Vergeleken diverse andere verre bestemmingen is Cambodja een spotgoedkoop land om naartoe met vakantie te gaan. Dit geldt ook voor de kosten waar je ter plekke mee te maken hebt. De meeste reizigers kunnen voor €50 per persoon per dag een schitterende vakantie in het land hebben, met minder dan dat kun je ook al prima in het land rondkomen. Deze schatting is inclusief alle kostenposten zoals hieronder genoemd. Let erop dat je het natuurlijk zo duur of goedkoop kunt maken als je wilt. Kies je voor luxe hotels, veel (dure) tours, binnenlandse vluchten i.p.v. de bus of boot en elke avond lekker uitgebreid eten, dan lopen de kosten per dag natuurlijk flink op. Hieronder volgt een overzicht aan kostenposten die relevant zijn bij een vakantie naar Cambodja.

Internationale vliegtickets naar Cambodja

Vlieg je vanaf Nederland, dan heb je vaak al een vliegticket naar Cambodja voor zo’n €700 als je goed zoekt en als je op het juiste moment boekt. Let er op dat er niet rechtstreeks op Cambodja gevlogen wordt. Je hebt altijd een stopover in een van de grote steden in de buurlanden. In ons geval waren we al in Maleisië. Soms vlieg je vanuit Nederland al voor €500 naar Kuala Lumpur, voor €550 naar Singapore en voor €600 naar Bangkok. Als je dan een goedkoop ticket naar Cambodja koopt, kan dit wel eens veruit de goedkoopste manier zijn om vanuit Nederland naar Cambodja te reizen.

Wij vlogen zo zelf vanaf Kuala Lumpur met luchtvaartmaatschappij AirAsia. Vliegtickets zijn doorgaans erg goedkoop wanneer je ruim voor vertrek boekt. Boek je op het laatste moment dan kan de prijs van een retourtje Kuala Lumpur – Siem Reap oplopen naar ruim €150 per persoon. Wij hebben gebruik gemaakt van een scherpe aanbieding (twee weken voor vertrek) en betaalden €70 per retourticket. Ik las wel eens dat reizigers alleen maar de administratiekosten voor het AirAsia ticket betaalden en zo voor nog geen €10 per persoon naar Siem Reap vlogen; dit soort mazzeltjes heb je echter alleen maar als je je ticket ver van tevoren en tijdens een speciale aanbieding boekt. Tickets naar Phnom Penh en Siem Reap schelen qua prijs meestal niet zoveel van elkaar. Doorgaans gelden vanaf andere luchthavens in Zuidoost-Azië vergelijkbare ticketprijzen, afhankelijk of er budget luchtvaartmaatschappijen op vliegen.

Hotelovernachtingen

De kosten van een overnachting liggen erg laag in Cambodja. In bijvoorbeeld Siem Reap kun je al voor €10 per nacht in een simpel guesthouse verblijven. Wil je wat luxer overnachten, dan heb je voldoende prima (zeer goed beoordeelde) Bed & Breakfasts. Heb je liever een hotel met zwembad, dan zijn er ook nog voldoende goede 4 sterren (en ook nog betere) hotels in Cambodja te vinden. Prijzen hiervoor liggen meestal rond de €75 per nacht. Wij bekijken het aanbod altijd op Tripadvisor. Deze website geeft doorgaans een goede indruk van wat je er verwachten kunt. Boeken doen we uiteindelijk meestal via Agoda.nl of Booking.com, of – in het geval van de simpele plekjes – direct bij de accommodatie. Net als bij vliegtickets geldt dat vergelijken loont. Ga de hotelprijzen bij diverse aanbieders na. De hotelprijzen zijn ter plekke over het algemeen het duurst. Ook is het vaak duurder wanneer je direct via de website van het hotel boekt.

Kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud liggen erg laag. Kleding en boeken zijn enorm goedkoop in Cambodja en daarbij komt nog dat sommige kleding van de marktjes gewoon origineel is (vraag alleen niet hoe het daar is terechtgekomen). Geneesmiddelen kun je het beste van huis mee nemen. Toiletartikelen zijn verkrijgbaar in Cambodja, maar ook dit neem je het beste zelf mee van huis. Alcohol is niet goedkoop, maar ook niet absurd duur. Je hebt in steden als Siem Reap en Phnom Penh meerdere supermarkten waar je van alles en nog wat kunt kopen (zelfs geïmporteerde producten van bekende westerse merken). In de dorpjes heb je meestal alleen maar wat kleine winkeltjes die vooral basisbehoeften en frisdranken/snacks verkopen.

