstand omdat het dan te koud voor ze is).

Covid-19

Cambodja heeft specifieke regels m.b.t. Covid-19. Ga deze altijd goed vooraf na. Reisorganisaties die reizen naar Cambodja aanbieden zijn op de hoogte van de actuele status. Reis je zelfstandig, ga dan de actuele regels/vereisten na via Nederlandwereldwijd.nl (link).

Kosten vaccinaties Cambodja

Onderstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen per vaccinatiebureau variëren.

 • DTP +/- €23
 • Hepatitis A +/- €50
 • Hepatitis B +/- €40
 • Buiktyfus +/- €35
 • BMR +/- €35
 • Gele koorts +/- €35
 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort (gele boekje) +/- €5

Vergoedingen vaccinaties door zorgverzekeraars

In veel gevallen wordt minimaal een deel van de kosten voor vaccinatie door de zorgverzekeraar vergoed, afhankelijk van het type zorgverzekering. Ga altijd vooraf na of de vaccinaties worden vergoed. Niet alle verzekeraars vergoeden de malariakuur. Ga via de website gezondopreis.nl na wat de polisvoorwaarden zijn. De bedragen of percentages die genoemd worden, zijn maximum bedragen en gelden over het algemeen per persoon per kalenderjaar. Een belangrijke eis om in aanmerking te komen voor een vergoeding is dat je de vaccinaties haalt bij een LCR erkend vaccinatiecentrum (o.a. GGD). Enkele zorgverzekeraars die een goede policy m.b.t. vergoedingen hebben zijn: Agis, Avéro Achmea, CZ, Delta Lloyd, Groene Land Achmea, IZA, Ohra en Menzis.

Tips

 • Houd rekening met de tijd waarop je sommige vaccinaties het beste kunt halen. In de meeste gevallen geldt dat je het beste enkele weken voor vertrek de vaccinaties kunt halen.
 • Neem altijd O.R.S. mee voor het geval dat je met (langdurige) reizigersdiarree te maken krijgt.
 • Er is geen vaccin tegen Dengue. Neem altijd Deet mee en zorg voor beschermende kleding. Als je een paar dagen niet helemaal fit bent geen risico nemen en direct naar de plaatselijke huisarts of naar het ziekenhuis.
 • Thuisvaccinatie.nl is een handige aan-huis dienst, waarbij bij thuisvaccinatie aangesloten artsen de vaccinaties bij jou thuis komen zetten. Prijzen zijn doorgaans even hoog dan wanneer je bij de GGD of je eigen huisarts langsgaat.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.