Angkor Thom is een ruïnestad in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, aan de oever van de Siem Reap Rivier. Deze stad werd in de 12e eeuw gesticht als hoofdstad van het Khmer-rijk. Dit gebeurde in opdracht van koning Jayavarman VII. Het totale complex omvat een gebied van ruim 9 vierkante kilometer. De stad is ommuurd en buiten de 8 meter hoge muren ligt een enorme gracht.

Angkor Thom

In de tempelstad zijn een aantal tempels te vinden, waaronder Bayon, Baphuon, Phimeanakas, Ta Keo, het olifantenterras en het terras met koningsbeelden. Er zijn aanwijzingen dat in de directe omgeving van Angkor Thom tot wel 150.000 mensen hebben gewoond tijdens de hoogtijdagen van het grote Khmer-rijk.

Angkor Thom ligt precies 7,2 kilometer vanaf Siem Reap vandaan en 1,7 kilometer ten noorden van Angkor Wat. Angkor Thom is ook bekend vanwege het systeem van irrigatie dat voor die tijd bijzonder ingenieus van opzet was. Water stroomde door het hele gebied, wat deels een verklaring is waarom er in die tijd al zoveel mensen zo dicht bij elkaar konden wonen. Angkor Thom valt onder de bezienswaardigheden die je met de algemene Angkor entreekaart kunt bezichtigen.

Angkor Thom

Overal zie je tuktuks met toeristen rijden en er zijn diverse winkeltjes waar je souvenirs en drankjes kunt kopen. Die souvenirwinkeltjes vind je overigens alleen op een paar centrale plekken. Het grootste deel van het Angkor tempelcomplex is vrij van verkopers. Wij kwamen binnen vanaf één van de twee East Gates. We reden richting het Terrace of Elephants en startten de wandeling bij het Terrace of the Leper King. Dit was een soort doolhof waar je doorheen kunt lopen. Aan de binnenzijde van het doolhof zie je diverse schitterende, uit rotsen gehouwen, afbeeldingen. Eenmaal uit het doolhof loop je bovenlangs naar de Terrace of Elephants. Dit is een lang bouwwerk waar de koning met zijn gevolg zat en zo uitkeek over de weidse omgeving.

Bij het midden van dit enorme complex sloegen we rechtsaf richting Phimeanakas; onderdeel van het paleis. Hier heb je ook weer diverse winkeltjes en kochten we drankjes voor $1. We liepen weer terug naar het Terrace of Elephants voor wat mooie foto’s van Prasat Suor Prat. Daarna liepen we via Baphuon naar de prachtige boeddhistische tempel Bayon.

Angkor Thom

Angkor Thom

We verlieten Angkor Thom aan de noordkant van het complex via de Angkor Thom North Gate. Dit is een prachtige poort en het is er veel rustiger dan aan de zuidkant (hoofdingang). Hier kom je langs wanneer je de big circuit van Angkor afgaat. Het geheel is vooral mooi omdat je via een heuvel naar de bovenkant van de poort kunt lopen. Verder zie je aan de buitenkant een 6-tal mooie olifanten uit steen.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.