Eten

In Cambodja eet je al voor $1 tot $4 dollar per maaltijd tussen de locals (tussen 4.000-8.000 KHR). Eet je in restaurants, dan liggen de prijzen vaak wel wat hoger; meestal vanaf $10 per maaltijd (tussen 12.000-20.000 KHR). Je hebt in steden als Siem Reap en Phnom Penh ook diverse luxe restaurants; gebruik Tripadvisor (restaurantgids) om de beste plekjes te achterhalen. In westerse lunchtentjes betaal je over het algemeen hoge bedragen voor je eten, maar dan krijg je er ook een maaltijd van hoge kwaliteit voor terug.

Ontbijt is meestal bij het hotel inbegrepen, maar je kunt ook bij de diverse eettentjes een heerlijk (westers) ontbijt nuttigen. Cambodja staat bekend om de Franse invloeden, kijk niet vreemd op van baguettes en croissants bij het ontbijt. Een tip voor een heerlijk ontbijt is om bij het restaurant van accommodatie voor backpackers binnen te lopen.

Plaatselijk vervoer en andere vervoerskosten

Je kunt in Cambodja op meerdere manieren reizen of dagtrips ondernemen. Via diverse tourbureautjes kun je vooraf een auto regelen met chauffeur en gids. Dit is de meest comfortabele manier; je hebt een gekoelde (airco) auto en de chauffeur rijdt je netjes rond terwijl de gids alles uitlegt. Dit is wel de meest prijzige manier; je betaalt gemiddeld $30/$40 per dag. Alleen een chauffeur (die tevens Engelssprekende gids is) kost zo’n $25 per dag. De meest goedkope oplossing is de tuktuk. Dit is een klein karretje met open achterzijde. Het is zeer goedkoop vergeleken de eerder genoemde opties; je betaalt namelijk ‘maar’ $15 tot $20 per dag.

Met de Tuktuk naar Angkor

De tuktuk is superleuk om de omgeving mee te verkennen. Je staat namelijk dichtbij de plaatselijke bevolking omdat je makkelijk en snel kunt stoppen. Tijdens de regentijd (mei – september) raden we een dichte auto aan, zodat je geen last hebt van het stoffige landschap. Het is sowieso vaak erg stoffig in Cambodja (vooral in het gebied rond Siem Reap) en als je hier allergisch voor bent (of bijvoorbeeld astma hebt) kunt je het beste een stofmasker dragen. Er zijn veel tuktukrijders die door andere reizigers worden aanbevolen; zij hebben veel kennis van de tempels en spreken daarnaast ook nog eens erg goed Engels. Verder rijden ze voorzichtig en leveren dus een toptrip. Ze zijn echter zo populair dat ze vaak weken of maanden vooraf al ‘volgeboekt’ zijn.

Entreeprijzen

Het Angkor Archaeological Park kun je alleen maar bezoeken wanneer je entreegeld betaald. Een toegangskaart kost $36 voor één dag. Je betaalt $62 voor een toegangskaart voor drie dagen (die je over 1 week kunt verspreiden) en $72 voor 7 dagen (1 maand geldig). Bij sommige andere tempels wordt ook entree gevraagd, maar die kosten zijn meestal een paar USD per persoon.

Angkor Pass voor 1 dag

De ‘Angkor Pass’ kun je bij het hoofdkantoor kopen. De rij is ’s ochtends vroeg vaak vrij lang, maar meestal sta je niet langer dan 10/15 minuten in de rij. Je kunt het ticket ook tegen het einde van de middag op de dag voor je eerste bezoek kopen. Je betaalt contant in dollars of Riel en ze maken een pasfoto van je voor op het ticket, in het geval je een ticket voor meerdere dagen koopt. Bij het hoofdkantoor heb je overigens een pinautomaat, mocht je nog niet over contact geld beschikken.

