Ta Prohm (Rajavihara) is de tempel die onder het grote publiek vooral erg bekend is geraakt vanwege de film Tomb Raider met Angelina Jolie in de hoofdrol. Het is wat ons betreft naast Beng Melea en Ta Som een van de mooiste tempels in het Angkor gebied. In tegenstelling tot diverse andere tempels is Ta Prohm vooral gelaten zoals men het bij de ontdekking aantrof; volledig vergroeid met de jungle.

Ta Prohm

Overal zie je delen van de tempel verstrengeld met grote bomen. Het is een tempel waar de natuur zichtbaar vrij spel heeft gehad. Een paar delen van de tempel zijn wel gerestaureerd en verder heeft de jungle de tempel niet verwoest. Dit in tegenstelling tot Beng Melea; een tempel die zo goed als met de grond gelijk is gemaakt door de natuur.

Wij hadden vooraf eigenlijk alleen maar foto’s gezien van de bekende boom die half over de tempel groeit. Niet wetende dat de tempel zoveel meer moois te bieden heeft. We kwamen het complex binnen aan de oostzijde en verlieten de tempel aan de westzijde. Als je vanuit de oostkant de tempel nadert, is het eerste dat je ziet bij binnenkomst de boom uit de eerder genoemde film. Er is een speciaal platform gemaakt, zodat je leuk op de foto kan op deze locatie.

Ta Prohm

Het hele complex heeft diverse vergelijkbare plekken, waar bomen op of langs de tempel groeien. Ta Prohm is een van de meest geliefde tempels in het Angkor gebied, vooral vanwege de samensmelting met de jungle. Je kunt tijdens het bezoek een mooi parcours aflopen. Diverse smalle gangetjes leiden je rond de hele tempel.

De tempel is in Bayon stijl gebouwd en heeft diverse boeddhistische trekjes. Het hele complex rond Ta Prohm is 650 meter breed en 1000 meter lang. De oorspronkelijke naam was Rajavihara. Het complex werd in 1186 in gebruik genomen en ligt op ongeveer 1 kilometer afstand (ten oosten) van Angkor Thom. De tempel werd gebouwd in opdracht van de Khmer koning Jayavarman VII. In tegenstelling tot diverse andere tempels op het Angkor terrein is Ta Prohm zoveel mogelijk gelaten zoals met het aantrof. Dit is tevens de reden waarom Ta Prohm zo enorm populair is onder de bezoekers. Doordat de tempel zo overwoekerd wordt door de jungle lijkt het wel rechtstreeks uit een filmset zoals die van Indiana Jones of Tomb Raider afkomstig.

Ta Prohm

In de hoogtijdagen van het rijk van Jayavarman VII woonden er zo’n 12.500 mensen rond Ta Prohm (waaronder 18 hoge priesters en meer dan 600 danseressen). In de omgeving woonden ook nog eens ruim 80.000 mensen. In de 20ste eeuw werd de tempel herontdekt. Door invloed van de Ecole francaise d’Extreme-Orient werd besloten Ta Prohm zoveel mogelijk te laten zoals het was. Ta Prohm valt onder de tempels die je met de algemene Angkor entreekaart kunt bezichtigen.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.