Angkor Pass

Angkor Pass

Angkor Pass

Kosten van een georganiseerde reis

Een 3-weekse rondreis naar Cambodja kost meestal tussen €1500 en €2500 per persoon (inclusief internationale retourvlucht), soms zijn er speciale aanbiedingen waarbij bepaalde rondreizen nog goedkoper zijn. Afhankelijk van het soort reisorganisatie ben je dan goedkoper of duurder uit. Bij de duurdere rondreizen verblijf je vaak in betere (luxe) hotels, reis je op basis van privé vervoer en vlieg je met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen (met gunstige stopover). Vaak dien je nog wel ter plekke rekening te houden met de fooienpot voor de gids(en) en chauffeur(s) en met de toegangsbewijzen van de attracties. Houd hierbij rekening met een bedrag van zo’n €200 tot €300 per persoon voor de gehele reisperiode. Ga vooraf na of dit bedrag al door de reisorganisatie binnen de totale reissom is opgenomen. Ook zijn sommige bestemmingen meer uniek en minder makkelijk bereikbaar en daardoor vaak duurder.

Een aantal reisorganisaties met werkelijk schitterende rondreizen naar Cambodja zijn 333travel, ANWB Reizen, Djoser, TUI en Van Verre.

Hieronder volgt een overzicht met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
14-daagse individuele rondreis Discover Cambodja 333Travel
22-daagse groepsrondreis Vietnam & Cambodja ANWB Reizen
27-daagse rondreis Vietnam & Cambodja Djoser
16-daagse familiereis Kids in Vietnam & Cambodja KidsReizen
21-daagse rondreis Vietnam en Cambodja Koning Aap
21-daagse rondreis Cambodja en Thailand Sawadee
21-daagse groepsreis Vietnam & Cambodja Shoestring
20-daagse rondreis Vietnam & Cambodja TUI
14-daagse afwisselend Cambodja Van Verre

Visumkosten

Om Cambodja binnen te komen, betaal je bij aankomst eenmalig $30 (+$1 wanneer je geen pasfoto hebt). Dit bedrag kan hoger uitvallen als je de verkeerde immigratiemedewerker treft, of als je geen gepast geld hebt. Vervolgens mag je met het toeristenvisum Cambodja 30 dagen in het land verblijven. Bij vertrek betaal je geen vertrekbelasting (dit is enkele jaren geleden in de prijs van het vliegticket opgenomen). Zorg altijd voor dollars bij aankomst, zodat je het visum (gepast) kunt betalen. Je kunt ook een e-visum vooraf online aanvragen, dit scheelt veel gedoe bij aankomst. Dit kan via de officiële Cambodjaanse visumwebsite, of via een Nederlandse tussenpersoon (met als voordeel dat je makkelijk via iDeal of bankoverschrijving kunt betalen). Wij hebben hier gebruik van gemaakt. Na het uploaden van de twee foto’s was het verder een peulenschil; binnen een uur hadden we de het e-visum in ons paspoort zitten (de procedure is erg laagdrempelig). Let op! Het e-visum is vanaf de uitgiftedatum exact 3 maanden geldig. Lees hier alles over het visum voor Cambodja.

Kosten reisvaccinaties Cambodja

In een aantal regio’s in Cambodja is sprake van een verhoogd risico op bepaalde ziektes en virussen. De lokale GGD, de huisarts of het tropeninstituut kan je hierin het beste adviseren. Over het algemeen dien je vooraf na te gaan of er vaccinaties worden aanbevolen wanneer je door Cambodja reist. De kosten van vaccinaties verschillen per type vaccinatie en vaak ook per vaccinatiebureau. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • DTP +/- €23
  • Hepatitis A +/- €50
  • Hepatitis B +/- €40
  • Buiktyfus +/- €35
  • BMR +/- €35
  • Gele koorts +/- €35
  • Consult +/- €20,00
  • Vaccinatiepaspoort (gele boekje) +/- €5
  • Malaria +- €4,75 (per pil in het geval van Malerone)

Je haalt de aanbevolen reisvaccinaties bij de GGD of bij Meditel. Meditel heeft een handige website waar je direct per land kunt zien welke vaccinaties worden aanbevolen. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien wat geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekeraar vergoed wordt. Let erop dat je de afspraak voor de reisvaccinatie uiterlijk 6-8 weken voor vertrek gemaakt hebt.

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.